Wiedźmin 3 - grafika

+
@fanktoy
Kapcie to zleciały wszystkim akurat po tym nieszczęsnym VGX, do którego to poziomu według bardzo wielu SoD się nie zbliżył. I niestety lwia część postów opierała się na porównaniach i krytyce, mimo że jak teraz słusznie każdy zauważa wszystko wyglądało wyśmienicie.

Z resztą posta się zgodzę. Ten trailer zawiera w sobie kilka, jeśli nie kilkanaście technicznych bubli. Nieostre, fatalne nawet w niektórych miejscach tekstury, albo takie których nie ma wcale - vide Geralt przy pościgu obok Yennefer.
Całość tego przedsięwzięcia można dodać do wpadek i dziwnych zagrań ze strony CDP RED, które powoli przestaję się bać nazywać amatorszczyzną.
Bo rzeczywiście takich materiałów nie skleja się na ostatnią chwilę. A jeśli już, to wypadałoby zadbać o to, żeby wszystko dopięte było na ostatni guzik.
I choć reżyseria poszczególnych scenek (nie trailera jako całości, o czym wspominałem przy innej okazji) jest co najmniej zadowalająca, tak wykonanie pozostałych elementów i okoliczności pozostawiają wiele do życzenia.

Nie wspominając o tym, że REDania otwarcie przyznała, jakoby Grudzień miał pozostać kolejnym miesiącem bez raczenia nas nowymi materiałami, a kampania marketingowa rozkręci się dopiero w styczniu.

Co ruch związany z marketingiem, to się dziwię. I martwię, niestety.

Mi zleciały po VGX i po SoD, bo wszystko zostało ulepszone (moim zdaniem czyli włosy, w dodatku białe, pokazali Wyzimę, potworków kilka, petardę (ten wybuch!), pokazali futro w ruchu, pływanie pod wodą (nieziemskie), widoczki ze skarpy, zamtuz, jaskinia, po prostu cudo. Wszystko wyglądało na idealnie dopieszczone. I kopara opadła, po VGX też i po SoD jeszcze bardziej. A później ten zwiastun, a teraz to. Po prostu dziwnie to wygląda skoro mieliśmy taką jakoś i każda scena niezależnie od pory dnia i oświetlenia (bo większość się tym zasłania) wyglądała, a tutaj co chwilę - "ta scena jest słaba, bo szron, ta scena słaba, bo jest zachmurzone, jak możesz nie wiedzieć, że jak jest zachmurzenie to gra wygląda słabiej!". No w SoD mieliśmy jaskinię i wyglądała lepiej niż każda scena z "Elder Blood", a przede wszystkim nie odstawała poziomem graficznym od reszty.

I też się z Tobą zgodzę, jak ten marketing działa? Skoro ja gameplay'u z Gryfa widziałem po 3h szukania po necie w tak koszmarnej jakości, że aż strach. I oczwyiście na "yt" Redów cisza. A myślicie ilu "nie fanów" szukało filmu w normalnej jakości? No właśnie, zobaczyli jakiś szajs z głosem tłumu w tle i poszli dalej.

I ja nie mówię o jakiś nierealnych rzeczach tylko o tym co już mieliśmy! Widzieliśmy jak scenki takoż elementy gameplay'a. I wszystkim się podobało (jak widać teraz ;) ). Geralt był super, Yen boska choć inni uważali, że Triss jest mega, o to chodziło, najlepsza Yen to ta z SoD. Sceny super, Emyr spoko, jazda na koniu i tak dalej.

Redzi oddajcie nam to co było, bo było dobre, a to co teraz jest jest po prostu słabsze (nie gorsze, bo ja się nie obrażę i i tak kupię, ale kto jeszcze? Fani z forum, a reszta? Oddajcie to co nie mogłoby być tylko było już lepsze!

---------- Updated at 03:52 PM ----------

Takie są efekty braku dobrego PRowca. Sądząc po tym co się ostatnio wyprawia, mam wrażenie, że do tej pory nie zapełnili luki po Tomku Gopie.

EDIT:

Oficjalne info: niedopracowany efekt szronu przesunął premierę o 12 tygodni. /s

Last edited:
Gra przesunięta na 19 maja? Takiego czegos nigdy bym sie nie spodziewał

No szkoda, kurde. Aż mi się smutno zrobiło no ale skoro przez to bardziej dopracują to ok. To tylko taka krótka chwilka, a może nagle zmienią zdanie i wyjdzie wcześniej :D

Redzi - weźcie dajcie jakieś zajebiste 5 scennerów - z łodzią, jakimś lasem, coś ze śniegiem, coś z góry i coś z burzą i wiatrem. Tylko mają być zajebiste :D (możecie podrasować ale o tym nam nie mówicie, i tak wiem, że gra pod względem graficznym będzie miodna, jak i pod każdym innym).

Guest 3669645

Guest
Redzi - weźcie dajcie jakieś zajebiste 5 scennerów - z łodzią, jakimś lasem, coś ze śniegiem, coś z góry i coś z burzą i wiatrem. .
Plus Novigradzkim rynkiem. Przy promocji W3 Novigrad jest najbardziej olewaną lokacją ze wszystkich, widzieliśmy tylko kawałeczek dzielnicy portowej i tą samą część z lotu ptaka przez parę sekund -Poza tym nic. Miasto jest rzekomo kilka razy większe od Wyzimy, która stanowiła tło lwiej części całego W1, więc mogliby w końcu coś pokazać. Dzielnicę biedoty najlepiej.

Przy promocji W3 Novigrad jest najbardziej olewaną lokacją ze wszystkich, widzieliśmy tylko kawałeczek dzielnicy portowej i tą samą część z lotu ptaka przez parę sekund -Poza tym nic.

Przecież w ogóle mało widzieliśmy. Zresztą co za różnica?
Nie chce screenów, nie chcę zwiastunów, nie chcę niczego nie wnoszących gameplay'ów.
Jeśli już gameplay to taki, który traktuje o danych aspektach gry.
Chcę konkretów i rzetelnej informacji, a nie lania wody na pustynię posuchy

Przecież w ogóle mało widzieliśmy. Zresztą co za różnica?
Nie chce screenów, nie chcę zwiastunów, nie chcę niczego nie wnoszących gameplay'ów.
Jeśli już gameplay to taki, który traktuje o danych aspektach gry.
Chcę konkretów i rzetelnej informacji, a nie lania wody na pustynię posuchy

Dev diary z treścią godną tej nazwy....

Ach, marzenia.

Gra przesunięta na 19 maja? Takiego czegos nigdy bym sie nie spodziewał
Nikt nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji!!!

Last edited:
Ach, marzenia.

W tej chwili marzy mi się marsz z pochodniami i widłami na siedzibę studia czy coś.
W ramach podziękowania za dotychczasową politykę informacyjną i związany z nią szereg nieprzyjemnych niespodzianek.
Nawet dziennik by nie pomógł, ani dwa.

Zawsze do Jarosława 13 grudnia możesz się przyłączyć.

Chęć krucjaty jest we mnie silna, ale żeby zaraz do Jarosława? Nie, dziękuję, raczej nie.
Chyba wolałbym cykuty zażyć.

No nic, byle do marca. Pewnie dostaniemy wtedy jakiś zwiastun.
Zastanawiam się czy aby będzie tu o czym gadać do tego czasu.
Na razie nie zanosi się.

Last edited:
Po pierwszej obsuwie było dobre 3 miesiące posuchy... Także najbliższa przyszłość nie rysuje się pod tym względem w różowych barwach:sad:

Myślę, że od stycznia jednak zaczną publikować jakieś materiały, choćby dzienniki. Lepsza kampania rozciągnięta na 5 miesięcy niż na 2.

Jak dla mnie graficznie Wiedźmin może wyglądać tak jak na gameplay'u czy nowym zwiastunie. Ale REDZI już raz nam pokazali grę która wygląda nieziemsko pod względem graficznym. Wiem, że w grze tego typu najbardziej
nie liczy się grafika lecz jeśli studio pokazuje nam film, a później klatki tego filmu wrzuca na oficjalną stronę w media mam nadzieję, że gra będzie jak wyglądać.

Oto piękny obrazek z SoD. Góry spowite mgłą. Chyba jeszcze nie ma tych cieni od chmur. To jest słoneczny dzień, myślę, że południe. Pod stopami widać trochę wzbitego kurzu, trawa i podłoże wyglądają szczegółowo i dobrze,
bardzo dobry widok aż po horyzont, szczegółowo i bez rozmycia jest na bliskim i dalekim planie.

Tutaj podobnie lecz z innej perspektywy. Tym razem inna pora dnia, ułożenie kamery, światła i cieni, itd. I uwaga - nadal jest pięnie i cudownie.

Tak samu tu. Też inne światło, pora dnia, sceneria. Gra dalej powala. Szczegóły trawy i podłoża są niesamowite, drzewa w oddali także.

Można wysnuć wniosek, że nie zależnie od scenerii, światła, pory dnia, deszczu, cieni i tak dalej gra w SoD wygląda przepięknie i przede wszystkim równo. Za to na przykład wolę gameplay 35-minutowy od "Elder Blood", bo na
gameplay'u wszystko wygląda dobrze i równo, a na tym zwiastunie nowym raz coś wygląda jak bubel (Gon), a raz super (Yen), raz jak bubel (dziwny ogień za królem Gonu), i znowu nieźle (walka Geralta i Lamberta z Gonem - daje
radę choć jest słabsza od starych materiałów).

Dalej widzimy ogień, trawa i podłoże szczegółowe, las niezły, noc jest "prawie" nocą, są iskierki i tak dalej.

Obecny ogień na gameplay'u wygląda gorzej po prostu i tyle. Jest na YouTube, proszę sobie zerknąć i porównać. Tak samo król Gonu i jego "ogień". To który "dezajn" postaci jest lepszy to ocena subiektywna, ja wolę ten stary.

Teraz bagna. Tutaj jedno z porwónań z angielskiego forum.

A bagna na SoD i ładniejszych zwiastunach.

A tu jak bagna mogą wyglądać w rzeczywistości.

O tym, że jest lepiej to chyba nie muszę mówić - na SoD oczywiście lepiej.
Dalej przyglądamy się wiosce. Jak to wyglądało na zwiastunach?

Dlaczego ktoś zepsuł to czym wszyscy się zachwycali?

Przypomnijcie sobie jak wyglądał dzień na pierwszym obrazku. Lub na innych gdzie sceneria była oświetlona. Na VGX tez była oświetlona. I tak tutaj trawa chociaż wygląda lepiej niż na "Elder Blood".

Dziki Gon, od razu mówię, że oba są z YouTube w najwyższej możliwej jakości. Nie moja wina, że twórcy raz wypuszczają zajebisty materiał i super jakości gdzie nawet na "YT" się nim zachwycam, a później "bo na szybko, bo kompresja, bo mało czasu", REDZI nie robicie gier od wczoraj, materiałów też nie - co więcej materiały robiliście tak starannie, że gacie spadały! Co się stało?

Tutaj porównanie "wielkich drzew" i widoku. Uwaga - wolę tą wersję z gameplau'a. Ten obrazek jest właśnie chyba jakiś "przedzwiastunowy", wyday niedługo przed premierą Elder Blood.

Jeszcze kilka scen które według mnie są boskie, dlaczego nie można zrobić tego tak jak już było?

Tutaj było coś pięknego, już mógłbym grać. To chyba było przed SoD.

A to stary build i kilka zdjęć z nowego. Nadal lepsze jak dla mnie od ostatnich materiałów.

Powiedzcie mi dlaczego nie pokazać tej tawerny? Jest cudowna! Ta z gameplay'a jest przy niej niczym.

Tutaj też coś pięknego.

Ogólnie rzecz ujmując dostaliśmy od groma materiałów i obrazków. Najwięcej na początku produkcji. Muzyka, obrazki, zapowiedzi, wywiady, podjaranych "youtuberów" którzy widzieli stary build z tymi efektami pogodowymi i
wiatrem, deszczem, burzą (my trochę też :p). Później się zepsuło.

Dziwne, że REDZI psują swoją grę, albo coś jest nie tak z konsolami albo nie wiem. Może oni uważają, że teraz gra jest ładniejsza? No według mnie nie jest, SoD był ideałem pod względem graficznym, tam wyglądało wszystko
świetnie, czy to noc, czy dzień, Yen świetna, Geralt super, ogień świetny, Dziki Gon coś pięknego, wioski, zachód słońca, walka.Gdzie jest w gameplay'u to ucięcie ręki z zwiastunu VGX? Przecież to już było w grze. A tu nadal powtarzające się ruchy Geralta, jeden finisher przecięcia w pół. Wspinaczka do poprawy (chodzenie pod górę), jakieś normalne ataki powalonego przeciwnika i tak dalej. JEŚLI NIE MACIE GAMEPLAY Z JEDNYM
FINISHEREM TO MI GO NIE POKAZUJCIE. Gdzie jest wybijanie szyb? Rozumiem, że "na E3 daliśmy polowanie na Gryfa, bo mieliśmy inny materiał z jazdą konną i polowaniem ale brakłoby czasu i trzeba było zmieniać". No więc dlaczego nigdy nie dostaliśmy (w sumie) ani polowania na Gryfa z E3 ani polowania z konia?
Materiał zniknął czy jak?

REDÓW kocham, robią moją ulubioną grę, mogą ją zepsuć i tak kupię, grafiki mogą nie poprawiać, wywalić drzewko rozwoju i zostawić tylko jeden finisher i nadal kupię. Ale jak mi coś pokazują, wstawiają oficjalnie na stronę, a
później coś zmieniają i wygląda gorzej gdzie wcześniej wygadało lepiej to czuję się oszukany. Tęsknię za starym wyglądem gry i tyle. Za tym co wywołały opad szczęki i na prawdę zerwania kasku z głowy.

To jest najlepsze :D. Stój Geralta, ta krew, nawet palec tam widać, popatrzcie jak światło pada między budynkami na drugim planie, lepiej niż w Assassinie Unity. Tutaj ciemno bo zaułek, a tam rozświetlone, bo jest południe. Jak wygląda podłoże, te deski i błoto, jak wygląda budynek, te pęknięcia, cegły, tynk, deseczki - MASAKRA. Gdzie to jest na gameplay'u jak się pytam?

Last edited:
Top Bottom