Nostalgia to poteżna rzecz, a z internetu nic nie ginie, prawda? Nie do końca. Linki pozwalające na pobieranie plików wygasają, kanały na Youtubie znikają, jedne strony się przebudowują i usuwają stary content, a inne upadają.
Ostatnio znalazłam u siebie na dysku zewnętrznym artbook i bestiariusz do pierwszego Wiedźmina w polskiej wersji językowej, niedostępne w bonusach na GOG i to zainspirowało mnie do założenia tego tematu. Kto wie jakie wiedźmińskie relikty i inne artefakty czekają na naszych dyskach?
Chciałabym aby ten wątek służył do gromadzenia starych, zaginionych lub po prostu ciężkich do znalezienia plików, screenów, zdjęć, filmików i artykułów dotyczących wszystkich części wiedźmina wersji alfa, beta oraz niewydanych gier jak Powrót Białego Wilka.
Oprócz gromadzenia rzeczy do pobrania, chcę wyszukiwać rzeczy związane z Wiedźminem zarchiwizowane w web.archive.org, a także używać tej strony do archiwizowania, czego się da, a w szczególności stron, które podejrzewam o to że mogą zniknąć.
web.archive.org ma fajną funkcję pozwalającą na przeglądanie wszystkich url zarchiwizowanych dla danej strony. Co ciekawe zarchiwzowane download linki działają, co też daje pewne możliwości.
W planach mam
Oficjalne materiały:
Inne materiały:
Link do Archiwum
Ostatnio znalazłam u siebie na dysku zewnętrznym artbook i bestiariusz do pierwszego Wiedźmina w polskiej wersji językowej, niedostępne w bonusach na GOG i to zainspirowało mnie do założenia tego tematu. Kto wie jakie wiedźmińskie relikty i inne artefakty czekają na naszych dyskach?
Chciałabym aby ten wątek służył do gromadzenia starych, zaginionych lub po prostu ciężkich do znalezienia plików, screenów, zdjęć, filmików i artykułów dotyczących wszystkich części wiedźmina wersji alfa, beta oraz niewydanych gier jak Powrót Białego Wilka.
Oprócz gromadzenia rzeczy do pobrania, chcę wyszukiwać rzeczy związane z Wiedźminem zarchiwizowane w web.archive.org, a także używać tej strony do archiwizowania, czego się da, a w szczególności stron, które podejrzewam o to że mogą zniknąć.
web.archive.org ma fajną funkcję pozwalającą na przeglądanie wszystkich url zarchiwizowanych dla danej strony. Co ciekawe zarchiwzowane download linki działają, co też daje pewne możliwości.
W planach mam
- odkopanie w web.archive.org wszystkich artykułów związanych z Wiedźminem z
- witchersite.pl
- blog.cdp.pl
- grynieznane.pl
- sapkowski.pl
- innych stron wymienionych tutaj Wiedźmińska Toplista
- pobranie wszystkich concept artów i screenów z gamebanshee.com, kaermorhen.ru,i concept artów, screenów oraz archiwalych trailerów i innych filmików dotyczących pierwszego Wiedźmina z gexe.pl i dorzucenie ich do archiwum jeśli strony znikną lub usuną materiały.
Oficjalne materiały:
- Wiedźmin Edycja Rozszerzona
- Materiały dodatkowe z płyty dołączonej do Wiedźmina Edycji Rozszerzonej - Platynowej Kolekcji, których nie ma na GOG
- artbook w wersji polskiej
- bestiariusz w wersji polskiej
- mapa w wersji polskiej
- opowiadanie w wersji polskiej
- plakaty
- folder Fan zawierający m.in arty, avatary w formie gifów, filmiki, muzykę, a także materiały dodatkowe do przygód Ifritu
- Życzenia świąteczne od REDów z 2008 roku
- Fansitekit z 2008 roku
- Fankit_PL i Fankit_EN
- Materiały dodatkowe z płyty dołączonej do Wiedźmina Edycji Rozszerzonej - Platynowej Kolekcji, których nie ma na GOG
- Muzyka z trailerów do Wiedźmina 3: Debut Gameplay Trailer, The Beginning, Killing Monsters, Sword of Destiny
Inne materiały:
- Artykuł o Wiedźminie z Cd-Action 06/2005
- Linki - Smiki Lorebringer - linki do wszystkich wiedźmińskich postów (pomijając te dotyczące serialu) z facebooka Smiki Lorebringer z podziałem na loreposty, inne, herby, mapy, udostępnione rzeczy i memy
Link do Archiwum
Last edited: