Wiedźmin 3: świat

+
Spójrzcie na mapę z filmu i na bagna gdzie jest Johny. Są takie drobne i bardzo zagęszczone kropeczki, wysepki. Kiedy zobaczycie na mini mape są one od siebie znacznie oddalone, ponieważ jest to oczywiście przybliżone. Dlatego ta mapa wydaje się być "mała" ponieważ jest zaprezentowana w maksymalnym oddaleniu. W rzeczywistości będzie ogromna. Podobnie jest z drzewami.
@domidavi Przecież tylko materiał jest inny....... :facepalm:

Attachments

• W1.jpg
    W1.jpg
    20.1 KB · Views: 69
  • W2.jpg
    W2.jpg
    17.5 KB · Views: 70
Last edited:
Zauważyliście już to? Jak byk wygląda to na miasto jakieś. Macie screena z gameplaya:

Nie wiem, czy ktoś już poruszał ten temat, nie chce mi się czytać tyle wstecz, więc sory, ale lecę z tematem.
Wiecie jaki jest problem? Cały ten "świat" z gry jest na maksa przeskalowany, tak było od pierwszej gry. Nijak się to ma do wersji książkowej. Zawsze sobie wyobrażałem, że taka np. Redania jest wielkości mniej-więcej Polski. Czyli że Królestwa Północy są wielkości podobnej do Europy Zachodniej (czy tam "stara UE"). Tymczasem patrzę na mapy w grze i wygląda to coraz gorzej. Jeśli przyjąć, że z jednego końca mapy na drugi można dotrzeć w pół godziny, to odległość z Novigradu do Wyzimy wynosi ok. 30 km (koń w pełnym biegu osiąga ok. 50 km/h). Otóż nałożyłem to na mapę Polski i otrzymałem takie cudo.
Tadam! Emhyr ze swojego Nilfgaardu przejechał do Wyzimy tyle co trasa Kraków-Warszawa. No kurde.
e: wiem, że to jest pewnie przeskalowane na potrzeby gry i "wogule", bo inaczej w tym otwartym świecie byśmy zwiedzili co najwyżej jedno miasto i hektary pustego pola... Ale...

Attachments

• aha.jpg
    aha.jpg
    98 KB · Views: 86
Last edited:
Tak, wiemy że jest przeskalowany, wielokrotnie już to omawialiśmy. W skrócie wszystko sprowadza się do zależności między czasem a przestrzenią. Albo będzie gra z normalnym czasem czyli odpowiadającym mniej więcej naszemu i co za tym idzie z normalną, nieprzeskalowaną przestrzenią, albo skalujemy czas tak by powiedzmy godzina w grze odpowiadała kilku minutom czasu realnego i jednocześnie kompresujemy przestrzeń, gdyż trzeba dostosować przebyte dystanse do mijającego czasu.
Oczywiście cierpi na tym mnóstwo aspektów gry, ale ciężko wybrnąć z tego błędnego koła.

Tak to jest gdy świat gry jest egranizowany. W takim skyrimie też jest niby skalowanie świata, ale tam tego nie czuć chyba, że jest się jakoś wciągniętym w mapy czy cuś.

Nie wiem, czy ktoś już poruszał ten temat, nie chce mi się czytać tyle wstecz, więc sory, ale lecę z tematem.
Wiecie jaki jest problem? Cały ten "świat" z gry jest na maksa przeskalowany, tak było od pierwszej gry. Nijak się to ma do wersji książkowej. Zawsze sobie wyobrażałem, że taka np. Redania jest wielkości mniej-więcej Polski. Czyli że Królestwa Północy są wielkości podobnej do Europy Zachodniej (czy tam "stara UE"). Tymczasem patrzę na mapy w grze i wygląda to coraz gorzej. Jeśli przyjąć, że z jednego końca mapy na drugi można dotrzeć w pół godziny, to odległość z Novigradu do Wyzimy wynosi ok. 30 km (koń w pełnym biegu osiąga ok. 50 km/h). Otóż nałożyłem to na mapę Polski i otrzymałem takie cudo.
Tadam! Emhyr ze swojego Nilfgaardu przejechał do Wyzimy tyle co trasa Kraków-Warszawa. No kurde.
e: wiem, że to jest pewnie przeskalowane na potrzeby gry i "wogule", bo inaczej w tym otwartym świecie byśmy zwiedzili co najwyżej jedno miasto i hektary pustego pola... Ale...
Musisz sobie wyobrazić że te 30 minut trwa dłużej, gdyby z Ziem niczyich do Novigradu jechało się kilka dni to trzeba by było ciężarki na "W" stawiać. Niektórzy zapowiadali że nie będą korzystać z szybkiej podróży.

Tak to jest gdy świat gry jest egranizowany. W takim skyrimie też jest niby skalowanie świata, ale tam tego nie czuć chyba, że jest się jakoś wciągniętym w mapy czy cuś.
Jeśli jesteś fanem serii to i jarasz się wszystkimi detalami, to też będziesz rozczarowany skalowaniem Skyrim, dla kogoś kto to traktuje jako po prostu fajną grę(a zna ją bo grał np wcześniej w Morrowinda) nic nie odczuje bo nie ma wiedzy by porównywać to co widzi w grze do tego jak wielkie być powinno w rzeczywistości. Ogromna większość graczy W3 nie odczuje żadnego skalowania.

Last edited:
@adventus świetna analiza mapy!
Według mnie jednak źle zlokalizowałeś Biały most z poniższego concept arta:

Wydaje mi się, że to miasteczko leży na tej wysepce:
Zauważcie, że kształty wyspy pokrywają się z tym, co widzimy na arcie.
Dodatkowo wytyczona trasa, wyświetlana podczas szybkiej podróży sugeruje, że w tym miejscu znajduje się przeprawa przez rzekę:

Guest 3669645

Guest
@Pioolo1984 O kurczę, rzeczywiście. Dobre masz oko :p Pasuje idealnie do arta. Nawet zgadza się z położeniem na gameplay'u. Poprawię zatem mapkę.

Czyli tamte miasto na wyspie to na 100% jest Oxenfurt.

Last edited by a moderator:
@adventus jedna sprawa @Pioolo1984 ma razje, ale Oxenfurt nie musi znajdować się na wyspie.

Przyjrzyj się dokładnie wyspie - tam gdzie wcześniej wydawało się ze jest Oxenfurt.
http://i113.photobucket.com/albums/n222/floyd310584/w33.png
A teraz spójrz w górę o jedną długość wyspy. Przyjrzyj się temu miejscu - widać dokładnie dwa identyczne "okrągłe" punkty-budowle. To mogą być te dwie wierze widziane z przed murów Novigradu
http://oi57.tinypic.com/j0jw2w.jpg
Chociaż na tej wysepce także widać dwa punkty...

Last edited:

Guest 3669645

Guest
To na pewno jest Oxenfurt, ponieważ lokalizacja pasuje i wielkością ustępuje jedynie Novifgradowi. A Oxenfurt mały przecież nie był -Poza tymi dwoma miastami na mapie widzimy tylko wioseczki z paroma domami na krzyż.

Także tego. Ostateczna wersja "czystej" mapy gotowa -Zrobiona z filmu bez kompresji, najwyższa możliwa jakość i rozdzielczość, widoczny każdy skrawek terenu:
http://i.imgur.com/tjWuKWR.jpg
Gdyby ktoś chciał bazgrac i zaznaczać, to ma :p

Tutaj z zaznaczonymi trzema punktami, później dorobię kolejne i dodam screeny. Trza iść w końcu spać :p
http://i.imgur.com/QkrVlsO.jpg

Tretogor też powinien być blisko (patrząc na prawdopodobną odległość między Novigradem a Oxenfurtem). Gdzieś tutaj na mapie (niebieski okrąg):

EDIT: Chociaż.... Zastanawiam się czy Oxenfurt nie jest właśnie w niebieskim kręgu.

Last edited:
Tretogor też powinien być blisko (patrząc na prawdopodobną odległość między Novigradem a Oxenfurtem). Gdzieś tutaj na mapie (niebieski okrąg)
Niebieski okrąg to właśnie Oxenfurt (chyba, ze cię źle zrozumiałem i o to ci chodziło), a Tretogor jest tak z przynajmniej 5 razy dalej na prawo niż odległość od Novigradu do Oxenfurtu.

Masz racje. Ale to by oznaczało, że Wyzima jest na dole... Może jest szansa :D
To raczej oznacza, że kolorowa mapa jest mocno skalowana i ma za zadanie przedstawić ogólnikową sytuację królestw. Wielkie szczeliny moim zdaniem oznaczają ogromny obszar świata, którego usunięto na potrzeby pokazania wielkich miast(?), ważniejszych miejsc(?).

Top Bottom