Middle-earth: Shadow of Mordor

+
Middle-earth: Shadow of Mordor

Grubo, wpadają ósemki i dziewiątki.

Setki przeciwników otrzymały własne imiona i możliwość zdobywania punktów doświadczenia oraz awansowania w ramach własnych struktur. Tu do akcji wkracza chwalony system Nemesis - możliwość kontrolowania umysłów i dominacja nad pokonanymi na polu walki oponentami.
„Jest w tym dużo swobody. Możemy zdecydować się zaatakować frontalnie przywódcę i jego podopiecznych. Ale dużo większą satysfakcję daje przejęcie umysłu kapitana, wysłanie go w kilka bitew, pomagając mu z cienia, a następnie wywołanie konfliktu o władzę na dużą skalę. Jeśli się uda, ork zdobędzie siły i władze, które należą także do nas” - podkreśla recenzentka Eurogamera.
Drobnym minusem są problemy z łączeniem poszczególnych systemów rozgrywki. „Parkour inspirowany serią Assassin's Creed zazwyczaj działa dobrze, ale Talion całkiem często może utknąć na fragmencie otoczenia, a wierzchowiec caragor jest równie intuicyjny w prowadzeniu, co wózek widłowy na wybrukowanej ulicy” - dodaje Aoife Wilson.
„Na początku rozgrywki Talion jest niczym więcej niż słabym Rangerem, przenikając przez obozy orków w ciszy i podrzynając gardła. Pod koniec fabuły dumnie kroczymy przez te same lokacje, a przerażeni orkowie w szeptach opowiadają historie o naszych wyczynach” - czytamy w podsumowaniu.

http://www.eurogamer.pl/articles/2014-09-26-srodziemie-cien-mordoru-pierwsze-recenzje

Zaczyna się jazda po wersji PeCę bo wyszlo że do ustawień ultra potrzeba 6GB na karcie, i sobie prawie nikt nie pogra na maxie być może, albo port na miarę Dead Rising3
nie na darmo dla recenzentów nie wysyłano wersji PC a tylko na konsole.

Posiadacze 980 i 970 muszą się poczuć jakby ktoś z nimi obszedł się bez mydła, czy jakoś tak....

Wyżej się da ustawić niż mamy ramu na karcie ale jak to będzie chodzić?, może być czysty zabieg marketingowy lub lenistwo developera, czysty port 1:1 nie dostosowany do PC.

Last edited:
Recenzję mają na prawdę dobre. Wygląda na to, że z gry, która zapowiadała się tak sobie wyszło coś naprawdę dobrego.

Joystiq – 5/5
Polygon – 9.5
IGN – 9.3
Shacknews – 9
The Escapist – 4.5/5
Game Informer – 8.25
EGM – 8.5
Gamespot – 8
Eurogamer – 8
Destructoid – 6
GameFront – 9

Ja tam w recenzje średnio wierze, Bioshock Infinite miał jeszcze lepsze recenzje, a to co najwyżej przeciętniak w porywach dobry z bardzo dobrym zakończeniem.

Guest 2686910

Guest
Jeśli mam być szczery: nie wierzę im. Gotów jestem się założyć, że będzie działać całkiem nieźle na 4gb.
A tak swoją drogą, to tekstury ultra są zupełnie opcjonalne, trzeba je pobrać oddzielnie od gry, a konsolowe ustawienia tekstur to pewnie raczej medium niż high. Ultra to taka opcja dla entuzjastów.
Mimo wszystko, trochę boli. Ale zanim zacznę krzyczeć o braku optymalizacji poczekam aż dostanę grę do ręki.
@Master_Dandelion Ale jeśli jest dobra, to w czym problem? Dla mnie to takie Force Unleashed, ale u Tolkiena. Głupie, bo głupie, ale i tak zagram i pewnie mi się będzie podobać.

Jeśli mam być szczery: nie wierzę im. Gotów jestem się założyć, że będzie działać całkiem nieźle na 4gb.
A tak swoją drogą, to tekstury ultra są zupełnie opcjonalne, trzeba je pobrać oddzielnie od gry, a konsolowe ustawienia tekstur to pewnie raczej medium niż high. Ultra to taka opcja dla entuzjastów.
Mimo wszystko, trochę boli. Ale zanim zacznę krzyczeć o braku optymalizacji poczekam aż dostanę grę do ręki.

@Master_Dandelion Ale jeśli jest dobra, to w czym problem? Dla mnie to takie Force Unleashed, ale u Tolkiena. Głupie, bo głupie, ale i tak zagram i pewnie mi się będzie podobać.

No nie wiem, jeśli we Wiedźminie pojawi się karabin z Cyberpunka to będę oburzony i na pewno to zaważy na mojej ocenie ;) Ale jeśli ktoś chce w to grać, to nie mam problemu.
Ja w to na pewno nie zagram. Powracający z umarłych gość, silniejszy od Aragorna, Legolasa i Gimlego jednocześnie, chodzący samotnie po Mordorze - byzydura.
PS. Tak wiem, że byli w LOTR bohaterowie zabijający XX wrogów, a Frodo z Samem też chodzili po Mordorze.

Last edited:
@frog67 Bu, ha, ha ha :lol:...

6GB RAM na karcie dla ULTRA, dobry żart. Naprawdę dobry;D...

Przecież nawet Ryse: Son of Rome za zalecane wymagania dla grafiki daje GTX 780, czyli kartę z 3GB RAM. I mówimy tutaj o grze w 4K.

Last edited:
@IwaN, gra nie musi wyglądać wspaniale żeby mieć wymagania z kosmosu, taka jest niestety prawda. Wychodzi na to że Shadow of Mordor będzie taką samą porażką jak Watch Dogs w kwestiach technicznych. Podobnie jak Dogsy, ta gra też wychodzi na te złomiaste konsole z innej epoki, a na PC ma chore wymagania choć nawet tego nie widać.

Szkoda, bo po ostatnich materiałach znowu zacząłem cieplej patrzeć na ten tytuł.

Wychodzi na to że Shadow of Mordor będzie taką samą porażką jak Watch Dogs w kwestiach technicznych. Podobnie jak Dogsy, ta gra też wychodzi na te złomiaste konsole z innej epoki, a na PC ma chore wymagania choć nawet tego nie widać.

Tylko że Watch_Dogs na Worse 1.0 już nie można powiedzieć że jest techniczną porażka bo wyglądane ma, i to znacznie lepsze niż vanila, A Shadow of Mordor to się zobaczy jakiej jakości jest wersja PC bo do tego można mieć spore obawy.

Pre-order zamówiony ale dziwie się patrząc na te materiały skąd oni aż takie wymagania wytrzasnęli, przecież ta gra nie robi jakiegoś szału graficznego. Youtube wiadomo zaniża jakość ale nie aż tak bardzo. Tak czy owak przekonamy się w tygodniu o ile 970-tka przybędzie :D

@frog67, co nie zmienia faktu, że jednak Watch Dogs nie wygląda AŻ tak dobrze, a potrafi pokazać faka nawet mocnym komputerom ;) Zresztą gra powinna oferować wszystko co najlepsze od razu, a nie dopiero jak moderzy poprawią :whistle:

Guest 2686910

Guest
Natrafione na GAFie:
blaidd said:
Alright.

Ultra-Textures are not available yet, so the PC Gamer Vid only uses "High".

I doubt even the ultra-textures will use 6 Gigs on 1080p however - High uses 2.7 Gigs but with downsampling from 2720 x 1700 @ 1920 x 1200. Reason because I didn't try 1080 is because Mordor recognizes my downsampling-resolution as native and will only use percentages of that- so instead of 1080p I'll get some really weired ones like 1927 x 1187 or something like that (and I can't be arsed to fix it right now).

There is however a ingame-supersampling option so you can set the internal rendering to 200 % and will get effectivly 4K-Res while still being in 1080p. If I'd use that coming from 1080p instead of 1700p I'd wager you'd be around 3 Gigs. So the recommendation seems plausible.

So with Ultra-Textures taking somewhat more VRAM and Supersampling enabled, 4 Gigs might be just not enough, making the jump to 6 Gigs logical. - Remember: With Supersampling you're effectively running 4K not 1080p. Coming from there, I'd wager you'll be absolutely fine with 3 Gigs running this game with everything set to ultra, including textures but disabled supersamping.

It also runs very nice. Everything set to ultra except textures and downsampling I get an average framerate of just over 60 with some minor drops to ~50. Setting this to 4K, I still get 45+ with a R9 290X. This is an Nvidia-sponsored game, so Geforce-users will probably be at least slightly higher than this with a similar performing GPU (GTX 780- 780T i, Titan, GTX 970)
I'll test that more in-depth at some point next week, so we'll see.

So much for not opimized.

So don't get your panties in a bunch ;-)

Tłumaczenie dla nieszprechających ingliszem:
blaidd said:
No dobra.

Tekstury Ultra nie są jeszcze dostępne, więc filmik PC Gamera używa tylko Wysokich.

Wątpię jednak, czy nawet ultra będzie używać 6 giga w 1080p - wysokie używają tylko 2,7 gb z downsamplingiem z 2720x1700 @1920x1200. Nie próbowałem 1080p bo Mordor rozpoznaje rozdzielczość downsamplingu jako natywną i rozpoznaje tylko jej części, więc dostaje naprawdę dziwne rozdzielczości typu 1927x1187 czy coś w tym stylu (i nie mam teraz głowy, żeby to naprawić).

Mimo to, jest w grze opcja supersamplingu więc można ustawić wewnętrzne renderowanie na 200% i dostanie się w praktyce rozdzielczość 4K, kiedy ciągle jest się w 1080p. Jeżeli użyje się tego w 1080 zamiast 1700p założę się, że użycie RAMu wzrośnie do 3 gb. Więc rekomendacja wydaje się rozsądna.

Tak więc z teksturami na ultra i z włączonym supersamplingiem 4 gb może po prostu nie wystarczyć, przez co skok do 6 gb jest logiczny. Pamiętajcie: z włączonym supersamplingiem gracie praktycznie w 4K, nie 1080p. Jestem więc w stanie się założyć, że będzie absolutnie możliwe granie na ultra z 3 gb po wyłączeniu supersamplingu.

Gra działa też bardzo dobrze. Wszystko na ultra oprócz tekstur i supersamplingu - mam średni framerate lekko powyżej 60 z pojedynczymi spadkami do ~50. Po włączeniu 4K nadal mam 45+ z R9 290X. Gra jest sponsorowana przez nVidię, więc użytkownicy GeForce'ów będą prawdopodobnie mieli trochę lepsze wrażenia przy podobnych kartach (780, 780 ti, 970, Titan)
Będę testował bardziej dogłębnie w przyszłym tygodniu, zobaczymy.

Tyle z niezoptymalizowania.

Nie spinajcie więc tak pośladów ;-)
Czyli winnym wymagań jest kuzyn ubersamplingu z W2. CDPR, winię was za to.

Guest 2686910

Guest
Znaczy jeden głos na za, jeden na przeciw. Premiera 30.09 - zobaczymy, co ludzie napiszą.

Top Bottom