W temacie o potworach rozpoczęła się(po raz enty) dyskusja o tym, jak rozwiązać problem początkowego ekwipunku. Tuż przed tą dyskusją była mowa o potworach w Gothicu, i tak sobie myślę, że w Gothicu to jak się broń od siebie różniła i to jak niełatwo było zdobyć coś lepszego też fajnie wyglądało. Ja jestem zdania, że Wiedźmin 3 nie ucierpi na tym jak ekwipunek początkowy Geralta będzie inny niż ten w którym zakończyliśmy grę, i tak szybko o tym zapomnimy, nie będzie absurdów typu Legendarny miecz<miecz który dostaje każdy żołdak. Broni do zdobycia w W3 może być dużo, ale chciałbym by bardzo ciężko było o te bronie z najwyższej półki, by nie było tak że zostaniemy łatwo naprowadzeni na jakiegoś questa, w którym możemy zdobyć jeden z najlepszych przedmiotów w grze. Chciałbym by takie rzeczy były naprawdę dobrze schowane, dzięki temu bardziej będziemy doceniać to co już mamy, i nie będziemy myśleć o swojej broni czy zbroi jak o kolejnym przystanku, który zaraz miniemy. Mimo że wszystkie zbroje w W2 były piękne to nie cieszyłem się gdy znajdowałem lepszą od swojej zbroję, bo wiedziałem, że góra za 30-40 minut znajdę jeszcze lepszą, i to moim zdaniem bardzo negatywna cecha gry, która wynika ze zbyt wielkiej ilości i zbyt łatwo dostępnych przedmiotów w grze.