Wiedźmin 4 — Demo Technologiczne Unreal Engine 5

+
Oglądając wykład z W4 o mięśniach i szkieletach, pomyślałem, że może Redzi będą chcieli wprowadzić krytyczne punkty na potworach, to co w teorii miało być przy W3. Tak sobie pomyślałem, oglądając ten system, że może to chcą osiągnąć dając taki ficzer.
W samej grze żadnych mięśni nie będzie. Symulacja odbywa się offline a potem te dane są jeszcze wykorzystywane do trenowania sieci neuronowej, która dopiero odkształca siatkę modelu w grze. Koleś mówi o tym tutaj:

ML Deformer = Machine Learning Deformer
https://dev.epicgames.com/documentation/en-us/unreal-engine/ml-deformer-framework-in-unreal-engine

A tu konferencja z 2023 na której zaprezentowali ten system:

Nie po to poświęcili tyle czasu (4 lata) by odbudować (choć w części) zaufanie graczy po premierze CP żeby teraz wyłożyć się na pierwszej większej prezentacji rzucaniem obiecanek bez najmniejszego pokrycia.

Dlatego podkreślali (podczas pokazu), że to nie W4, a demo technologiczne silnika, który będzie napędzał ich grę. Poza tym byli jeszcze bardziej wstrzemięźliwi i powiedzieli iż pragną stworzyć najlepszy otwarty świat... w uniwersum Wiedźmina.

To tak jakby producent rowerów (dajmy na to) ROMET powiedział, że ich kolejny jednoślad będzie najlepszy z pośród ich dotychczasowych dokonań (co poniekąd rozumie się samo przez siebie), a nie ogółu konkurencji :p.

Dlatego podkreślali (podczas pokazu), że to nie W4, a demo technologiczne silnika, który będzie napędzał ich grę. Poza tym byli jeszcze bardziej wstrzemięźliwi i powiedzieli iż pragną stworzyć najlepszy otwarty świat... w uniwersum Wiedźmina.
Juz samo pokazanie tego tech dema jest dla mnie oznaką pewnej odwagi Cdprojektu. Za dużo maja do stracenia żeby prezentować sobie jakieś wizje bez pokrycia.

Jeszcze cytat:
"Narzędzia, które opracowujemy wspólnie z Epic, [...] narzędzia, które widzieliśmy i prezentujemy w tech demie, zostaną również wprowadzone do publicznej wersji Unreal Engine w nowej aktualizacji 5.6 i będą dostępne dla każdego, kto korzysta z silnika.

Oczywiście ten styl, ten kierunek, który tutaj pokazujemy, jest kierunkiem, w którym chcemy podążać. W przeciwnym razie nie tworzylibyśmy tych narzędzi. Robimy to z myślą o tym, że zostaną one wykorzystane w Wiedźminie 4."

Last edited:
dopiero rozbudowywany pod otwarte rozległe światy. W4 jest w tej materii królikiem doświadczalnym
Zupełnie jak W3. No ale wtedy to był RED Engine, ten fajny silnik, więc musiało się udać?

i z cała pewnością nie powoduje to, że proces produkcji jest szybszy, czy prostszy.
Jakby ta cała prezentacja próbuje udowodnić, że mają to ogarnięte i pokazali konkretne technologie które mają proces developmentu uczynić właśnie prostszym i szybszym, tak by nie trzeba było się martwić mocno o optymalizację zwłaszcza w otwartych światach. Jak to wyjdzie w praniu zobaczymy, nie ma powodu jeszcze by świętować, ale tak samo nie ma powodu by panikować, bo jak na razie jedyny argument przeciwko EU5 który widzę to "bo tak", "bo poprzednie gry na poprzednich wersjach chodziły źle"

Redzi zresztą z każdą grą eksperymentowali i tracili zapewne sporo zasobów na ogarnięcie samych technicznych rozwiązań. Teraz pracują na czymś znanym i udokumentowanym, dodatkową mają wsparcie od Epica, więc ciężko mi tu czarnowidzieć. Zapewne będą plusy dodatnie i ujemne, ale jednak wydaje mi się, że Unreal wyeliminuje chociaż częściowo ten chaos produkcyjny od strony silnika.

To też będzie fundament pod kolejne części, bo pamiętajmy, że zapowiedziana jest trylogia, a jeśli nie chcą, by im gracze wymarli przed wydaniem Wiedźmina 5 i 6, to muszą nieco przyspieszyć cykl wydawniczy. Czyli to, co teraz sobie zrobią, przyda im się w stosunkowo nieodległej przyszłości, bo silnik chyba jakoś diametralnie w tym czasie się nie zmieni.

To też będzie fundament pod kolejne części, bo pamiętajmy, że zapowiedziana jest trylogia, a jeśli nie chcą, by im gracze wymarli przed wydaniem Wiedźmina 5 i 6, to muszą nieco przyspieszyć cykl wydawniczy. Czyli to, co teraz sobie zrobią, przyda im się w stosunkowo nieodległej przyszłości, bo silnik chyba jakoś diametralnie w tym czasie się nie zmieni.
Niektórzy mogą nie dożyć w oczekiwaniu :p
A tak na serio, w moim odczuciu wyjdzie im to tylko na dobre, choćby w pozyskiwaniu nowych pracowników, obeznanych w silniku.
Do RE podejrzewam, też tracili czas w przyuczeniu nowych pracowników, szkoleniach etc.. Teraz przygotują sobie mocne podwaliny, fundamenty i będą z tego czerpać profity (i my również). Duża pewnie też w tym zasługa Epica. Redzi mają około 300 pracowników, niech Epic ma ze 150-200, to już się robi konkretna liczba, część prac mogę im zlecić.
Ja osobiście, nie mogę doczekać (ale to normalka, czekam jak dziecko!). Dobrze, że moje wtedy pójdzie do przedszkola :ROFLMAO:

Ciekawa próba odtworzenia/stworzenia muzyki z tech dema. Ja osobiście nie mogę się doczekać oryginału, super klimat ma ten fragment od P.T. Adamczyka.

Edit:
Wiedziałem, że skądś kojarzę te drzewa;)

IMG_20250621_163823.jpg

IMG_20250621_164330.jpg

Góry Izerskie były miejscem kręcenia zdjęć do Wiedźmina. W szczególności wykorzystano plenery nieczynnej kopalni kwarcu Stanisław, która znajduje się w pobliżu Sinych Skałek. To właśnie tam można podziwiać widoki, które posłużyły jako tło dla niektórych scen w filmie.

Last edited:
To teraz przypomnijcie sobie ile dem technologicznych (z przeszłości) przełożyło się na gry wygląd wydawany nich gier ;) ...

Poniżej demo UE3 z przeszło 14 lat wstecz:

Niemal dekadę po tym demie, CP 2077 nie był nawet blisko tego poziomu graficznego.
1751719992182.png

Co??:p przecież większość gier od wielu lat wygląda nieporównywalnie lepiej od tego dema. Wyżej Arkham Knight, łatwy do porównania, bo podobny art style. Nawet w przeciwieństwie do tego demo, coś widać:D Kiedyś własnie oglądałem sobie tech dema i skończyłęm z refleksą - boże wydawało się to nierealne, a teraz odpalasz takiego Death Stranding czy Horizon i tech demo unreala 4 wygląda staro.

Top Bottom