Wiedźmin 3 - grafika

+
O nie, nie, nie... Lwia część tego tematu to nie było jakieś narzekanie dla narzekania tylko dyskusja między tymi, którzy uważali, że z grafiką dzieje się coś niedobrego a tymi, którzy żadnych zmian nie widzieli / nie chcieli dostrzec. Obie strony strony chciały się nawzajem przekonać a ta druga, nie wiem, chyba z braku argumentów użyła chwytu erystycznego oznajmiając, że ci pierwsi to narzekacze i marudy. Sytuacja zaczęła się zmieniać dopiero niedawno i coraz częściej, choć niechętnie, dawni obrońcy zaczynają przyznawać, że jednak coś z tą grafiką jest na rzeczy. Darujcie więc sobie, proszę uprzejmie, te smęcenie (narzekanie!) o narzekaniu. Tym bardziej, że nawet teraz widzę powody żeby nie siedzieć cicho. Po pierwsze, jeśli ktoś wierzy/wierzył, że CDPR wnosi jakąś nową jakość na linii stosunków developer-gracz, ma prawo czuć się delikatnie zawiedziony obecną postawą REDów. Po drugie nawet ci bardziej sceptyczni, co do mesjaństwa CDPR, mogą dla samej zasady nie chcieć się zamknąć - to że te pijarowe wygibasy są na porządku dziennym u wszystkich znaczy, że mamy siedzieć cicho i nie przypominać o nieładnych zachowaniach developerów? Przecież taka reakcja to jak zielone światło żeby mogli dalej robić to co robią "O coś tam ponarzekali, ale już siedzą cicho więc, hehe, przejdzie".

Afera byłaby jak RED pokazywał nam piękne zwiastuny, a gra po zainstalowaniu wyglądała słabo. Wszyscy widzieliśmy jak gra wygląda. Można być zawiedzionym, że nie spełnia oczekiwań, ale IMHO nie można być złym, że RED nas robi w balona.

To odsyłam do wątku w którym jest mowa o przesunięciu premiery na maj. Jak przeczytasz od początku do końca to znajdziesz, że nie tak do końca robi w balona.

Dodałbym jeszcze że nie chodzi tylko o obniżenie jakości grafiki, ale o to, że grafika jest o wiele gorsza i gra sama chodzi o wiele gorzej niż zapewniano nas na początku. Jeszcze pamiętam jak było mówione że karta pokroju GTX 660 starczy do średnich a teraz jest w minimalnych. Ale to widocznie było mówione zanim zaczęło się "równanie" platform.

Tak tylko wtrącę, że w W2 mieliśmy mieć wielki, otwarty, rozbudowany świat. (i nie że początkowo, takie słowa widnieją na okładce) A cały zamek z prologu i wszystko wokół, dostępne do eksploracji.. Także to jest kłamstwo :p Więc pod tym względem Redzi nie różnią się od innych :p

@josf
Jeśli pod pojęciem robienia czegoś rozumiesz codzienny spam o tym samym, to jest to zaiste czyn godny układania pieśni, chcesz coś robić to oplakatuj się i jedź pod siedzibę CDP, albo ślij im maile, a nie robisz to kosztem użytkowników którzy chcą z tego tematu wyciągnąć coś innego niż płacz i tupanie nóżkami.

A to "coś" co się z grafiką dzieje, to głównie roślinność i wszelkiego rodzaju problemy z doczytywaniem textur, oraz zmniejszona liczba efektów cząsteczkowych i było o tym pisane setki razy, sam napisałem nawet swego czasu w tym temacie długiego posta jak niewiele brakuje REDom do jakości z SoD, a zarazem jak dużo pracy przed nimi by ją osiągnąć i nie widzę potrzeby pisania tego kolejny raz, jak co poniektórzy w tym temacie...

Nie pamiętam jak to było z tą 660, ale wydaje mi się że nie padło tam żadne zapewnienie, przynajmniej nie oficjalne, bo oficjalne wymagania dostaliśmy później, a to że ktoś powiedział to...

Wydaje mi się że któryś z Redów powiedział to w jakimś wywiadzie, ale w tamtych czasach PR był kompletnie zdezorganizowany i każdy mówił co innego :p

@shia su
Co do codziennego spamu to chyba brak zrozumienia z Twojej strony - jak już zaznaczyłem wyżej - większość tego "narzekania" odbywała się w ramach dyskusji, ścierania się poglądów, arguemntów, itp. I Twoim zdaniem jedna strona miała odpuścić? Z jakiej racji? Bo Tobie coś się nie podoba? Bo nie chce Ci się tego czytać?

I w ogóle po co te złośliwości? Pozwól, że sam wybiorę w jaki sposób chcę wyrazić swoje niezadowolenie w kwestii grafiki czyli w temacie o tytule, uwaga, "Wiedźmin 3 - grafika". Wyjaśnij mi, proszę, czego oczekujesz po temacie o takiej nazwie? Może powtarzania, z uporem godnym największego narzkacza, "grafika nie jest najważniejsza"? Może dyskusji o muzyce? Fabule? Mechanice?

Last edited:
@josf
Oczekiwać tego, że temat o grafice nie będzie służył tylko do walenia w ścianę słowami od których robi się w nim niedobrze (VGX, SoD, downgrade i pewnie jeszcze jakieś inne). Pamiętam czasy sprzed afery downgradowej, gdy naprawdę dało się tu poczytać ciekawe spostrzeżenia odnośnie nowych screenów, dyskusje były świetne do czytania na wiele stron, każdy dodawał od siebie jakieś nowe rzeczy, a teraz wchodzę i po minucie wyłączam, bo tego już czytać nie idzie. Dyskusja jak wąż Uroboros. Rozumiem obawy, ale w tym temacie to już osiągnęło niezdrowe i niesprzyjające normalnej rozmowie apogeum. Marzę o nowych materiałach z gry, paru obrazkach chociaż, by swoją świeżością wywiały z tego wątku te nadpsute mięso, które od jakiegoś czasu tu zalega. Bez obrazy oczywiście.

Last edited:
Problemem nie jest i nigdy nie była grafika jako taka, w każdym razie nie dla mnie. Problemem jest postawa studia, którego nie stać było na więcej szczerości w miejsce pijarowego lania wody. Właśnie dlatego mamy tu tak fatalną atmosferę. Nadmiar hajpu szkodzi. Inna rzecz to stosunek oprawa wymagania. O ile faktycznie W3 wymagać będzie GTX'a 660/HD 7870 by w ogóle dało się grać w ustawieniach niskich, to będzie oznaczać, że od strony technicznej studio dało ciała na całej linii, ale w to nie wierzę.

@josf
Może kiedyś spierały się tu dwie strony, od jakiegoś czasu spiera się tu jedna strona, właściwie nie wiadomo z kim...

Pozwolisz też że uwaga, ja również wyrażę swoje zdanie w stosunku wyrażania zdania przez innych, bo jak już pisałem, możecie wypowiadać się o grafice, możecie płakać że downgrade, ale róbcie to z umiarem, bo uwaga, codzienne wyrażanie swojego zdania, to już nie wyrażanie swojego zdania, tylko czysty spam.

I to że jest to temat o grafice, nie oznacza że trzeba w kółko pisać że DOWNGRADE, itp., bo uwaga, wchodząc tu wielu ludzi chcę merytorycznej dyskusji, przeczytania postów które coś wnoszą, tak jak post któregoś z użytkowników dotyczący odległości kamery i jej wpływu na doczytywanie się tekstur, a nie czytania piętnastu stron tego samego i powielania argumentów zawartych na poprzedniej stronie... tym tokiem myślenia, można wejść do każdego tematu i pisać po kilkadziesiąt postów na temat, jednak w kółko o tym samym, bo w końcu "mogę", tylko czy będzie to fair w stosunku do innych użytkowników, którzy chcą przeczytać coś innego, a nie w kółko to samo?

Up
I właśnie tak jest, ludzie o tym pisali już kilkukrotnie, w kilku tematach i wciąż to nawraca, jeśli REDzi mieli to przeczytać, to zrobili już to dawno, teraz chyba pora zmienić płytę i oczekiwać, nowych materiałów, a później zacząć wszystko od nowa (albo i nie), tylko tym razem z większym umiarem.

Last edited:
@kotowy
Przykro mi, że części użytkowników robi się niedobrze od pewnego aspektu dyskusji o grafice, ale to cały czas dyskusja o grafice w odpowiednim do tego temacie, mówiąc brutalnie szczerze - to jest tylko i wyłącznie Wasz problem. Słusznie zauważyłeś też, że nowych materiałów, o których można porozmawiać jest niewiele a i dodam od siebie, że te które dostajemy dają zazwyczaj podstawy do kontynuowania dyskusji o downgradach itd. Tylko że to już raczej nie wina użytkowników.

---------- Updated at 09:55 PM ----------

@shai su

Nie wiem czy jesteś tego świadomy, ale narzekanie na narzekaczy jest podwójnie antymerytoryczne, ci pierwotni narzekacze narzekają przynajmniej na temat. I co najlepsze - tych postów nie jest dużo mniej od samego właściwego narzekania, ciekawe prawda? Pozwól więc, że zastosuję ten przekomiczny typ argumentacji, który zastosował maciekw i zapropnuję - jeśli nie podoba Ci się ciągła dyskusja na temat pogorszenia grafiki to sam zaproponuj lub rozwiń dyskusję w innych aspektach tego tematu, jeśli będzie interesujące to ludzie będą dyskutować. Na pewno przyniesie to lepszy skutek niż narzekanie na narzekaczy (co moim skromnym zdaniem zamiast zniechęcić co wytrwalszych piewców downgradu jeszcze bardziej ich na to nakręca)

Last edited:
Dla mnie grafika jak i wymagania są jako tako do przełknięcia, ale jeśli w finalnej wersji pop-in (czy jak tam się to zwie) i doczytywanie się tekstur będzie tak waliło po oczach jak na ostatnim materiale, to gra będzie dla mnie mało grywalna.
Niestety czarno to widzę, biorąc pod uwagę 35min materiał i ostatni 14min, to poprawy nie ma w ogóle, a wręcz wydaję mi się że jest gorzej.

Last edited:
Jak myślicie, zobaczymy po premierze taką jakość w W3 ? Może dodam, że pytam poważnie.
View attachment 10699
View attachment 10700
Chyba chcę się trochę pocieszyć ;)

zobaczymy lepszą, prawie każda gra jeśli jej grafika jest skąpana w słońcu ładnie wygląda. Ten zmodowany Skyrim ENB wygląda rzeczywiście fajnie ale przecież tam wszystko jest w porównaniu do Wiesia jak wystrugane z drewna... Ilość polygonów - to jest jedna z najważniejszych rzeczy w grafice, to głównie sprawia że gra jest szczegółowa i realistyczna, A Wiedźmin 3 jest lata świetlne przed Skyrimem (wiadomo to starsza gra). Także Skyrim ENB + podmianki tektur na wysokiej rozdzielczości dla mnie w ogóle nie przebijają Wiedźmina 3. Ot pięknie opakowany przeciętniak, dobry do robienia ładnych screenów. Prawdziwą żywą grafikę widziałem na ostatnim gameplayu Wiedźmina i to mimo rzekomego downgrade'u.

@shasiu
Rozumiem, czyli ludzie mają przestać o tym rozmawiać, bo Ciebie to personalnie denerwuje. Zaiste świetny argument, koniec tematu, idziemy do domu.

Nie wiem dlaczego niektórzy uważają, że oczekiwanie odpowiedzi od CDPR to jakieś szaleństwo. Tłumaczyli się z kompresji video, tłumaczyli się ze zbugowanej tekstury (a jednak wrzucili ją do trailera, obejrzało to X ludzi i wszyscy powiedzieli "yep, wrzucamy to na oficjalny kanał YouTube"), konsumenci oczekują kontaktu i wyjaśnień. Trailer to prezentowanie produktu - jeżeli prezentacja (czytaj: reklama) ukazuje produkt innym, niż naprawdę jest, to jest po prostu kłamstwem. Ludzie chcą kupić produkt na podstawie reklamy i zadają pytania - czy wydając pieniądze na ten produkt dostanę to, co było mi reklamowane?

Jeżeli chcesz "merytorycznej dyskusji", to polecam zacząć od siebie i wystosować jakiś argument przeciw, a nie "nie rozmawiajcie o tym, bo mi się to nie podoba". Szczególnie, że ja np. uczestniczę w tej konkretnie dyskusji od dwóch postów.

@maciekw ja nie narzekam z powodu jakości niższej niż na trailerach, ale niższej jakościowo w moim mniemaniu od tej zaprezentowanej na 35 minutowym gameplayu, tak jak i kilku innych "narzekaczy". Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, większość ma jakiś sensowny powód. Zauważ jednak, jak częściowo zauważył @josf, że grupa dyskutująca o downgradzie zyskała na liczebności po premierze najnowszego gameplaya. Ja dołączyłem bo do tego czasu wszystko mi się podobało, a 35 minutowy gameplay wciąż odbieram bardziej jako zmianę konwencji, a nie downgrade. Natomiast teraz mogę wymienić kilka elementów które moim zdaniem obcięto/zmieniono(futro, kamera, roślinność), ale także te, które ulepszono i według mnie mało wniosły, np. modele postaci były świetne już na poprzednich materiałach, włosów też nikt się nie czepiał, oprócz tego, że podskakują co ujęcie(wciąż to robią, chociaż jakość włosów została podniesiona). 35 minutowy gameplay jest moim zdaniem dużo bardziej spójny graficznie niż nowy, poza tym działał dosyć płynnie na GTX 770, spadki mogę zauważyć tylko podczas użycia filmowego efektu głębi ostrości podczas dialogów i cutscen, w dodatku w ustawieniach ultra(to, że włączone były futra oraz filmowy efekt głębi nie daje co do tego wątpliwości), podczas gdy gra teraz działała na wysokich dosyć płynnie, ale dopiero na GTX 980.

Po zobaczeniu 35 minutowego gameplaya chciałem, by REDzi naprawili pop-in, cienie(tego się nie da naprawić, nie dali rady przez 8 miesięcy, to już nie dadzą), zrobili Geralta z białą brodą oraz przybliżyli kamerę i podłubali niewiele przy trawie. Po nowym gameplayu chcę po prostu build z 35minutowego gameplaya, nic więcej.

Właśnie pokazałeś, że nie zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem, że to ludzi wina, że deweloper ma np: problemy techniczne. To, że Ty to tak zrozumialeś mało mnie obchodzi i kładę na to lachę.
Przeczytaj mojego posta, uważnie jeszcze raz :).

---------- Zaktualizowano 22:22 ----------

@josf
Oczekiwać tego, że temat o grafice nie będzie służył tylko do walenia w ścianę słowami od których robi się w nim niedobrze (VGX, SoD, downgrade i pewnie jeszcze jakieś inne). Pamiętam czasy sprzed afery downgradowej, gdy naprawdę dało się tu poczytać ciekawe spostrzeżenia odnośnie nowych screenów, dyskusje były świetne do czytania na wiele stron, każdy dodawał od siebie jakieś nowe rzeczy, a teraz wchodzę i po minucie wyłączam, bo tego już czytać nie idzie. Dyskusja jak wąż Uroboros. Rozumiem obawy, ale w tym temacie to już osiągnęło niezdrowe i niesprzyjające normalnej rozmowie apogeum. Marzę o nowych materiałach z gry, paru obrazkach chociaż, by swoją świeżością wywiały z tego wątku te nadpsute mięso, które od jakiegoś czasu tu zalega. Bez obrazy oczywiście.

Mam radę. Nie chcesz czytać on grafice, bo ona ni jest najważniejsza? Nie odwiedzaj tego tematu. Nie ma za co.

---------- Zaktualizowano 22:29 ----------

@josf
Może kiedyś spierały się tu dwie strony, od jakiegoś czasu spiera się tu jedna strona, właściwie nie wiadomo z kim...

Pozwolisz też że uwaga, ja również wyrażę swoje zdanie w stosunku wyrażania zdania przez innych, bo jak już pisałem, możecie wypowiadać się o grafice, możecie płakać że downgrade, ale róbcie to z umiarem.

Przepraszam "psze" pana, już nie będę pisać co myślę, bo to spam i niewolno, mimo, że wolno.

Nie wiem czy jesteś tego świadomy, ale narzekanie na narzekaczy jest podwójnie antymerytoryczne, ci pierwotni narzekacze narzekają przynajmniej na temat. I co najlepsze - tych postów nie jest dużo mniej od samego właściwego narzekania, ciekawe prawda? Pozwól więc, że zastosuję ten przekomiczny typ argumentacji, który zastosował maciekw i zapropnuję - jeśli nie podoba Ci się ciągła dyskusja na temat pogorszenia grafiki to sam zaproponuj lub rozwiń dyskusję w innych aspektach tego tematu, jeśli będzie interesujące to ludzie będą dyskutować. Na pewno przyniesie to lepszy skutek niż narzekanie na narzekaczy (co moim skromnym zdaniem zamiast zniechęcić co wytrwalszych piewców downgradu jeszcze bardziej ich na to nakręca)

Jasne że tak, mógłbym rozpocząć dyskusję, ale o czym, skoro wszystko było już powiedziane? Po raz kolejny o tym samym,? Nie sądzisz że wtedy zrobiłbym dokładnie to samo, co robicie wy? A że jest tyle samo, to raczej wina tego że niektórym już zbrzydło czytanie w kółko tego samego, jak to się mówi "pałka się przegła".

Przepraszam "psze" pana, już nie będę pisać co myślę, bo to spam i niewolno, mimo, że wolno.

Pisz, tylko nie na każdej stronie w kółko to samo, a będzie świetnie.

Ode mnie to ostatni post, bo widać trend się nie zmieni, codziennie będzie w temacie przybywać po kilka stron które można by zawrzeć w jednym poście, a moje wypowiedzi będą brane za cenzurę. Dość offtopu, wracajcie do tematu... DOWNGRADE

@shasiu
Rozumiem, czyli ludzie mają przestać o tym rozmawiać, bo Ciebie to personalnie denerwuje. Zaiste świetny argument, koniec tematu, idziemy do domu.

Nigdy nie napisałem że ktoś ma nie dyskutować bo mnie denerwuje, napisałem jedynie by zaprzestać dyskutować w kółko o tym samym, o czym się już pisało, ewentualnie pisać z umiarem. Wiem że jest to twój drugi post o tym, odnosiłem to bardziej do reszty.

Nie wiem dlaczego niektórzy uważają, że oczekiwanie odpowiedzi od CDPR to jakieś szaleństwo. Tłumaczyli się z kompresji video, tłumaczyli się ze zbugowanej tekstury (a jednak wrzucili ją do trailera, obejrzało to X ludzi i wszyscy powiedzieli "yep, wrzucamy to na oficjalny kanał YouTube"), konsumenci oczekują kontaktu i wyjaśnień. Trailer to prezentowanie produktu - jeżeli prezentacja (czytaj: reklama) ukazuje produkt innym, niż naprawdę jest, to jest po prostu kłamstwem. Ludzie chcą kupić produkt na podstawie reklamy i zadają pytania - czy wydając pieniądze na ten produkt dostanę to, co było mi reklamowane?

Masz gameplaye, one również są reklamą, świeższą niż trailery, więc nie wiem w czym rzecz, jak pisałem, nie spełnia to twoich oczekiwań, to nie kupuj.

Jeżeli chcesz "merytorycznej dyskusji", to polecam zacząć od siebie i wystosować jakiś argument przeciw, a nie "nie rozmawiajcie o tym, bo mi się to nie podoba".

Poraz kolejny napiszę że nie mam nic przeciwko dyskusji, jednak trzeba zachować też umiar, bo kilka str. wcześniej było pisane to samo, przez te same osoby

Jasne że tak, mógłbym rozpocząć dyskusję, ale o czym, skoro wszystko było już powiedziane? Po raz kolejny o tym samym? Nie sądzisz że wtedy zrobiłbym dokładnie to samo, co robicie wy?

I mógłbyś skończyć ten spam, serio, nie musisz tego czytać, a skoro narzekanie na downgrade Ci przeszkadza, bo takowego nie widzisz to jest jakieś wyjście, możesz pokazać te dobre strony gejmpleja (które defacto jak napisał P ATROL zostały omówione w tak dużym stopniu jak te złe) albo no cóż, "Zabugowane, złe bez optymalizacji - nie kupuj" to analogicznie "Okropny temat, downgrade, powtarzanie tego samego - nie czytaj".

Nie mylisz mnie z kimś? Nigdy nie napisałem że DOWNGRADEU nie widzę, widzę za to kilkadziesiąt stron pisania o tym samym przez te same osoby i jedynie to mi się nie podoba... dla mnie możesz zbesztać z błotem ostatni gameplay i jeśli będzie to słuszne to przyznam Ci 100% racji, bylebyś nie pisał tego co 4 posty...

Co do nowego gejmpleja wszystko było mówione, 35 minutowy gejmplej jest o wiele bardziej spójny i byłbym zadowolony oddaniem tamtego buildu, tam nawet błędy mnie tak nie irytowały, a ich dużą część bez pomocy forumowej ekipy nawet nie dostrzegłem, w nowym rzucają się one w oczy, suwaczek postaci w górę, świata w dół jak już zdążyłem wspomnieć, w 35tce wszystko było równomiernie rozłożone. Ale nie ma co pisać, mimo, że to już nie narzekanie na downgrade, to przecież powtarzanie, którego nie znosisz.

Nie, to nie powtarzanie, może i pisałeś o tym kiedyś, ale nie robisz tego jak już pisałem co 4 posty, więc nie mam nic przeciwko, gdyż robisz to z umiarem...

Innymi słowy "podoba Ci się, skomentuj, że jest super, nie podoba Ci się, nawet nie próbuj o tym mówić"

Innymi słowy, podoba ci się pisz, nie podoba ci się, pisz, nawet więcej, ale zachowaj umiar i nie pisz tego na każdej stronie, bo to już nie jest krytyka.

Wybacz mi, że jestem skonfundowany, ale w takim razie po co wchodzisz do tego tematu? Bo ja już nie wiem. To w końcu jest o czym pisać czy nie? A jeśli nie to po co tu zaglądać?

Wchodzę gdyż pojawij a się nowe posty i liczę na to że są one czymś innym niż wypowiedź z przed stront, na dodatek tego samego użytkownika, to że nie dostrzegam w poprzednich materiałach czegoś nowego, o czym warto napisać nie znaczy że czegoś takiego w nich niema.

Skoro ludzie wciąż potrafią o tym dyskutować, to znaczy, że jest o czym dyskutować. I w czym Ci to przeszkadza? Pomijając to, że sam fakt, że Tobie coś przeszkadza nie powinien mieć wpływu na ten temat.

Po raz kolejny napiszę że mi dyskusja nie przeszkadza, bynajmniej, przeszkadza mi jedynie pisanie tego samego w kółki u bez przerwy przez te same osoby, jak pisałem takie kółko wzajemnej adoracji, które najwyraźniej pisze jedynie do siebie, by pozyskać poklask we wzajemnym gronie.

Zresztą dobrze, że temat nie umiera i ludzie wciąż zadają pytania, zamiast pozwolić całej "kontrowersji" sobie po cichu umrzeć. Osobiście wolałbym, żeby nie działo się w sprawie CDPR, ale cóż, poprę sprawiedliwość tam, gdzie się pojawi

I ja ją poprę i popieram, ale czym innym sprawa, a czym innym ciągłe pretensje o to samo. Grafika się od tego nie zmieni w poprzednim materiale, więc po co pisać w kółko że downgrade, skoro wszyscy zainteresowani tematem to widzą?

Super, czyli mam kilka różnych źródeł informacji i każde mówi coś innego - a przynajmniej pewne informacje (słownie: grafika) się różnią. Jak wielu, oczekuję od CDPR klarownej informacji, jak mam to odebrać i dlaczego jest rozbieżność. Nie trzymam pistoletu przy ich głowie, zadaję tylko pytania.
Argument "nie podoba się, to nie kupuj" nie jest argumentem, równie dobrze mogę Ci powiedzieć, że jeżeli Ci się nie podoba ten temat, to go nie czytaj.

Odnoszę wrażenie że nie chcesz zrozumieć prostego faktu iż głównym odnośnikiem grafiki są właśnie gameplaye, a nie trailery i tu jest pies pogrzebany, zadam więc pytanie, przykład z życia, na ulotce biura turystycznego widnieje zdjęcie 5 gwiazdkowego hotelu, postanawiasz kupić tam wycieczkę, idziesz do biura i dostajesz zdjęcia hotelu 3 gwiazdkowego i teraz rodzi się pytanie, krzyczysz na panią w biurze że cię oszukali, czy po prostu rezygnujesz z wycieczki w tym biurze? Tu jest analogiczna sytuacja, trailery mają przyciągnąć zainteresowanie ludzi, a gameplaye pokazać stan gry, więc nigdzie nie dostajesz sprzecznych informacji, tym bardziej że gameplaye zostały pokazane później niż trailery, więc pokazują obecny stan produktu, a nie to co było rok wcześniej.
To że firma pokazała "podrasowane" (albo i nie) trailery, które nie oddają dokładnie grafiki jest niefajne, ale o oszustwie mowy nie ma.

Odnośnie argumentu "nie kupuj", piszę jedynie o tym że jeśli ktoś wylewa tyle pomyj na dany produkt, pisze o wszelkich oszustwach, ma na to niezbite dowody, to ma prawo nie kupić tej gry, nie obowiązek, a prawo i nie odnosiłem tego do meritum moich wypowiedzi ,,czyli pisaniu w kółko tego samego", a w kontekście wylewania żali że firma ich oszukała, proponuję rozdzielić te dwa tematy.

Dyskusja o zasadności dyskutowania o grafice w temacie o grafice...

Dyskusja o zasadności pisania co stronę przez te same osoby tego samego.

Last edited:
Masz gameplaye, one również są reklamą, świeższą niż trailery, więc nie wiem w czym rzecz, jak pisałem, nie spełnia to twoich oczekiwań, to nie kupuj, innej rady niema.

Innymi słowy "podoba Ci się, skomentuj, że jest super, nie podoba Ci się, nawet nie próbuj o tym mówić"

I mógłbyś skończyć ten spam, serio, nie musisz tego czytać, a skoro narzekanie na downgrade Ci przeszkadza, bo takowego nie widzisz to jest jakieś wyjście, możesz pokazać te dobre strony gejmpleja (które defacto jak napisał P ATROL zostały omówione w tak dużym stopniu jak te złe) albo no cóż, "Zabugowane, złe bez optymalizacji - nie kupuj" to analogicznie "Okropny temat, downgrade, powtarzanie tego samego - nie czytaj".

Co do nowego gejmpleja wszystko było mówione, 35 minutowy gejmplej jest o wiele bardziej spójny i byłbym zadowolony oddaniem tamtego buildu, tam nawet błędy mnie tak nie irytowały, a ich dużą część bez pomocy forumowej ekipy nawet nie dostrzegłem, w nowym rzucają się one w oczy, suwaczek postaci w górę, świata w dół jak już zdążyłem wspomnieć, w 35tce wszystko było równomiernie rozłożone. Ale nie ma co pisać, mimo, że to już nie narzekanie na downgrade, to przecież powtarzanie, którego nie znosisz.

Czekaj, czekaj, wcześniej narzekałeś, że wchodzisz tu dla merytorycznej dyskusji a nie wałkowania tego samego:
bo uwaga, wchodząc tu wielu ludzi chcę merytorycznej dyskusji, przeczytania postów które coś wnoszą, tak jak post któregoś z użytkowników dotyczący odległości kamery i jej wpływu na doczytywanie się tekstur, a nie czytania piętnastu stron tego samego i powielania argumentów zawartych na poprzedniej stronie...

Teraz piszesz, że jednak nie ma już o czym dyskutować bo wszystko zostało napisane:
Jasne że tak, mógłbym rozpocząć dyskusję, ale o czym, skoro wszystko było już powiedziane?

Wybacz mi, że jestem skonfundowany, ale w takim razie po co wchodzisz do tego tematu? Bo ja już nie wiem. To w końcu jest o czym pisać czy nie? A jeśli nie to po co tu zaglądać? No bo chyba nie po to żeby specjalnie się denerwować i wchodzić w mało merytoryczne dyskusje (które, co najlepsze, samemu się piętnuje). Nie łatwiej pozwolić zainteresowanym dyskutować o kwestii, którą uważają oni za cały czas aktualną a samemu, w zgodzie z tym co napisałeś, odpuścić sobie temat i zaoszczędzić nerwów zamiast dokładać kolejną cegiełkę do offtopowego dyskutowania o dyskusji, ewentualnie zajrzeć, jeśli pojawią się jakieś nowe materiały? Wszystkim nam zaoszczędziłoby to nerwów i proszę nie odbieraj tego jako jakiegoś wyganiania czy czegokolwiek w tym stylu - to tylko propozycja, która moim zdaniem jest najbliższa Twoim oczekiwaniom wobec tego tematu.

Nigdy nie napisałem że ktoś ma nie dyskutować bo mnie denerwuje, napisałem jedynie by zaprzestać dyskutować w kółko o tym samym
Skoro ludzie wciąż potrafią o tym dyskutować, to znaczy, że jest o czym dyskutować. I w czym Ci to przeszkadza? Pomijając to, że sam fakt, że Tobie coś przeszkadza nie powinien mieć wpływu na ten temat.
Zresztą dobrze, że temat nie umiera i ludzie wciąż zadają pytania, zamiast pozwolić całej "kontrowersji" sobie po cichu umrzeć. Osobiście wolałbym, żeby nie działo się w sprawie CDPR, ale cóż, poprę sprawiedliwość tam, gdzie się pojawi.
Masz gameplaye, one również są reklamą, świeższą niż trailery, więc nie wiem w czym rzecz, jak pisałem, nie spełnia to twoich oczekiwań, to nie kupuj, innej rady niema.
Super, czyli mam kilka różnych źródeł informacji i każde mówi coś innego - a przynajmniej pewne informacje (słownie: grafika) się różnią. Jak wielu, oczekuję od CDPR klarownej informacji, jak mam to odebrać i dlaczego jest rozbieżność. Nie trzymam pistoletu przy ich głowie, zadaję tylko pytania.
Argument "nie podoba się, to nie kupuj" nie jest argumentem, równie dobrze mogę Ci powiedzieć, że jeżeli Ci się nie podoba ten temat, to go nie czytaj.

Top Bottom