Wiedźmin 3: system walki

+
Kolejność nie ma znaczenia, natomiast jesli wsadzasz np. czerwony mutagen do slotu połączonego z trzema czerwonymi umiejętnościami, to jego efekt ulega adekwatnemu wzmocnieniu.

Warto więc grupować umiejętności kolorystycznie po trzy i łączyć z odpowiednimi mutagenami.

Wkładaj takie, jakich znaków używasz najczęściej. Używasz Igni i Aard, ładuj wszędzie glify Igni i Aard. Aczkolwiek przed ładowaniem ich polecam zrobić sobie jakiś zestaw wiedźmiński, żeby nie tracić ulepszeń przy każdej zmianie zbroi.

Apropos glifów i znaków. Pytanie odnośnie znaku Quen. Wszystkie punkty ładuję w drzewko miecza, przy quen nie mam ani jednego punktu. Ogólnie quen znika przy pierwszym uderzeniu, czasami jednak przyjmuje na siebie nawet kilka ciosów. Od czego jest to zależne? Od poziomu postaci, poziomu przeciwnika, poziomu intensywności znaków czy glifów (mam zbroję niedźwiedzia, w każdym możliwym mam glif quen +10%)?

Ogólnie quen znika przy pierwszym uderzeniu, czasami jednak przyjmuje na siebie nawet kilka ciosów. Od czego jest to zależne?

Chyba od poziomu przeciwnika, bo jak walczę ze strażnikami z czaszkami pada po jednym ciosie, a przykładowo wilki zadają kilka ataków i trzyma.

Ogólnie quen znika przy pierwszym uderzeniu, czasami jednak przyjmuje na siebie nawet kilka ciosów. Od czego jest to zależne? Od poziomu postaci, poziomu przeciwnika, poziomu intensywności znaków czy glifów (mam zbroję niedźwiedzia, w każdym możliwym mam glif quen +10%)?
Od wszystkiego co wymieniłeś :) Jak wejdziesz sobie w statystyki bohatera, to będziesz miał tam zapisane jaka jest redukcja obrażeń quen, po otrzymaniu tej ilości (nie ważne już czy w jednym, czy w kilku ciosach) znak się rozpada.

Od wszystkiego co wymieniłeś :) Jak wejdziesz sobie w statystyki bohatera, to będziesz miał tam zapisane jaka jest redukcja obrażeń quen, po otrzymaniu tej ilości (nie ważne już czy w jednym, czy w kilku ciosach) znak się rozpada.

Czyli że w skrócie zależy od otrzymanych obrażeń. Logiczne. Dzięki, że też sam na to nie wpadłem:p

Walka mieczem na Płotce

Witam, po pewnym czasie zacząłem znowu grać w Wiedźmina 3 i zauważyłem jedną irytującą rzecz. Wcześniej nie przypominam sobie żeby taka sytuacja miała miejsce. Chodzi o to że Geralt po odjechaniu nazwijmy to okręgiem gdzie jest w combacie chowa miecz. Jest to bardzo irytujące bo na koniu ten okrąg nie jest duży. Walka na koniu przez to stała się bardzo irytująca, ponieważ co trochę dalej odjadę by nawrócić konia, Geralt chowa miecz, za każdym razem trzeba go na nowo wyciągać, a czasami jestem już przy wrogu, a miecz jeszcze nie został dobyty. Jest jakiś sposób żeby wyłączyć auto-chowanie miecza? Ja szukałem w opcjach ale nie znalazłem.

Witam, po pewnym czasie zacząłem znowu grać w Wiedźmina 3 i zauważyłem jedną irytującą rzecz. Wcześniej nie przypominam sobie żeby taka sytuacja miała miejsce. Chodzi o to że Geralt po odjechaniu nazwijmy to okręgiem gdzie jest w combacie chowa miecz. Jest to bardzo irytujące bo na koniu ten okrąg nie jest duży. Walka na koniu przez to stała się bardzo irytująca, ponieważ co trochę dalej odjadę by nawrócić konia, Geralt chowa miecz, za każdym razem trzeba go na nowo wyciągać, a czasami jestem już przy wrogu, a miecz jeszcze nie został dobyty. Jest jakiś sposób żeby wyłączyć auto-chowanie miecza? Ja szukałem w opcjach ale nie znalazłem.
Tutaj na pomoc przychodzą mody :)
Wyłączenie automatycznego chowania/wyciągania broni: http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/319/?
Wyłączenie automatycznej zmiany miecza: http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/323/?

System walki nadal ssie i jest zabugowany. Jeżeli przeciwnik ma łuk lub kuszę i strzela w nas, to jego celność wynosi zawsze 100% oraz nie ważne, że chowamy się za teksturami, strzały przechodzą przez nie i trafiają nas. Następna dziwna sytuacja, zauważyłem, że każdy atakowany potwór podczas naszego trzeciego cięcia, zawsze atakuje i tego ciosu nie idzie zablokować uniknąć bo po prostu w czasie tego nadal wiedźmin nie skończył cięcia i to zawsze jest trzeci atak na potwora.

Z blokowaniem przez przeciwników ataków to już wspominałem i jeszcze raz użalam się, jest to przegięcie, bo byle chłop może nas skopać dupsko.
Używanie znaków podczas walki, jeżeli przeciwnik na nas szarżuje lub zaczyna atak a my w tym czasie zdążyliśmy użyć aarda czy igni, to zadziała to z opóźnieniem, przeciwnik nas zaatakuje i potem jest efekt znaku..

Podczas walki nie idzie w ogóle przeskoczyć przeszkody, cały czas się turla jedynie oraz kamera automatycznie się poziomuje co trochę jest irytujące.

Jeżeli przeciwnik ma łuk lub kuszę i strzela w nas, to jego celność wynosi zawsze 100% oraz nie ważne, że chowamy się za teksturami, strzały przechodzą przez nie i trafiają nas. Następna dziwna sytuacja, zauważyłem, że każdy atakowany potwór podczas naszego trzeciego cięcia, zawsze atakuje i tego ciosu nie idzie zablokować uniknąć bo po prostu w czasie tego nadal wiedźmin nie skończył cięcia i to zawsze jest trzeci atak na potwora.
Wyjścia widzę dwa.

Albo rzeczywiście masz potwornie zabugowaną grę - albo nie ogarniasz systemu walki.
Nie wiem, u mnie te błędy nie występują (zresztą 90% tych wymienianych w technicznych tematach u mnie się nie pojawia), ale pomóc może reinstalacja gry z dociągnięciem wszystkich patchów i wczytanie sejwa z danej wersji gry. Na przykładzie grającego kumpla wiem, że większość problemów wystąpiła na sejwach przy tranzycji z jednego patcha na kolejnego i potem się namnażały.

Nie wiem czy to złudzenie ale zauważyłem poprawę systemu automatycznego wybierania celów w najnowszym patchu. Teraz można w końcu atakować na przemian wroga z jednej strony i natychmiast wybrać cel z drugiej np. w sytuacji gdy jesteśmy otoczeni bez zbędnego opóźnienia gdzie wcześniej było to udręką. Samo wybieranie celów stało się trochę płynniejsze i dokładniejsze.

Apel do REDow:
Publikujcie pełny i bardziej szczegółowy changelog bo już w przeszłości były takie sytuacje ze naprawiono coś a nie napisano o tym.
Pełna lista zmian bardzo ułatwia testowanie gry.

Co do zabugowanego blokowania ciosów przez ludzi kilkadziesiąt razy pod rząd to jest już mod naprawiający i to.
Jak znajdę linka to zapodam. http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/467/?

---------- Aktualizacja 15-09-2015 03:52 ----------

http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/442/? - ciekawy mod na problematyczny system skalowania przeciników (ghul poziom 3 - bułka z masłem, ghul poziom 20 - nagła śmierć = psucie klimatu)

Last edited:
Serio? To powiedz mi gdy zostałeś okrążony to zawsze byłeś wstanie zadać cios przed siebie i błyskawicznie wybrać przeciwnika za sobą?
Odpowiem Ci: Nie
Wiesz co to jest "softlock targeting"? System wybierania celu.
W W3 Gracz nie wybiera celu poprzez klawisze kierunkowe klawiatury bądź obrót kamery
Jeśli naprawdę tak jest, to powiem szczerze, że jest do dupy.
Mam rozumieć, że nie jest tak jak w Dark Souls? To znaczy przecież ja mam decydować w którym kierunku ma padać cios, ja go zadaję kiedy chcę i komu chcę.
Nie jest tak?

Jeśli naprawdę tak jest, to powiem szczerze, że jest do dupy.
Mam rozumieć, że nie jest tak jak w Dark Souls? To znaczy przecież ja mam decydować w którym kierunku ma padać cios, ja go zadaję kiedy chcę i komu chcę.
Nie jest tak?
Po prostu zagraj w grę, a nie oceniaj muzyki, grafiki, klimatu, nie plusuj postów, które po grze jadą, bo to nie ma najmniejszego sensu. Nic nie odda osobistego doświadczenia z W3.

Nie bardzo. Zwykle samoistnie zaznacza się cel przebywający przed kamerą, co powoduje duże zamieszanie podczas walki z kilkoma przeciwnikami, gdyż Geralt zamiast atakować tam, gdzie chcemy, to leci za wrogiem, który akurat przebiegł nam przed nosem. Teoretycznie rozwiązaniem na to miało być lockowanie czyli wybieranie domyślnego przeciwnika, ale nie wiem, czy ktoś to stosował, bo zupełnie się nie sprawdza taki system.

ed
Zlockowanie przeciwników działa ok (ale nie polecam tego przy utopcach, wilkach i nekkerach)
Czyli właśnie przy szybkich przeciwnikach atakujących grupą, gdy potrzebna jest precyzyjna kontrola. A tej nie ma, bo inteligentna kamera.

Last edited:
@Daniel Abatemarco
Wszystko działa dobrze dopóki nie walisz w myszke jak szalony i tak, system w W3 jest całkowicie inny niż ten w DkS.

@raison d'etre
Zlockowanie przeciwników działa ok (ale nie polecam tego przy utopcach, wilkach i nekkerach), jedyny problem to ustawienie kamery, które mi nie za bardzo pasuje.

Top Bottom