Wiedźmin 3 - grafika

+
Chodzi za nami w odległości 20 metrów za plecami?

*50, bo tak to byśmy go zobaczyli jak kamera odjeżdża.
W sumie - masz rację, trochę za mocno świeci.

Może to ten sam nieudacznik, co kamerą operuje? Chciał upiększyć scenę i użył takiego jebitnego reflektora.

A ja nie widzę jakiejś porażającej różnicy. Niektóre obrazki nawet podobają mi się bardziej w nowej wersji (Panie Lasu czy pierwszy kadr z 35min. gameplaya). Draw distance, roślinność i niektóre tekstury są gorsze. Natomiast bardziej podobają mi się oświetlenie i cienie, które w artykule powyżej są "jechane" (a przynajmniej oświetlenie) :p. Cóż, widocznie kwestia gustu.

.

Sorry, ale chyba zaklinasz rzeczywistość ...
Wszystko w wersji PS4 jest gorsze od tego, co widać na screenach powyżej i nie ma NIC, czym ta wersja przewyższałaby powyższe screeny. Najlepiej ujął to recenzent gry na stronie CDA i jeżeli gra na PC wygląda tak samo, to mamy porażkę roku.

Wszystko w wersji PS4 jest gorsze od tego, co widać na screenach powyżej i nie ma NIC, czym ta wersja przewyższałaby powyższe screeny. Najlepiej ujął to recenzent gry na stronie CDA i jeżeli gra na PC wygląda tak samo, to mamy porażkę roku.

Odległością rysowania cieni. Shaderami postaci.

Niczego nie zaklinam, wyraziłem swoją opinię. Widzę co jest gorsze, a co nie jest (tak, są takie rzeczy, niektóre jednak są sprawą subiektywną).

"Porażki roku" nie skomentuję...

Porażką roku to są wypowiedzi takie jak twoja. No sorry, ale jak będzie mi potrzebny oczojebny graficznie benchmark to odpalę Crysisa. Wystarczy w zupełności, że progres graficzny między W2, a W3 jest ogromny i miły dla oka, a dodaj do całości ficzery typu HairWorks i PhysX na PC i wyjdzie z tego na prawdę piękna gra. Swoją drogą to nie wiem, czy wy grę kupujecie po to by w nią grać, czy po to by podziwiać widoki, a jak widoczków pięknych nie będzie to foch i kaszana roku -.-

Last edited:
Grafika nie jest w wersji na PS4 jakimś wielkim problemem, problemem jest ponoć momentami tragiczny framerate. Niestety strona techniczna leży. Oto jak rzecz ujął Berlin.

Podkreślam raz jeszcze: grałem na PlayStation 4 i tylko o tej wersji będę pisać, bo pecetowej na oczy nie widziałem, a koledzy, którzy mieli to szczęście, stwierdzają zgodnie, że jest „o wiele, wiele ładniejsza”. Wierzę na słowo, bo nie mam powodu im nie wierzyć – rzadko mnie okłamują, a jak już, to w mniej istotnych kwestiach (Papkin na przykład udaje, że nie ma ognia, tylko po to, żeby ukraść mi zapalniczkę). Chcę też zaznaczyć przy okazji, że wiele opinii, jakimi mam zamiar się podzielić, nawet by się nie uformowało, gdybym dostał Wiedźmina do recenzji w wersji lepszej – komputerowej. Bo po prostu bym grał z cieszącą się mordą zamiast patrzeć na to, jak cholerna konsola kaszle krwią i usiłuje wyciągnąć z siebie 12 klatek na sekundę, kiedy na ekranie dzieje się coś ciekawego.

Jest to zły prognostyk również dla wersji PC, bo o ile na potężnych konfigach na pewno będzie się grało komfortowo, to co z tymi słabszymi? To, że Wiedźmin nie olśniewa grafiką można wybaczyć, ale tego, że nie wygląda i nie działa zarazem już nie. To nieakceptowalne, szczególnie w kontekście dwóch obsuw. Coś podobnego nie miało prawa się zdarzyć.

@eustachy_j23 Berlin uwielbia wręcz wyolbrzymiać problemy. Oto, jak rzecz skomentował Zbyszek Jankowski z eurogamera:
Widocznie autor miał źle skonfigurowaną konsolę testową. Ja dropów do 12 klatek - po odpowiednim ustawieniu - nie notowałem.
Mieli konsolę debugową, więc ponoć jakieś ustawienia tam są. Poza tym, większość opinii, jakie czytałem owszem, wspominała o spadkach, ale z pewnością nikt (poza Berlinem) nie pisał, że jest w tej kwestii tragicznie.
Zresztą, oto jak sprawę skomentował wspomniany już eurogamer:
Stabilność także nie pozostawia wiele do życzenia. Zdarzają się spadki animacji, gdy na ekranie nagromadzi się zbyt wiele efektów, lecz gra wygląda na doszlifowaną i gotową do użycia, a twórcy potwierdzili, że wciąż pracują nad optymalizacją i będą pojawiać się aktualizacje.
I komu wierzyć?

Last edited:
http://polygamia.pl/Polygamia/51,96455,17905381.html?i=0
Widzieliśmy już raczej wystarczająco dużo materiału z PC, żeby stwierdzić, iż to porównanie jest miarodajne. Oprócz widocznych zmian takich jak gorsza jakość roślinności, tekstur podłoża, czy sławnych ściętych murów, rzuca się w oczy różnica w oświetleniu.
Myślę, że mamy tu do czynienia z tym o czym mówił Jose Teixeira w ostatnim wywiadzie (szczery i świetny facet przy okazji): http://www.dualshockers.com/2015/05...her-lighting-consoles-graphics-and-much-more/
We ended up not using Global Illumination, light bouncing and reflecting… this is similar to what I mentioned previously with visual effects, an area where things keep getting better every year, but these really cool solutions are still far too expensive to use in a complex game. So to add more detail to the lighting, the whole world is covered in “lighting and reflection” probes, that analyse the surrounding area and light it accordingly. It does a pretty good job.
Myślę, że to główna przyczyna widocznych różnic, w tym często krytykowanej "płaskości i plastikowatości".

Was it hard to “fit” this game in consoles? Why yes, of course it was!

Last edited:
@eustachy_j23 Berlin uwielbia wręcz wyolbrzymiać problemy. Oto, jak rzecz skomentował Zbyszek Jankowski z eurogamera:

Tyle, że nie on jeden o tym wspomina, on rzecz tylko najbardziej obrazowo ujął i dlatego przytoczyłem właśnie jego słowa. Więc problem jest. I tak się składa, że Berlin w przeciwieństwie do lwiej masy recenzentów jest akurat człekiem nie tylko mocno krytycznym, ale również rzetelnym. Całą nadzieja, że day one patch poprawi sytuację.

Skargi i zażalenia na grafikę zgłoście do Borisa Vorontsova http://enbdev.com/
Już on wam przywróci te upragnione "wycięte" ficzery graficzne, tylko potem będzie płacz, że gra nie działa na Titanie w SLI.

Skargi i zażalenia na grafikę zgłoście do Borisa Vorontsova http://enbdev.com/
Już on wam przywróci te upragnione "wycięte" ficzery graficzne, tylko potem będzie płacz, że gra nie działa na Titanie w SLI.
W tym momencie porównujemy grę z gamplay'em sprzed roku z E3, którego pojedyncza karta starszej generacji potrafiła udźwignąć.

W ogóle przeglądnąłem wszystkie recenzje jakie się pojawiły i jak to jest, że niektóre miały właśnie praktycznie tylko takie skriny jak na poprzedniej stronie, gdzie faktycznie woda "jak w Half Life 1" i były brzydkie, a inne miały już fajną grafikę, nie taką jak na PC, ale o wiele lepszą od tamtych, ta gra jest tak nierówna czy o co chodzi?

Tyle, że nie on jeden o tym wspomina, on rzecz tylko najbardziej obrazowo ujął i dlatego przytoczyłem właśnie jego słowa. Więc problem jest. I tak się składa, że Berlin w przeciwieństwie do lwiej masy recenzentów jest akurat człekiem nie tylko mocno krytycznym, ale również rzetelnym. Całą nadzieja, że day one patch poprawi sytuację.
Ależ ja nie neguję spadków płynności. Pisałem tylko, że nie muszą być takie tragiczne, jak to pisał Berlin.
A co do rzetelności Berlina - oczywiście się zgadzam. Jeżeli znajdzie jakiś błąd to nie przemilcza go czy nie wspomina o nim półgębkiem. To się chwali.
Tylko mój problem z nim jest taki, że 3/4 jego opinii zwyczajnie nie podzielam.

---------- Zaktualizowano 20:02 ----------

BTW. Polecam obejrzeć ten film:
[video=youtube;NHjM-TnLlPc]https://www.youtube.com/watch?v=NHjM-TnLlPc[/video]
Gra na nim prezentuje się kozacko (jest też wyścig pod koniec). Dużo jest scen w mieście i w budynkach, które prezentują się nie mniej kozacko.

Ależ ja nie neguję spadków płynności. Pisałem tylko, że nie muszą być takie tragiczne, jak to pisał Berlin.
A co do rzetelności Berlina - oczywiście się zgadzam. Jeżeli znajdzie jakiś błąd to nie przemilcza go czy nie wspomina o nim półgębkiem. To się chwali.
Tylko mój problem z nim jest taki, że 3/4 jego opinii zwyczajnie nie podzielam.

---------- Zaktualizowano 20:02 ----------

BTW. Polecam obejrzeć ten film:
[video=youtube;NHjM-TnLlPc]https://www.youtube.com/watch?v=NHjM-TnLlPc[/video]
Gra na nim prezentuje się kozacko (jest też wyścig pod koniec). Dużo jest scen w mieście i w budynkach, które prezentują się nie mniej kozacko.

Dokładnie, po kilku recenzjach Berlina ma się wrażenie że ten człowiek dramatyzuje, robi z mniejszych problemów coś ogromnego. Jak mu coś nie podpasuje, to się uweźmie żeby bić pianę nad tą jedną rzeczą, stąd jego teksty są dosyć kontrowersyjne. Częściej jednak nie podzielam jego opini, w szczególności jeśli chodzi o serię Souls/Bloodborne. W ostatnim numerze walnął w ramce ocenę 10, odgrzanemu kotlecikowi który miał usprawniać DkS2 a wyszła poprostu jakaś remasterowana parodia, jednocześnie negując Bloodborne. Ugh...
Najlepiej się zbytnio nie zagłębiać, dziewiętnastego trzeba samemu usiąść i zagrać. Zobaczyć czy oprawa naprawdę przeszkadza nam w grze [ja już wiem ze mnie nie] i czy pierwszy patch naprawi te brzydkie spadki płynności o których się wszędzie rozpisują, a gdy to wszystko zostanie spełnione, trzeba będzie ocenić całą resztę samemu.

Aha, na PC nie będzie dużo lepiej jeśli chodzi o grafikę...

Zobaczyć czy oprawa naprawdę przeszkadza nam w grze [ja już wiem ze mnie nie]

I nie jesteś osamotniony - niektórym grafika siadła już na banię (bez obrazy). Ta gra byłaby wspaniała nawet z grafiką Skyrimowską. To właśnie kiedy siadłem kiedyś do Skyrim i wjeżdżając konno do Riverwood pomyślałem "tak powinien wyglądać Wiedźmin" - i oto jest, nawet jeśli brzydszy od trailerów, to i tak piękny, ładniejszy od Skyrim i każda recenzja potwierdza jedno - zadania poboczne są fantastyczne, główny wątek też, w grze jest mnóstwo do robienia - prawdziwe cRPG !!!

Nie powiem, że nie jestem ciekawy wersji pc, bo na niej będę grał, ale jak dla mnie może ona nawet prezentować poziom xboxa - liczy się tylko aby wejść na Wiedźmiński szlak :D

Od 0:19 "nielegalny" wcześniej widok z Kaer Morhen. Mówicie co chcecie, ale to ujęcie według mnie bije graficznie na głowę wszystko, co do tej pory w grach komputerowych widziałem. A na PC będzie tylko lepiej...

Widoki w Kear Morhen sa obłedne :)

Top Bottom