Wiedźmin 3 - grafika

+
A do czego mamy porównywać? Przecież jeżeli gra będzie tak rozmyta jak na 35min gameplayu to zbierze po pysku w reckach na samym starcie. Poza tym nowy gameplay bez kompresji jest już w pewnych momentach prawie tak ostry jak screeny, więc według mnie jak najbardziej porównywać można.

Chodziło o pokazanie w jak tragicznej kompresji pojawiły się gameplaye.
Czytałeś całego posta? Czy tylko udajesz, że czytasz? To była moja odpowiedź jeśli chodzi o kwestię dla której ten obrazek został wtedy użyty:
Ale porównywanie screena z gameplayu oraz starannie przygotowanego, pewnie poprawianego i pisanie, że nie widzieliśmy gry w pełnej krasie jest wg mnie śmieszne. Bo to prędzej te oficjalne screeny są podrasowane niż gra traci tyle na kompresji.

A to nie:

Ja tę nie cacy jakość, to bym z chęcią zobaczył na swoim piecu. I skłoniłbym się ładnie przy okazji i podziękował twórcom ślicznie.

Stylistyka naprawdę razi taką wręcz kreskówkową sztucznością. Mocno to odstaje od reszty.

I tutaj tyż bym był kontent, bo nic mnie nie razi, nie odstaje specjalnie (biorę poprawkę na kompresję rzecz jasna). Widać niewiele mi do szczęścia trza.

Ja to tutaj tylko zostawię.
Z nadchodzącego RPG - Kingdome Come.. Gra posiada dynamiczny cykl dobowy. CryEngine3.
A może mi ktoś wyjaśnić, co Kingdom Come posiada oprócz dynamicznego stylu dobowego, a czym się tak co poniektórzy zachwycają? Bo tak sobie oglądam te materiały i oglądam... i nie widzę zupełnie nic, oprócz pokazu możliwości silnika graficznego. A już na pewno nie jest to gra - gdzie fabuła, zadania, cel rozgrywki?

To tak, jakby projektant samochodów zaprojektował koncept karoserii i chwalił się nim na wszystkich wystawach, jednakże nie zastanawiał się jeszcze jaki silnik miałby to cudo napędzać i czy bez przeróbek karoserii zmieści się on pod nisko opadającą maską.

@Daniel Abatemarco zauważyłeś jaki ten krajobraz pusty, dobra są dźwięki ładna grafika bohater i jedna wieśniaczka i jej chata oraz drzewa, mnóstwo drzew i nic więcej, strumyk. Pokaz możliwości silnika ładny ale nie wiem czy tam jedna sarenka chociażby przebiegła czy zając, przyznam się troszkę przewinąłem. W W3 mi się to podba że grafika jest "bardzo ładna" - moim zdaniem ale wszędzie jest coś ciekawego, gdzie nie spojrzysz - czy to potwór czy królik, epickie gąski biegną itd.

A już na pewno nie jest to gra - gdzie fabuła, zadania, cel rozgrywki?.
Ciężko, żeby w obecnym stadium mówić o jakiejkolwiek grze. Do publiki udostępniane są jedynie pewnie grywalne moduły. Fabuła, nie pamiętam jaka miała być. Miałeś po prostu zostać osadzony w średniowiecznym świecie, beż żadnej magii i innych pierdół. To co chcesz robić będzie zależało od ciebie, taki sandbox.
@Daniel Abatemarco zauważyłeś jaki ten krajobraz pusty (...) ładny ale nie wiem czy tam jedna sarenka
Gra stawia na wierne odwzorowanie realiów średniowiecza. To nie Wiedźmin, gdzie trzeba gracza zająć co 10 metrów jakimiś harpiami. Rozumiem, że ty wchodząc do lasu od razu spotykasz stado saren, a po ich wymordowaniu po drugiej stronie strumyczka bierzesz się za stado wilków? ; ) Ale masz całkowitą rację, to tylko pokaz możliwości silnika.

Last edited:
A może mi ktoś wyjaśnić, co Kingdom Come posiada oprócz dynamicznego stylu dobowego, a czym się tak co poniektórzy zachwycają?
Czym tak się ludzie zachwycają? Może tym, że to będzie erpeg w realiach historycznych? Ile takich było? Dlatego gracze cieszą się, że wreszcie dostaną coś świeżego. O większości elementów jest już wiadomo całkiem sporo, każdy zainteresowany wyszuka te informacje, tyle, że nie są na razie pokazywane, chociaż był godzinny stream kiedyś w którym pokazano i jakieś zadanko, walkę, ekwipunek i inne elementy rozgrywki:

W przeciwieństwie do Wiedźmina 3 twórcy Kingdom Come nie muszą mamić graczy grafiką niemożliwą do osiągnięcia, bo jest to projekt zbudowany przede wszystkim na pomyśle - erpegu bez magii i smoków finansowanym przez graczy.

---------- Zaktualizowano 09:07 ----------

To tak, jakby projektant samochodów zaprojektował koncept karoserii i chwalił się nim na wszystkich wystawach, jednakże nie zastanawiał się jeszcze jaki silnik miałby to cudo napędzać i czy bez przeróbek karoserii zmieści się on pod nisko opadającą maską.
To mi jako żywo przypomina sytuację z W3, chyba słabe porównanie dałeś. A Kingdom Come napędzane jest przez CryEngine. Być może wydaje ci się, że to jest jakaś graficzna wydmuszka, bo najwięcej materiałów jest dotyczących oprawy. Ale o mechanikach i elementach rozgrywki twórcy opowiadali w trakcie kampanii Kickstarterowej. Gra wygląda na bardzo dobrze przemyślaną, więc bez obaw - zmieści się.

oprócz pokazu możliwości silnika graficznego. A już na pewno nie jest to gra - gdzie fabuła, zadania, cel rozgrywki?
No bo to ma być pokaz możliwości silnika, i trudno zaprzeczyć, że wygląda to bardzo ładnie. Zwłaszcza ostre tekstury podłoża (np. liście na ziemi), przy których te elementy otoczenia, które ktoś wrzucił na screenach z W3 wyglądają biednie i kartonowo.
Co do tych drugich aspektów: fabuła, zadania, cel rozgrywki. Ta gra właśnie ma to mieć. Jak to wyjdzie ? Się okaże.
Co do fabuły:
,, Jest rok 1403. Stary król jest martwy, a jego następca słaby. Żądny władzy brat nowego króla wchodzi w sojusz z częścią szlachty, która wykorzystuje szansę na awans. Napadają na kraj, porywają króla i plądrują bezbronne ziemie. Arystokracja dzieli się na dwa stronnictwa – jedno popierające prawowitego następce tronu, a drugie jego brata. Nadchodzi wojna domowa.
Skromy, młody kowal przez wojnę traci wszystko. Podczas próby wypełnienia ostatniego życzenia jego ojca, Los wciąga go w sam środek konspiracji, której celem jest ocalenie porwanego króla i zakończenie krwawego konfliktu. ''
View attachment 10836
http://kingdomcome.pl/deliverance/fabula-bohater
Sorry, jest to pewien offtop, ale raz, że potrzebny do argumentacji. Dwa - gra zapowiada się bardzo miodnie. To nie Dragon Age, z plastikowymi błyszczącymi postaciami
Kończąc i nawiązując do W3: Spodziewam się obu bardzo dobrych produkcji.

Attachments

• wolnoscwyboru.jpg
    wolnoscwyboru.jpg
    401.9 KB · Views: 66
Last edited:
Rozumiem, że ty wchodząc do lasu od razu spotykasz stado saren, a po ich wymordowaniu po drugiej stronie strumyczka bierzesz się za stado wilków?
No bez przesady to jest gra - porównywałem do W3 - nie powiesz mi że jak świat będzie pusty to będziesz się zachwycał grą bo eksploracja będzie nudna jak flaki z olejem.

No bez przesady to jest gra - porównywałem do W3 - nie powiesz mi że jak świat będzie pusty to będziesz się zachwycał grą bo eksploracja będzie nudna jak flaki z olejem.
A owszem, za pierwszymi podejściami fajnie, że coś tam atakuje, ale jak któryś raz z kolei mam po drodze ubić jakiegoś niepotrzebnego niedźwiedzia to mnie to zaczyna męczyć. Dlatego w Gothicu szanowałem to, że jak coś ubiłem to już tego tam nie było, przez co mogłem sobie pójść potem przez ten las w spokoju.

nie mozna oceniac wiedzmia czekac na premiere
ale ten KC jest pusty tam nic nie ma, (nie wazne ze to demo dla tych co dali datki na kickstarterze)

Choćby nie wiem jaką grę przyrównać do Wiedźmina i zasugerować, że coś tam wykonano lepiej niż w produkcji Redów zaraz ktoś powie, że to przecież takie, siakie, owakie i w ogóle byle jakie przy świętym graalu gier rpg jakim Wiesiek... Póki co nie jest na pewno. A już w ogóle zarzuty o "pustostan" zrozumieć ciężko, bo o coś takiego oskarżyć można każdą grę, która ma otwartą strukturę i oferuje większe przestrzenie do eksploracji. Również Wiedźminowi po publikacji najnowszych materiałów zarzucano, że puste to jakieś, bez życia. Poza tym tematem tego wątku jest grafika, nie zaś fabuła, zadania i tak dalej. Zresztą jakości tych elementów w W3 podobnie jak w KC, jak na razie ocenić i porównać nie sposób. No chyba, że ktoś grał już w oba tytuły. A zatem jeśli o grafice mowa to KC wygląda bardzo dobrze i działa dobrze na normalnych piecach, choć do końca prac jeszcze szmat czasu. Natomiast W3 na ledwie cztery miesiące przed premierą wprawdzie wyglądał bardzo dobrze (choć nie dla wszystkich) to jednak dusił GTX'a 980 przy ustawieniach tylko wysokich i to jest fakt. Przy czym CDP RED jest bez porównania większym i zamożniejszym studiem niż czeskie Warhorse. I to CDP RED musi udowodnić że jednak grę ładną i zoptymalizowaną stworzyć potrafi (dwa razy się nie udało, ale do trzech razy sztuka) i choć wierzę, że nasi staną na wysokości zadania, to jednak pewien tam niepokój jest.

Nie oceniał bym jak działa KC po tej alfie, nie zdziwię się też jeśli pełna gra będzie miała podobne wymagania do tych Wiedźminowych...
Jest jeszcze opcja, że może nie wyglądać tak ładnie, jak teraz ( na dostępnych obecnie materiałach).
Czyli downgrade. Najzwyczajniej.

Las jest przepiękny i chodzi przepięknie, i chwała za to twórcom. Widać, że silnik ogarniają. Jednak prawdziwy sprawdzian będzie pod kątem streamingu. KC jest (jeśli dobrze rozumiem) grą w otwartym świecie. Więc jeśli nie będzie ordynarnych (bo jakieś będą na pewno) popupów, będzie słuszny LOD i odległość rysowania obiektów, bez nadmiaru loadingów, na dużej mapie, to tym bardziej pochylę się z uznaniem.

Według mnie Cyberpunk ma znacznie większy potencjał niż Wiedźmina 3 jeżeli chodzi o aspekt graficzny. Akcja będzie się działa w futurystycznym mieście oświetlonym neonami i pewnie innymi duperelami z przyszłości, dużo budynków i tak dalej, znacznie łatwiej będzie zrobić EFEKT WOW niż w świecie fantasy jak W3 gdzie mamy od cholery zalesionej przestrzeni na której czasem po prostu nie będzie na czym zawiesić oka. Poza miastem ma być raczej krajobraz podobny do tego z Fallouta więc też łatwiej coś takiego dopieścić niż mocno zalesione miejsca. To trochę tak offtopowo ale na prawde jestem ciekawy co tam Redzi wykombinują z tym CP2077 tym bardziej że powinni go już też pisać pod znacznie bardziej wydajnego DX12.

Top Bottom