Wiedźmin 3 - grafika

+
Cudownie. Użytkownicy AMD na pewno się ucieszą.

O ile się nie mylę takie info pojawiło się krótko po pierwszych zapowiedziach. Tak w ogóle to są gry w całości oparte na physx’ie? Bez havoka w jakiejkolwiek formie? Zdaje mi się, że Metra, ale głowy nie dam. W każdym razie jeśli Redzi olali kwestię wydajności na AMD nie omieszkam im za to serdecznie i wyczerpująco podziękować.

Ja i tak najbardziej zawiedziony jestem burzą i deszczem. Fajnie, że jest wiatr, ale tam cały czas piździ jak w kieleckim, więc kiedy nadchodzi burza to nie widać jakiejś różnicy, poza błyskawicami-wycinankami i białym deszczem, który nie oddaje żadnego wrażenia "mokrości".

Z intensywnością wiatru faktycznie przegięto, co do deszczu i burzy za mało jeszcze widziałem, by zająć stanowisko. Skoro jednak o tym mowa, to aktualnie ogrywam GTA V i wczoraj po raz pierwszy doświadczyłem burzy i to nocą na pustkowiu i… Łał, nieźle im to wyszło.

Burza jest obok. To jest właśnie genialne, że opady nie są odpalane nagle dla całego świata gry, jak w Skyrimie, tylko nachodzą chmury deszczowe i burzowe jak to jest w realnym świecie.

Pamiętam, że jakiś czas temu jak o to tutaj pytałem to ktoś się ze mnie śmiał, że jakie to ja mam wymagania. A Redzi jest ziścili.

Widać błyskawice na tym ujęciu z trailera w którym ptaszysko ląduje na wisielcu. Wyglądają słabo. Tak samo deszcz jest w kilku ujęciach z trailera. Również taki sobie. Intensywność opadów nie ma tu znaczenia.

Last edited:
No właśnie nie. Te na twoim zdjęciu są potężne i przede wszystkim łączą się z ziemią. Nie przypominają też wycinanek.

Last edited:
Mnie ta burza z trailera się podoba. Jest ciemno, wietrznie, kolorystyka okej, chmury też. Deszcz trochę rzadki, to fakt, ale co tam. Nie przeszkadza mi to jakoś. Może będą większe ulewy?

A błyskawice i tak widać tylko przez ułamek sekundy, kto na to zwraca uwagę.

No właśnie nie. Te na twoim zdjęciu są potężne i przede wszystkim łączą się z ziemią. Nie przypominają też wycinanek.
Bo te ze zdjęcia akurat są potężne, ale kiedy obserwuję burzę, widuję też takie, jak na przywoływanym ujęciu. Tylko, że one są mniej atrakcyjne wizualnie, więc trudno będzie znaleźć fotografie :p

W każdym razie jeśli Redzi olali kwestię wydajności na AMD nie omieszkam im za to serdecznie i wyczerpująco podziękować.

Akurat to, czy silnik fizyczny będzie wpływał na wydajność może być trudno ocenić. Ale z teoretycznego punktu widzenia, nie wyobrażam sobie, żeby PhysX na procesorze miał być równie wydajny co na GPU. No, chyba, że Redzi zmuszą podstawowe funkcje PhysX do pracy na procesorze niezależnie od tego jaka karta jest w systemie, i tylko dodatkowe bajery będą kalkulowane na rdzeniach CUDA.

Akurat odnośnie burzy to bardzo fajnie wykonana łącznie z ulewą, jest w GTA V nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń, deszcz wygląda naturalnie i pada dośc regularnie (chodzi o intensuwność na danym obszarze, a nie nie że ma sie wrażenie że głównie pada nam na głwoy), w Inkwizycji opady deszczu były dla mnie porażką jeśli idzie o wykonanie.

Last edited:
No, chyba, że Redzi zmuszą podstawowe funkcje PhysX do pracy na procesorze niezależnie od tego jaka karta jest w systemie, i tylko dodatkowe bajery będą kalkulowane na rdzeniach CUDA.

A nie tak właśnie jest z physx'em, że wersja podstawowa jedzie na cpu, a wspierane przez gpu (Nvidii) są tylko efekty z zakresu zaawansowanego phys'xa? W przeciwnym wypadku nie dałoby się gry nim zasilanej nawet odpalić na pececie zaopatrzonym w czerwoną kartę, czy na konsoli.

Akurat odnośnie burzy to bardzo fajnie wykonana łącznie z ulewą, jest w GTA V

Oj tak. W ogóle realizacja cyklu dobowego, zjawisk atmosferycznych stoi u R* na bardzo wysokim poziomie. Ciekaw jestem jak to wygląda w przypadku W3. Ale chyba na jakieś materiały przedstawiające ten i inne aspekty gry się już nie doczekam, bo czasu do premiery pozostało niewiele, a dzienników jak nie było tak nie ma.

Last edited:
A nie tak właśnie jest z physx'em, że wersja podstawowa jedzie na cpu, a wspierane przez gpu (Nvidii) są tylko efekty z zakresu zaawansowanego phys'xa?

Dokładnie tak jest, pamiętam że w Batman Arkham Origins można było ustawić te zaawansowane efekty, co sprowadzało się w zasadzie do większej ilości ustrojstwa latającego po ekranie, ale dość ostro spadały fps'y.
Nie ma co się specjalnie obawiać, bo podejrzewam że w jakiejś formie będzie można to zobaczyć nie poświęcając za dużo płynności gry.
Poczekam na jakieś pierwsze testy wydajność kart graficznych, zobaczę jak u mnie gra działa na r9 270x. Jak będzie jakiś sens w dołożeniu do czegoś to może sprawię nową zabawkę, choć miałem czekać aż wyjdzie coś naprawdę wartego uwagi pieniędzy, czyli następna generacja kart Nvidi.

Odnośnie efektów od Nvidii... czy ktoś wie, czy w Wiedźminie będziemy mieli możliwość włączenia tesselacji ? .

To bajer z dx11, skoro Wiesiek go obsługuje to i teselacja jest ;).

Last edited:
Odnośnie efektów od Nvidii... czy ktoś wie, czy w Wiedźminie będziemy mieli możliwość włączenia tesselacji ? Nie wiem, czy jest to do końca efekt od Nvidii i może dlatego nigdzie o nim nie mówią, ale martwi mnie to, że nikt o tym nie wspominał. Dla mnie ten efekt dużo zmienia i wiele znaczy...

Top Bottom