Dying Light

+
>Do tej pory 3070 kompletnie mi wystarczyła...

No to mi zepsułeś humor ;), mam też tą kartę i myślałem że długo nic jej nie zajedzie taka jest OP :) , zwłaszcza że CP2077 śmiga ok i prawie bez gliczy.

ps. ale tu sprawdza się powiedzenie z lat 90' - w wyścigu technologicznym pomiędzy programistami i producentami sprzętu zawsze przegrywa użytkownik ;) .
Ja na szczęście nie gram dużo w gry AAA więc nie czuje potrzeby dla zmiany, ale współczuje osobom które kupiły tą kartę z myślą o wymagających grach.

Jeden kolega co gra na 3070 1440p /RT wysłał mi zdjęcie z "kapitulacji"

To nie jest normalna wydajność 3070 ( a miał zjazdy nawet do 15fps)
by zrobić 200m i nagle wydajność cudownie się naprawia i mamy

więc albo Techland to poprawi albo 3070 ma ciężko i teraz szkoda że nie dali wersji 16gb.

Można tylko sobie rzucić myślą "to co będzie ze stalkerem2"
To jest dokładnie tak samo jak u mnie. W prologu 60+ na ultra/bardzo wysokich bez żadnych problemów (oczywiście z DLSS) a zaraz po wejściu do miasta zaczęło się straszne klatkowanie. Martwi mnie jednak wykorzystanie 99% karty bo DL2 nie wygląda tak jakby tego potrzebował więc Techlandowi w tym przypadku mocno nie poszło z optymalizacją.

Karta jest ok. To gra jest żartem gdy spojrzymy na to, co sobą reprezentuje, a czego wymaga.
Tak naprawdę jak damy wszystko na maxa to Dying Light2 ma większe wymagania od Cyberpunka, a wizualnie jest lata świetlne, bo momentami ociera się o erę PS3

No ale tytuł ratuje się gameplayem który jest bardzo dobry i co do niego nikt nie ma wątpliwości.

Karta jest ok. To gra jest żartem gdy spojrzymy na to, co sobą reprezentuje, a czego wymaga.
Po prostu to już nie pierwszy raz jak widzę na internetach że 3070 niedomaga (chociaż jak dla mnie jest idealna), akurat tym razem odczułem to na swojej skórze.

Tak naprawdę jak damy wszystko na maxa to Dying Light2 ma większe wymagania od Cyberpunka, a wizualnie jest lata świetlne, bo momentami ociera się o erę PS3

No ale tytuł ratuje się gameplayem który jest bardzo dobry i co do niego nikt nie ma wątpliwości.
Nie powiedziałbym że to poziom PS3, ale LOD rzeczywiście odstaje.

A co do gameplayu to jak na razie mam mocno mieszane uczucia, bo z jednej strony parkour/freerun jest bardzo fajny ale z drugiej strony balans rozgrywki, elementy RPG i walka zdecydowanie nie są mocną stroną gry. A przynajmniej na początku chociaż patrząc na dostępne opcje w drzewku rozwoju to niewiele może się zmienić.

Ludzie z Techlandu jak czytają polskie fora to dochodzą do wniosku, że mogli grę wydać z włoskim dubbingiem (za brak, którego jest hejt) zamiast polskiego, bo za brak polskiego dub w Polsce nikt, by ich nie zganił, a nawet pochwalił.
REDzi jak czytacie to możecie zaoszczędzić trochę kasy i dodatki do CP2077 zrobić tylko z polskimi napisami (bo w sumie i tak piszecie po polsku), a dubbing sobie podarować...

Ludzie z Techlandu jak czytają polskie fora to dochodzą do wniosku, że mogli grę wydać z włoskim dubbingiem (za brak, którego jest hejt) zamiast polskiego, bo za brak polskiego dub w Polsce nikt, by ich nie zganił, a nawet pochwalił.
REDzi jak czytacie to możecie zaoszczędzić trochę kasy i dodatki do CP2077 zrobić tylko z polskimi napisami (bo w sumie i tak piszecie po polsku), a dubbing sobie podarować...
Trochę to dziwne że nie ma wersji włoskiej, ale podejrzewam że mogły tu stanąć na przeszkodzie wypadki losowe, tryb pracy zdalnej i zespól lokalizacyjny odpowiadający za taką wersje może nie był w stanie dowieźć na premierę.
Włosi niech tak nie sapią jacy to oni poszkodowani bo mają napisy, co innego jakby nie mieli ani pełnej ani kinowej lokalizacji jak my chociażby w RE:Village.

Generalnie niech wydają jak chcą, ale najlepszy wybór to mieć wybór. Blokowanie opcji zmiany języka z poziomu menu, zwłaszcza kiedy w udźwiękowienie gry wchodzi tyle pracy, to po prostu zwykle niedopatrzenie, zwłaszcza w dzisiejszym standardzie. Ja polskich dubbingów w grach wysokobudżetowych nie trawię - z paroma chlubnymi wyjątkami - chciałbym sobie móc go szybko i łatwo zmienić na angielski, zamiast bawić się w usuwanie paczek językowych albo, co jest większym absurdem, zmianę języka konsoli.

Generalnie niech wydają jak chcą, ale najlepszy wybór to mieć wybór. Blokowanie opcji zmiany języka z poziomu menu, zwłaszcza kiedy w udźwiękowienie gry wchodzi tyle pracy, to po prostu zwykle niedopatrzenie, zwłaszcza w dzisiejszym standardzie. Ja polskich dubbingów w grach wysokobudżetowych nie trawię - z paroma chlubnymi wyjątkami - chciałbym sobie móc go szybko i łatwo zmienić na angielski, zamiast bawić się w usuwanie paczek językowych albo, co jest większym absurdem, zmianę języka konsoli.
Wybór wyborem ale tylko w Polsce polscy gracze marudzą, że są "zmuszani" (karani??) do gry po polsku. To jest co najmnie dziwne. Narzekanie, że gra automatycznie ustawia język na jezyk konsoli? To zmień na angielski jak grasz po angielsku. Po co się męczyć?
Post automatically merged:

Trochę to dziwne że nie ma wersji włoskiej, ale podejrzewam że mogły tu stanąć na przeszkodzie wypadki losowe, tryb pracy zdalnej i zespól lokalizacyjny odpowiadający za taką wersje może nie był w stanie dowieźć na premierę.
Włosi niech tak nie sapią jacy to oni poszkodowani bo mają napisy, co innego jakby nie mieli ani pełnej ani kinowej lokalizacji jak my chociażby w RE:Village.
Włosi zawsze (prawie) dostają dubbing w dużych tytulach, stąd ten hejt. W Polsce dużo graczy, szczególnie "twardych" gra po angielsku, więc mało kto wymaga polskiej (o dubbingu niewspomnę), wersji, ba nawet recenzenci nie uznają braku takowej za wadę, a zaletę. Tak było w przypadku RVIII. Tylko jeden recenzen zauważył brak polskiej wersji...

Last edited:
Wybór wyborem ale tylko w Polsce polscy gracze marudzą, że są "zmuszani" (karani??) do gry po polsku. To jest co najmnie dziwne. Narzekanie, że gra automatycznie ustawia język na jezyk konsoli? To zmień na angielski jak grasz po angielsku. Po co się męczyć?
Aha.
No jasne, co za problem.
To nieistotne, że zmieniając język konsoli zmieniam całość narzuconej z góry lokalizacji, łącznie z napisami. Zrobię to, dla jednej gry. A później, jak będę grał w grę, w której udostępniono już absolutnie podstawową funkcjonalność dowolnej zmiany języka udźwiękowienia i napisów, chcąc sobie dla wygody ustawić polskie, zmienię ten język konsoli z powrotem.
Bardzo wygodne rozwiązanie, faktycznie. Nie ma problemu, absolutnie.

Nie sądziłem, że oczekiwanie wygodnego rozwiązania, dostępnego w prawie każdej innej grze, jest "dziwne", ale widocznie jestem ekscentrykiem.

Aha.
No jasne, co za problem.
To nieistotne, że zmieniając język konsoli zmieniam całość narzuconej z góry lokalizacji, łącznie z napisami. Zrobię to, dla jednej gry. A później, jak będę grał w grę, w której udostępniono już absolutnie podstawową funkcjonalność dowolnej zmiany języka udźwiękowienia i napisów, chcąc sobie dla wygody ustawić polskie, zmienię ten język konsoli z powrotem.
Bardzo wygodne rozwiązanie, faktycznie. Nie ma problemu, absolutnie.

Nie sądziłem, że oczekiwanie wygodnego rozwiązania, dostępnego w prawie każdej innej grze, jest "dziwne", ale widocznie jestem ekscentrykiem.
To ty napisałeś, że chcesz zmienić jezyk polski na angielski, a w grze tego "zapomniano". Dla mnie to jest dziwne, ale coż, jestem ekscentrykiem. Zapewne Anglicy czy Niemcy też zgrzytają zębami nie mogąc wyłączyć swego jezyka. Możliwość zmiany języka twórcy dadzą w którymś paczu, bo łatają grę cały czas. Wystarczy im zgłosić. Dużo poprawek językowych w polskiej wersji już wprowadzili.

To ty napisałeś, że chcesz zmienić jezyk polski na angielski, a w grze tego "zapomniano". Dla mnie to jest dziwne, ale coż, jestem ekscentrykiem. Zapewne Anglicy czy Niemcy też zgrzytają zębami nie mogąc wyłączyć swego jezyka. Możliwość zmiany języka twórcy dadzą w którymś paczu, bo łatają grę cały czas. Wystarczy im zgłosić. Dużo poprawek językowych w polskiej wersji już wprowadzili

Jestem graczem, który lubi grać z angielską lokalizacją -> nie mam możliwości zmiany języka z poziomu menu, na co pozwala mi znakomita większość innych gier -> żeby ten język zmienić, muszę stosować rozwiązania "na okrętkę", które są niewygodne -> mówię jednocześnie, że najlepszy wybór, to mieć wybór -> krytykuję zastosowane rozwiązanie, tudzież jego brak, bo jest to absolutnie podstawowa funkcjonalność, zaznaczam ponownie, dostępna wszędzie indziej -> według ciebie jestem dziwny, zgrzytam zębami i sugeruję Techlandowi, a nawet Cedepowi, że nie muszą się starać o polską lokalizacje w przyszłości, bo jestem jednym z tych dziwnych, zgrzytających zębami, psioczących na polski język graczy.

Nie wiem, co tu się zadziało i dokąd dalej zmierza ta dyskusja, ale dla mnie temat jest raczej zamknięty.
Let's agree to disagree.

Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby w grze zrobić korytarzowy prolog, który trwa prawie trzy godziny. Chyba jestem już na etapie otwartego świata, ale nie mogę pozbyć się wrażenia ciasnoty. Duża zmiana w stosunku do pierwszej części, gdzie fabuła zaczynała się od skoku spadochronowego głownego bohatera, a mapa stała otworem od samego początku... To w kwestii przydługiego intra, jakbym nie widział, ze to open world, to dałbym sobie spokój po godzinie.

Trochę bardziej krytyczna ocena 6/10 bo co zostało skrupulatnie wypunktowane, pod wieloma względami jest regres w stosunku do jedynki.

Za bardzo się spięli z tym Dying Light 2. Zamiast w 3 lata zrobić klasycznego sequela w stylu więcej tego samego to dłubali 7 lat sami nie wiedząc co chcą zrobić.