Wiedźmin 3: świat

+

Arraqnz

Guest
Mengaard said:
Z jakiego tytułu? Idziemy w stronę Brokilonu, którego nie będzie. Jak będzie wyglądać granica? O to mi chodzi.
"Wchodzisz na obszar zastrzeżony, brak wspomnień tego wydarzenia, zaraz dostaniesz w dupę strzałą w kolano od driady, lepiej stąd spadaj albo sami cie przeniesiemy do jakiejś wioseczki."

Kiedy to ludzi dotrze, że z Novigradu do Brokilonu to jak z Gdańska do Zakopanego? ; ) Nie wiem skąd wam się bez przerwy bierze ten Brokilon w postach, przecież to leży tak daleko, jakbyście nagle o Flotsam pisali.

meJKu said:
Kiedy to ludzi dotrze, że z Novigradu do Brokilonu to jak z Gdańska do Zakopanego? ; ) Nie wiem skąd wam się bez przerwy bierze ten Brokilon w postach, przecież to leży tak daleko, jakbyście nagle o Flotsam pisali.
No, bez przesady, cała Polska raczej nie ;)
Ale takie Kujawsko-Pomorskie by się bez problemu między Novigradem a Brokilonem zmieściło.

Guest 3669645

Guest
Wszyscyście się deczko zagalopowali, Brokilon, Wyzima WTF :D Jeszcze cały obszar do Vengerbergu od razu. Żeby po uratowaniu Yen wpaść czasem do niej na herbatkę.

Polliver said:
Ja bym chętnie zobaczył co jest na południe od Nilfgaardu, ale to już raczej prośba nie do Redów.
Za chwilę niektórzy będą chcieli wybudować w porcie Pintę, Santa Marię i Ninę, by na nich wypłynąć na zachód w poszukiwaniu alternatywnej drogi do pustyni Korath ;) .
W sumie - czemu nie?

Napisałem w stronę Brokilonu, nigdzie nie napisałem, że tam dojdziemy, to tylko przybliżenie kierunku marszu było.

mbwrobel said:
Za chwilę niektórzy będą chcieli wybudować w porcie Pintę, Santa Marię i Ninę, by na nich wypłynąć na zachód w poszukiwaniu alternatywnej drogi do pustyni Korath ;)/> .
W sumie - czemu nie?
Hmm. Może w następnej części zagramy nie Cirillą, nie Vesemirem, a Fabiem Sachsem? Jego imieniem nazwano odległy przylądek, kraniec kontynentu. Jeszcze bardziej uhonorowano go w (niekanonicznym) opowiadaniu "Wesoły, niewinny i bez serca" Władimira Arieniewa - nazwę "Fabiola" nosiła tam spora wyspa czy też kontynent, Nowy Świat.

Uwielbiam u Sapkowskiego właśnie te drobniutkie wtręty, które jednak wspaniale rozwijają i dopełniają przestrzeń czy historię. Takie rzucone od niechcenia, a jednak zawierają w sobie całe opowieści.
Przykładowo Brokilon. Niby w stanie ciągłej wojny z ludźmi, skazany na zniszczenie, a z jednej wzmianki bajarza Pogwizda dowiadujemy się, że jednak przetrwał, więc może i driady też.

SMiki55 said:
No, bez przesady, cała Polska raczej nie ;)/>
Ale takie Kujawsko-Pomorskie by się bez problemu między Novigradem a Brokilonem zmieściło.
http://siedliszcze.republika.pl/sapkowski/mapa.htm
http://i.imgur.com/zRgxXYI.jpg

Temeria wielokrotnie powtarzano, że jest wielkości mniej więcej Polski. Więc nie róbmy z wielkich państw nagle malutkich województw.

Ta mapa jest wyprodukowana prawdopodobnie przez Apple.

Ale akurat z przybliżonym rozmiarem porównywanym do Polski mógłbym się zgodzić. Trudno to jednoznacznie określić, ale kierując się przykładowo odległością z Ellander do Stojezior, czyli 500 mil, to Temeria wygląda na jakieś 250-300 mil z południa na północ. Polska ma około 650 kilometrów. Czyli konno, robiąc powiedzmy 40 km dziennie, przejedzie się Temerię w dwa tygodnie.
Chyba.

Do czego nas przeniesie? do czego będziesz chciał odpali się menu a w tle jakiś fajny widoczek, nie głupie rozwiązanie :). Czemu ? Bo Geralt szuka Yen a nie zwiedza.Nadal boli mnie że tak nie wiele wiemy.

meJKu said:
http://siedliszcze.republika.pl/sapkowski/mapa.htm
http://i.imgur.com/zRgxXYI.jpg

Temeria wielokrotnie powtarzano, że jest wielkości mniej więcej Polski. Więc nie róbmy z wielkich państw nagle malutkich województw.
Gratulacje, właśnie zamieściłeś link do mapy, którą AS określił jako najgorsze odwzorowanie Kontynentu

Temeria jest wielkością zbliżona do współczesnej Polski, z wasalami nawet większa. Ale obszar pomiędzy Novigradem a Brokilonem jest wielkością przybliżony do województwa.

PS: nie nazywaj mojego województwa malutkim...

Mi się wydaje że aby dostać się na wyspy Skellige trzeba będzie płynąć większym statkiem gdzieś z dalszej północy np. z Novigradu i wtedy będzie krótki filmik, ekran ładowania i jesteśmy na wyspach, dopiero między wyspami będziemy poruszać się własną łodzią. Oxenfurtu ma nie być więc jest zajęty lub zniszczony przez Nilfgard to może będziemy się poruszać z Novigradu tylko na Północ lub północny-wschód bo od południa już będą ziemie Nilfgardu.

To samo można powiedzieć o polowaniu, o grafice, granicach, Geralcie i całej reszcie i wyrzucić w ogóle forum. :p

007Prezes007 said:
Mi się wydaje że aby dostać się na wyspy Skellige trzeba będzie płynąć większym statkiem gdzieś z dalszej północy np. z Novigradu i wtedy będzie krótki filmik, ekran ładowania i jesteśmy na wyspach, dopiero między wyspami będziemy poruszać się własną łodzią. Oxenfurtu ma nie być więc jest zajęty lub zniszczony przez Nilfgard to może będziemy się poruszać z Novigradu tylko na Północ lub północny-wschód bo od południa już będą ziemie Nilfgardu.
Nie całe południe jest zajęte przez Nilfgaard. W części Temerii, w krainie Vellin, wciąż toczą się walki (gdyby "Sezon" został wydany rok wcześniej, granica pewnie pokrywała by się z rzeką Emblą, południową odnogą Pontaru. Nie został jednak wydany wcześniej, więc granic neutralnego obszaru można tylko domyślać)

Poza tym, według outra dwójki, Mahakam i Brokilon zostały ominięte przez wojska Cesarstwa. Nie wiadomo także, jaka sytuacja panuje w krajach zachodnich - w Cidaris, Bremervoord, Verden i Kerack.

Top Bottom