Wiedźmin 3 - grafika

+
Problem polega na tym, że przez dwa lata CDP RED nie reklamował W3 fabułą, dialogami, czy postaciami, ( bo o tym, że te elementy gry będą wyborne wiedział już każdy, kto grał w jedynkę i dwójkę ) tylko świetną oprawą graficzną. Gdyby sam CDP RED nie narobił takirgo hype na grafikę, nie byłoby rozczarowania i porównań, a tak, sami sobie strzelili samobója i mogą tylko sobie za to dziękować.
Co więcej, nawet w ostatnim DEV diary https://www.youtube.com/watch?v=yONdhPLOTH8 pod koniec filmiku pokazywane są sceny, których już dawno wiemy, że nie uświadczymy w takiej postaci. Tą samą scenę z Dzikim Gonem atakującym wioskę można zobaczyć na ostatnio wypuszczanych gameplayach
od 28 minuty
więcej nie oglądać radzę, bo spoilery ;p
Nie spodziewałem się, że sceny z kontrowersyjnego traileru Elders Blood mogą wyglądać jeszcze gorzej a w najgorszych koszmarach nie sądziłem, że gra może wyglądać gorzej od 35 minutowego gamplaya sprzed roku. Zobaczymy jak się sprawy mają po premierze.

@mirakodus1 przecież nawet na opakowaniu gry jest dawno nie aktualny screen z biesem... :p Jakby nie mieli innych, które pokazują jak realnie gra wygląda :p Mnie tak bardzo nie przeszkadza ten downgrade, o ile gra będzie chodziła dobrze na słabszym sprzęcie.

embargo zeszło na wersje PC, gamestar.de juz "strimuje" wersje PC, gra działa płynnie, ale coś mowili o spadkach do 50fpsow, grają z opcją HairWorks ON..gra wygląda naprawde dobrze....górzyste lokacje pierwsza klasa

grają na GTX 980 w 1080p
Masz , może linka do tego streama ?

@mirakodus1 przecież nawet na opakowaniu gry jest dawno nie aktualny screen z biesem... :p Jakby nie mieli innych, które pokazują jak realnie gra wygląda :p Mnie tak bardzo nie przeszkadza ten downgrade, o ile gra będzie chodziła dobrze na słabszym sprzęcie.

To akurat żadna nowość w praktykach promocyjnych, z poprzednimi częściami cyklu było tak samo.
O innych grach nie wspominając.

@Sacr3dus

Co z tego, że tekstury zostały (zapewne nie wszystkie) z 2013 roku skoro geometria, displacement mapping, złożona teselacja (wody i podłoża), roślinność oraz oświetlenie poszły się...

Nie chce straszyć, ale ten sam Gamestar.De który teraz streamuje W3 uruchomił przed chwilką na chwilę HBAO+ i na moje oko klatki spadły bardzo mocno... nie brzmi to dobrze, mając na uwadze, ze graja na gtx 980 w 1080p, no ale zobaczymy...
EDIT: chyba nie bez powodu do tej pory RED`zi tego nie włączali na żadnym gameplay`u. Niemcy tez włączyli na chwilkę i od razu wyłączyli :D
Pozostało liczyć na to, że stream biję też po wydajności i było to spowodowane własnie tym...

Last edited:
Nie chce straszyć, ale ten sam Gamestar.De który teraz streamuje W3 uruchomił przed chwilką na chwilę HBAO+ i na moje oko klatki spadły bardzo mocno... nie brzmi to dobrze, mając na uwadze, ze graja na gtx 980 w 1080p, no ale zobaczymy...

streama puścili w 30fps 1080p z dosyć wysokim "bitrate" więc coś na ten temat ciezko powiedziec, ja caly czas widze stałe30fps ale cały czas pitolą o wydajności ale ni w ząb nie rozumiem niemieckiego....

z tego co pamietam to w AC Unity HBAO+ zjadało jakoś 10kl/s

Last edited:
A co z tymi doniesieniami? GTA mnie tak pochlonelo, ze nie zajrzalem tu chwile, a posty w tempie błyskawicznym leca, jakies pozytywne info przylecialo?

Z niemieckiego PC Games Hardware - http://www.pcgameshardware.de/The-Witcher-3-PC-237266/Specials/Technik-Test-1158845/

-In general they seem to be very pleased with the game (no day1 patch and no nvidia optimized drivers so far)

-Multicore CPU useage is good.

- GTX 770 or R9 280X are sufficient for Ultra Settings @ FullHD
- 2 GiByte VRAM is enough for the (still very good and diverse) Max Textures.

-The game doesn't seem to be very CPU heavy (they mention that they were able to downcloak their test CPU to 2 ghz and the game still ran good).

-High End GPUs can render the game in 1440p (ultra, w/o hairworks).

-Mid range GPUs run the game in 1080p (ultra, w/o hairworks).

-VRAM usage is pretty moderate: 2560x1440 ~ 2.5 gb vram (max usage).

-No loading screens.

-Tessellation is not that high (8x-16x), but it still looks good.

-NVIDIA Hairworks is very performance hungry and should only be used with high end GPUs.

Co więcej, nawet w ostatnim DEV diary https://www.youtube.com/watch?v=yONdhPLOTH8 pod koniec filmiku pokazywane są sceny, których już dawno wiemy, że nie uświadczymy w takiej postaci. Tą samą scenę z Dzikim Gonem atakującym wioskę można zobaczyć na ostatnio wypuszczanych gameplayach
od 28 minuty
więcej nie oglądać radzę, bo spoilery ;p
Nie spodziewałem się, że sceny z kontrowersyjnego traileru Elders Blood mogą wyglądać jeszcze gorzej a w najgorszych koszmarach nie sądziłem, że gra może wyglądać gorzej od 35 minutowego gamplaya sprzed roku. Zobaczymy jak się sprawy mają po premierze.

Tutaj głównie problemem jest bardzo nisko ustawiony kontrast. W wielu materiałach wypuszczonych ostatnio był ten problem.

No nie wiem, grafa na tym streamie wygląda ok i o wiele lepiej niż na filmach YT, zasięg rysowania modeli też wydaje się być wyższy niż na filmach z PS4....hmmmm

Porównanie 35 minutowego gameplayu z sierpnia 2014 z wersją PC:
https://www.youtube.com/watch?v=UIS5WHx4xDk
Tłumaczenie wzięte z wątku na neogafie:
View distance is (way) worse
less/no Tesselation (Pause at 3:11, edge of wall for example)
way worse sky
lower LOD
low res textures in final PC build compared to trailer
Insinde buildings way worse lightning
worse water, again no tesselation
and ofc. way worse fire

The commentator says the final PC-version is a lot closer to the PS4 version then the trailers of 2014 and theres no way that could be changed with a day 1 patch.

Z niemieckiego PC Games Hardware - http://www.pcgameshardware.de/The-Witcher-3-PC-237266/Specials/Technik-Test-1158845/

-In general they seem to be very pleased with the game (no day1 patch and no nvidia optimized drivers so far)

-Multicore CPU useage is good.

- GTX 770 or R9 280X are sufficient for Ultra Settings @ FullHD
- 2 GiByte VRAM is enough for the (still very good and diverse) Max Textures.

-The game doesn't seem to be very CPU heavy (they mention that they were able to downcloak their test CPU to 2 ghz and the game still ran good).

-High End GPUs can render the game in 1440p (ultra, w/o hairworks).

-Mid range GPUs run the game in 1080p (ultra, w/o hairworks).

-VRAM usage is pretty moderate: 2560x1440 ~ 2.5 gb vram (max usage).

-No loading screens.

-Tessellation is not that high (8x-16x), but it still looks good.

-NVIDIA Hairworks is very performance hungry and should only be used with high end GPUs.
To teraz jeszcze pozostaję pytanie: skoro RED`zi powiedzieli, żeby nie porównywać wersji PS4 i PC, ponieważ filmik nie zawiera wersji PC z patchem, dzięki to któremu wersja PC ma się w miarę widocznie różnic od PS4, to czy Day One Patch faktycznie wprowadzi zmiany, które uderzą w wydajność, ale polepszą grafikę?

Albo zostanie tak jak jest, czyli wszystko chodzi pięknie i płynnie na ultra w 1080p już na gtx 770, albo Nvidia ma bardziej aktualne dane ( oparte właśnie na patchu dla wersji PC) i szlak trafi Niemiecki artykuł, a do grania w 1080p ultra w/ Gameworks będzie potrzebny gtx 980.
Osobiście wolę drugą opcje, gdyż to by oznaczało, że patch faktycznie poprawił grafikę.

Będąc nowym w temacie: Czy gra na ps4, będzie wyglądać podobnie do tego co jest na streamie? Czy jest pikseloza i inna liga?

Wszystko wskazuje na to, że wersje konsolowe będą niespodziewanie(bo wiele osób się nastawiało na sporą różnicę) bardzo wysokiej jakości.

Top Bottom