Wiedźmin 3 - grafika

+
Bordel się rozrasta więc potrzeba więcej ochroniarzy, jakby ludzie nie robili takiego syfu to by było inaczej :p

Wiesz, że moderatorów, mimo iż są niezbędni nikt tak naprawdę nie lubi, tylko wszyscy udają, bo nie chcą bana?

Szkoda, właśnie debatujemy, którym userom udostępnić tajne materiały, ale skoro tak...

Nie, nie ma żadnych tajnych materiałów, możecie nas nie lubić dalej.

:troll:

Odnośnie wieży ,,tej, której nie było, a teraz jest'', to czy nie może to być kwestia draw distance ? W sensie - wcześniej też była, tylko teraz jest akurat widoczna ?

Z pewnością nie, bo nie był utrzymany w negatywnym tonie i nie miał Ciebie obrazić. Troszkę dystansu, po prostu Twoim znakiem firmowym jest nic innego, jak cykl dobowy. I tylko o tym zaczynasz ostatnio pisać. :p
Zobaczysz, że nie ma się o co martwić, CDPR to nie Bioware, prawda?
PS Jestem socjopatą.
Zawsze to podejrzewam :D

O ile Gothic 3 mi się bardzo podobał i roślinność tam również, o tyle zasięg widzenia i LOD jak tam, to w dzisiejszej grze byłby śmiech na sali. Poza tym trawa jest zrobiona z płaskich pasków, wolę już tą kępiastą z W3.

Wszelkie zasięgi widzenia i pojawiania się elementów gry można było sobie zmieniać w pliku konfiguracyjnym z tego co pamiętam.

Oczywiście, że było można, nie zmienia to jednak faktu, że modeli do wyświetlania było znacznie mniej, niż będzie to miało miejsce w W3. Ale i tak przy pewnej granicy pojawiały się błędy i obszary niepokryte teksturami. No i tak w ogóle w Gothica 3 do dziś nie można w pełni płynnie grać.

Oczywiście, że było można, nie zmienia to jednak faktu, że modeli do wyświetlania było znacznie mniej, niż będzie to miało miejsce w W3. Ale i tak przy pewnej granicy pojawiały się błędy i obszary niepokryte teksturami. No i tak w ogóle w Gothica 3 do dziś nie można w pełni płynnie grać.

mi tam sie jakoś udało na 2 letnim latopie wycisnąć te wzsokie detale xD

Guest 3669645

Guest
Ależ na tych bagnach wszystko jest jadowicie niebieskie. Mam nadzieję że to poprawili / zmienili kolor. Jeśli to normalna mgła niech zrobią na biało albo na kolor padającego światła :p Na nowych screenach z PS4 wygląda to lepiej, więc obawy częściowo rozwiane.

1) Tak sobie myślę, że chodzi głównie o tekstury. Nawet to wrażenie rozmazania wynika po części z tekstur o niskiej rozdzielczości. Na tych skrinach z Japoni widać jakby tekstury (przynajmniej niektóre) były w wyższej rozdzielczości, pomimo tego, że jakość samych skrinów jest nieciekawa. Trudno jednak orzec czy tak jest rzeczywiście.

2) Kompresja. Porównywane tutaj są zrzuty ze skomresowanego filmu ze zrzutami prosto z gier.

3) @B l a d y staje na głowie, żeby tylko wybrać jak najlepsze ujęcia z innych gier i jak najgorsze ujęcia z W3.

Dobrą teksturą można oszukać, szczególnie na nieruchomym obrazku. Kilka drzewek ze starej gry pokryte dobrą teksturą może wyglądać dobrze na wyselekcjonowanym, nieruchomym obrazku. Jednak grafika to nie tylko tekstury. To także na przykład symulacja światła, odległość rysowania, czy ilość i szczegółowość modeli...

Na japońskim gameplayu tekstury są wyższej rozdzielczości ponieważ jest to wersja na PS4, która jak wiadomo jest mocniejszą platformą. "Nasz" gameplay był grany na Xboxe1 dlatego jest taki efekt rozmazania lub niższej rozdzielczości tekstury.

Screeny, które były w wyższej rozdzielczości

Coraz bardziej podoba mi się grafika w W3. Jest taka inna, powiedziałbym, że wręcz artystyczna. :) Jak obraz. Nie ma tej typowej dla gier, nudnej sterylności. Nie wiem jak to określić.

Na japońskim gameplayu tekstury są wyższej rozdzielczości ponieważ jest to wersja na PS4, która jak wiadomo jest mocniejszą platformą. "Nasz" gameplay był grany na Xboxe1 dlatego jest taki efekt rozmazania lub niższej rozdzielczości tekstury.
Włącz sobie dwójkę, zrób zrzut ekranu, a później porównaj z jakimkolwiek filmem z gry. Każda klatka to kilka megabajtów samych danych graficznych. Jedna sekunda to dobrze ponad sto megabajtów. A tyle mają jutubowe półgodzinne filmy w rozdzielczości fullhd. Nawet te niby niekompresowane tracą dużo na jakości. Więc jakiekolwiek porównywanie screena ze stopklatką jest bezproduktywne i nie prowadzi do żadnych sensownych wniosków.

Pancerz Geralta na tych screenach nówka sztuka - nie draśnięty.

Jeżeli te screeny rzeczywiście pochodzą z PS4, to jest bosko.

Teraz, przy większej rozdziałce, mam pewność. Te screeny wcale nie są lepsze niż to, co dotychczas widzieliśmy.
Prezentują ten sam, bardzo wysoki poziom.

Teraz, przy większej rozdziałce, mam pewność. Te screeny wcale nie są lepsze niż to, co dotychczas widzieliśmy.
Prezentują ten sam, bardzo wysoki poziom.

Mogą być lepsze bo są z pierwszej prezentacji na PS4, więc o tyle o ile nie koniecznie to musi być "nowszy" build to może jest to po prostu wersja z PS4 której jak na razie nie pokazywali, a z racji że jest to mocniejsza maszyna to może się lepiej prezentuje... ale kto wie, być może build też jest nowszy i to dlatego.

Top Bottom