Wiedźmin 3: sterowanie - mysz i klawiatura / pad

+
Nieważne jakiego to jest przycisku naciśnięcie. Unik i przewrót to esencja walki zręcznościowej. Skill, szybkość, zręczność, czas reakcji - wiadomo o co chodzi? Ano wiadomo. Nie powinno być mowy o przytrzymywaniu klawisza nawet na 0,1s

Ja bym pokombinował z kółkiem i l2/r2 np samo kółko to unik, a kółko plus l2 albo r2 rollowanie

Nawet nie wiedziałem, szczerze powiedziawszy to nie śledzę changelogów.
Z tym że nie wiele to zmienia, na padzie jest nikła możliwość custimozacji to też pewnie zostany przy narzuconych ustawieniach. No nic, do premiery rozpiska się już pewnie nie pojawi.

Najśmieszniejsze, że w "sterowaniu" za Wiedźmińskie Zmysły odpowiada PPM, zaś już na kolejnej stronie (obrazek z opisem HUD-a) Zmysły są przypisane pod Ctrl.... :p

Ja bym pokombinował z kółkiem i l2/r2 np samo kółko to unik, a kółko plus l2 albo r2 rollowanie

O i wielkie dzięki - nasunąłeś mi pomysł jak ustawić sterowanie na myszy. Prawy, lewy - ciosy, kółko - unik, pierwszy boczny - unik, drugi boczny - parowanie.

LMB+Shift to jest mocny cios, a ,,sam'' LMB - cios słaby (szybki).
Yep, z rozbiegu napisałem prawy zamiast lewego. Co i tak nie zmienia faktu, że pojedynczy klawisz byłby lepszy od kombinacji.
Dlatego ja po intalacji Wiedźmina wchodzę do ustawień i ustawiam sterowanie na wzór tego, co mieliśmy w Wiedźminie 2 :) LPM na Szybki i PPM na silny to imho jedno z lepszych rozwiązań.
A zmysły itp. przeniosę na jeden z dodatkowych przycisków na myszce :)

[...]
Powinni kiedyś zrobić taką co ma lewy przycisk dzielony na 2 :p
Nie ma takiej potrzeby tu masz już odpowiednią myszkę.

Mam właśnie coś takiego - szału nie ma, ale spełnia swoją rolę.

Mam tylko nadzieję, że przypisanie innego klawisza do roll`owania nie będzie się wiązać z tym, że też trzeba będzie go również przytrzymać.
Liczę, że uda się go przepisać tak, żeby roll działał po prostu po kliknięciu. Zgadzam się z tym, że takie przytrzymywania klawiszy nie nadaję się do walki, nawet jeśli jest to 0,1 sekundy. Nie mówiąc już o tym, że widać, że W3 ma walkę bardzo szybko i zręcznościową, co bardzo kłóci się z ideą przytrzymywania klawiszy. Poza tym elementem, sterowanie bardzo fajne; nawet to, że silny atak to PPM+Shift. Z moich obserwacji wynika, że silny atak w W3, to naprawdę siła i powolność ( nie tak jak w W2) i służy bardziej do wykańczania, kiedy przeciwnik jest pod wpływem Axii etc. Gdyby był pod PPM, bez shifta, mógłby być znacznie nadużywany.

EDIT: nie mówiąc już o tym, że wszystko wskazuję na to, że CD- Action grało na M+K i może stąd te uwagi odnośnie braku wyczucia Geralta w walce. Oczywiście możliwe, że Papkin z CDA był wybitnie kiepski w pojedynkach, ale znając sterowanie domyślam się, że powodem mogło być właśnie, między innymi, roll`owanie z wciśnięta spacją.

Last edited:
No i znowu ta sama wątpliwość co z unikiem i rollem. Mocny cios to klawisz myszy +Shift, więc skąd wiadomo, że przeniesiemy go tylko pod sam jeden klawisz myszy (PPM)?

Ma być możliwość swobodnego mapowania, więc problemu nie powinno być żadnego.
Z W2 (zaraz po premierze) był kłopot z przypisaniem klawiszy, ale szybko to zmienili w łatce.

Nie ma takiej potrzeby tu masz już odpowiednią myszkę.
Mam właśnie coś takiego - szału nie ma, ale spełnia swoją rolę.

To by było rozwiązanie, ja miałem w wyobrażni lewy przycisk poszerzony tak by trochę wystawał w lewą stronę z czego 1/3 albo 1/4 tego przycisku byłaby odpowiedzialna za inną fukncję ;p Tu proporcje są trochę inne ale wychodzi na coś podobnego.

Musisz mieć dużo miejsca na stole, bo tego się za cholerę nie da podnieść i przestawić. Przy próbie chwycenia zachowuje się jak morka pestka, dopiero co wyjęta z wiśni.

A w temacie sterowania: wychodzi na to, że skopiowali z kontrolera 1 do 1. Dobrze rozumiem?
Po co podnosić myszkę? Mam ją co prawda od niedawna, ale nie wyślizgnęła mi się nigdy z dłoni (podczas podnoszenia także).
Przyciskiem DPI możesz ustawić sobie czułość myszki (w tej jest kilka stopni "czułości"), w opcjach systemowych także można ustawić czułość myszki (kursora).
We wszystkich, albo prawie wszystkich (nie wiem, nie śledzę) nowych grach można ustawić tzw. czułość myszki.

Po co podnosić myszkę? Mam ją co prawda od niedawna, ale nie wyślizgnęła mi się nigdy z dłoni.
Żeby ją przestawić. To normalna czynność podczas używania myszy.

Ja też ją mam i uważam, że ergonomia pod względem chwytania jest spaprana. Trzeba się mocno postarać, aby podczas próby podniesienia mysz pozostała pomiędzy kciukiem, a małym palcem. W innych myszach robię to bez wysiłku i bezwiednie. Przy tej tak nie mogę.

Żeby ją przestawić. To normalna czynność podczas używania myszy.

Ja też ją mam i uważam, że ergonomia pod względem chwytania jest spaprana. Trzeba się mocno postarać, aby podczas próby podniesienia mysz pozostała pomiędzy kciukiem, a małym palcem. W innych myszach robię to bez wysiłku i bezwiednie. Przy tej tak nie mogę.

Jak ustawisz sobie większą czułość myszy to nie będziesz musiał podnosić, bo nie będziesz musiał aż tyle nią jeździć. Widzę że mysz ma 2000 dpi więc to jest dość dużo. Na początku może być Ci niewygodnie, ale gdy się już przyzwyczaisz to będziesz tak samo precyzyjnie poruszał myszą jak dawniej, z tym że dużo szybciej.

Jak ustawisz sobie większą czułość myszy to nie będziesz musiał podnosić, bo nie będziesz musiał aż tyle nią jeździć. Widzę że mysz ma 2000 dpi więc to jest dość dużo.

Ale przy najmniejszym ruchu wskaźnik będzie przejeżdżał 4 ekrany. Ja potrzebuję, żeby mysz była precyzyjnym narzędziem wskazującym. Zazwyczaj mam ustawioną czułość nieco poniżej średniej i tak mi się dobrze pracuje. Oznacza to oczywiście, że czasami muszę mysz przestawić, ale o ile nie jest źle zaprojektowana (tak jak ta omawiana) nie stanowi to dla mnie żadnego problemu. Robię to nieświadomie. W grach natomiast dostosowuję sobie czułość w miarę potrzeb.

@raison d'etre Nie.

Last edited:
Jeśli podczas używania myszy musisz ją podnosić, to znaczy, że masz ją źle ustawioną. Powinieneś móc przejechać kursorem przez cały ekran nie będąc nawet zmuszonym do maksymalnego wygięcia nadgarstka.

Top Bottom