Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    WIEDŹMIN GRA PRZYGODOWA
  • FABUŁA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 WIEDŹMIŃSKIE OPOWIEŚCI
  • ROZGRYWKA
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 WIEDŹMIN 3 MODY (WIEDŹMIN) MODY (WIEDŹMIN 2) MODY (WIEDŹMIN 3)
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    WIEDŹMIN WIEDŹMIN 2 (PC) WIEDŹMIN 2 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (PC) WIEDŹMIN 3 (PLAYSTATION) WIEDŹMIN 3 (XBOX) WIEDŹMIN 3 (SWITCH)
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
WIEDŹMIN
WIEDŹMIN 2
WIEDŹMIN 3
MODY (WIEDŹMIN)
MODY (WIEDŹMIN 2)
MODY (WIEDŹMIN 3)
Menu

Register

Wiedźmin 3 - sugestie, marzenia i pobożne życzenia

+
Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 308
  • 309
  • 310
  • 311
  • 312
  • …

Go to page

• 416
Next
First Prev 310 of 416

Go to page

Next Last
SMiki55

SMiki55

Mentor
#6,181
May 26, 2014
Rustine said:
Dopasowujesz historię do swojej teorii, a powinieneś teorię oprzeć na historii.
Click to expand...
Jest poparta na historii. Twoja również, jak trafnie zauważył @Nars. A więc, nie wykopujmy od nowa topora wojennego polegającego na przerzucaniu się od nowa tymi samymi cytatami i argumentami. Już wolę kłócić się o waluty, parę miesięcy było o nich cicho.

Na historii nie są za to poparte argumenty di- i tri-centustyczne, i to w nie celowałem.

Rustine

Rustine

Mentor
#6,182
May 26, 2014
Nie jest oparta o historię teza mówiąca, że Nimue miała tylko sen. Bo czy masz na to jakiś prawdziwy dowód? A więc kilkusetletni Geralt nie istnieje, bo był zwidą?

raison d'etre

raison d'etre

Forum veteran
#6,183
May 26, 2014
To był raczej żart z tą księgą. Dodatkowo Vesemir spokojnie mógł mieć ponad 200 albo i 300 lat, a jakoś nie przeszkadzało mu to w aktywnym życiu i nawet pchał się z łapami do klepania tyłka Triss, więc nawet w takim wieku coś tam u wiedźminów w duszy gra.

SMiki55

SMiki55

Mentor
#6,184
May 26, 2014
Rustine said:
Nie jest oparta o historię teza mówiąca, że Nimue miała tylko sen. Bo czy masz na to jakiś prawdziwy dowód? A więc kilkusetletni Geralt nie istnieje, bo był zwidą?
Click to expand...
Wybacz, sądziłem, że chodzi o wiek w Sadze :)
Geralta z Epilogu można interpretować różnie. Dla mnie to podróżnik w czasie, równie dobrze może to być jednak staruszek-Geralt, który dożył tyle czasu (choć wówczas nie pytałby o rok. Chyba, że dostałby sklerozy.)

Ale w Sadze kilkuset lat nie miał. Setka to maksimum. Wiedźmini mogli być zmutowani, ale nie aż tak, by Geralt pamiętał czasy spisania tej księgi.
raison d'etre said:
To był raczej żart z tą księgą. Dodatkowo Vesemir spokojnie mógł mieć ponad 200 albo i 300 lat, a jakoś nie przeszkadzało mu to w aktywnym życiu i nawet pchał się z łapami do klepania tyłka Triss, więc nawet w takim wieku coś tam u wiedźminów w duszy gra.
Click to expand...
Właśnie. Może to Vesemir przeżył powstanie Elireny i opowiedział o nim małemu Geralciątkowi?

T

Tarathelion

Forum veteran
#6,185
May 26, 2014
A jaki jest sens tej dyskusji? Z punktu widzenie gry liczy się tylko interpretacja REdowska. Jak uznają, że ma sześćdziesiąt parę lat, to tak będzie, jak ponad sto, to będzie miał ponad sto. Kwestia interpretacji, a nawet gdyby było to wyraźnie określone w książkach,, to i tak urok adaptacji polega na tym, że można wszystko zmienić.

Swoją drogą, czy czasem Yennefer nie stuknie setka podczas trzeciego wiedźmina? Jak Geralt zapomni, to będzie miał przerąbane.

• RED Point
Reactions: PATROL
wsad3a

wsad3a

Forum veteran
#6,186
May 26, 2014
Nars said:
Redzi wciąż muszą płacić podatek, od uproszczeń wprowadzonych w jedynce...
Click to expand...
Ja podszedłem do W1 nieco inaczej. Podejmując za Geralta decyzje brałem pod uwagę jego amnezję i wyszedłem z założenia, że najlepiej dla niego było by gdyby jego nowa historia jak najbardziej przypominała poprzednie życie.
Nars said:
Triss zamiast Yen (ale z osobowością gdzieś pomiędzy książkowa Janeczką, a książkową Merigold)...
Click to expand...
Zmiana w osobowości Triss wydaje mi się bardzo uzasadniona fabularnie: po pierwsze minęło 5 lat więc "wydoroślała", po drugie wydawało mi się, że Triss mogła naśladować Yenn jako swoją mentorkę, po trzecie specjalnie udawała swoje podobieństwo do Yennefer aby uwieść Geralta. Więc tu wszystkie zmiany były uzasadnione.
Nars said:
...substytut Ciri w postaci Alvina...
Click to expand...
Gdy grałem w W1 miałem taką teorię, że Alvin jest synem bądź potomkiem Ciri, która udała się w przeszłość w poszukiwaniu spokojniejszych czasów i tam osiadła.
Nars said:
Oczywiście zapewne te zabiegi były potrzebne, by niedoświadczona ekipa mogła jakoś całość ogarnąć. Dwójka coś tam wyprostowała, acz przed trójką wciąż stoi potężne wyzwanie, by całość ładnie skonkludować jednocześnie zazębiając z książkami.
Click to expand...
Trudne zadanie ale nie niemożliwe i błędy w W1 da się zapewne przekuć na świetne rozwiązania fabularne.
Nars said:
Odnośnie konfrontacji obu pań, to jakoś nie widzę jej w kategoriach przysłowiowego catfight.
Click to expand...
Moim zdaniem catfightu nie będzie. Uważam, że w przypadku W3 mamy do czynienia z kilkoma przekłamaniami fanów wynikającymi z nadinterpretacji pewnych wydarzeń w W1 i W2. Po pierwsze nikt nam nie powiedział, że Yennefer trzeba ratować. Być może to ona radzi sobie w Cesarstwie lepiej niż Geralt na Północy. Z różnych powodów może nawet dobrze współpracować z cesarzem. Po drugi nikt nie powiedział, że ona tam tęskni i wzdycha do Geralta. Wiemy, że na pewno również miała amnezję. Może Geralta nie pamiętać. Może być przekonana, że Geralt nie żyje - w końcu oddał się w ręce Gonu zamiast niej. Może też zjawił się obok niej ktoś taki jak Istred. Kto wie czy Yen nie trzeba będzie komuś odbić :).

Co do wieku Geralta to wiedźmin ma tyle lat na ile się czuje :).

''-''MOORWEN''-''

''-''MOORWEN''-''

Forum veteran
#6,187
May 26, 2014
Booraz said:
A jaki jest sens tej dyskusji? Z punktu widzenie gry liczy się tylko interpretacja REdowska. Jak uznają, że ma sześćdziesiąt parę lat, to tak będzie, jak ponad sto, to będzie miał ponad sto. Kwestia interpretacji, a nawet gdyby było to wyraźnie określone w książkach,, to i tak urok adaptacji polega na tym, że można wszystko zmienić.

Swoją drogą, czy czasem Yennefer nie stuknie setka podczas trzeciego wiedźmina? Jak Geralt zapomni, to będzie miał przerąbane.
Click to expand...
Czarodziejki nie starzeją się przypadkiem wolniej od zwykłego człowieka? Co z tego, że 100 lat jak ciało trzydziestki.

Chodak

Chodak

Forum veteran
#6,188
May 27, 2014
Boorazowi chodziło o to, że to jednak bardzo okrągła rocznica. ;)

• RED Point
Reactions: Tarathelion and SMiki55
SMiki55

SMiki55

Mentor
#6,189
May 27, 2014
Booraz said:
Click to expand...
Najlepiej IMHO, gdyby w ogóle się do tej kwestii nie odnosili, a jak już, to raczej półżartem. Mogą na przykład zrobić cut-scenkę z Jaskrem, który twierdzi, iż zna wiek Geralta. Oczywiście Jaskier będzie zawyżał, a Geralt oscylował koło sześćdziesiątki. Przy czym odpowiedzi Geralta powinny być lakoniczne i lekko żartobliwe, żeby kwestia pozostała niewyjaśniona.

• RED Point
Reactions: Chodak
raison d'etre

raison d'etre

Forum veteran
#6,190
May 27, 2014
A odkąd to redzi są ostatecznym sędzią w sprawach świata wiedźmińskiego? Nie spodziewam się, by dysponowali źródłem informacji innym niż reszta śmiertelników. W swoich grach mogą wyczyniać cuda z obrabianym materiałem, ale traktowanie tego jako kanon jest przesadą.
Wolałbym, by rzeczy niedopowiedziane zostały w tej sferze. I tak już narozrabiali w wielu kwestiach.

• RED Point
Reactions: AndrewXRW and SMiki55
M

mitek24

Rookie
#6,191
May 27, 2014
Ok mówił ktoś , że rzadko się mówi o walucie no wiadomo , że walut ogólnie jest , tak mi się wydaje że 8 przynajmniej to są te o , których wiem tak więc 1 i chyba najbardziej znana to Oren Temerski , potem to Korona Novigradzka ,Dukat Verdeński,Floren Nifgaardzki,Lintar,Bizant Poviss ,Marka Kovirska i Marka Ligi . Nie wiem jak wy ale według mnie nie będzie chyba innej już waluty i tak coś czuję w kościach że najbardziej używaną walutą w wiedźminie 3 będzie Floren Nifgaardzki tak coś czuję
Zapomniałem o paru innych walutach Halerz,Kopper Novigardzki Talar Cidaris , i Złoty Dukat Cintryjski
@mitek24
Scaliłam. Proszę nie pisać kilku postów pod rząd, od dopisków/poprawek jest opcja "Edytuj".
zi3lona

Last edited by a moderator: May 27, 2014
gojlad

gojlad

Senior user
#6,192
May 27, 2014
Nie floren a korona novigradzka.

M

maritimus

Forum veteran
#6,193
May 27, 2014
SMiki55 said:
Najprawdopodobniejszy wiek Geralta w trakcie Sagi to 50-60 lat. Zarówno według wywiadów, jak i wskazówek w książkach.
Click to expand...
Trochę więcej (moim zdaniem ok. 80), ale raczej poniżej setki (a jeżeli powyżej, to niewiele).

Zresztą odsyłam do mojego dawniejszego postu (http://forums.cdprojektred.com/threads/1642-Wiedźmin-3-Wygląd-Geralta?p=73791&viewfull=1#post73791) oraz dalszej dyskusji w tamtym temacie. Jest tam mowa również o Vesemirze, Triss i zniszczeniu Siedliszcza.

Booraz said:
Click to expand...
Ja obstawiam, że setkę już miała za sobą, gdy poznała Geralta.

SMiki55

SMiki55

Mentor
#6,194
May 27, 2014
@maritimus
Wyspiarskiej kapłance mówiła, że ma lat dziewięćdziesiąt parę. Choć wiadomo - kobiety raczej zaniżają swój wiek.
@mitek24
W kwestii walut sugeruję nie korzystać z Wiki. Choć próbowałem to uporządkować, nadal tam jest niekanoniczny zamtuz z informacjami wyssanymi z palca (marka Aedirn, marka kovirska, marka Ligi... floren dla osoby, która poda jakiekolwiek źródło dotyczące tych trzech jednostek monetarnych). Właściwie, to zamiast tworzyć artykuły z myślą "skoro napisali o tych markach w artykule o kraju, widać źródło znają, może podadzą cytat", powinienem skasować bezwzględnie wszystkie waluty niezamieszczone w znanych mi źródłach. Ale teraz już po ptokach.

B

Blomme

Rookie
#6,195
May 27, 2014
A ja jestem przekonany, ze miala ponizej 94!

@up kolega mnie ubiegl. @down Czyli wszystko sie zgadza. Akurat Geralt spotkal Yen przed wydarzeniami z Wiezy Jaskolki, czyli kilka lat przed jej dziewiecdziesiatka.

Last edited: May 27, 2014
raison d'etre

raison d'etre

Forum veteran
#6,196
May 27, 2014
Przyjmijmy na chwilę, że twoje przekonanie jest na czymś oparte. Akurat o wieku Yennefer mamy dane z pierwszej ręki.

"Sigrdrifo - powiedziała ze złością. - Nie próbuj ze mną tych natchnionych sztuczek. Ja mam dziewięćdziesiąt cztery lata. Ale potraktuj to, proszę, jako tajemnicę spowiedzi. Zwierzam ci się tylko dlatego, byś zrozumiała, że nie można traktować mnie jak dziecka."
Wieża Jaskółki

R

RockPL.516

Rookie
#6,197
May 27, 2014
Jedna mała uwaga ;) / do tego co napisał maritimus
O ile mnie pamięć nie myli - pierwsze spotkanie (a właściwie zetknięcie) Geralta z Yennefer było bardzo dawno, na długo przed tym gdy Yennefer została pełnoprawną czarodziejką, a Geralt już od pewnego czasu był na szlaku...

1 Geralt jest starszy od Jennefer co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście lat ( ktoś tu wspominał o okrągłych urodzinach Yennefer - szczerze wydaje mi się że ma ponad 100, na pewno nie mniej niż 80
2 Geralt (jeśli ktoś czytał to wie, a spoilerować nie mam zamiaru) pamięta to "spotkanie" z Yennefer, ona nie pamięta, a przynajmniej nigdy o tym nie wspomniała.
3 Geralt obiecał sobie samemu, że nigdy o tym spotkaniu nie powie nikomu [postać można zmienić ale nie oczy ;) oczy fiołkowe i zimne ;)]

Last edited: May 27, 2014
F

fear86

Senior user
#6,198
May 27, 2014
@RockPL
Nie jestem pewny, czy dobrze zinterpretowałeś sugerowany fragment...

• RED Point
Reactions: SMiki55
SMiki55

SMiki55

Mentor
#6,199
May 27, 2014
RockPL said:
Jedna mała uwaga ;) / do tego co napisał maritimus
O ile mnie pamięć nie myli - pierwsze spotkanie (a właściwie zetknięcie) Geralta z Yennefer było bardzo dawno, na długo przed tym gdy Yennefer została pełnoprawną czarodziejką, a Geralt już od pewnego czasu był na szlaku...

1 Geralt jest starszy od Jennefer co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście lat ( ktoś tu wspominał o okrągłych urodzinach Yennefer - szczerze wydaje mi się że ma ponad 100, na pewno nie mniej niż 80
2 Geralt (jeśli ktoś czytał to wie, a spoilerować nie mam zamiaru) pamięta to "spotkanie" z Yennefer, ona nie pamięta, a przynajmniej nigdy o tym nie wspomniała.
3 Geralt obiecał sobie samemu, że nigdy o tym spotkaniu nie powie nikomu [postać można zmienić ale nie oczy ;) oczy fiołkowe i zimne ;)]
Click to expand...
Que?

• RED Point
Reactions: Wojtak212
PATROL

PATROL

Moderator
#6,200
May 27, 2014
Chyba koledze chodzi o fragment, jak rozpoznał w Yen garbuskę.

Prev
  • 1
  • …

Go to page

• 308
  • 309
  • 310
  • 311
  • 312
  • …

Go to page

• 416
Next
First Prev 310 of 416

Go to page

Next Last
Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED Mature 17+
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

The Witcher® is a trademark of CD PROJEKT S. A. The Witcher game © CD PROJEKT S. A. All rights reserved. The Witcher game is based on the prose of Andrzej Sapkowski. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.