Ponawiam pytanie:
Wolisz to co wstawiłeś - co wygląda bardzo fajnie, czy to:
![]()
![]()
Nie rozumiem jak ktoś z tak pełnym przekonaniem może mówic, że klimat w G1 i i G2 był budowany przez grafikę. Klimat tych gier był budowany fabułą, poczuciem bezsilności, tym, że byliśmy z początku popychadłem, wygnańcem, więźniem bez szans ucieczki i powoli pieliśmy się po szczebelkach. G3 był wyprany z klimatu nie dlatego, że miał lepszą grafikę, tylko dlatego, że nie miał historii, a poczucie bezsilności sprowadzało się do tego, że nasz bohater bez problemu był w stanie wybic całe miasto. G3 po prostu był słabą grą.
Blado?Jeżeli tak twierdzisz to OK, ale bardzo dużo osób zaznaczało, że obecnie nasycenie kolorów jest za duże.Mógłbyś wytłumaczyć co znaczy "płasko" w kontekście grafiki W3 z buildu z gameplaya?Bo gór i wzniesień tam jest dość dużo.[...] jest blado, płasko - dla mnie gorzej. Dlatego wolę build z VGX niż obecny.
Chyba się wydało, czego chcesz.VGX jest bardziej jednolity, brązowa trawa, brązowy płot, brązowe pola.
Porównanie do rzyci. IMHO Gothic dużo zyskałby na takiej grafice:chcesz powiedziec ze gothic z taka grafika bylby rownie mroczny co orginal dzieki fabule tak?
grafika absolutnie nie wplywa na klimat, tak ?![]()
Nie umiem podać definicji, bo nie sądzę by taka istniała. Nie chodzi o konkretne barwy. Mogę to wytłumaczyć na przykładach, bo wg mnie to po prostu widać.szincza said:Co to znaczy "bazowa kolorystyka gry" i co uważasz za jej formę w obecnym gamplayu.
Bo jak dla mnie nie rzucają się w oczy żadne konkretne barwy, głównie za sprawą rezygnacji ze sztucznych filtrów.
Obraz w świecie rzeczywistym nie jest wyostrzony, bo automatycznie o ile ktoś ma dobry wzrok to widzi bardzo ostro wszystkie kontury itp. Poza tym w grafice komputerowej mogą sobie wyostrzać i robić wszystkie inne cuda, byleby całokształt wyglądał bardziej realnie.ceadmil said:To może tak, @Qyzu' znajdź zdjęcie świata rzeczywistego, gdzie kontury i obraz jest tak wyostrzony jak na trailerze vgx. Wtedy pokażesz, że to Twoja definicja realizmu jest dobra. Jak nie znajdziesz, to cóż, może jednak się mylisz?
Taa, dziewczyny lubią brązChyba się wydało, czego chcesz.
Wolisz to co wstawiłeś - co wygląda bardzo fajnie, czy to:
![]()
![]()
[MENTION]B l a d y [/MENTION] Rozumiem, ze kolega z tych co uważają, że grafika w grze buduje klimat. Powiem Ci, że przy podobnej szczegółowości,bez tych elementów fantastycznych występujących w zeldzie i przy mniejszym oświetleniu, jakie mogło panowac w górniczej dolinie gothic bylyby tak samo klimatyczny jak jest teraz. Ale w pełni rozumiem, że niektórzy zamiast grac w gre to na nią patrzą![]()
B l a d y Rozumiem, ze kolega z tych co uważają, że grafika w grze buduje klimat. Powiem Ci, że przy podobnej szczegółowości,bez tych elementów fantastycznych występujących w zeldzie i przy mniejszym oświetleniu, jakie mogło panowac w górniczej dolinie gothic bylyby tak samo klimatyczny jak jest teraz. Ale w pełni rozumiem, że niektórzy zamiast grac w gre to na nią patrzą![]()
Tu nie o to chodzi, że się ocenia grę po wyglądzie zamiast po fabule, bo ja tak nie robię i zapewne B l a d y też nie. Grafika musi być odpowiednio dobrana do realiów świata przedstawionego. Jeśli nie wszyscy tak uważają to cóż, ale dla mnie źle dobrana grafika potrafi bardzo mocno zepsuć klimat gry.Ale w pełni rozumiem, że niektórzy zamiast grac w gre to na nią patrzą![]()
Widzę, że nic nie zrozumiałeś z tego ci pisałem o tym, że lokacja i pogoda nie ma tu nic do rzeczy. A wytłumaczyłem to bardzo łopatologicznie.@fanktoy
To niczego nie zmienia, bo to są różne wioski. Z różną kolorystyką, różnym oświetleniem i różną stylistyką.
@fanktoy
To niczego nie zmienia, bo to są różne wioski. Z różną kolorystyką, różnym oświetleniem i różną stylistyką.
Tu nie o to chodzi, że się ocenia grę po wyglądzie zamiast po fabule, bo ja tak nie robię i zapewne B l a d y też nie. Grafika musi być odpowiednio dobrana do realiów świata przedstawionego. Jeśli nie wszyscy tak uważają to cóż, ale dla mnie źle dobrana grafika potrafi bardzo mocno zepsuć klimat gry.
Nie umiem podać definicji, bo nie sądzę by taka istniała. Nie chodzi o konkretne barwy. Mogę to wytłumaczyć na przykładach, bo wg mnie to po prostu widać.
Jeśli masz bajkę i zmienia się w tej bajce pogoda, to czy uważasz, że jak jest ciemniej, albo jaśniej to zmieniło to jakoś fakt, że ta bajka ma grafikę bardziej zbliżoną do rzeczywistości? Nie, bo jest to ciągle ta sama bajka. Jeśli teraz sobie weźmiemy animację typu CGI z W1 to też jest tam okreslony poziom tego jak bardzo zbliżona jest ta animacja do rzeczywistości i niezależnie czy jest jasno czy ciemno, nie zbliży się to ani do Shreka, ani do świata realnego. Ta bazowa kolorystyka, szczegółowość i jeszcze inne elementy stoją ciągle na stałym poziomie.
Wystarczy sobie porównywać zdjęcie ze świata rzeczywistego do innych światów z gier czy animacji by zobaczyć co jest bardziej lub mniej zbliżone do rzeczywistości. Jeśli masz z tym problem to niestety nie pomogę.
porównania różnych lokacji w różnej stylistyce, w różnym oświetleniu i w różnych warunkach nie mają żadnego| (sic!) pokrycia z rzeczywistością.