Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 28 6.7%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.5%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 93 22.1%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 98 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.4%

• Total voters
    421
No właśnie problem jest taki, że router jest 2 pokoje dalej a kabel łączący go z PC ma hm… kilkanaście dobrych metrów długości, wisi po ścianie na "ola Boga".
Możesz poprowadzić go np. wewnątrz listwy przypodłogowej.

W Komputroniku pokazywali mi takie modemy na USB ale chyba lepiej kupić kartę sieciową z taką antenką, prawda? Ceny urządzeń takie same.
Zasadniczo - lepiej. No chyba, że porównujemy bardzo kiepską kartę na PCI vs bardzo dobrą kartę na USB :p Rozchodzi się o ewentualne problemy z zasilaniem z racji ograniczeń prądowych huba USB (niby nie powinny wystąpić, bo ile taka karta sieciowa może zjeść? - ale nigdy nie wiadomo). No i karty na PCI mają wymienialne antenki. Te na USB - niespecjalnie.

Właśnie nie wiem, którą wybrać. Polecasz jedną z nich?

Gene, Ranger, Hero i Impact są dość podobne pod względem specyfikacji. Na początek zastanów się, jaki chcesz format płyty. Impact to mITX, Gene to mATX a Ranger i Hero to pełne ATX. Której nie wybierzesz, będziesz zadowolony, bo wszystko to płyty z górnej półki.

http://pclab.pl/art57950-44.html
http://pclab.pl/art57950-28.html
http://pclab.pl/art57950-30.html
http://pclab.pl/art57950-29.html

Poczytaj dokładniej, różnic za dużych między nimi nie ma. Ranger ma jedynie najsłabszą z nich sekcję zasilania (ale i tak wystarczającą). Z tym, że jak pisałem, są trochę droższe niż bezpośrednia, podobna konkurencja (Gigabyte Gaming 5/7, MSI gaming 5/7). Jeśli liczysz każdą złotówkę, pomyśl lepiej nad Gigabyte Gaming 5 - poziom bardzo podobny, a tańsza. Jeśli budżet masz luźniejszy, możesz wziąć któregoś Maximusa - osobiście mam Gene i mogę polecić z czystym sumieniem.

Bracia i siostry, zwracam się do was z próśbą.

Wymagania W3 zostały podane, a ja dysponuję kwotą wynoszącą tylko 3000-3500zł, przeznaczoną na kompletny zestaw komputerowy.

Pomożecie zrobić konfigurację dzielnego piecyka, który będzie zmagał się z W3?

W skład zestawu ma wejść: CPU, płyta główna, RAM, GPU, SSD, HDD, DVD+RW, zasilacz i obudowa. Używane podzespoły są brane pod uwagę.

Last edited:
Bracia i siostry, zwracam się do was z próśbą.

Wymagania W3 zostały podane, a ja dysponuję kwotą wynoszącą tylko 3000-3500zł, przeznaczoną na kompletny zestaw komputerowy.

Pomożecie zrobić konfigurację dzielnego piecyka, który będzie zmagał się z W3?

W skład zestawu ma wejść: CPU, płyta główna, RAM, GPU, SSD, HDD, DVD+RW, zasilacz i obudowa. Używane podzespoły są brane pod uwagę.

W skrócie - poczekaj 2-3 tygodnie na premierę 960/965 itp.

W skrócie - poczekaj 2-3 tygodnie na premierę 960/965 itp.
Ale raczej sama grafika cudów nie zdziała. Dobrze wiedzieć, że GTX 960/965 będzie dobrym wyborem, ale co np. z procesorem? Lepiej rekomendowany i7 czy może tańszy i5?

Ale raczej sama grafika cudów nie zdziała. Dobrze wiedzieć, że GTX 960/965 będzie dobrym wyborem, ale co np. z procesorem? Lepiej rekomendowany i7 czy może tańszy i5?

Ale trzeba się zmieścić w podanym budżecie. Skoro to ma być cała skrzynka, to z 970 może być ciężko się zmieścić. Na Twoim miejscu poczekałbym te 2 tygodnie na testy i ceny nowych kart i dopiero wtedy składał sprzęt ;)

Można zawsze przyjrzeć się używanym CPU - jeśli nie były kręcone to powinny raczej sprawować się bez awaryjnie (jeszcze nigdy nie miałem styczności z CPU, które się spaliło nawet od lat normalnego wykorzystywania). Na Allegro mogą czasem być okazje i wówczas te kilka stówek można zbić na procku.

970 chodzą już za 1300-1400 http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-970-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-box-zt-90101-10p-665620/?ceneo_spo=true http://www.x-kom.pl/p/211149-karta-graficzna-pci-e-palit-geforce-gtx970-4096mb-256bit.html?ceneo_spo=true

Z tymi kartami to zależy. Ostatnio testowałem dwie, jedną PCIe (jakiś tp-link 300mbps za 60zł, ale z wymienionymi, lepszymi antenkami) i jedną USB (http://www.x-kom.pl/p/180834-karta-sieciowa-usb-asus-usb-n14-80211b-g-n-300mb-s.html). I zdziwiłem się, bo połączenie było stabilniejsze, a transfery lepsze na tej karcie USB.

Mogę dać*ok. 100zł za kartę sieciową lub taki USB adapter. Nie ma to dla mnie różnicy, co podłączę. Zasięg ma być przyzwoity a transfer stabilny.

@szypek26 nie wchodzi w grę montaż*pod listwą, ponieważ po 1) planuję za rok dwa generalny remont i wtedy dopiero bym to zrobił (panele, listwy); 2) układ mieszkania nie pozwala na puszczenie kabla po całej długości po listwach :)

Od siebie mogę polecić tę zlinkowaną wyżej. Kupiłem testowo, żeby porównać z PCIe i o dziwo wypadła lepiej, więc u mnie została :)

@Karesh No z tymi osiągami, to tak jak mówię - może być różnie. Jakakolwiek transmisja bezprzewodowa jest BARDZO wrażliwa na JAKIEKOLWIEK zakłócenia, a tym bardziej ta realizowana na "domowych" urządzeniach, nawet tych dobrej jakości.

Linkowany przez @Keth egzemplarz może i sprawuje się dobrze, nie mówię, że nie. Ale ma ograniczenie do 300 Mbps i nawet ta wartość jest czysto teoretyczna. Te całe 300 Mbps to ładne sformułowanie marketingowe. Oznacza to teoretyczną, maksymalną do technicznego zrealizowania, prędkość transmisji w jedną stronę (np. z kompa przez kartę bezprzewodową fiu fiu fiu aż do routera). Przypominam, że połączenie (np. przy pobieraniu trailera do Wiedźmina 3) musi być dwustronne, czyli już na dzień dobry z 300 mamy 150. A w praktyce będzie jeszcze mniej, bo będzie stał w domu - fala będzie leciała przez szafy, ściany, pola el-mag i tak dalej. Do tego trzeba odjąć jeszcze trochę na narzut i mamy w miarę realne wartości :p Nie wchodząc już głębiej w techniczne szczegóły* - na tej karcie wyciągnięcie 240 Mbps w normalnej transmisji jest niemożliwe, a 120 Mbps - mocno wątpliwe, chyba że będziesz trzymał kompa tuż przy routerze. Ale to akurat głupie miejsce na trzymanie kompa :teeth: Bez przejścia na coś tej klasy, co linkowałem wcześniej, nie widzę tutaj połączenia bezprzewodowego 240 Mbps. I po raz kolejny - niezależnie od wszystkiego, co napisałem wyżej - zdecydowanie polecam kabel!

*Jak jesteście ciekawi, to dajcie znać, jutro przeprowadzę dłuższy wykład i / lub podam linki. A teraz idę spać.

Mam taki 5-io letni monitor. LG FLATRON W2243S 16:9 1080p. Niestety nie posiada on HDMI a tylko i wyłącznie niebieskie VGA. Czy jest możliwość podpięcia go do kompa gdzie karta oferuje nam tylko HDMI oraz DVI?

---------- Zaktualizowano 11:15 ----------

Czy sprawę załatwia man po prostu kabelek HDMI/VGA?
Czy jest to bardziej skomplikowana operacja bądź w ogóle nie możliwa.

Mam taki 5-io letni monitor. LG FLATRON W2243S 16:9 1080p. Niestety nie posiada on HDMI a tylko i wyłącznie niebieskie VGA. Czy jest możliwość podpięcia go do kompa gdzie karta oferuje nam tylko HDMI oraz DVI?

---------- Zaktualizowano 11:15 ----------

Czy sprawę załatwia man po prostu kabelek HDMI/VGA?
Czy jest to bardziej skomplikowana operacja bądź w ogóle nie możliwa.

Po co kabelek?

Wystarczy tania (w granicach ceny dwóch piw) przejściówka ->>Adapter HDMI - DVI 24+1 Dual 1.4 GOLD HQ

A jak mówisz o tym starym złączu VGA to też są tanie sposoby ->>VGA - HDMI 2M GOLD FULL HD D-SUB

Last edited:
Top Bottom