Wiedźmin 3: Dyskusja na temat wymagań sprzętowych

+
Jezus Marija nigdy nie używaj już takich przykładów. Piseły jak i Kał of Duty mają spieprzoną optymalizację po całości. Gry te technologicznie niczym nie zachwycają, a nawet powiedziałbym że wyglądają słabo. Jeśli CDP RED nie pójdzie ich śladem(a tego jestem pewien) to na Ultra gra powinna ciągnąć z 6GB RAMu i max. 3GB vRAMu.

Last edited:
Jezus Marija nigdy nie używaj już takich przykładów. Piseły jak i Kał of Duty mają spieprzoną optymalizację po całości. .
Przecież sam zaznaczyłem że w sumie CoD ma skopany kod gry nie wiem dlaczego się tak burzysz.

Troche lipa będzie jak trzeba będzie więcej niż 3 GB vramu, bo jest dużo osób które ma mocne karty a te karty mają 2 GB vramu trololo :)

To, że coś takiego jak CoD ma duże wymagania, to nie wina optymalizacji. Kto by kupował nowsze podzespoły, jeżeli najpopularniejsze gry działają na starym sprzęcie.

To, że coś takiego jak CoD ma duże wymagania, to nie wina optymalizacji. Kto by kupował nowsze podzespoły, jeżeli najpopularniejsze gry działają na starym sprzęcie.
Wymagania Cod to wynik braku optymalizacji 1. Zobacz Crysis 3, 2. Zobacz Cod,3. Tak to wynik optymalizacji bo Crysis 3 wygląda jak gra z kosmosu i ma mocne wymagania Cod wygląda jak Shit a ma wymagania jak by wyglądał jak crysis 3 a niestety nie wygląda.

Guest 2686910

Guest
Albo po prostu brakuje chęci i/lub czasu developerom.
Ale to tak fajnie nie brzmi...

Przecież sam zaznaczyłem że w sumie CoD ma skopany kod gry nie wiem dlaczego się tak burzysz.

Problem w tym, że nie tylko CoD. Watch_Dogs to również kiepawy przykład. Grafika jest ładna i tylko ładna, a gra mimo to żre masakrycznie wielkie ilości zarówno RAMu jak i VRAMu z GPU. Gdyby Ubisoftowi zachciało się łaskawie zoptymalizować grę to nie miałaby wiele wyższych wymagań od GTA IV. Nie przeczę, że Wiedźmin 3 może być pierwszą grą, która pomimo dobrej optymalizacji na prawdę będzie pobierać więcej niż 4 GB pamięci operacyjnej i pełne 2-3 GB VRAM z karty, ale nie zmieni to faktu, że do Ultra i Full HD nie sądzę, by potrzebowała jakiegoś super wypasionego komputera za kwotę powyżej 5 tys. zł. Myślę, że i5 + karta serii 600/700 i 8 GB RAMu w kompie, z czego powiedzmy te 4-6 dla gry wystarczy do płynnej rozgrywki, ale wszystko się okaże po pracach nad optymalizacją kodu. A granie w 4K według mnie nie ma najmniejszego sensu. Osobiście gram na monitorze 21,5'' z natywną rozdziałką 1080p bez jakiejkolwiek pikselozy, a grafika jest piękna i nie wyobrażam sobie grania na większym w gry PC. Wszystko od 22 cali w górę nadaje się pod konsole by można było wygodnie rozsiąść się na kanapie i grać z drugiego końca pokoju.

Osobiście gram na monitorze 21,5'' z natywną rozdziałką 1080p bez jakiejkolwiek pikselozy, a grafika jest piękna i nie wyobrażam sobie grania na większym w gry PC.

Jaki monitor posiadasz?

Monitor to SAMSUNG SyncMaster B2230 jeszcze ze starym gniazdem VGA, tyle, że do karty mam podpięty przejściówką na DVI i jak dla mnie jest OK. Po co mi większy skoro i tak siedzę praktycznie przed nim i wszystko dobrze widzę :p

Jak taki nowy Wolfenstein zajmuje 50 GB miejsca na dysku, to ciekawi mnie ile będzie wymagał tak wielki świat z Wieśka. Stawiam, że po wszystkich patchach + DLC z 70 GB na bidę.

Ja planuję złożyć kompa mniej więcej:

i5 4690K 3,5 GHz
GTX 770/GTX 860
8-16 GB RAM

I mam nadzieję, że na tym coś pogram na Ultra w 1080p. Jeszcze Wiedźmina 2 bym na nim przeszedł bo na obecnym (Celeron G530, 9800GT i 4GB RAM) to mogę co najwyżej w nisko-średnich i to nie bez ścin.

Last edited:
Jak taki nowy Wolfenstein zajmuje 50 GB miejsca na dysku, to ciekawi mnie ile będzie wymagał tak wielki świat z Wieśka. Stawiam, że po wszystkich patchach + DLC z 70 GB na bidę.
Wolfenstein miał ponad 20gb nieskompresowanych prerenderowanych filmów.

Ja planuję złożyć kompa mniej więcej:

i5 4690K 3,5 GHz
GTX 770/GTX 860
8-16 GB RAM

I mam nadzieję, że na tym coś pogram na Ultra w 1080p. Jeszcze Wiedźmina 2 bym na nim przeszedł bo na obecnym (Celeron G530, 9800GT i 4GB RAM) to mogę co najwyżej w nisko-średnich i to nie bez ścin.

Ja bym raczej skłaniał się w kierunku Radeonów, za te pieniądze możesz już kupić r9 290

Ale Wiedźmin 3 powstaje przy wsparciu Nvidii, choć wątpię żeby Redzi specjalnie lepiej optymalizowali grę pod ich karty. Jak dla mnie to jest raczej sprawa przekonania, ja sam osobiście mam GTX 770 i sprawuje się świetnie, a o Radeonach słyszałem, że są problemy ( sterowniki itp. ).

Top Bottom