Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
nawet na to nie licz, na minimalne może średnie powinna być z laptopów karta ~ gt 755m, która jest o niebo lepsza od tego radka ..

Witam.

Jak obstawiacie niezbędną ilość RAMu? Bo jeszcze nie poruszaliście jakoś szczególnie tej kwestii. Myślicie, że tak ogromny świat w W3 będzie wymagał jako pierwsza gra w historii, większą ilość pamięci niż dzisiejszy max 8 GB? Stawiam na minimalne - 6 GB, zalecane 12 GB. Zapewne jednak 8GB wystarczy w zupełności.

Witam.

Jak obstawiacie niezbędną ilość RAMu? Bo jeszcze nie poruszaliście jakoś szczególnie tej kwestii. Myślicie, że tak ogromny świat w W3 będzie wymagał jako pierwsza gra w historii, większą ilość pamięci niż dzisiejszy max 8 GB? Stawiam na minimalne - 6 GB, zalecane 12 GB. Zapewne jednak 8GB wystarczy w zupełności.
Min 4 a na max 8 tam nie ma multi... aż tyle ramu nie zje...:)

W życiu nie widziałem jeszcze gry, która zjada więcej niż 4. Sorki ale taka prawda, a to co jest napisane w wymaganiach jest tylko zaleceniem, by X RAMu w kompie mieć dla płynnej gry, bo przecież wszelakie inne procesy i system operacyjny również pamięci operacyjnej potrzebują, sam Windows 8 jest w stanie pożerać 2GB.

W związku z czym myślę, że w wymaganiach pojawi się zalecane 6 do 8GB, tak by gra w spokoju miała do dyspozycji 4, a resztę wykorzystywał wszelaki inny syf jaki każdy u siebie indywidualnie posiada.

W życiu nie widziałem jeszcze gry, która zjada więcej niż 4. Sorki ale taka prawda, a to co jest napisane w wymaganiach jest tylko zaleceniem, by X RAMu w kompie mieć dla płynnej gry, bo przecież wszelakie inne procesy i system operacyjny również pamięci operacyjnej potrzebują, sam Windows 8 jest w stanie pożerać 2GB.

W związku z czym myślę, że w wymaganiach pojawi się zalecane 6 do 8GB, tak by gra w spokoju miała do dyspozycji 4, a resztę wykorzystywał wszelaki inny syf jaki każdy u siebie indywidualnie posiada.
ja widziałem :p bf3 w multi chociażby:) gdy miałem 4GB ramu to miałem stuttering potem już dokupiłem 8GB i było dobrze :)

Edit: no właśnie ale takie zjawisko ogólnie sie tak nazywa producent nie liczy ile Ci ramu system zjada i inne śmieci jakie masz na pc więc podaje bezpieczną granice :)

To, że miałeś 4GB RAMu nie znaczy, że Battlefield 3 tyle zjada, bo nie zjada. Sam w 3 nerdziłem dość sporo i w najgorszym przypadku może do 3 dobił. Mikro ściny miałeś dlatego, że brakowało ci pamięci, gdyż system zjada pi razy oko 1,2 do 2 GB, no to ile ci dla Battlefielda zostało fizycznej pamięci do dyspozycji? Coś nieco może ponad 2, podczas gdy gra wymagała 3.

A no i czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo w poście, który raczyłeś zacytować tłumaczyłem to i owo :)

To, że miałeś 4GB RAMu nie znaczy, że Battlefield 3 tyle zjada, bo nie zjada. Sam w 3 nerdziłem dość sporo i w najgorszym przypadku może do 3 dobił. Mikro ściny miałeś dlatego, że brakowało ci pamięci, gdyż system zjada pi razy oko 1,2 do 2 GB, no to ile ci dla Battlefielda zostało fizycznej pamięci do dyspozycji? Coś nieco może ponad 2, podczas gdy gra wymagała 3.

A no i czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo w poście, który raczyłeś zacytować tłumaczyłem to i owo :)
Spoko umiem czytać i nawet ze zrozumieniem :) napisałem to chwile po poście w edycji, ogólnie miałęm 3,5 GB dostępnie wtedy na 64 bit wersji coś tam system sobie zarezerwował już nawet nie pamiętam. I to Ty raczej nie czytasz ze zrozumienem bo to chyba jasne że system zjada ram czasem więcej czasem mniej zależy od urzytkownika nikt tego nie mierzy więc podaje sie to "kowalskiemu" jako że gra potrzebuje np 4GB z systemem 32 bitowym a 8GB z 64 bitowym i zalecane to 64 bitowy system a ja grałem na ultra ale z 4 GB i było za mało wiadomo :)

Tak ogólne wracając do tematu wymagań to obstawiam że zalecane to będzie i5 4th gen 8GB ramu a karta 660ti/670

Last edited:
Procesor to może nawet słabszy by się zmieścił, ale karta do Ultra to raczej 760 Ti - 780 Ti. Przynajmniej mając na uwadze pogłoski jakoby demo z E3 śmigało na GTX 770.

Procesor to może nawet słabszy by się zmieścił, ale karta do Ultra to raczej 760 Ti - 780 Ti. Przynajmniej mając na uwadze pogłoski jakoby demo z E3 śmigało na GTX 770.

Nie ma czegoś takiego jak 760 Ti ;-)
Do ultra w 1080p bez AA powinny styknąć karty takie jak GTX 760/670/680/770. Do ultra z AA już 780/780 Ti.

wiadomo do 60fps ultra to 780/780ti r9/290/x ale normalnie ultra bez bajerów fura na maxa 770/280x to jest segment bardziej popularny niż 780 ti no niestety :p

Nie ma czegoś takiego jak 760 Ti ;-)
Do ultra w 1080p bez AA powinny styknąć karty takie jak GTX 760/670/680/770. Do ultra z AA już 780/780 Ti.

Jest takie "coś" jak GTX 760 Ti. Poszukaj w google to znajdziesz testy wydajności, tyle, że nie wiem czy ta karta trafiła w końcu do obiegu więc częściowo przyznaję się do faila.

Z AA też powinna styknąć 770. Bez przesady, AA w W2 prawie w ogóle klatek nie zabierał. Chyba, że miałeś tu wyżej na myśli uberpróbkowanie, które nic poza wyostrzeniem tekstur do poziomu komiksu nie dawało, no to tak, 780/780 Ti będzie kategorycznym minimum, chociaż teoretycznie 4GB wersja 770 z dobrą szyną może i by wyrobiła.

Jest takie "coś" jak GTX 760 Ti. Poszukaj w google to znajdziesz testy wydajności, tyle, że nie wiem czy ta karta trafiła w końcu do obiegu więc częściowo przyznaję się do faila.

Z AA też powinna styknąć 770. Bez przesady, AA w W2 prawie w ogóle klatek nie zabierał. Chyba, że miałeś tu wyżej na myśli uberpróbkowanie, które nic poza wyostrzeniem tekstur do poziomu komiksu nie dawało, no to tak, 780/780 Ti będzie kategorycznym minimum, chociaż teoretycznie 4GB wersja 770 z dobrą szyną może i by wyrobiła.

GTX 760 Ti nie liczę jako karty ponieważ to były tylko karty na rynek OEM i generalnie to nawet słuch o nich zaginął, a to takie lekko podrasowane GTX 670.
Co do ubersamplingu w 'W2" to NIESAMOWICIE daje kopa graficznie, wiesz ja to widze, gram na monitorze 27" także różnica jest ogromna.
No a moja karta ma spadki nawet do 38 fps :D Nawet na SLI z 780 Ti są tam spadki, także ubersampling, serio jest uber ;-)

Widziałem bardzo fajne porównania graficzne z Uber on i Uber off. Kopa graficznego daje oczywiście bo wygładzanie krawędzi masz bodaj x32 albo wyżej tyle, że grafika robi się zbliżona do komiksowej co jak dla mnie obrzydza jej wygląd. Ale co kto lubi :)
Imho zwykły AA na pewno nie będzie wymagać 780Ti, no bez przesady, tym bardziej jeżeli dadzą funkcję FXAA czy SMAA, a nie tylko TXAA x4 od "zielonych".

Widziałem bardzo fajne porównania graficzne z Uber on i Uber off. Kopa graficznego daje oczywiście bo wygładzanie krawędzi masz bodaj x32 albo wyżej tyle, że grafika robi się zbliżona do komiksowej co jak dla mnie obrzydza jej wygląd. Ale co kto lubi :)
Imho zwykły AA na pewno nie będzie wymagać 780Ti, no bez przesady, tym bardziej jeżeli dadzą funkcję FXAA czy SMAA, a nie tylko TXAA x4 od "zielonych".

No kwestia gustu, tak jak napisałeś. Mi osobiście bardzo się podoba no i jakość AA wtedy jest przepiękna :)
Co do AA w "W3" to pewnie będzie właśnie FXAA/SMAA/MSAA/TXAA z czego TXAA - osobiście nie używam w żadnej grze bo jest po prostu masło straszne, brzydko to wygląda. Używam albo SMAA albo MSAA od 4 do 8, W 'W3" będzie pewnie podobnie, zobaczy się ;-)

Wątpię. Taki BF4 na Ultra ciągnie ponad 2gb, a zważając że świat Wiedźmina 3 ma być otwarty będzie ciężko :)

W życiu nie widziałem jeszcze gry, która zjada więcej niż 4. .
Poprawię hunta, mało widziałeś ... Watch_Dogs zjada w 1080p w granicach 4.5-4.7GB ramu, a w 4K już wciąga ponad 6GB / COD "pies" (Ghosts) potrafi wciągnąc ponad 6GB ramu ale to już mega spaprany kod i wycieki pamięci. A na koniec takie Watch_Dogs potrafi z GPU na Ultra 1080p zeżreć nawet do 6.5 GB ! sic!
Ja tam myślę że do rozdzielczości 1080p do Wiedźmina 3 wystarczy 8GB ramu a do grafiki 3-4GB powinno styknąć, gorzej jak ktoś będzie chciał 1440p albo 2160p

Top Bottom