Wiedźmin 3 - grafika

+
Grafika wkurza mnie niemiłosiernie - nie jakość, ale paleta barw. Wszędzie jest tyle bordowego i beżowego, że momentami ciężko wilka odróżnić od beczki, albo Geralta od drzewa.

Współczuję osobom z wadami wzroku.

@paku93

Nie widzisz różnicy między 30 a 60 ? Cholera jasna, nieźle :D

Nie widzę właśnie, oglądałem te filmiki porównawcze nawet i może przy bardzo dynamicznie zmieniających się sceneriach, jak np. szybka jazda, jest jakaś może tyci tyci różnica, ale i tak najczęściej jest to zamazywane przez blur więc ciężko coś zauważyć.
Za to czuć tą różnice w grach, szczególnie on-lane, gdzie wymagany jest refleks, lub szybko zmienia się kamera, daje to jakieś 16ms szybszą reakcje (teoretycznie), ale przy dużej liczbie gier i przesiadce na lepszy sprzęt jest "czuć" różnicę, ale to bardziej komfort niż jakaś faktyczna przewaga. To podobnie jak by grać na pingu 50 a 65, chyba tylko najlepszy byli by wstanie wyczuć różnicę.

@Ɲecroscope
Na jakich grasz ustawieniach?, bo to drzewo to pięknie wyszło, szczególnie gałąź o przekroju poprzecznym kwadratu ;)

@Psyhe
W grach też ciężko mi dostrzec taką różnice. Gram teraz w 30, chwile grałem w ok. 45dla mnie to samo, co prawda stałych 60 nie uchwyciłem, ale jak grałem w Cień Mordoru miałem stałe 60, chwile temu to było, ale jakoś nie pamiętam różnicy.

Last edited:
Na filmikach na YT czy gdziekolwiek to różnicę zobaczysz tylko chyba w rogu ekranu gdzie wyświetla cyfry z liczbą klatek.
Ja nie widzę sensu w takich porównaniach

Last edited:
Na jakich grasz ustawieniach?, bo to drzewo to pięknie wyszło, szczególnie gałąź o przekroju poprzecznym kwadratu ;)
Na medium, aczkolwiek z postprocesu wyłączyłem wszystko oprócz antialiasingu (bo nie lubię). Jakoś szczególnie piękna grafika nie jest, ale nie to mnie wkurza.

Powiem Wam, że posprawdzałem te kolory, configi i wszystko wywaliłem. Każdy z tych konfigów jest albo za ciemny, albo za ostry, robi się wszystko nienaturalne jeszcze gorzej niż było.

Mam skalibrowane monitory Spyder Expressem i ustawienia kolorów prawdopodobnie w moim przypadku są idealne a wszelka modyfikacja tego przez programy jak SweetFX tylko to zaburzają.

Światło / Cień

Absolutny fenomen jeśli chodzi o grafikę i muzykę za to powinna być oddzielna nagroda jestem dumny z najlepszego ambasadora polski :)

Domyślne ustawienia graficzne i ilość fps

Witam serdecznie,, ogółem po zainstalowaniu gry jest wszystko pięknie, ale pobawiłem się w ustawieniach graficznych i mniej więcej ustawiłem, że jest już ok, ale brakuje mi opcji "użyj domyślnych ustawień graficznych" oraz ilości fpsów podczas zabawy w ustawienia graficzne, mam procesor FX 8350, grafikę R9 270 i 8Gb RAM, chciałem zobaczyć jak będzie na uber:) I potem chciałem ustawić domyślnie, ale nie ma takiej opcji, a nie zapamiętałem wszystkich ustawień. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak ustawić grę, aby było optymalnie dla mojej konfiguracji sprzętowej, byłbym wdzięczny. Z góry mówię, że nie mam "parcia" na grafikę, a zwyczajna ciekawość:) Uważam, że tak jak gra mi "ustawiła" wszystko, było super. Chciałem także podziękować, za tak wspaniałą grę, ekipie, oraz życzyć sukcesów, po prostu się zakochałem w grze, ale ciężko także określić, czy fps są na tyle ok, aby wzrok się nie męczył, da się jakoś sprawdzić liczbę fps, w grze, bez programu zewnętrznego? z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że nie jest to wątek do usunięcia, pozdrawiam jeszcze raz twórców i graczy. Na pohybel maruderom! :)

Jak dla mnie to grafika w Wiedźminie 3 na ustawieniach Uber jest brzydsza niż w Wieśku 2.... a drzewa to już wogle- są tak papierowe, że nadawąły by się do Gothica 2 :p
Gra super, klimat super, cały design też, ale od strony technologicznej to downgrade na maxa

Po stonowaniu kolorów, mnie grafika W3 zachwyca, choć gram na przeciętnym kompie. Ale fakt - screeny sprzed downgradu, genialne :)

@GosuPL czy zawsze przy takim oświetleniu jak masz na ostatnich skrinach jest tak.. bordowo? Czy ta sama paleta jest przy sztucznym (znaczy pochodnie, lampy itp) oświetleniu?
Poza tym woda wygląda kiepsko i strasznie dziwnie jak na mój gust. Połączenie mgiełki i pajęczyny, które falują. Gdy jest to zaanimowane to się tak w oczy nie rzuca.

CDPR w nowym artykule eurogamera wypowiadają się na temat grafiki. I mi to wystarczy. Budujące jest, że zamierzają poświęcić czas na dodanie nowych możliwości graficznych, zbliżyć się do tego czego ludzie oczekiwali po vgx.

j/w

Paleta barw jest horrendalna; cały czas muszę wytężać wzrok, żeby jedno od drugiego odróżnić, a dodajmy, że kamera wcale mi w tym nie pomaga.

Są na to jakieś tweaki?

CDPR w nowym artykule eurogamera wypowiadają się na temat grafiki. I mi to wystarczy. Budujące jest, że zamierzają poświęcić czas na dodanie nowych możliwości graficznych, zbliżyć się do tego czego ludzie oczekiwali po vgx.
Oo, serio? Ciekawe, bardzo ciekawe........... can't wait.

Paleta barw jest faktycznie strasznie przesycona, będę musiał poszukać pliku do zrobienia jej bardziej stronowaną (jeżeli ktoś ma linka i nie problem wrzucić, będę wdzięczny).

Mam pytanie - ogólnie gra na uberach chodzi w 40fps'ach, czasami spada do... najmniej chyba miałem 27. Czytałem gdzieś że są w ustawieniach opcje które obciążają kompa a tak naprawdę nie zmieniają nic w grafice. Czy ktoś mógłby tak pokrótce skrobnąć, które to opcje? Bo jeżeli nie zmniejszając jakości grafiki mogę kilka fps'ów (szczególnie w momentach spadków) uzyskać to jestem chętny :)

Ja mam głęboko gdzieś tę całą dramę o downgrade grafiki, chcę tylko skorygowanej palety barw, aby dało się grać komfortowo.

No więc moje odczucia co do wypowiedzi p.Marcina:
1. Fajnie, czekam na patcha który da te dodatkowe opcje bo, jak już pisałem, nie lubię grzebać w plikach.
2. Gdyby parę dni przed premierą ukazał się taki wywiad, większość graczy pewnie by podeszła do tego w sposób następujący:
"Fajna argumentacja, lipa że nie wyszło ale spoko bo gra jest zaje**sta, piątka stary. Serio, jeszcze będzie dłubać? To bomba".
A tak cóż... Skojarzyła mi się anegdota:
Dzwoni Kowalski do Nowaka: Wiesz, wczoraj jak wyszedłeś z imprezy okazało się, że zginął mój portfel.
Nowak: No chyba nie myślisz, że mogłem ci go ukraść? Znamy się od 20 lat...
Kowalski: No nie, w końcu znalazłem ten portfel, ale niesmak pozostał.

Mi osobiście też w 90% przeszkadza tylko paleta barw, może jeszcze trochę niski kontrast ale jest to do ogarnięcia drogą nieoficjalną a niedługo pewnie oficjalną.

Top Bottom