Wiedźmin 3 - sugestie, marzenia i pobożne życzenia

+
On rozpoznał to po piętnie pozostawionym w oczach. Co prawda dla mnie to całkowita fikcja literacka, ale być może to możliwe.

Przecież Geralt nie wiedział, jak Yennefer wyglądała przed zostaniem czarodziejką. Domyślał się tylko na podstawie drobnych cech i wiedzy o Bractwie, że nie jest to jej pierwotny wygląd, że została magicznie poprawiona. I nawet fragment o złych, mądrych oczach garbuski jest według mnie tylko wsadzeniem Geraltowi do głowy nie swojej wiedzy dokonanym przez Sapkowskiego. Taki zabieg stylistyczny. My to wiemy ze wspomnień Yennefer, Geralt nie mógł tego wiedzieć.

Przy okazji sprawdzę ten fragment...
Ale dla mnie Geraltowe wychwytywanie szczegółów kobiecej urody jak i jej "niedoskonałości", także u czarodziejek* jest wystarczającym dowodem na ten bardzo wczesny "kontakt" z Yennefer, jako adeptką szkoły czarodziejek.

*(czarodziejki = kobiety o urodzie dwudziestko-kilkulatek z ciałem bogiń, o dziewczęcym uroku i oczami.... właśnie...staruch? już nie pamiętam w innym fragmencie to było, ale oczy Yennefer się nie zmieniły = fiołkowe i zimne...z pamięcią pogardy widzianą w innych oczach)

Odśwież sobie Ostatnie Życzenie. W tym opowiadaniu Geralt i Yennefer spotykają sie po raz pierwszy. Jest kilka fragmentów w sadze opisujących zdarzenia z przeszłości Yennefer, ale nie ma w nich wiedźmina.

"Sigrdrifo - powiedziała ze złością. - Nie próbuj ze mną tych natchnionych sztuczek. Ja mam dziewięćdziesiąt cztery lata. Ale potraktuj to, proszę, jako tajemnicę spowiedzi. Zwierzam ci się tylko dlatego, byś zrozumiała, że nie można traktować mnie jak dziecka."
Racja, punkt dla ciebie za przypomnienie - zatem rzeczywiście może obchodzić setne urodziny jakoś podczas W3. Tylko że nikt o tym właściwie (poza nią) nie wie, a na pewno nie Geralt.

1 Geralt jest starszy od Jennefer co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście lat ( ktoś tu wspominał o okrągłych urodzinach Yennefer - szczerze wydaje mi się że ma ponad 100, na pewno nie mniej niż 80
Starszy? Raczej młodszy, właśnie mniej więcej o tyle. Jak już wspominałem, IMHO Geralt jest gdzieś między 8. a 9. krzyżykiem - ma powiedzmy 80-85 lat. Yennefer, jak już wiemy, ma pod setkę. Vesemir - na pewno ponad (130-140? strzelam). Zaś Triss jest prawdopodobnie trochę młodsza od Geralta (65-70 lat?).

Wiedzmin 3 - fast travel

Witam mam pytanie dotyczące "fast travel" w wiedzmin 3, czy ktoś może wie czy wraz ze zwiększeniem poziomu trudności gry opcja "fast travel" będzie wyłączona? Moim zdaniem to byłoby bardzo dobre rozwiązanie i uczyniło by rozgrywkę "na maxa" realistyczną.

nie wiadomo, ale nawet jakby nie bylo takiej opcji - nikt Ci nie karze korzystac z fast travela. Co wiecej - mozesz przejsc mape na pieszo w trybie chodzenia (shift w W2) co da murowane dodatkowe 100h rozgrywki :)

na przyszlosc nie zakladaj tematow dla jednego pytania.

@maritimus
Z tego, co kojarzę (ale musiałabym mocno pogrzebać) to Triss była straszną siksą, Coś między trzydzieści a czterdzieści.

Last edited:
Coś między trzydzieści a czterdzieści.

A to smarkula! A sesji w Playboyu się zachciało! Co na to rodzice?!

Odnośnie wieku, nie mogę sobie przypomnieć fragmentu, ale wydaje mi się że gdzieś było mówione iż Geralt jest o rok młodszy od Yennefer. Znając jej dokładny wiek (nie mamy powodu żeby nie wierzyć jej własnym słowom) można założyć że pod koniec sagi miał jakieś 93 lata. Ktoś wie coś więcej, kojarzy ten fragment?

Znaczy z tą Triss głowy nie dam, a chwilowo nie mam czasu, żeby szukać. Tak mi się majta po głowie, że strasznie młoda była, w porównaniu :p

Triss jest określana jako bardzo młoda czarodziejka. Podejrzewam, że nawet nie stosuje eliksiru.
"Triss wiedziała, że to biologicznie niemożliwe - wiedźmini starzeli się, owszem, ale w tempie zbyt wolnym, by zwykły śmiertelnik lub czarodziejka tak młoda jak ona mogli zauważyć zmiany."
Krew Elfów

"...surowa, odziana w czerń Sheala de Tancaryille i młodziutka Triss Merigold o błękitnych oczach i przepięknych kasztanowych włosach."
"Tak ustawiona poprzeczka wyklucza ciebie, Filippo, wyklucza mnie, wyklucza nawet Keirę i Triss, najmłodsze wśród nas."
Chrzest Ognia

Chociaż podobno określenie "młody" stosowane jest dla czarodziejów do stu lat włącznie.
Dodatkowo Triss, jak sama mówiła, traktowała Ciri jak młodszą siostrę, więc dałbym jej raczej bliżej trzydziestki niż czterdziestki.

A co do wspominanej wcześniej możliwości walki w budyniu między Triss i Yennefer, to jak najbardziej możliwa się wydaje taka sytuacja.
"- Dość tej dyskusji! - warknęła. - Więcej pokory, ty arogancka szantrapo! To jest mój mężczyzna, mój i tylko mój! Rozumiesz? Masz przestać o nim mówić, masz przestać o nim myśleć, masz przestać zachwycać się jego szlachetnym charakterem... Od zaraz, od natychmiast! Och, mam ochotę chwycić cię za te ryże kudły...
- Spróbuj tylko! - wrzasnęła Triss. - Tylko spróbuj, małpo, a oczy ci wydrapię! Ja..."
Pani Jeziora

Ed
@RockPL
Nigdzie nie ma wiarygodnej informacji o tak precyzyjnie określonym wieku Geralta. Jak rozumiem, RS to Racja Stanu?

Last edited:
znalazłem pewien link - jak każda informacja zamieszczona w Internecie może być prawdziwa, bądź błędna... ale ktoś poświęcił tu trochę czasu .. sami możecie ocenić i się do tego odnieść
1170
Rodzi się Geralt,przyszły Biały Wilk [RS]
1173
Narodziny Yennefer, 94 lat od wydarzeń z Wieży Jaskółki

http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Historia

Oj ma, tu nie chodzi o poziom trudno jak o samą realistykę, chodzi o to że dla hardocowych graczy nawet coś takiego da Ci uczucie grania w coś jeszcze bardziej epickiego i realnego. Ta gra musi kipieć zajebistością i epickością, a to jest bardzo ważny element. Wyobraź sobie, że musisz biec 3/4 mapy skyrim i idziesz z buta zabijasz moby cos znajdujesz i tak naprawdę zapominasz po co idziesz.. a mając fast travel robisz click i jesteś. Mam nadzieję, że rozumiesz:D

Sam grałem w Skyrim bez fast travel, ale nigdy nie rozumiałem konieczności wyłączenia tej opcji. Czyżby znów przypadek "słabej silnej woli"?

a moim zdaniem beznadziejny, będę chciał pograć na najtrudniejszym poziomie bo inne będa za łatwe do grania i będę musiał tracić czas żeby tyrać tę całą ogromną mapę żeby zrobic 2 questy ? no cóż niestety jestem osobą która pracuje i ma żone i nie ma 10 h dziennie na siedzenia z wiedźminem, fakt jestem osobą która lubi zajrzeć w każdy zakamarek, więc jak już zrobię to raz (z ciekawości i przyjemności) to nie chciałbym poraz drugi zwiedzać tych samych pól i lasów (chyba że kolejny raz z przyjemności a nie z musu) dlatego fast travel przy tak dużej mapie uważam za konieczne, z resztą wiele tutaj komentarzy dotyczy tzw "urealistycznienia gry" jak sama nazwa wskazuje to jest gra, jak chcecie czegoś realistycznego to wyjdźcie z domu

E.
a poza tym nikt Ci nie każe korzystac z fast travel, to chyba nie jest takie trudne nie korzystać z tego jesli sam nie chcesz i nie potrzeba do tego zewnętrznych blokad

Last edited:
W książkach jest równie dużo argumentów za 50 - 60 letnim Geraltem, jak i za 100+ letnim wiedźminem. (...)
Zatem kwestia wieku Gerwanta, to kwestia interpretacji i gustu, nie tego, kto ma rację, a kto nie.
Ano, jak najbardziej.
Czytając sagę po raz pierwszy brałem za pewnik, że Geralt liczy sobie ponad setkę.
Pewne fragmenty na to wskazują. Poza tym na kartach pojawia się sporo wiekowych osób, dla wiedźmina sto lat to w zasadzie żaden wiek.
Nie jest wykluczone, że Vesemir ma około trzystu, ciesząc się przy tym doskonałym zdrowiem i sprawnością, o której normalni ludzie mogą pomarzyć.
Regis miał wyraźnie ponad cztery stulecia.
Yennefer ze swoimi 94, to przy nich smarkula.
Wielu magów liczy sobie zdecydowanie więcej, a elfy?
To ci dopiero stare ramole.
Krasnoludy uzyskują pełnoletniość w wieku lat 50.

W tym świecie, pośród równie wiekowych postaci, owe hipotetyczne 50-60 Geralta zdaje się śmiesznie mało.
Jakoś mi nie pasi wizja wiedźmina "gówniarza".

A Triss to faktycznie siksa, przy czym przymiotnik "młoda" w jej wypadku (jak i każdego maga) może być strasznie mylący.

Określenie młody, jak wiedział Geralt, obejmowało wśród czarodziejów wiek do stu lat włącznie.

No ale Triss jest nie tyle młoda, co wręcz "młodziutka". Toteż obstawiam, że ma około czterdziestu lat, może więcej, ale nie dobiła do pięćdziesiątki. Znaczy nie w sadze, bo w grze to prawdopodobne.

Skoro tak już gadamy o wieku sugerowałbym jakoś posunąć, ekhem, w latach Jaskra.
Wszak poeta nie ma już czterdziestu lat.
Nie żeby zaraz miał mieć multum zmarszczek, ale elfem nie jest, skronie przyprószone siwizną byłyby na miejscu.

Last edited:
Nawet Jaskier prawdopodobnie dobija już pięćdziesiątki w grach. W Krwi Elfów ma ok 40 więc można założyć że jakieś 38-39 lat, dodając do tego fakt że saga troszkę trwała, a potem mija jakieś sześć lat do wydarzeń z trójki to wcale bym się nie zdziwił jakby w Dzikim Gonie miał już jakieś 47-48 lat mimo że nie wygląda.

Aha, czyli tylko dlatego że Ty masz mało czasu na granie uznajesz to za zły pomysł? Raczej mało kogo obchodzi to, że masz mało czasu na gry. Pamiętaj że nie ty jeden masz obowiązki i mało czasu. Może cd project-red powinien wydać specjalną wersję gry dla ludzi, którzy mają mało czasu żeby mogli ją szybko przejść? Gracz to gracz, nieważne ile ma czasu gra musi być w pełni zadowalająca

Top Bottom