Staff member

+

Aby przetrwać w Night City, potrzebujesz kogoś, kto będzie Cię osłaniał. W drodze na szczyt V udało się zebrać naprawdę wyjątkową ekipę. Wręcz niezapomnianą!

Od zaufanych sojuszników po niezapomniane osobowości, to właśnie ci ludzie pomogli ukształtować podróż V przez Miasto snów. Ten odcinek Najważniejsi jesteście Wy! poświęcony został legendarnej ekipie, która trwała przy V w tych lepszych i gorszych chwilach.

Dziękujemy, że jesteście z nami i okazujecie swoją miłość do Cyberpunka 2077 na tak wiele kreatywnych sposobów. Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii, aby zobaczyć więcej prac od społeczności i oczywiście podzielcie się z nami własnymi dziełami: http://cdpred.ly/AAY. Do zobaczenia w następnym odcinku!

Medalion drży... to może zwiastować tylko jedno! Nadszedł czas, aby ogłosić, że pracujemy nad nowym rozszerzeniem do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon!

Przygotujcie się do powrotu na Szlak z Geraltem z Rivii w dodatku Wiedźmin 3: Dziki Gon – Pieśni przeszłości, który w 2027 roku ukaże się na PC, Xbox Series X|S, oraz PlayStation 5.

Nad rozszerzeniem pracujemy wspólnie z Fool's Theory, a więcej informacji przekażemy późnym latem!

Nadchodząca nowa zawartość oznacza, że w celu zapewnienia kompatybilności i płynnego działania musimy także zaktualizować nasze wymagania sprzętowe zarówno gry Wiedźmin 3: Dziki Gon, jak i jej rozszerzenia Pieśni przeszłości. Wymagania te zaczną obowiązywać od następnej aktualizacji. Więcej szczegółów można znaleźć tutaj: https://thewitcher.ly/NoweWymagania

Toussaint, kraina wina i miłości 🍷

Zapraszamy już 28 maja o godzinie 17:00 na wyjątkowy jubileuszowy stream poświęcony dodatkowi Wiedźmin 3: Krew i Wino. Nasze prowadzące: Amelia Korzycka i Laura Beitzel, wraz z gośćmi, Kacprem Niepokólczyckim oraz Magdaleną Zych, powrócą raz jeszcze do krainy rycerzy, winnic i wampirów!

Będziemy transmitować na żywo prosto z Corvo Bianco na naszych kanałach YouTube i Twitch, więc jeśli macie pytania do naszych gości dotyczące Krwi i Wina, koniecznie zadajcie je podczas transmisji.

Do zobaczenia w Toussaint i na czacie!

Radek Grabowski, Dyrektor ds. globalnego PR studia CD PROJEKT RED, wspomina wyjątkowe chwile z okresu prac nad dodatkiem Krew i wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon, który w tym miesiącu obchodzi 10. rocznicę wydania. Oryginalny wpis z bloga można przeczytać tutaj:

a48534256c20f8acd5d3af7a65b77af2_q90_1280x720.png

Kiedy myślę o dodatkach do gier, pierwszym, który przychodzi mi do głowy, są Opowieści z Wybrzeża Mieczy do pierwszego, kultowego Baldur's Gate’a. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że lata 90. to dla niektórych już prehistoria. Jednakże był to dla mnie niezwykle ważny okres, który ukształtował mnie jako gracza i mam wrażenie, że czasem pamiętam go wyraźniej niż to, co jadłem dzień wcześniej na obiad.

Wspominam Opowieści z Wybrzeża Mieczy z ogromnym sentymentem, gdyż dodatek ten oferował mi on dokładnie to, czego wówczas potrzebowałem: powód, by wrócić do mojego ulubionego komputerowego RPG-a, kontynuować przygodę, poznać nowych bohaterów, spotkać starych znajomych i spędzić więcej czasu w świecie, z którym nie byłem jeszcze gotowy się pożegnać. Do tego dochodziło wydanie w porządnym, wielkim pudle — a każdy, kto pamięta pecetowe granie z tamtych czasów, wie, że kolekcja lakierowanych kartonów na półce była źródłem niemałego prestiżu. Krótko mówiąc: Opowieści z Wybrzeża Mieczy stanowiły pozycję obowiązkową.

Dlaczego jednak o tym wspominam, skoro tematem artykułu, który teraz czytacie, jest wydany w 2016 roku dodatek do Wiedźmina 3: Dzikiego Gonu? Otóż tak się składa, że między tamtym oldschoolowym rozszerzeniem, a przygodami Geralta z Rivii w Toussaint, istnieje szereg powiązań.

W latach 90., kiedy CD PROJEKT zajmował się jeszcze dystrybucją gier, Baldur’s Gate oraz Opowieści z Wybrzeża Mieczy były przełomowymi tytułami w naszym katalogu i sprzedały się w Polsce w tysiącach egzemplarzy. A jeśli „tysiące” nie wydają się teraz imponujące — zaufajcie mi, że wówczas naprawdę robiło to wrażenie.

Źródło: CD PROJEKT

CD PROJEKT RED, studio zajmujące się tworzeniem gier, które założone zostało kilka lat później, wyrosło częściowo właśnie z tamtej ery RPG-ów i zawsze uważałem dodatki do Wiedźmina 3 za nasz hołd temu, jak za starych dobrych czasów wydawało się gry. Wielu obecnych i byłych pracowników studia nadal żywo wspomina tamte rozszerzenia. Niektórzy wciąż mają półkach kompletne bigboxy, w których się ukazały.

Teraz, gdy od premiery Krwi i wina minęło już 10 lat, wydaje się to idealną okazją, aby dać się nieco ponieść nostalgii i wrócić do kilku wyjątkowych wspomnień.

Choć byłem już wtedy częścią zespołu, nie chcę skupiać się za bardzo na samej zawartości dodatku. Zachęcam natomiast każdego, kto to czyta, by samodzielnie przeżył tę znakomitą historię. Jest spora szansa, że już to zrobiliście — a wtedy wiecie też, że to przygoda, do której warto wracać. Jeśli jednak jeszcze jej nie znacie, mogę powiedzieć tylko jedno: jeśli lubicie erpegi, naprawdę warto nadrobić tę zaległość. I nie mówię tego z perspektywy pracownika CD PROJEKT RED, który mógłby mieć w tym jakiś interes. Mówię to jako ktoś, kogo wieloletnia pasja do gier komputerowych odegrała ogromną rolę w tym, kim dziś jestem.

W tym artykule chciałbym uczcić dziesięć lat Krwi i wina opowiadając o momentach z produkcji gry, które zapadły mi najbardziej w pamięć, a które związane są z moją specjalizacją, czyli PR-em w branży gier. Obszar ten raczej nie jest pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl przy obchodach rocznicy wydania gry, ale też rzadko ma się okazję zajrzeć za kulisy ich tworzenia właśnie z tej perspektywy. Niech to będzie zatem moim prezentem dla Was, jak i jubileuszowym hołdem dla Wiedźmina 3.

Gra Roku, a nawet dwóch lat​

Spróbujcie wyszukać w Internecie hasło “gra roku 2015”, a prawdopodobnie na górze listy wyskoczy Wiedźmin 3: Dziki Gon. Nic w tym dziwnego — gra miała premierę w 2015 i otrzymała naręcze nagród za bycie grą roku.

Kiedy zastanawiam się co w zasadzie znaczy, że gra jest grą roku, to zazwyczaj dochodzę do wniosku, że mowa o tytule, który dominował branżowy dyskurs w danym okresie. Jeśli tak na to spojrzeć, to, przynajmniej dla mnie, Wiedźmin 3 był również grą roku 2016. W końcu przez cały ten rok, w dużej mierze dzięki Krwi i winu, tak to wyglądało z mojej perspektywy.

Choć zapowiedzieliśmy dodatek w kwietniu 2015 roku, czyli jeszcze przed premierą podstawki, jego kampania marketingowa zaczęła się dopiero niespełna rok później. Do tego czasu zarówno Wiedźmin 3, jak i jego pierwszy dodatek, Serca z Kamienia, zdobyły uznanie wśród graczy. Ponadto wypuściliśmy 16 darmowych DLC, oraz garść aktualizacji, więc można śmiało założyć, że branża miała całkiem niezłe pojęcie o tym czego się spodziewać.

To wszystko sprawiło, że nasza praca, jako działu PR była równie ekscytująca co wymagająca. Wiedźmin 3 cieszył się zainteresowaniem prasy i twórców treści z całego świata. Niemal każdego tygodnia pojawiały się propozycje wywiadów lub inne okazje, aby pokazać w prasie Geralta z Rivii i przedstawić jego historię nowej grupie ludzi. Rosło również zainteresowanie Gwintem, ale o tym może za chwilę.

Kiedy zaczęliśmy mówić publicznie o szczegółach związanych z Krwią i winem, okazało się, że gracze podchodzą do tematu z równym entuzjazmem co my sami. Ludzie chcieli wiedzieć więcej na temat jak CD PROJEKT RED planuje dostarczyć “ponad 20-godzinną opowieść, która zabierze graczy do nowej krainy — Toussaint”.

Nawet podczas wydarzeń branżowych na których nie pokazywaliśmy nowych fragmentów rozgrywki, jak PAX East 2016, sale były wypełnione po brzegi, aby posłuchać np. o procesie tworzenia Gwinta. Na tamtych targach w Bostonie mieliśmy także fajne przypinki od Pinny Arcade dla uczestników gwintowego panelu — detal, który zawsze daje PR-owcowi bardzo dużo radości.

Prasowe okładki, średniowieczne zamki i diabelskie pakty​

Jako były dziennikarz zajmujący się grami komputerowymi mam słabość do okładek prasowych — a czas spędzony przy Krwi i winie przeze mnie i mój zespół zaowocował kilkoma z nich.

Nie było łatwo. Kampania marketingowa dodatku była dosyć krótka, a artykuły trafiające na okładki często wymagają miesięcy planowania z uwagi na kalendarz wydawniczy, nie mówiąc już o tym, że zazwyczaj wszystko jest rezerwowane ze sporym wyprzedzeniem. Nie pomagało też, że Krew i wino było “zaledwie” dodatkiem i musiało walczyć o uwagę z wieloma zbliżającymi się wysokobudżetowymi produkcjami.

Obecność okładek prasowych zazwyczaj oznacza, że dana gra ma kampanię marketingową prowadzoną na pełną skalę. Innym elementem o tym świadczącym są uwzględnione w cyklu promocyjnym wydarzenia branżowye — wyjątkowo satysfakcjonujący element PRu, który jest jednak równie wymagający do wprowadzenia w życie.

Toussaint czerpie inspiracje pełnymi garściami z południowej Europy, więc od razu przyszło nam do głowy, żeby zrobić jeden z przedpremierowych pokazów gry właśnie tam. A skoro już staramy się, żeby lokacja pasowała do tematyki gry, to czemu nie pójść na całość i nie zrobić tego w prawdziwym średniowiecznym zamku?

Źródło: Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castello_di_Pavone_Canavese_1.jpg

Tak też zrobiliśmy. Udało się nam wynająć zamek w Pavone Canavese we Włoszech i zaprosić do niego media oraz twórców treści z całego świata, aby zagrali przedpremierowo w Krew i wino. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dorzucili kilku zadań pobocznych dla naszych gości do wykonania na terenie zamku.

Jedno z zadań było wyjątkowe — i bardzo tajemnicze. Każdy kto chciał wziąć udział w tym queście musiał zawrzeć pakt z Gaunterem O’Dimem we własnej osobie. Towarzyszyli mu Geralt z Rivii, Anna Henrietta i kilka innych postaci dobrze znanych ze świata Wiedźmina — tutaj oklaski dla naszych wybitnych cosplayerów!

Wspomniany pakt był niczym innym, jak standardową umową o zachowanie poufności, sformułowaną tak, aby pasowała do wiedźmińskich realiów. Nasi goście mieli bowiem zostać pierwszymi osobami spoza CD PROJEKT RED, które miały okazję zagrać w, jeszcze wtedy nieogłoszoną, grę GWINT: Wiedźmińska Gra Karciana, którą oficjalnie pokazaliśmy światu podczas targów E3 2016 jakiś czas później.

Finał barwny jak Toussaint​

Dodatek Krew i wino ukazał się 31 maja 2016 roku w towarzystwie sporej Aktualizacji 1.20. Łatka wniosła wiele usprawnień, o które zabiegali gracze, które trafiły do wszystkich — nawet osób, które nie zdecydowały się zakupić dodatku. Poza zmianami w interfejsie użytkownika czy oknie zarządzania ekwipunkiem pojawiło się także wiele mniejszych usprawnień. Niektóre z nich dorobiły się nawet artykułów: na przykład zmiana, dzięki której ubrania Geralta wracały grzecznie na swoje miejsce po scenach erotycznych.

Serio, znajdziecie informację o tym na liście zmian!

Po miesiącach pracy, przeglądanie opinii od recenzentów i graczy było ogromnym przeżyciem dla każdego w CD PROJEKT RED. Czytanie recenzji, które były równie pozytywne, a czasem nawet lepsze, co te, które otrzymała podstawka, było zdumiewające i poruszające.

Później nadszedł sezon wręczania nagród i z ekscytacją przyjęliśmy dwie statuetki Golden Joystick: za najlepszą historię i najlepszy design graficzny. Doug Cockle także zgarnął nagrodę za swój występ jako Geralt z Rivii, a CD PROJEKT RED zostało ogłoszone studiem roku.

Pod koniec 2016 roku Krew i wino zdobyło jeszcze nagrodę za najlepszą grę role-playing podczas The Game Awards. Lepszego finału nie mogliśmy sobie wymarzyć.

Niezapomniane rozszerzenie​

Od premiery minęły lata, ale Krew i wino pozostaje jedną z najcieplej wspominanych produkcji ze świata Wiedźmina i nadal jest podawane jako przykład na to jaki poziom mogą prezentować rozszerzenia do gier komputerowych.

Dla mnie, osobiście, to Serca z kamienia zajmują pierwsze miejsce w kategorii ulubionego dodatku do Wiedźmina 3 — z uwagi na historię Olgierda von Evereca, którą uwielbiam. Nie zmienia to faktu, że przygody Geralta w Toussaint wciągają mnie niemal równie mocno i całkiem zasłużenie stały się nieodłączną częścią katalogu CD PROJEKT RED. Jest to, bez dwóch zdań, obowiązkowa pozycja dla każdego entuzjasty RPG.

Na koniec pozwolę sobie pokazać Wam zrzut ekranu z Krwi i wina, który mówi sam za siebie. Kto wie, ten zrozumie.

P.S.

Jest jeszcze jeden, osobisty powód, dla którego Krew i wino wspominam wyjątkowo ciepło: jest to pierwsza produkcja CD PROJEKT RED w której napisach końcowych ukazało się imię mojego dziecka w sekcji “pociech urodzonych w czasie trwania projektu”.

Moja córka urodziła się krótko przed premierą dodatku i zupełnie nieprzypadkowo miałem na sobie koszulkę z motywem Krwi i wina kiedy trzymałem ją na rękach po raz pierwszy.

Kocham Cię, Kalino!

O autorze:
Radek Grabowski jest naszym Dyrektorem ds. globalnego PR i prowadzi zespół, który dba o wizerunek firmy w mediach. Przez wiele lat pisał o grach komputerowych jako dziennikarz, a obecnie jest weteranem pamiętającym prace nad Wiedźminem 3 oraz Cyberpunkiem 2077.

PL_W2_15yrs_ann_16x9.png

Trylogia Geralta ma swój początek i koniec, ale to w jej centrum splata się pajęcza sieć krwawej intrygi. 👑

Dokładnie 15 lat temu wkroczyliśmy w wir wydarzeń gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów — opowieści o sojuszach pełnych napięć, ukrytych motywach i decyzjach, które odcisną piętno na historii Kontynentu.

Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalną ilustrację inspirowaną fabułą gry. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! 🐺

W noc Belleteyn ogniska płomienie sięgają aż gwiazd,
Szepty życzeń unoszą się cicho, bezszelestnie ponad świat.
Los Lwiątka zapisywany jest wśród gwiezdnych dróg,
A zapach bzu i agrestu czuć tutaj blisko, jakby tuż tuż…

Tej nocy nie ma potworów ani dróg szerokich,
Liczy się tylko cisza myśli, tych prostych i tych głębokich.
Biały Wilk w bezruchu, magią nocy oczarowany
Zaś Jaskier na lutni brzdąka, Geraltem inspirowany.

Belleteyn_PL.png

Oby Wasza noc Belleteyn była pełna magii i gwiazd i płomieni! 💫

Doświadczcie skąpanego w neonach Night City w jakości godnej pierwszej ligi z darmową aktualizacją dla wersji gry na PS5, dedykowaną konsoli PS5®Pro, a w niej — trzy nowe tryby graficzne, które oferują takie korzyści jak zaawansowany ray tracing, płynniejsza rozgrywka i oraz wsparcie dla najnowszej wersji PSSR!

Sprawdźcie zwiastun i listę zmian poniżej, by poznać szczegóły.

Dodano wersję gry na PlayStation 5 Pro, zoptymalizowaną pod kątem wydajności sprzętowej konsoli, która zapewnia płynniejszą rozgrywkę i ulepszoną jakość grafiki:
  • Dodano obsługę PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). PSSR to technologia skalowania obrazu przy pomocy AI dedykowana PlayStation 5 Pro. Obraz jest renderowany w niższej rozdzielczości, a potem skalowany do wyższej przy pomocy PSSR, co pozwala zachować dużą wydajność.
  • Zawiera optymalizacje zapytań dotyczących obiektów obsługujących ray tracing i usprawnienia pamięci podręcznej ray tracingu, by zredukować pojawiające się nagle cienie.
  • Wprowadza wsparcie dla struktury BVH8 (8-way Bounding Volume Hierarchy) w celu poprawy wydajności i skuteczności elementów ray tracingu — oświetlenia, cieni i odbić.
  • Wprowadza algorytm VRS (Variable Rate Shading) optymalizujący cieniowanie.
  • Wprowadza 3 tryby graficzne:
     -  Tryb Ray Tracing włącza funkcję odbić ze śledzeniem promieni światła na karoserii pojazdów i przezroczystych obiektach oraz generację wszystkich cieni przy pomocy ray tracingu, gwarantując jednocześnie stabilne 60 FPS-ów. Jest to ustawienie domyślne i nasz rekomendowany sposób na doświadczenie gry na PlayStation 5 Pro.
     -  Tryb wydajności zapewnia płynną rozgrywkę, utrzymując do 60 FPS-ów na standardowych ekranach i do 90 FPS-ów na ekranach z VRR.
     -  Tryb Ray Tracing Pro dodaje funkcje ray tracingu dla światła nieba, oświetlenia emisyjnego oraz okluzji otoczenia, zapewniając 40 FPS-ów na ekranach o wysokiej częstotliwości odświeżania (HFR). Jeśli twój wyświetlacz nie wspiera HFR, docelową liczbą klatek na sekundę w tym trybie będzie 30 FPS-ów.

Last edited:

Czasem pojawia się pomysł, który bierze do galopu.

Dziesięć lat temu nasz zespół miał wizję: a gdyby tak stworzyć kontroler, który zrewolucjonizuje eksplorację w grach? Dzisiaj, pierwszego kwietnia, przedstawiamy owoc projektu P.Ł.O.T.K.A. (Pad Łatwej Obsługi Trybu Konia Animowanego), wyjątkowy kontroler, dzięki któremu dosiądziecie Płotkę i poznacie Kontynent z nowej perspektywy!

Czas ruszyć na Szlak z P.Ł.O.T.K.Ą.: https://thewitcher.ly/PLOTKA

Wiedźmin zawitał do uniwersum Reigns!

W Reigns: The Witcher musisz pomóc Geraltowi, profesjonalnemu zabójcy potworów, odnaleźć własną ścieżkę... aż do skutku. W najnowszej odsłonie narracyjnej karcianki od studia Nerial i wydawcy Devolver Digital czeka na Ciebie wiele niełatwych decyzji, a każda z nich popycha naprzód historię. Poznaj ją poprzez ballady mistrza Jaskra, dokonuj trudnych wyborów i zobacz, gdzie Cię zaprowadzą!

Zobacz zwiastun premierowy:

A teraz ruszaj tworzyć swoją legendę na platformach Steam, Mac, Android albo iOS. Do zobaczenia na Kontynencie!

Last edited by a moderator:

Wiedźmin 3 powraca do Xbox Game Pass i jest dostępny w planach Premium oraz Ultimate, zarówno na Xbox Series X|S jak i Xbox One!

To idealna okazja, żeby ruszyć na Szlak z Geraltem, niezależnie czy graliście już wcześniej w Wiedźmina 3, czy byłoby to Wasze pierwsze podejście.

Gra czeka na Was na oficjalnym sklepie Xbox!

⚔️ KONKURS ⚔️
Przemysław “Trust” Truściński, twórca oryginalnego projektu Geralta i innych ikonicznych kreacji związanych z grą ,,Wiedźmin”, organizuje aktualnie autorską wystawę w EC1 w Łodzi. Z tej okazji, mamy dla Was małą niespodziankę!

⚔️ Do wygrania oprowadzenie po wystawie przez samego Trusta, katalog z wystawy z autografem twórcy i torbę mini łupów od CD PROJEKT RED

❓ Napiszcie w kreatywny i oryginalny sposób odpowiedź na pytanie konkursowe pod tym wpisem: Jak zaczęła się Wasza przygoda z serią gier Wiedźmin?

📅 Konkurs trwa do 12 lutego, 23:59.

📝 Regulamin konkursu został załączony poniżej.

❗️ Skontaktujemy się ze zwycięzcami za pośrednictwem wiadomości prywatnej. Odbiór nagród jak i oprowadzenie odbędzie się 28 lutego w Łodzi. Koszt transportu na miejsce odbioru Nagród pokrywają Zwycięzcy.

🎟️ Jeśli 28 lutego Wam nie pasuje, możecie kupić bilety indywidualnie. Nie zwlekajcie, wystawa trwa tylko do 8 marca!

Okładka.jpg

Attachments

• Regulamin Konkursu TRUST the process.pdf
    125.2 KB · Views: 149

Jeśli tak jak my jesteście zainteresowani oficjalną karcianą grą Cyberpunk Trading Card Game to mamy świetne wieści! 🃏

Zapraszamy na nowy odcinek REDstreams poświęcony nadchodzącej grze karcianej już w tę środę, 21 stycznia, o godz. 17:00! Nasi prowadzący, Amelia Korzycka i Paweł Burza, porozmawiają z twórcami gry WeirdCo_Games o kartach, a następnie zmierzą się w jednej lub dwóch rundach na żywo, aby zaprezentować Wam pełną rozgrywkę tej karcianki!

Do zobaczenia na czacie 💛

P.S. Ten stream jest w całości poświęcony oficjalnej grze Cyberpunk Trading Card Game i nie będzie newsów związanych z naszymi grami video.

niesamowicie podoba mi się klimat dawnej Warszawy
Zdecydowanie to najbardziej podobało mi się w tej grze. Dawno nie miałem tak, że lokacje mnie na tyle interesowały, że momentami zamiast bawić się fabułą po prostu łaziłem i analizowałem uliczki, budynki, układ mapy, jak to się ma do rzeczywistości itd.

Ostatnio taki efekt miałem w The Division gdzie z przyjemnością łaziłem po Nowym Jorku.

No i bardzo, bardzo się cieszę z polskiej wersji językowej Thaumaturge - choć zazwyczaj wolę grać po angielsku, tutaj bez rodzimych dialogów było jakoś dziwnie.

Top Bottom