Wiedźmin 3 - grafika

+
Problem tkwi w definicji downgrade'u. Jeśli za czasów VGX'a istniał tylko wymaksowany urywek gry, to trudno mówić o downgradzie, skoro całej gry jeszcze nie było. Kwestia definicji słowa downgrade.

@Ivraas ja mam ciągle nadzieje że CDPR przywróci tą paletę kolorów co była kiedyś. Również uważam, że SweetFX/ReShade np. ten od Kputte i dodana ostrość robi bardzo dużo, jeśli chodzi o poprawę grafiki. Gdyby paleta kolorów została ta co kiedyś i od początku byłaby możliwość dodania filtru ostrości to nie byłoby tyle narzekań na grafikę. Przecież te kolory VGX czy w Sodzie wyglądały dużo lepiej. Nie wiem czym CDPR kierował się zmieniając paletę barw, ta co jest teraz wygląda mniej naturalnie, wszystko jest przejaskrawione.

---------- Updated at 11:17 AM ----------

@skellig paleta barw dostała downgrade, o ile w tym przypadku można tak napisać. Na pewno wygląda gorzej.

Last edited:
ja tylko na marginesie zaznaczę, że to nie ostrość sprawiała, że wcześniejsza wersja wyglądała nieziemsko. Jeżeli jest kiepski asset i go wyostrzysz to dostajesz kaszę z pikseli, oczywiście będzie bardziej wystawał z otoczenia, ale nie o to tu chodzi.

Zauważyłem jak wiele osób ma błędne założenia na temat grafiki - kolorów, ostrości, cząsteczek i innych takich tam tet-a-tete. I to po obu stronach, nazwijmy to przekornie, barykady.

@wisielec twoim zdaniem gra ze SweetFX/ReShade od Kputte nie wygląda lepiej? Lub jakiejś innej w którym kolorystyka jest podobna do VGX/SOD? Bo dla mnie różnica jest spora. Na pewno większa to zasługa zmienionej palety niż ostrości, ale wyostrzenie też robi swoje.

Last edited:
Na pewno większa to zasługa zmienionej palety niż ostrości, ale wyostrzenie też robi swoje.
O, właśnie z tym się zgadam, bo barwa i oświetlenie w pewnym stopniu odpowiadają za ostrość widzianych obiektów (przez co nie ma obiektów z poświatą, "świecących" własnym lub odbitym kolorkiem). Ostrość psuje oczy :)

Gram w piękną grę. Oświetlenie, barwy, krajobrazy, cały klimat - to jest piękne.
Mogłoby być jeszcze piękniej? Nie wiem, pewnie tak, choć to kwestia raczej subiektywna.
Czy myśl, że każde źdźbło trawy mogłoby być animowane pojedynczo i być istnym dziełem sztuki, psuje mi rozgrywkę?
No jakoś, kurde, nie.

Ja serio nie rozumiem pretensji o DOWNGRADE, bo gram od wtorku w przepiękną i wciągającą grę. Znaczy - świetnie się bawię. Ale absolutnie nie neguję, że ktoś może czerpać porównywalną, jeśli nie większą przyjemność z doszukiwania się takich rzeczy, z tropienia różnic i niedostatków. Obiektywnie zakładam, że i w tym tkwi potencjał na fun, no to pozostaje mi życzyć równie znakomitej zabawy, jaką sama mam, eksplorując świat stworzony przez REDów. Subiektywnie śmiem twierdzić, że mój fun jest większy ;p

Ok, rozumiem. To spadam jeść mój pęczek bananów:

Ewidentnie masz problem ze wzrokiem. To są marchewki. Choć np. do soków nadają się równie dobrze co banany, więc nie powinieneś być bardzo stratny. :)

Jest może jakiś sposób żeby włączyć Hairworks tylko dla zwierząt i potworów? Mogliby Redzi coś takiego w opcjach dodać, bo włosy wyglądają dobrze i bez tego, a mega wydajność zżera, za to na zwierzętach te futro by się przydało. :p

Mam przyjemność grać w Wiedzmina 3 na prawie maksymalnych ustawieniach(bez HairWorks) i śmiało mogę stwierdzić, że świat wykreowany przez CDP jest przepiękny. Dynamiczna zmiana pogody, kolorystyka, szczegółowość świata i wiele innych kwestii, robią naprawdę duże wrażenie. Zastrzeżenie mam tylko do głosu naszego głównego bohatera. Spaczony troszkę audiobookami, zdecydowanie bardziej do gustu przypadł mi Krzysztof Banaszyk jako Geralt w superprodukcjach z audioteka.pl .

Spaczony troszkę audiobookami, zdecydowanie bardziej do gustu przypadł mi Krzysztof Banaszyk jako Geralt w superprodukcjach z audioteka.pl .

Ja mam na odwrót, najpierw usłyszałem Rozenka, potem Banaszyka, i ten pierwszy bardziej mi pasuje. Banaszyk ma ten głos taki ciepły i miły, Rozenek - zimny, suchy, ostry. Albo mi się wydaje albo w Velen ta grafika już mniej kolorowa.

Ostatnio w wywiadzie Redzi przepraszali za to, jeśli ktoś czuje się oszukany mając w pamięci trailer z 2013 roku. Sporo osób może czuć się oszukana nie ze względu na to że z gry zostały usunięte jakieś efekty, bo to jeszcze można zrozumieć, ale ze względu na to że zmianie uległa kolorystyka. Wiedźmin ma być mroczny, taki jak był przedstawiany na wcześniejszych trailerach i screenach a nie sielankowy tak jak teraz.
Każdy był zachwycony trailerami i screenami z 2013 i 2014 roku i nie chodziło tylko o efekty, ale też o to, jak ten świat wygląda, a na to składała się też paleta barw, która kiedyś była lepsza.

Last edited:
No i pogralem już troszkę :D grafika piękna, ale do 60fps przy i5-2500k i 970mi daleko. Z resztą nie oczekiwałem tego. Po dwóch dniach grania przeszedłem się do kolegi na ps4 i w zasadzie gra nie do odróżnienia. Jedyne co, to na konsoli czasami cutscenki jakby rwą, zwłaszcza na początku wyświetlania.

Fajne rzeczy o tych modach piszecie, ale dla mnie jedyna słuszna paleta barw, to ta oryginalna póki co. Może kiedyś, ale z pewnością nie przed ukończeniem gry pierwszy raz.

A ja uważam, że opcja Sharpeningu na maxa jest OBRZYDLIWA. Po prostu paskudna. Oczy bolą po 10 minutach, wszystko wygląda kosmicznie nienaturalnie i strasznie odrzuca przesadnym obrysowaniem i komiksowością. Najlepszą opcją dla mnie jest Sharpening na niskich - wszystko jest wtedy idealnie widoczne. Chyba że ktoś podeśle dobry SweetFx albo innego moda, przy którym Sharpening na maxa ma sens.

"Każdy był zachwycony trailerami i screenami z 2013 i 2014 roku i nie chodziło tylko o efekty, ale też o to, jak ten świat wygląda, a na to składała się też paleta barw, która kiedyś była lepsza. " No właśnie niekoniecznie każdy i niekoniecznie dla każdego była lepsza, w tym cała rzecz.

Top Bottom