Co nieco o sprzęcie

+

Co nieco o sprzęcie

• poniżej 25 FPS

Votes: 9 2.1%
  • co najmniej 25 FPS

Votes: 29 6.8%
  • co najmniej 30 FPS

Votes: 141 33.3%
  • co najmniej 40 FPS

Votes: 94 22.2%
  • co najmniej 60 FPS

Votes: 99 23.3%
  • nie patrzę na framerate

Votes: 52 12.3%

• Total voters
    424
Słuchajcie potrzebuję przyzwoitego urządzenia, które podłącze do PC i będzie funkcjonować jako odbiornik domowego sygnału WiFi (Internet od UPC 120mb).

Chcę coś porządnego, przez najbliższe 2 lata mam umowę na 120mb ale być może po tym okresie 250mb nie będzie już czymś nadzwyczajnym i zdecyduję się na podwojenie prędkości. Dlatego urządzenie musi być przyszłościowe. Za rozsądną cenę. Ma zastąpić połączenie kablowe.

Słuchajcie potrzebuję przyzwoitego urządzenia, które podłącze do PC i będzie funkcjonować jako odbiornik domowego sygnału WiFi (Internet od UPC 120mb).
Chcę coś porządnego, przez najbliższe 2 lata mam umowę na 120mb ale być może po tym okresie 250mb nie będzie już czymś nadzwyczajnym i zdecyduję się na podwojenie prędkości. Dlatego urządzenie musi być przyszłościowe. Za rozsądną cenę. Ma zastąpić połączenie kablowe.
http://www.morele.net/karta-sieciowa-gigabyte-gc-wb867d-i-660152/

Przy czym przypominam, że nawet dobrze zrobione sieci bezprzewodowe są umiarkowanie "wiarygodne", tzn. potrafią nie działać z byle powodu. Jeśli zależy ci na wysokiej jakości i niezawodności połączenia, to pozostaje ci tylko i wyłącznie kabel :p

Ok dzięki w takim razie w późniejszym czasie może zainwestuje w coś lepszego :). A co być polecał tak w miarę dobrej cenie?

Zainwestuj w coś lepszego do takiego sprzętu, na zasilaczu się nie powinno oszczędzać ;)
Najlepiej Antec EDGE, Corsair RM, XFX XTR, do jednej karty wystarczą 550w.

Niby tak ale mój obecny ma niby te 550W :p No nic zobaczymy może się skusze ;).

550W nierówne jest 550W, musisz patrzeć na sprawność na linii 12V. Te trzy, co wymieniłem mają standard gold, czyli sprawność ~90%. Dodatkowo pełna modularnosc, wysoka stabilność, wysokiej klasy wentyle i polpasywność ;)

No tak racja właśnie obczaiłem sobie specyfikacje poszczególnych ;). Widzę że jest to już górna półka zasilaczy no a co za tym idzie cena też znacząco różni się od innych. Za taki Antec EDGE trzeba wyłożyć około 380 - 400 zł więc nie mało a i tak mniej niż Corsair RM. No i z planowanych na początku 4000 za cały komp robi się prawie 4500 :p. Fajnie by było na czymś zaoszczędzić no ale nie ma za bardzo na czym. Ehh to będzie ciężka zima :D.

---------- Zaktualizowano 16:12 ----------

No to teraz jest pytanie :). W rekomendowanych wymaganiach widnieje procek i7 3770 3.4GHZ. Zakładam że nowszy bo czwartej generacji i5 4690K 3.5Ghz jest jeszcze lepszym prockiem tak? Czy raczej nie :D.

No to teraz jest pytanie :). W rekomendowanych wymaganiach widnieje procek i7 3770 3.4GHZ. Zakładam że nowszy bo czwartej generacji i5 4690K 3.5Ghz jest jeszcze lepszym prockiem tak? Czy raczej nie :D.

Nie. Bo i5 ma 4 rdzenie i tyle samo (4 wątki) [http://ark.intel.com/pl/products/80811/Intel-Core-i5-4690K-Processor-6M-Cache-up-to-3_90-GHz?q=4690K], a i7 ma też 4 rdzenie ale 8 wątków [http://ark.intel.com/pl/products/65719/Intel-Core-i7-3770-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz?q=3770]

Jakie znaczenie ma liczba slotów SATA w płycie głównej? Jeśli wszystkie parametry dwóch płyt są takie same, ale różnica jest tylko właśnie w tej liczbie slotów sata w jednej 7 a w drugiej 8 to czy opłaca się dawać 100zł więcej tylko dla tego jednego parametru?

Jakie znaczenie ma liczba slotów SATA w płycie głównej? Jeśli wszystkie parametry dwóch płyt są takie same, ale różnica jest tylko właśnie w tej liczbie slotów sata w jednej 7 a w drugiej 8 to czy opłaca się dawać 100zł więcej tylko dla tego jednego parametru?

Jak chcesz mieć W SUMIE aż 8 dysków (w tym też napędów typu CD, DVD, Blu-ray) to tak.
Jak nie to nie za bardzo ;) ...

Sądzę jednak, że aż o 100 PLN płyty by się nie różniły tylko ze względu na 1 port SATA. Zwróć uwagę czy nie ma tam też SLI (dwóch slotów PCI-express do podpięcia kart). Jeśli nie planujesz korzystać z dwóch GPU skreśl ten wybór.

Oj, te płyty się różnią dużo większą ilością ficzerów niż tylko dodatkowe wejście SATA. Zacznijmy od tego, że 5 ma dużo lepszą sekcję zasilania, więcej faz + jest ona cyfrowa w przeciwieństwie do 3. Jeśli chcesz podkręcać procek, to sporo lepszym wyborem będzie 5.

---------- Zaktualizowano 18:17 ----------

I oczywiście obie obsługują SLI. Nie sugeruj się opisami na stronie sklepów, bo często są one nic nie warte.

Hmm ok ale na przykład gdybym nie chciał kręcić procka tylko od razu zamiast kupować i5 4690K kupiłbym i7 4790 to w dalszym ciągu ma to znaczenie i lepszym wyborem jest ta z numerkiem 5 czy wtedy to znaczenie trochę zanika i ta z numerkiem 3 będzie w sam raz?

Gaming 5 będzie w dalszym ciągu lepsza, ale jej plusy nie będą miały wtedy takiego znaczenia jak w przypadku podkręcania i 3 jak najbardziej będzie ok.

http://www.morele.net/karta-sieciowa-gigabyte-gc-wb867d-i-660152/

Przy czym przypominam, że nawet dobrze zrobione sieci bezprzewodowe są umiarkowanie "wiarygodne", tzn. potrafią nie działać z byle powodu. Jeśli zależy ci na wysokiej jakości i niezawodności połączenia, to pozostaje ci tylko i wyłącznie kabel :p

No właśnie problem jest taki, że router jest 2 pokoje dalej a kabel łączący go z PC ma hm… kilkanaście dobrych metrów długości, wisi po ścianie na "ola Boga".

W Komputroniku pokazywali mi takie modemy na USB ale chyba lepiej kupić kartę sieciową z taką antenką, prawda? Ceny urządzeń takie same.

Top Bottom