Prolog - maska pojazdu opuszczona -rączki V przenikają ją podczas naprawy

+

Trejan

Forum veteran
Zauważyłem powtarzający się błąd. Z przyczyn różnych w prologu na starcie Nomadą zrobiłem save przed dialogiem z mechanikiem . Można powiedzieć że od razu po starcie gry. Normalne zachowanie to stan gdzie maska samochodu V jest podniesiona i po krótkiej wymianie zdań z mechanikiem V sam naprawia auto przepinając jakiś kabel - co widać w cutscence. Ale... po zrobionym wcześnie save i po jego wgraniu - zawsze maska jest już opuszczona a cutscenka wygląda tak że ręce V przenikają opuszczoną maskę pojazdu i robią obejście. Wygląda to tragicznie - typowy glitch. Ale gra jest ok. bo potem wsiadamy do samochodu, odpalamy silnik, podłączamy radio i wchodzi szeryf...

Cała sytuacja jak najbardziej powtarzalna, możecie sprawdzić u siebie. Zaczynacie nową grę Nomadą, robicie save przed rozmową z mechanikiem kiedy maska pojazdu jest podniesiona a silnik odsłonięty. Wgrywacie save - maska opuszczona, rozmawiacie z mechanikiem i rączki V przenikają opuszczona maskę. Trochę śmiesznie, trochę straszno a generalnie wybija z imersji. Żeby było ciekawie, to miniaturka przy save pokazuje podniesiona maską samochodu przy którym jest mechanik. Jest na to jakiś sposób?

Last edited:

Trejan

Forum veteran
2024-04-07_0800_1.jpg

Attachments

• 2024-04-07_0759_1.jpg
    2024-04-07_0759_1.jpg
    900.8 KB · Views: 60
Niewiarygodne. Wersja 2.3 jest już dostępna i nadal nie ma poprawki!
Czy ten błąd jest zaakceptowany przez CDPROJEKT? Pogodzili się że jest i będzie?

Unbelievable. Version 2.3 is already available and there's still no fix! Has this bug been accepted by CDPROJEKT? Have they accepted it's here and will continue to be?

Niewiarygodne. Wersja 2.3 jest już dostępna i nadal nie ma poprawki!
Czy ten błąd jest zaakceptowany przez CDPROJEKT? Pogodzili się że jest i będzie?

Unbelievable. Version 2.3 is already available and there's still no fix! Has this bug been accepted by CDPROJEKT? Have they accepted it's here and will continue to be?
Ale wiesz, że forum nie jest oficjalnym kanałem pomocy technicznej?
Zgłaszałeś ten błąd przez support?

Tak, zgłaszałem i zostałem olany. Przepraszam że psuję forum informacją o glitchu. A to może ja zapytam, dlaczego nie było reakcji z pomocy technicznej, albo dlaczego do tej pory po 5 latach tego nie poprawiono? Nie pisać? To zamknijcie ten wątek. Idę pojeździć sobie po mieście na autopilocie (żartowałem, z tą jazdą na autopilocie ale chyba już wiecie dlaczego).
Post automatically merged:

Serio, poprawcie proszę i ten glitch i autopilota. Po prostu. A ten wątek przenieście gdzie chcecie lub zamknijcie. Widzę że i tak nic nie wnosi.

Last edited:
Ale przecież już @Szincza wyżej ci napisał, że to nie jest oficjalny kanał pomocy technicznej. Tutaj forumowicze udzielają sobie porad jeśli potrafią coś zaradzić. A ponieważ na glitcha raczej nikt poza producentem nie poradzi, to i nie masz odpowiedzi. A oprócz ciebie może nikt nie zgłaszał tego błędu i dlatego pomoc techniczna nie odpisała, bo na ogół glitch, to czysto losowa sprawa.

W porządku, Sprawdź sobie u siebie. Wszędzie ten glitch się pojawia od początku. Tylko każdy rozpędza się i przechodzi prolog do przodu. Ale występuje u wszystkich. Jak ja go wykryłem? Musiałem przerwać tuż po rozpoczęciu. Zapisać i wrócić żeby kontynuować na tak wczesnym etapie. No i czar imersji prysnął. A jak sobie radzę przy nowej grze Nomadem? - Prolog to przegadaj szybko, nie zapisuj go w trakcie akcji w garażu. Ale - mogliby to przecież poprawić?

Sprawdź sobie u siebie. Wszędzie ten glitch się pojawia od początku. Tylko każdy rozpędza się i przechodzi prolog do przodu. Ale występuje u wszystkich.
Znaczy, no, nie żebym chciał odejmować wagi problemowi, bo to już kwestia indywidualnego podejścia i rozumiem przywiązanie do detali w przełożeniu na immersję.
Ale przechodziłem grę Nomadem trzy razy, z czego raz na PS5, i mi się ten glitch nigdy nie pojawił. Więc nie szarżowałbym, że u wszystkich.

Nie wiem, jak teraz będzie z tym naprawianiem. Prace nad grą są de facto ukończone. Te łatki, które teraz wychodzą są outsorcowane i pracuje nad nimi studio Virtuos. Zgłaszaj przez support, a nuż ktoś weźmie pod uwagę, natomiast to jest ewidentnie jeden z takich gliczy, które ciężko jest odtworzyć.

Sprawdź, masz ten glitch. Po prostu przechodzisz dalej płynnie i go nie widzisz. Nie wierzysz? Rozpocznij prolog nomade i od razu zapisz grę. A jak wgrasz zapis dopiero wtedy porozmawiaj z mechanikiem żeby dojść do sceny samodzielnego przełączenia obejścia w samochodzie. Zapewniam że rączki V przenikną zamkniętą już maskę samochodu. Zgadzam się - to drobiazg, ale pewnie jest to też drobiazg z poprawką. Wystarczy oskryptować żeby zapis gry zaraz po rozpoczęciu prologu na tak wczesnym etapie nie "opuszczał" maski pojazdu. Po wgraniu zapisu maska dalej powinna być podniesiona a nie opuszczona. To są szczegóły ale stanowią o jakości gry. CDPROJEKT wie o nim ale nie usuwa takiej drobnostki- i to irytuje.

Tak powinno być. To ja Ci wyślę moje nagranie jak jest u mnie. A jest po staremu czyli u mnie ręce V przenikają zamkniętą maskę samochodu. Dlaczego u Ciebie jest inaczej? Nie wiem. Ale od kwietnia 2024 zmieniłem kartę z RTX 3060 na RTX4070. Środowisko wielokrotnie instalowane od zera. I zawsze ten glitch występował. A żeby nie było, na czysty Win11 od nowa zainstalowany CB zaraz po wprowadzeniu patch 2.3
Do zobaczenia w nagranym filmiku tutaj:
megawrzuta.pl/qvtv5cqx

Attachments

• cb glitch.png
    cb glitch.png
    39.2 KB · Views: 21
Top Bottom