Recent content by artuad

+
  1. A

W pełnym słońcu

mam ten sam problem. Ganiam po tych polach już od kilku godzin o różnych porach dniach i nocy (szczególnie nocy) a Jaskier się nie pojawił. Wczytałem starszego save'a i robie znowu zacząłem od rozmowy z jaskrem w karczmie on mówi ze nie ma weny ale bedzie po zmierzchu i znowu nic :/ czy to jest...
  2. A

Wiedźmin - wymagania, a Wasze konfiguracje. Czyli jak u Was działa gra ;)

Witammoj sprzęt to Pentium IV 2,6Ghz z HT1,5 GB RamuATI X1950GT 256mb/256bZasadniczo gra chodzi mi płynnie na wysokich albo na prawie wysokich, ale to dla mnie bez znaczenia jedyne co mnie dołuje, sprawia, że odechciewa mi się w tą gre grac(a czekam na tą gre baaaardzo długo ;) to czas...
  3. A

Historia wojen (i nie tylko)

Nowy ten Twoj obraz Batory pod Pskowem to jeden jest na bank malowany przez Matejke, a wiec raczej malo wspolczesna (dla wieku XVI) sprawa ;)
  4. A

ja bredzie? cholera przez ten temat to ja bede musial zaczac leki lykac ;) chodzi o to co pisze Lord Koniu. To, ze husaria byla lekka znaczy, ze nie byla wtedy najciezsza ;) tzn, ze byla lzejsza niz inne formacje ;) Nowy sorry, ale wiekiem Husarii to byl wiek XVII i na owczesne standardy to ona...
  5. A

w XVI wieku byla lekka. porównaj ją do zakutych w pełną zbroje rycerzy zwanych od kopii chyba kopijczykami (moge sie mylic co do nazwy) to stwierdzisz, ze byla lekka. Ciezka to ona byla kiedy zmienily sie standardy i zasadniczo kawaleria chodzila bez pancerzy. Dlatego tez mozna widziec w tym...
  6. A

dlatego wlasnie nie lubie podrecznikow do historii. W moim pamietam bylo napisane, ze cal Aleksander I sam wydawal polecenia zeby podpalic moskwe. A co do liczb to trzeba odroznic walczacych zolnierzy od cywilow, ktorzy zajmuja sie na przyklad aprowizacja wojsk dlatego zawsze spotykam sie z...
  7. A

hehe no ladnie ja wiem ile ksiazek przeczytalem, ale uwazam ze Tolstoj najlepiej wyraza to co sie tam stalo. Akurat na ten temat moglbym CI podac kilkanascie zrodel. Na pewno nie mieli oni tej liczby zolnierzy, ktora podales itp. Czy Twoim zrodlem sa podreczniki do gimnazjum? Podaj je w takim...
  8. A

wlasnie sek w tym, że nie zosawili. Zreszta to jest akurat nie wazne poniewaz pry wyjsciu z Moskwy oni jeszcze nie umierali z zimna!!! Poza tym za duzo rzeczy na raz poruszasz w tym poscie. Powiedz mi czy nigdy nei widziales nawet na filmach, ze chcec zarobienia zaslepia ludzi calkowicie. W tym...
  9. A

od samgo poczatku ten temat prowokowal glupie dyskusje, ale przynajmniej mozna sie gdzies zywo zaangazowac. Mam nadzieje arczi, ze osobiscie nie czujesz sie urazony.Mroku napisalem przeciez, ze tu nie o to chodzi, ze jestes moim kolegą czyli, zę jestes, ale nie to jest w tym wypadku istotne , bo...
  10. A

heh oczywiscie, ze tu nie chodzi ani o to, ze Mroku to moj kolega ani o to, ze jak ktos ma duzą liczbe postow to moze wiecej. Chodzi arczi o tzw. prawdy oczywiste, ktorych Ty albo nie znasz albo nie chcesz zrozumiec, bo przepraszam Twoje ywody psychologincze jakos do nikogo nie trafiają. Wrocmy...
  11. A

nie arczi, po prostu mnie dobija ignorancja moze zrozumiesz jak przeczytasz ostatnie dwie strony dokladnie. A jezeli chodzi o ton, ale wybacz moje uniesienie bylo spowodowane wlasnie Twoimi dziwnymi teoriami i argumentami, ktore wg mnie nie sa w ogole powazne, a raczej smieszne poniewaz...
  12. A

Arczi sorry wielkie, ale historyk to z Ciebie kiepski jesli nie znasz sie na podstawowych kwestiach. Na poczatku mowiles, ze rabowano tylko w sredniowieczu (pierwszy Twoj post pseudo krytyki) pozaniej utrzymujesz, ze akurat okres rabunku skonczyl sie przed wojnami napoleonskimi gratuluje. Moze...
  13. A

Arczi wybacz, ale to co piszesz jest przynajmniej smieszne. Po pierwsze nie znasz chyba mechanizmu nowoczesnej armii. Nowoczesnej to naczy nowozytnej czyli takiej, ktora opierala sie na wojsku w wiekszosci zacieznym. Otoz ludzie w takiej armii zyli z wojny i zeby nie byc golo slownym to za...
  14. A

balbym sie stwierdzenia, ze "Aleksander genialnie zostawil Moskwe". Dlaczego? Poniewaz jezeli ktos mial by ją "zostawiać" to byłby na pewno dowówdca osławiony Kutuzow poza tym car naciskal wodza, aby bronil "starej stolicy". Fakt, ze bronic sie tam nie dalo jego umysl musiał pominąć. CO do...
  15. A

pewnie autorowi podrecznika chodzilo raczej o to, ze te bitwy "nie zmienily" biegu wydarzen tylko go na "chwile" powstrzymaly. A co do tego tematu to tez mysle ze jest on raczej karykaturalny niz powazny bo bez przesady kogo interesuje historia plemion indian w polnocnej ameryce zreszta w...
Top Bottom