Wiedźmin 3 - grafika

+
"downgrade" To ostatnio takie popularne słówko, którego teraz wszyscy używają bo to takie "cool". Wcześniej nikt na to nawet uwagi nie zwracał.

Nowa gra Adriana Chmielarza IMO wygląda graficznie dużo lepiej niż W3 obecnie: https://www.youtube.com/watch?v=2q_aNw4pTqc, ale to tak na marginesie.
Dobrze, że podkreśliłeś "IMO", bo już miałem pisać, że troll lub blaga. Poza tym porównanie tych dwóch gier odnośnie grafiki nie ma sensu, tak samo jak zestawienie do ścigałek.
Pokazywałem materiały z W3 kilku grafikom i każdy z nich stwierdził, że na najnowszym gameplayu jest downgrade [...]
Dane grafików or didn't happen.

Ja też popytałem kilku grafików bo mam takie wpływy i nie widzą żadnego "downgrade'u", więc twoja teoria leży :wat:

@Zawiszay Mogę się założyć że gdyby nie przypadek Ubi i Watch Dogs pewnie nie było by tych "dyskusji". Niestety od czasu premiery ludzie wszędzie widzą downgrade.

Cokolwiek Wszyscy byśmy uważali - czy nastąpił "downgrade", czy też nie nastąpił. Albo czy będzie można oglądać przynajmniej na Ultra to co było pokazywane na początku.... czy też nie.

To chyba wszyscy się zgodzimy, że fajnie by było zobaczyć chociaż na najlepszym sprzęcie taką grafikę (efekt końcowy) jak poniżej... prawda?
(Kto się zgadza, rączka w górę ;))
http://giant.gfycat.com/UnrealisticComplexGrunion.gif
Oczywiście z odpowiednim kolorem włosów u Geralta i ich ilością u NPC-ów ;)

Last edited:

Guest 3669645

Guest
"downgrade" To ostatnio takie popularne słówko, którego teraz wszyscy używają bo to takie "cool"
Nie zauważyłem. Jeśli już się pojawia, to zwykle są ku temu powody. Popularne jest też narzekanie, że ktoś jakiegoś słówka używa często. Aż mi się przypomina ta cała nagonka na używanie słowa "epickie" :p

Wcześniej nikt na to nawet uwagi nie zwracał.
Coraz częściej pojawiają się produkcje, które wyglądają znacznie lepiej na początku promocji -Więc nie dziwota że powstał ten termin, by sobie życie ułatwić :p Z tego co pamiętam to jeszcze kilka lat temu nie było takich przypadków "downgrade'u" właśnie.

Coraz częściej pojawiają się produkcje, które wyglądają znacznie lepiej na początku promocji -Więc nie dziwota że powstał ten termin, by sobie życie ułatwić :p Z tego co pamiętam to jeszcze kilka lat temu nie było takich przypadków "downgrade'u" właśnie.
Killzone 2 :D Ech...Stary, dobry Killzone 2 i ten zawód po odpaleniu gry...Dobre to były czasy. Może nie był to downgrade jako taki, ale pierwsza prezentacja to był render pomimo, że twórcy wyraźnie zaznaczali, że to rozgrywka.A wy narzekacie, że jest downgrade w W3...
EDIT.Przypomniał mi się jeszcze Far Cry 3.

Last edited:
A to nie jest czasem lepsze graficznie niż 37 minutowy gameplay? Fakt, że słaba jakość ale jakoś tak ...

Czy to nie jest wyjęte prosto z edytora? Pewnie ustawione jakieś ogólne oświetlenie. Chyba nawet brakuje jakiegoś oświetlenia wypełniającego, bo te cienie są doskonale czarne, a w urywkach z gry widać jednak szczegóły w cieniach. Zobacz moment kiedy Geralt przechodzi przez cień rzucany przez budynek. Doskonale ciemna sylwetka. W grze tak nie może być, nawet na fotografiach doświetla się cienie. Oko ludzkie lepiej reaguje na duże różnice w oświetleniu (rozpiętość tonalna w fotografii).

W każdym razie głębokie cienie zwiększają kontrast sprawiając wrażenie, że obraz jest bardziej szczegółowy (nawet pomimo tego, że w cieniach brak jakichkolwiek szczegółów), a obiekty odcinają się od siebie, co daje większe poczucie głębi.

Na Gameplau w Novigradzie rzeczywiście jakby brakuje cieni rzucanych na inne obiekty (tych bardziej oddalonych), przez co miasto wygląda okropnie płasko na nieruchomych obrazkach. Dopiero ruch pomaga dostrzec tę głębię.

W każdym razie na urywkach z gry obraz jest bardziej plastyczny (przynajmniej tam gdzie są cienie), filmowy, a na tym pokazie obraz jest jakby bardziej - powiedzmy - sterylny, jak z edytora :)

Właśnie miałem pisać o tych cieniach ;) Mają one ogromny wpływ na postrzeganie detali, jak pisał nocny przez ich brak wszystko wydaje się płaskie.
Kolejną rzeczą która wpływa na odbiór gameplayu są zmniejszone efekty cząsteczkowe (te liście dają +10 do zajebistości tego gifa z wioski, to samo w przypadku Igni), oraz oświetlenie, które jest niekiedy bardzo realistyczne, innym razem wygląda dziwnie.
Zasięg widzenia też robi swoje, na gameplayu widać tą niebieskawą mgłę, która nieco psuje widoki (na gifach tego praktycznie niema), do tego część detali pokazuje się dopiero gdy Geralt jest bardzo blisko.
Oddalenie kamery też może nieco wpływać na postrzeganie grafiki, ponieważ na samym Geralcie widać przez to mniej detali.
Trzeba też pamiętać że pewnie masa rzeczy się jeszcze buguje, lub ciągle nad nią pracują i musiała zostać wyłączona np. cykl dobowy, być może również te chmury które spowijają góry w Mieczu Przeznaczenia.

Martwić się będzie można dopiero przed premierą, gdy wszystko będzie już dopracowane, i działało tak jak powinno, teraz można tylko gdybać, ponieważ nie wiadomo co jeszcze chrupie, co zostanie zmienione, itd.

Tak patrze na te gameplaye, i na żadnym nie widzę, żeby się od zbroi światło odbijało, tak jak na gifie z wioską czy filmie z edytora. Jedynie na jednym z nowych screenów coś takiego widać.

Tak patrze na te gameplaye, i na żadnym nie widzę, żeby się od zbroi światło odbijało, tak jak na gifie z wioską czy filmie z edytora. Jedynie na jednym z nowych screenów coś takiego widać.
No bo Geralt co godzinę poleruje swoją zbroję tak aby światło się tak pięknie od niej odbijało.

Odbija się gdy podchodzi do znaku, po prostu kamera jest tak daleko że nie widać za dobrze, moim zdaniem podczas eksploracji powinna być nieco bliżej pleców.

Odbija się gdy podchodzi do znaku, po prostu kamera jest tak daleko że nie widać za dobrze, moim zdaniem podczas eksploracji powinna być nieco bliżej pleców.
Az sprawdziłem, i racja odbija się. Kamera zdecydowanie powinna być bliżej wiedzmina podczas chodzenia czy biegania, i takie pierdoły a już wpływa na ocene grafiki bo na trailerze było tutaj "nie ma" a jednak jest, miłe zaskoczenie , powoli dochodze do wniosku ,że troche przesadzałem z tym downgradem :) aczkolwiek jest troche "detali" do poprawy.

http://www.play3-live.com/news/the-witcher-3-wild-hunt-interview-de-michal-stec-art-producer-68303

2:10

- You don't know still if PS4 and XBOX ONE will have a different resolution or the same?
- It's gonna be the same.
- It should be the same?
- It will be the same for PC, XBOX and PS4, as we want the same experience, the same game for all the players
Potem redaktor pyta, czy wersja na PC nie powinna być ładniejsza, co Michał Stec komentuje słowami, że PC ma swoje zalety więc kilka rzeczy będzie się różniło, ale konstatuje to słowami "The experience should be the same".

Nie wiem czy to polityka mająca na celu ugłaskanie Microsoftu - daleki jestem od teorii spiskowej - ale martwią mnie takie rozbieżności w wypowiedziach. Najpierw CDP RED mówi, że wyciśnie z każdego sprzętu ile się da - z kolei teraz, że doświadczenie na każdej z platform powinno być takie samo.

Last edited:
Gdyby tak było nie musiałbym się raczej obawiać, że gra mi nie wejdzie. Pograłbym przynajmniej na tych niskich/średnich. Jednak, mimo to, mam nadzieję, że dadzą tym którzy mają wypasione kompy grać z taką grafiką jak to co widzieliśmy na trailerze VGX.

@szincza

Ewidentnie jest problem w komunikacji. Tym bardziej, że dopiero co wydawali oświadczenie i prostowali wypowiedź o kłopotach w osiągnięciu 1080p tymi słowami:

As [The Witcher 3 visual effects artist Jose Teixeira] said, we are working hard on optimizing the game and nothing is set in stone," Tinc explained. "Our engine team remains optimistic and we will surely squeeze the most we can out of each console. I know you might be expecting concrete info like the final frame rate and resolution, but it's simply impossible to give you that sort of thing before the optimization process is complete.

Źródło.

@szincza

Ewidentnie jest problem w komunikacji. Tym bardziej, że dopiero co wydawali oświadczenie i prostowali wypowiedź o kłopotach w osiągnięciu 1080p tymi słowami:

Źródło.

Dlatego przydałoby się jakieś oświadczenie od kogoś, kto zna się na rzeczy. Albo jakieś oficjalne info.
Ale podejrzewam, że takich rzeczy dowiemy się wraz z ujawnieniem rekomendowanych wymagań sprzętowych.

Sprawa nie do końca jest jasna.

Redzi bardzo b y chcieli dać konsolom te 1080p i 30 stałych fpsów. Bardzo by chcieli i cały czas się starają. Maja na to jeszcze 4 miesiące ciężkiej pracy.
Może im się uda. może uda im się dać te 900p i stałe 45-60fps-ów, co chyba było by korzystniejsze niż 1080 i 30 fps....
Ale ja się nie bardzo na tym znam.
Niech ktoś, kto ma wiedzę i sie zna (a nie myśli, że się zna) może wypowie.

Podejrzewam, że wina największa jest po stronie konsoli M$, ale nie wiemy, czy na PS4 udało by się uzyskać stałe 30 fps w 1080p. Ja tego nie wiem, wy także, Redzi - pewnie nie wszyscy..

Mam nadzieję, ze optymalizacja na PC nie będzie wiązała się ze zbyt dużym "wycinaniem" przez wzgląd na konsole... myślę, że do tego nie dojdzie, ale... co ja tam wiem.

Jedna tylko uwaga... nie, dwie uwagi:

pierwsza - Wydaje mi się, że przy grze Cyberpunk 2077 - obie konsole otrzymają 1080p +30-60 stałych fps-ów. Dodatkowo może i PC nie będzie musiał być specjalnie rozwijany od czasów W3 (było by fajnie... zobaczymy).
druga - istnieje... pewne podejzęnie, że przez słabą konsolę M$ użytkownicy trochę mocniejszej konsoli PS4 stracą.... ok, ok nie uzyskają tego co by mogli uzyskać - i nie mówię tu o lepszej grafice (czytaj 1080p i 60 fps). Chodzi o to, ze mogą dostać tyle samo np. trawy i iskierek przy Igni co konsola M$, gdy rezerwy mocy pozwalałby może nie na poziom niezłego PC, ale na ciut więcej niż M$....

Jedna rzecz przy ostatnim.... podarunku dla posiadaczy M$
Użytkownicy PS4 ani PC tak na prawwdę niczego nie stracili, po prostu użytkownicy M$ dostali coś więcej, dzięki "mocy" konsoli M$ ;)
Nie będę rozważał tu sprawy PC - wszystko zależy od Redów, w których pokładam całą nadzieje na to, że by mW3 mógł pośmigać nie potrzebowałby super-hiper-mega-PC.
Inaczej jest przy PS4 i użytkownikach tejże konsoli.... jeżeli nie z powodu braku "mocy" konsoli PS4 nie otrzymają oni takiego produktu, który mogli by otrzymać.... a powodem tego jest brak "mocy" M$, to to jest złe....

Ale jedna ważna uwaga - nie wiemy czy tak będzie i nie wiemy, czy nawet gdy efekty końcowe na obu konsolach będą identyczne, to czy można było coś z tym zrobić... Nie wiemy i się pewnie nie dowiemy.
Redzi już we własnej ocenie wiedzą na co stać poszczególne platformy i zgodnie z tą wiedzą, umiejętnościami, pracą włożona w produkt i może "czymś" jeszcze postarają się by wszyscy klienci byli... zadowoleni. A o to chyba nie ma potrzeby się martwić prawda?

Top Bottom