Wiedźmin 3 - grafika

+
Cytat z linku który podałem wcześniej, na szczególną uwagę zasługuje jedno słowo:

"Z informacji podanej przez portal GamingBolt dowiedzieliśmy się, że obecnie zespół CD Projekt RED koncentruje się na przenoszeniu Wiedźmina 3 na nowy render graficzny oparty na bibliotekach DirectX 11 i obsługujący najnowsze technologie (np. teselacji). Według Pawła Sasko ma on FINALNIE zapewnić grze jakość grafiki znaną z filmów CG, czyli tą magicznie określaną jako filmową!"

Graficznie to niestety nie jest to co było kiedyś, ale zrozumiałem jest czemu, ponieważ to jest gra która musi wyglądać przynajmniej na premierę podobnie na wszystkich platformach. Jak udostępniony zostanie Redkit wtedy się poprawi. Obecnie największa zmora to zasięgi rysowania od 1.04/05 i znikająca krew po 1.5 sekundzie, kiedy mogłaby pozostać z co najmniej 10 sekund, bo fantastycznie wyglądają cięcia na zbrojach, czy futrach, ale znikają po prostu za szybko. Brakuje też dawnego efektu ognia i przejścia go na inne elementy, za to krew w wodzie obecnie wygląda nieźle.

Mniej więcej tak wyglądają różnice pomiędzy ultra / modyfikacją

Click aby powiększyć i zobaczyć różnice w detalach.
Screen Nr 1
Maksymalne ultra z gry

CFG+SFX
(różnica w wodzie, cieniowaniu, zasięgu rysowania, wystąpieniu mgły w takiej odległości rysowania)

Screen Nr 2
Maksymalne ultra z gry

CFG + SFX
(różnica w wodzie, oraz cieniowaniu, zasięgu rysowania, użycia tekstur, zobaczcie jak wygląda dom w oddali)

Screen 3
Maksymalne ultra z gry

CFG + SFX
(dom w oddali, dach, cienie bliskie i dalekie)

Screen 4
Maksymalne ultra z gry

CFG + SFX
(najlepszy przykład jak powinny wyglądać cienie w oddali, zobaczcie na cienie jakie rzucają drzewa)

Screen 5
Maksymalne ultra z gry

CFG + SFX
(jak powinna wyglądać woda, jak wyglądają efekty cząsteczkowe na wodzie, zasięg rysowania)

Screen 6
Maksymalne ultra z gry

CFG + SFX
(pokazane różnice w zasięgach rysowania)

Modyfikacja dodatkowa - cała zmiana oświetlenia

1

2

3

4

5

6

7

Wracając jeszcze do AC:U gra jest najlepszą w całej serii, a silnik unity to klasa sama w sobie, właśnie tego bali się twórcy Wiedźmina III że będzie to samo jeśli coś przeskakuje obecny standard to najczęściej zamiast to docenić ludzie płaczą i jęczą.

Last edited:
Da się jakoś przywrócić domyślne ustawienia graficzne?

Chciałem trochę pobawić się grafiką, ale teraz chciałbym przywrócić ustawienia grafiki do stanu z poinstalacji gry.

A co grzebałeś? Jeśli tylko w user.ini, to najzwyczajniej w świecie go usuń (łącznie z user.ini.bak), gra sama sobie stworzy nowy plik w ustawieniach domyślnych :)
Jeżeli dodawałeś sweetFXy - usuń pliki, które wrzuciłeś do folderów z grą.
Mod oświetlenia ma dedykowany deinstalator, opisany w załączonym readme.

Wracając jeszcze do AC:U gra jest najlepszą w całej serii, a silnik unity to klasa sama w sobie, właśnie tego bali się twórcy Wiedźmina III że będzie to samo jeśli coś przeskakuje obecny standard to najczęściej zamiast to docenić ludzie płaczą i jęczą.

Unity ma banalną i przewidywalną fabułe z ogranymi na maksa zwrotami akcji. Ponadto w dniu premiery był płacz, bo wypuścili grę w wersji beta. Zgodzę się, że oświetlenie, modele postaci itd. wyglądają pięknie, ale ta gra była po prostu nie skończona. Najlepiej widać to dzisiaj gdy po wszystkich łatkach sam zauważyłem orientacyjnie 40% skok wydajności - o czymś to świadczy prawda?

Wracając do powyższych screenów to zazdroszczę Ci sprzętu. Ja z moim biedną 970 mogę pomarzyć póki co podrasowaniu grafy skoro teraz nie mam stałych 60fps.

Do wieśka wrócę za rok gdy już wyjdą wszystkie DLC, patche, masa modów (tekstury,zbroje,ENB) i nowa generacja kart graficznych zdolna uciągnąć to wszystko bez pustoszenia mojego konta :)

@Hiczkokus - sądzę, że Alkowi chodziło o aspekt czysto graficzno-technologiczny, a ten trzeba przyznać w Unity jest na świetnym poziomie, szczególnie po dopracowaniu :)
Nie był bym na Twoim miejscu takim pesymistą, te dwa titany w dużej mierze pracują przez grę w 4k :)
Ja na mojej podkręconej 970 używam w zasadzie takiego samego ustawienia jak Alekde, tylko oczywiście w 1920x1080, z wyłączonym HW (nie robi na mnie wrażenia, a je dość dużo FPS-ów) i z paroma najbardziej "żarłocznymi" wpisami lekko obniżonymi. No i należę do tej nielicznej grupy PCtowców, którym stabilne 30 FPS zupełnie nie przeszkadza :)
Oczywiście, nie osiągniesz takiej jakości jak 4k, bo to rzecz nie do przeskoczenia, ale patrząc na te screeny w miniaturce widzę dokładną kopię tego, co widzę u siebie podczas gry, naprawdę warto pogrzebać, zerknij na temat - http://www.gry-online.pl/S043.asp?ID=13706243&N=1

Oświetlenie z cutscen jest przepiękne, ale niedopracowane technicznie, kiedy zostanie naprawiony fakt, że trzeba medytować by się włączyło to na pewno po nie sięgnę.

Jestem ciekaw jak wygląda scena w wiosce po wgraniu moda na ciemne noce. Korzysta ktoś z tego moda i ma zapis w pobliżu, by mógł zrobić screeny/gifa/filmik?

Kolejne porównanie - wersja obecna to wszystkie ustawienia maksymalne + zmiany w pliku .ini i rozdzielczość 1440p.

Klasyczny przykład ,,Kwestii oświetlenia'' ;)
Na VGX plus za chmury - volumetric clouds.
Wersja obecna naprawdę super.
A i woda jest jest ładniejsza, bardziej naturalna na VGX.

PS. Czy można wejść do tej wieży? Nie piszcie co tam jest, tylko czy ,,coś tam jest'' (nie gram jeszcze).

A co grzebałeś? Jeśli tylko w user.ini, to najzwyczajniej w świecie go usuń (łącznie z user.ini.bak), gra sama sobie stworzy nowy plik w ustawieniach domyślnych :)
Jeżeli dodawałeś sweetFXy - usuń pliki, które wrzuciłeś do folderów z grą.
Mod oświetlenia ma dedykowany deinstalator, opisany w załączonym readme.
Jedyne co znalazłem to USER.SETTINGS. Gdzie jest user,ini i user.ini.bak? Grafiką bawiłem się tylko suwaczkami w grze xD

Last edited:
@RobinxPl - Aaaa to przeceniłem Twoje kombinowanie :p Po prostu u góry masz bodaj cztery poziomy ustawień - low, medium, high, ultra. One zmieniają wszystkie ustawienia globalnie, więc kliknij dajmy na to medium (zależy jak gra rozpoznała Twój sprzęt i jaki "przyznała" mu preset) i już gotowe. To samo w zakładką post-processing'u :)

Całkiem całkiem. Poczekajmy na narzędzia do podmiany tekstur i modeli oraz RED Kita. Ciekawe, co będą w stanie wycisnąć z tej gry ;d

Bawię się z tym modem UBER FIDELITY SUITE w wersji cinematic i niektóre widoki są fenomenalne :) Kilka screenów, w grze jest jeszcze lepiej.

Bawię się z tym modem UBER FIDELITY SUITE w wersji cinematic i niektóre widoki są fenomenalne
Podrzucałem link w odpowiednim temacie, też gram teraz na tym modzie z wyłączonymi znacznikami i jest miazga.
Wygląda kapitalnie, polecam każdemu.

Top Bottom