Triss jest określana jako bardzo młoda czarodziejka. Podejrzewam, że nawet nie stosuje eliksiru.
"Triss wiedziała, że to biologicznie niemożliwe - wiedźmini starzeli się, owszem, ale w tempie zbyt wolnym, by zwykły śmiertelnik lub czarodziejka
tak młoda jak ona mogli zauważyć zmiany."
Krew Elfów
"...surowa, odziana w czerń Sheala de Tancaryille i
młodziutka Triss Merigold o błękitnych oczach i przepięknych kasztanowych włosach."
"Tak ustawiona poprzeczka wyklucza ciebie, Filippo, wyklucza mnie, wyklucza nawet Keirę i Triss,
najmłodsze wśród nas."
Chrzest Ognia
Chociaż podobno określenie "młody" stosowane jest dla czarodziejów do stu lat włącznie.
Dodatkowo Triss, jak sama mówiła, traktowała Ciri jak młodszą siostrę, więc dałbym jej raczej bliżej trzydziestki niż czterdziestki.
A co do wspominanej wcześniej możliwości walki w budyniu między Triss i Yennefer, to jak najbardziej możliwa się wydaje taka sytuacja.
"- Dość tej dyskusji! - warknęła. - Więcej pokory, ty arogancka szantrapo! To jest mój mężczyzna, mój i tylko mój! Rozumiesz? Masz przestać o nim mówić, masz przestać o nim myśleć, masz przestać zachwycać się jego szlachetnym charakterem... Od zaraz, od natychmiast! Och, mam ochotę chwycić cię za te ryże kudły...
- Spróbuj tylko! - wrzasnęła Triss. - Tylko spróbuj, małpo, a oczy ci wydrapię! Ja..."
Pani Jeziora
Ed
@
RockPL
Nigdzie nie ma wiarygodnej informacji o tak precyzyjnie określonym wieku Geralta. Jak rozumiem, RS to Racja Stanu?