Sprawa nie do końca jest jasna.
Redzi bardzo b y chcieli dać konsolom te 1080p i 30 stałych fpsów. Bardzo by chcieli i cały czas się starają.
Maja na to jeszcze 4 miesiące ciężkiej pracy.
Może im się uda. może uda im się dać te 900p i stałe 45-60fps-ów, co chyba było by korzystniejsze niż 1080 i 30 fps....
Ale ja się nie bardzo na tym znam.
Niech ktoś, kto ma wiedzę i sie zna (a nie myśli, że się zna) może wypowie.
Podejrzewam, że wina największa jest po stronie konsoli M$, ale nie wiemy, czy na PS4 udało by się uzyskać stałe 30 fps w 1080p. Ja tego nie wiem, wy także, Redzi - pewnie nie wszyscy..
Mam nadzieję, ze optymalizacja na PC nie będzie wiązała się ze zbyt dużym "wycinaniem" przez wzgląd na konsole... myślę, że do tego nie dojdzie, ale... co ja tam wiem.
Jedna tylko uwaga... nie, dwie uwagi:
pierwsza - Wydaje mi się, że przy grze Cyberpunk 2077 - obie konsole otrzymają 1080p +30-60 stałych fps-ów. Dodatkowo może i PC nie będzie musiał być specjalnie rozwijany od czasów W3 (było by fajnie... zobaczymy).
druga - istnieje... pewne podejzęnie, że przez słabą konsolę M$ użytkownicy trochę mocniejszej konsoli PS4 stracą.... ok, ok nie uzyskają tego co by mogli uzyskać - i nie mówię tu o lepszej grafice (czytaj 1080p i 60 fps). Chodzi o to, ze mogą dostać tyle samo np. trawy i iskierek przy Igni co konsola M$, gdy rezerwy mocy pozwalałby może nie na poziom niezłego PC, ale na ciut więcej niż M$....
Jedna rzecz przy ostatnim.... podarunku dla posiadaczy M$
Użytkownicy PS4 ani PC tak na prawwdę niczego nie stracili, po prostu użytkownicy M$ dostali coś więcej, dzięki "mocy" konsoli M$

Nie będę rozważał tu sprawy PC - wszystko zależy od Redów, w których pokładam całą nadzieje na to, że by mW3 mógł pośmigać nie potrzebowałby super-hiper-mega-PC.
Inaczej jest przy PS4 i użytkownikach tejże konsoli.... jeżeli nie z powodu braku "mocy" konsoli PS4 nie otrzymają oni takiego produktu, który mogli by otrzymać.... a powodem tego jest brak "mocy" M$, to to jest złe....
Ale jedna ważna uwaga - nie wiemy czy tak będzie i nie wiemy, czy nawet gdy efekty końcowe na obu konsolach będą identyczne, to czy można było coś z tym zrobić... Nie wiemy i się pewnie nie dowiemy.
Redzi już we własnej ocenie wiedzą na co stać poszczególne platformy i zgodnie z tą wiedzą, umiejętnościami, pracą włożona w produkt i może "czymś" jeszcze postarają się by wszyscy klienci byli... zadowoleni. A o to chyba nie ma potrzeby się martwić prawda?