Wiedźmin 3 - grafika

+
Przyznam że oprócz jakości tekstur to ten Novigrad jakiś taki bardziej spójny i ładniejszy mi się wydaje. Oczywiście nie mówie o pojedyńczych aspektach ale ogólnie :D

Obejrzawszy kilka recenzji (PS4) mam dziwne odczucia że gra wygląda trochę jakby była wyblakła.
Takie sprane pastelowe kolory ;)

A ja powiem tak, jak ktoś narzeka na gafikę to niech pisze petycje do Sony i Microsoftu ;-)
Nie redów wina, zobaczymy zresztą co pokaże wersja PC :)

to doczytywanie się cieni na PS4 jest straszne po prostu, liczę na to, że na PC będzie lepiej..

Np. w tym gameplayu poza miastem widać to dobitnie, strasznie to psuje imersję, gdyby jeszcze te cienie pojawiały się płynnie, ale niestety wyskakują jak filip z konopi .
https://www.youtube.com/watch?v=NHjM-TnLlPc

Na gamepleyeach z PC, nie było czegoś takiego widać :)

---------- Zaktualizowano 23:06 ----------

Tak swoją drogą, akurat nie grafika ale...Muzyka ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=vn_whTR8gy4 38:00 - 38:25

https://www.youtube.com/watch?v=obK-k848Vto 29:25 -29:45

Tak czy owak, piękne motywy ;-)

Dorzucę swoje 3 grosze.
Na początek zasadność porównania PS4 vs PC.
Wiadomym oczywiście jest że konsole to sprzęt budżetowy i do hi-endowego PC nie ma nawet startu, co przekłada się na lepszą grafikę w przypadku pieca. Jedynym problemem jest to jak bardzo twórcy dopieszczą grafikę w porcie na PC, chociaż w przypadku W3 sytuacja wygląda raczej na downgrade wersji PCetowej. Co widać po pierwszych materiałach i grafice z pewnością dla konsol nie przeznaczonej.
No i tutaj wkraczają do akcji przytaczane już wypowiedzi Redów, że dążyli do ujednolicenia grafiki, ba nawet któryś z pracowników mówił że zdarza mu się pomylić wersje PS4 z PC (ustawienia wysoki), zakładając że nie miał namyśli sytuacji w której patrzy przez okno przechodzą chodnikiem obok biura, drugą strona ulicy, to wersja PC nie powinna być jakoś znacząco lepsza. A tymczasem to co pokazuje nam konsola jak dla mnie wygląda na ustawienia very low, a miejscami poniżej tej wartości, głównie chodzi mi o te 3 screeny:
http://s.cdaction.pl/obrazki//krajobraz-3_1776f.jpg
http://s.cdaction.pl/obrazki//krajobraz-2_1776f.jpg
http://www.gry-online.pl/galeria/galeria_duze3/453080380.jpg
Wiem że się już pojawiły, ale na Melitele, to wygląda gorzej od W1, prędzej bym to z Gothiciem pomylił niż z wersją PC, no chyba że PC też tak wygląda... w co nie wierze.
Wydaje mi się jednak że skoro PS4 rzekomo przypomina PCetowe HIGHT to porównanie jakiś sens ma, pokazuje np. jak daleko poszedł "downgrade". Tym bardziej ze z inne wypowiedzi Reda wiemy iż konsole to mix LOW-HIGHT, zastanawia mnie co pozostało HIGHT, bo jak dla mnie wszystko dostało ostre cięcia:
-Jakość trawy i roślinności, wszędzie to widać, nie ma sesnu nawet przytaczać screenów.
-Jakość tekstur, strasznie rozmyte, jeśli PC niedostanie tekstur ostrych jak żyletki to będzie źle, bo to podstawa.
-Oświetlenie, jest dużo gorsze, bardzo dobrze to widać tutaj:
http://polygamia.pl/Polygamia/51,96455,17905381.html?i=11
-Dolny screen wygląda jak by był robiony aparatem z flashem (koszula Ciri), dobrze oświetlone tło, grunt.
-Jeszcze ten efekt co go nie potrafię nazwać/zidentyfikować chodzi mi o ten screen np.
http://polygamia.pl/Polygamia/51,96455,17905381.html?i=12
i o kobietę po lewej, na dole wygląda jak z plastiku, albo wosku jakiegoś, w tym nowym buildzie cała gra tak wygląda i jeśli chodzi o grafikę to mnie to najbardziej boli.
-Uproszczona geometria, czyli ścięte wszystkie ściany i podejrzewam inne zbyt "fikuśne" elementy dostały uproszczone.
-Z tym screenem (spoiler):
http://polygamia.pl/Polygamia/51,96455,17905381.html?i=15
też jest coś nie tak, jak by w ogóle nie było modelu oświetlenia, wiem że chmury, ale nie ma żadnej gry światła i przy tym obecnym na całym ekranie "cieniu" dziwnie wyglądają odbicia na ustach bohaterek. W wyższym screenie wydać cienie np. na szyjach, w dolnym światło nie robi sobie nic z elementów przestrzeni, jak by jego źródło było wszędzie i nigdzie, każdy skrawek jest tak samo niedoświetlony. Co paradoksalnie wpływa pozytywnie bo nie widać tego plastiku z poprzedniego porównania. A przynajmniej nie tak bardzo.

No to chyba tyle ode mnie. Poczekamy na PC, ale obawiam się że głów nam nie urwie.
Szkoda jedynie że gra była reklamowana przełomową grafiką och i ach, potem brakiem "downgradu", a tu wychodzi nic ponad przeciętną, a nawet i poniżej. Niektórzy mogą czuć się zawiedzeni, jeszcze niedawno pamiętam jak żartowano że do W3 będzie trzeba mieć "kompa z nasa", że taka grafika, a tu lipa. Nie wiem czemu CDP tak rozbuchał hype właśnie na ten element gry, kiedy nie to jest siłą tej produkcji, a może się nawet okazać piętą achillesową.

Jedynym problemem jest to jak bardzo twórcy dopieszczą grafikę w porcie na PC, chociaż w przypadku W3 sytuacja wygląda raczej na downgrade wersji PCetowej.

Jakim porcie na PC skoro główną platformą Wiedźmina jest PC?

Porównywanie wersji PC z PS4 nie jest zasadne z prostego powodu: konsola to nie pełnoprawny komputer do gier niezależnie od tego jaką będzie posiadać architekturę. Co z tego, że current-geny są architekturą zbliżone do PC skoro to nadal w większości zlepka zintegrowanych ze sobą podzespołów przez co bliżej im do laptopa niż komputera dla gracza?
Owszem, były wypowiedzi i to wielokrotne, że wersja konsolowa jest odzwierciedleniem ustawień wysokich w wersji PC. Tylko... KIEDY to było? Słowami rzucać na wiatr jest łatwo, a gorzej to wychodzi gdy nadchodzi okres optymalizacji. Current-geny dostają zadyszki już podczas gry w GTA V i mimo locka na 30 fps nawet tych 30 fps tam w pełni nie ma, więc logiczne jest, że poziomu graficznego jaki prezentowały pierwsze trailery W3 (a rzekłbym, że przewyższały wszelkie produkcje R* Games) to te "technologiczne cudeńka" nie zdołają wytrzymać. Tym bardziej, że świat gry jest większy od Los Santos i jego okolic.
Przyjmijmy więc hipotetycznie założenie, że grafikę na konsolach trzeba było mimo wszystko okroić podczas procesu optymalizacji (który bagatela chyba nadal trwa), bo nie spełniała minimalnego standardu, czyli nie utrzymywała chociaż tych stabilnych 25-30 fps. Można również założyć, że sprawa pokomplikowała się na tyle, że dawne PS4 = ustawienia HIGH na PC może obecnie prezentować się jako PS4 = ustawienia MEDIUM na PC. Nie dziwota zatem, że wygląda jak wygląda (czyli gorzej niż było, ale wcale nie brzydko), jednak warto trochę optymizmu w sobie mieć i nie zakładać z góry teorii, że skoro wersja PS4 wygląda jak wygląda to PC też musi. Pamiętaj, że produkcje strikte pecetowe to czarny koń CDPR, a skoro powiedzieli, że ustawienia "Ultra" mamy odkryć sami to nie widzę powodu, dla którego mieliby kłamać i gra nie miałaby wyglądać prawdziwie next-genowo. Tym bardziej, że ani nie widzieliśmy finalnego buildu PC na żywo ani tym bardziej jego maksymalnych możliwych ustawień graficznych, więc takie spekulacje, że nastąpił "potężny" downgrade to można w czarną dziurę tyłka wsadzić.

Panowie, proszę, nie dobijajcie mnie z tym obniżeniem grafiki :( Jakieś 2 tygodnie temu wydałem ponad 3k pln na 2x970GTX SPECJALNIE z powodu Wiedźmina 3.
Widzę, że nie tylko ja zauważyłem pogorszenie grafiki. Łudzę się nadal, że to jest tylko "chwilowe" i będziemy mogli zachwycać się nie tylko fabułą ale i również grafiką sprzed tego domniemanego 'downgrad-u'.

Porównanie trailerów z tymi samymi scenami na PS4:

http://polygamia.pl/Polygamia/51,96455,17905381.html?i=0&bo=1

"Badowski: Nie da się wyprodukować gry na trzy platformy, która będzie korzystała z wszystkich wspaniałych nowinek i usprawnień unikalnych dla poszczególnych urządzeń. To jest fakt techniczny.
Unifikacja platform istnieje – mamy jeden build, który jest dystrybuowany na każdą z nich, gra jest dokładnie taka sama, zasięgi rysowania traw są wszędzie identyczne.
GOL: A wszystkie modele i tekstury są takie same?
Badowski: Tak, jest tylko jedna wersja, bez tego nie bylibyśmy w stanie stworzyć gry na czas. Musielibyśmy ją rozebrać, budować i testować osobno na trzech platformach, co jest niewykonalne. Więc robimy to na jednej bazie, a potem dystrybuujemy ją na wszystkie urządzenia. (...) Reasumując, jest niewiele różnic pomiędzy PC, PlayStation 4 a Xboksem One, raczej rozwiązują pewne błędy niż zmieniają konfigurację."

Hmm... Jeśli to prawda i prawie tak samo będzie wyglądać wersja PC to...

Last edited:
Szkoda jedynie że gra była reklamowana przełomową grafiką och i ach, potem brakiem "downgradu", a tu wychodzi nic ponad przeciętną, a nawet i poniżej. Niektórzy mogą czuć się zawiedzeni, jeszcze niedawno pamiętam jak żartowano że do W3 będzie trzeba mieć "kompa z nasa", że taka grafika, a tu lipa. Nie wiem czemu CDP tak rozbuchał hype właśnie na ten element gry, kiedy nie to jest siłą tej produkcji, a może się nawet okazać piętą achillesową.

Jeżeli w uważasz że ta gra ma/będzie mieć grafikę poniżej przeciętnej to chyba masz coś z oczami! Nie no ludzie nie przesadzajcie z ta grafiką z tych screenów bo podczas gameplayów nie widać tej przecietności a też oświetlenie robi wiele zamieszania i to same miejsce o innej porze dnia wygląda o wiele inaczej/lepiej i to najpewniej powoduje tą ''nierówność'' graficzną.

Panowie, proszę, nie dobijajcie mnie z tym obniżeniem grafiki :( Jakieś 2 tygodnie temu wydałem ponad 3k pln na 2x970GTX SPECJALNIE z powodu Wiedźmina 3.
Widzę, że nie tylko ja zauważyłem pogorszenie grafiki. Łudzę się nadal, że to jest tylko "chwilowe" i będziemy mogli zachwycać się nie tylko fabułą ale i również grafiką sprzed tego domniemanego 'downgrad-u'.
Być może kiedy wyjdą odpowiednie modyfikacje, ale na cud bym nie liczył, musiał by to być wieloletni projekt z udziałem więcej niz jednej osoby, żeby zbliżyć się do tego co było na pierwszych trailerach... o ile to w ogóle osiągalne.

Na Wiedzminie się świat nie kończy, na przestrzeni kilku lat pojawi się jeszcze kilka ładnych gier. Ci którzy mają dobry, drogi sprzęt mogą spać spokojnie. Ja kupiłem konsole i nie wiem ile jeszcze pospie, skoro ledwo po premierze, a ps4 już nie daje rady. No, ale traktuje to jako sprzęt przejściowy, żeby pograc sobie w kilka gier i w międzyczasie zbierac na kompa.

Jeżeli w uważasz że ta gra ma/będzie mieć grafikę poniżej przeciętnej to chyba masz coś z oczami! Nie no ludzie nie przesadzajcie z ta grafiką z tych screenów bo podczas gameplayów nie widać tej przecietności a też oświetlenie robi wiele zamieszania i to same miejsce o innej porze dnia wygląda o wiele inaczej/lepiej i to najpewniej powoduje tą ''nierówność'' graficzną.
Samo oświetlenie (którego model na PS4 kuleje zresztą), nie da nic w przypadku nieostrych tekstur. Kiedy mamy jakiś krajobraz gdzie nie widać z bliska obiektów jest ok, ale jak się przyjrzeć (pierwsze 3 linki z mojego postu wyżej) to tekstury są jak w W1 albo gorsze.

@Rhobar999
Przechodziłem tydzień temu, co prawda z Powrotem, ale grając 3 lata temu w czystą wersję jakoś mnie nie raził, screen z łódką razi po oczach, bardzo. No może trochę przesadzam, jednak niektóre z tych screenów nie wyglądają aby pochodziły z gry AAA wydawanej w 2015 roku.

@Rhobar999
Przechodziłem tydzień temu, co prawda z Powrotem, ale grając 3 lata temu w czystą wersję jakoś mnie nie raził, screen z łódką razi po oczach, bardzo. No może trochę przesadzam, jednak niektóre z tych screenów nie wyglądają aby pochodziły z gry AAA wydawanej w 2015 roku.

Jak grałem w Ghotica 1,2, to grafika była cudowna, a świat gry wspaniały i ogromny.
A teraz, Gothic 1 vs Wiedźmin 3?
Gra nie ma najlepszej grafiki w historii elektronicznej rozrywki, ale jej oprawa jest na wysokim poziomie, a już z pewnością jest to jedna z najładniejszych gier cRPG w ogóle...szczerze mówiąc, to do tej pory jedyne gry cRPG, jakie zrobiły na mnie wrażenie graficzne to Wiedźmin 2 i....i tyle, reszta była dobra, średnia lub mizerna, ale większość, to dobre cRPG.

Gra została dostosowana do konsol i średnich pc, aby jak najwięcej osób mogło się nią cieszyć. Oczywiście, że szkoda, iż nie wygląda dwa razy lepiej, tak samo jak szkoda, że tylko niewielka grupa graczy posiada karty graficzne najwyższej półki.

Przy takiej momentami grafice jak na ps4 to ja chce to na low na swoim sprzecie, bo inkwizycja na medium szla i nie byla taka brzydka ;_;

Samo oświetlenie (którego model na PS4 kuleje zresztą), nie da nic w przypadku nieostrych tekstur. Kiedy mamy jakiś krajobraz gdzie nie widać z bliska obiektów jest ok, ale jak się przyjrzeć (pierwsze 3 linki z mojego postu wyżej) to tekstury są jak w W1 albo gorsze.

Nie no ok jeżeli ty po 2 kamieniach z gorszą teksturą oceniasz grafikę i porównujesz ją do W1 to chyba nie mamy o czym rozmawiać bo z takim podejściem wszystkie gry wyglądają przeciętnie.

Top Bottom