W ramach wersji next genowej kilka modów zostało zintegrowanych z grą. Osobiście myślę że jest więcej modów które mogłyby być zintegrowane. Są to różnego rodzaju usprawnienia rozgrywki i poprawki które wg mnie nie ingerują mocno w grę. Dodatkową zaletą integracji ich byłoby ułatwienie instalacji kolejnych modów (mniejsza ilość konfliktów przy instalacji) i danie ich graczom konsolowym (co może też być uznane za wadę
)
Zastanawiam się czy takie coś jest możliwe (wydaje się że tak z racji iż jesteśmy dość świeżo po wydaniu wersji next genowej i kilku hotfixów)
www.nexusmods.com
Zestaw poprawek stworzonych przez społeczność. Z tego co wiem podobny zestaw został dodany do gry jednakże jest on mniej obszerny od Brothers in Arms.
www.nexusmods.com
Zdecydowanie ułatwia zażywanie eliksirów i innych podobnych rzeczy. Przy okazji może warto by było również delikatnie przebudować menu eliksirów. Eliksirów i odwarów jest bardzo dużo co sprawia że czasem trudno jest znaleźć ten odpowiedni na liście. Bomby i oleje mogłyby mieć kolumny o połowę niższe i ustawione jedna pod drugą co dałoby możliwość umieszczenia osobnych kolumn dla eliksirów i wywarów.
www.nexusmods.com
to wydaje się dość oczywiste. Ewentualnie można dać dopisek przeczytane/nieprzeczytane
www.nexusmods.com
Usprawnienie w przeglądaniu zestawów wiedźmińskich dokonane poprzez dość prostą zmianę. Możliwe że przypadłoby się również filtrowanie kraftowalnych itemów po klasie unikalności (zestaw wiedźmiński, unikat, mistrzowski, magiczny, zwykły)
www.nexusmods.com
Mi osobiście nie udało się znaleźć sprzedawcy który chciałby kupić moje bełty.
www.nexusmods.com
O ile problem petard został rozwiązany (wszystkie są dostępne w szybkim menu) to wciąż miło by było mieć szybki dostęp do większej ilości przedmiotów konsumowalnych. Powiększone kieszenie to również rzecz którą chciałbym mieć. (Szybkim dostępem do ekwipunku się nie bawiłem więc nie mam zdania).
www.nexusmods.com
Prosty mod usprawniający menu rozmontowywania. Osobiście mam uwagę iż na ekranie powinna być informacja o tym ile mamy już danych przedmiotów oraz o tym ile ich otrzymamy podczas rozmontowywania.
www.nexusmods.com
Mod który ułatwia przeglądanie questów, można wziąć się za jakiś w pobliżu zamiast żmudnie przeszukiwać dziennik. Pozwała też łatwiej szukać sprzedawców.
www.nexusmods.com
Oglądanie intro przy każdym uruchomieniu nie jest zbyt interesujące, dobrze by było gdyby gra je automatycznie pomijała po pierwszym obejrzeniu.
Jest też kilka modów których integracja byłaby bardziej skomplikowana i może się wydawać nie do końca zgodna z duchem gry, wciąż jednak są warte rozważenia.
Zdecydowanie sprawiłoby że gra będzie wygodniejsza. Jednakże, w trakcie niektórych misji ta możliwość musiałaby być zablokowana aby nie tworzyć problemów z rozgrywką.
www.nexusmods.com
Podobne ułatwienie, chociaż sprawia że niektóre drogowskazy będą wyglądały po prostu dziwnie.
Nikt nie lubi jeździć wolno
Ani chodzić
Zastanawiam się czy takie coś jest możliwe (wydaje się że tak z racji iż jesteśmy dość świeżo po wydaniu wersji next genowej i kilku hotfixów)

Brothers in Arms - TW3 Bug Fix and Restored Content Collection - Next-Gen
Definitive collection of 5,000+ bug fixes and restored content from across the entire game.

Better Than Icons - NextGen
What is this? Better Than Icons mod? - It's like Better Icons but Better! God forgive me, lol)))Include Potions, Oils, Mutagen Potions, Bombs, Quest Items, Glyphs and Runes. HoS and B&W Comp

No Pop-Up for Read Books - Next-Gen
Removes notification for books and documents you have already read.

(SNC) Standardised Naming Convention - Witcher Gear
Provides a standardised naming convention for all Witcher Gear including DLC.

Sellable Bolts
A simple mod that allows selling of crossbow bolts to various traders, such as blacksmiths and armorers.

More Quick Slots - Better Radial Menu - Quick Inventory
Doubles the number of quick slots for consumables. Adds 3 new bomb slots in Quick Access menu. Adds a new HUD module named Quick Inventory, from which you can drink potions or decoctions, apply oils,

Component Part Stock on Dismantle Screen
Displays the quantity of dismantle parts the player already have (stash included).

All Quest Objectives On Map
Shows on map all objectives for all player's active quests. Like tracking multiple quests in the same time. You can also change the currently tracked objective without going to the Quests menu. Option

Fast Launch (Skip Startup and Narrated Loading Recap Videos) Next-Gen
Fast Launch (Skip Startup and Narrated Loading Recap Videos) for Next-Gen update (should work on older versions too!)

Jest też kilka modów których integracja byłaby bardziej skomplikowana i może się wydawać nie do końca zgodna z duchem gry, wciąż jednak są warte rozważenia.

DLC - Fast Travel Pack - Next-Gen
Adds 41 Fast Travel signposts to the game (both restored ones intended by CDPR and some placed for convenience).