Wiedźmin 3 - grafika

+
A tak wracając do narzekań na trawę. To muszę powiedzieć, że mnie się ta trawa na PS4 bardzo podobała, o niebo lepsza niż w W2. W tej z W2 było coś sztucznego co mnie raziło. Ogółem oprawa graficzna świetnie wyszła REDom moim zdaniem. Brawo!

Drodzy koledzy, pisanie, że wymaganie od devów najwyższego poziomu to walka z wiatrakami bo "wiemy jak jest" jest największą zbrodnią i głupotą. To dzięki takiemu podejściu mamy ch*jowe DLC za 5$, to dlatego mamy 5 godzinne MASTER-PISS-y za 60 dolców, sizon pasy z dupy wzięte itepe. Bo kupując dajemy przyzwolenie. Taka mentalność pokutuje tym na co ciągle narzekamy.
Ogólnie rzecz biorąc się z tym zgadzam, z tym że w przypadku Wiedźmina 3 nie widzę powodów żeby zbierać się z widłami przed siedzibą CDPR i stawiać płonące krzyże (a czytając niektóre posty takie obrazy mam przed oczami). Za W3 zapłaciłem na GOGu 30 pare euro, dostałem za to gre z contentem kilkukrotnie większym i o wiele lepszej jakości niż większość ostatnio wydawanych gier kosztujących średnio 50 euro. Przed zakupem miałem okazję obejrzeć sporo rzeczywistego gameplayu (co wydaje się mi jest ewenementem jeżeli chodzi o obecnie wydawane gry) i wiedziałem czego się spodziewać, więc ciężko mi zrozumieć zaskoczenie co niektórych.
Jeżeli chodzi o cytuje "ch*jowe DLC za 5$, to dlatego mamy 5 godzinne MASTER-PISS-y za 60 dolców" to uważam że CDPR jest jedną z firm najlepiej zachowujących się w tym względzie, więc nie wiem czemu akurat im chcecie dokopać :)

Jakoś dziwnie nierówny ten poziom na tym oświetleniu z dialogów.

Na co drugim screenie jest jakaś niepotrzebna mgła, przez co zasięg rysowania wydaje się o wiele mniejszy. Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście wygląda to dobrze (screen z białego sadu i te cienie drzew w nocy - świetne).

Ja po screenach nie widziałem jakiejś poprawy, ale muszę przyznać, że w ruchu na powyższym filmiku jest bardzo ładnie, robi wrażenie. Przypomina mi to Novigrad ze sceny walki z VGX.

@gadrael

Bo na stronie głównej dalej chwalą się fragmentami z SoD :D

I rzeczywiście - na filmiku wygląda to świetnie. Ktoś wie, czy zżera to jakoś dużo klatek?

Zwracam się z prośbą
czy mógłby mi ktoś pomóc z ustawieniem kolorów,nasycenia,i innych parametrów graficznych pod kątem W3
Przyznam że tylko w tej grze po godzinie gry mam zmęczone bolące oczy.Najbardziej w Nowigradzie.

:facepalm:

@hoski90

No i niby jak ktoś ma Ci pomóc w takim temacie? przez urządzenie takie samo jak Yennefer czytała Geraltowi w myślach? czy masz jakieś inne specjalne?

@Sobtainer

Myślę raczej o pomocy typu ,,wejdź na ten i ten link- tam jest to i to" i ,,W panelu Nvidii suwak ten,ten,ten i ten na taką wartość". Jestem ciekawy opinii bardziej doświadczonych graczy

--->Maniakxm - to jest jak na razie fake, ponieważ oświetlenie jest w grze określone i on tam żadnego GI nie znalazł, chyba że których patch dodał w plikach. Zobaczymy. Za to fajnie ktoś rozpisał parametry cieni i dzisiaj, ja też zrobię upgradę zasięgów na golu. Niemniej na szybko podoba mi się coś innego jeszcze bez modyfikacji cieniowania, że w końcu można wyłączyć hity i podpisy i robić fajne screeny z walk. Jak będzie działać CE to wtedy zrobi się konkretne ujęcia.

Last edited:
Po lekkim namyśleniu stwierdzam, że (uwaga, spoiler dla tych, co nie przeszli gry)
bitwa o Kaer Morhen (zwłaszcza moment przed oraz sama manifestacja mocy Ciri)
jedna z gorzej wyglądających sekwencji w grze. Nie chodzi o grafikę, rozdzielczość tekstur itd. ale cały ten zielony tint, bardzo niski zasięg widzenia (jednak wiadomo, burza itd.) i jedna czy dwie custceny, które wydają się za szybkie powodują, że zdarzało mi się wybić z immersji.

No i jeszcze te pre-rendery...

Miło by było, jakby ktoś wytłumaczył zasadę ich działania. Czy tutorial w Kaer Morhen (scenka końcowa) to też pre-render? Bo nie pamiętam, żeby tak było, a za drugim razem jak grałem już tak.

@Zawiszay

Niski zasięg widzenia jest taki sam - nie ważne na jakich ustawieniach.

I może zainwestowałbyś w jakieś okulary, albo przynajmniej nauczył się czytać, bo napisałem, że nie jest to kwestia grafiki. Styl artystyczny - zielony tint i masa innych rzeczy niszczy immersję dla mnie.

EDIT: W dodatku na tym "low/medium" gra potrafi wyglądać bardzo dobrze w każdym momencie, poza tą sceną. Dla pewności sprawdzałem wiele materiałów - wszędzie to samo.

EDIT2: Żeby to było bardziej zrozumiałe - podobny efekt występuje ze wszelkiego rodzaju zjawami. Np. w queście na Kłomnicy duch dziewczyny świeci się na zielono jak jakiś neon. Dla mnie osobiście (pogrubiłem, żeby było widać) się ten efekt nie podoba. Chodzi o to, że ogólnie atmosfera jest mroczna - ciemno, mało co widać i dobrze. Ale to jasne zielone światło zbytnio kontrastuje. Moim zdaniem powinno być to coś mniej bijącego po oczach. Kwestia gustu.

Last edited:
@Falandar, daj sobie spokój z udowadnianiem, że na low/medium jest podobnie co na uber.

Kaer Morhen wygląda przekozacko, scena w której:

uciekasz Geraltem koniem jak Triss napieprza fireballami obok Ciebie zmiotła mnie z krzesła, a las jak biegałem z Lambertem wyglądał przekozacko i bardzo jasno + naturalnie jak nigdzie w grze

Natomiast sama forteca ma osobliwy klimat, szorstki i bardzo zimny, w środku jest przepiękna i już mi się nie chcę pisać o tym dalej.

Last edited:
@Sobtainer

Nigdy tak nie powiedziałem. Kaer Morhen to chyba najładniejsza lokacja w grze - te wszystkie góry, pół-wolumetryczne chmury i masa innych rzeczy - po prostu cudo. Mówiłem tutaj o jednym konkretnym efekcie. Chodzi mi o to strasznie jasne zielone światło u upiorów/kaganka od Keiry i ogólnie większości magicznych zjawisk. Za bardzo to - dla mnie - po oczach bije. Moim zdaniem lepszy byłby jakiś bardziej stonowany kolor. Właśnie przez wytworzony kontrast niektóre sceny nie wyglądają tak dobrze.

A jeśli chodzi o cutscenki - cierpią na ten sam problem, co animowane analizy Geralta na temat swoich wyborów - są zbyt szybkie i krótkie. Nie dają graczowi czas na pełną obserwację sytuacji. Na szczęście na ten problem cierpi ich tyle, że można je na palcach jednej ręki policzyć.

Największym mankamentem są pre-rendery, których nie do końca już rozumiem. Bo na początku wydawało mi się, że końcowa scena z tutorialu z Kaer Morhen to normalny gameplay (wszystko tak wyglądało). Za drugim razem jak odpaliłem grę to wdała się kompresja i render było widać gołym okiem. Więc jakby ktoś wytłumaczył, jak to działa, to byłoby naprawdę super.

Top Bottom