U mnie ciągnie,ale 6800xt to i tak w tej samej cenie co 3070No cóż - na pewno do RT lepszy, niż cokolwiek z oferty AMD w tych pieniądzach. CP2077 z RT ciągnie w 60 fps.
U mnie ciągnie,ale 6800xt to i tak w tej samej cenie co 3070No cóż - na pewno do RT lepszy, niż cokolwiek z oferty AMD w tych pieniądzach. CP2077 z RT ciągnie w 60 fps.
Mówisz o nowych, czy pokoparkowych? Poniżej ceny z pierwszego lepszego popularnego sklepu, który ma w ofercie obie karty. Najtańsze modele, jakie mają:U mnie ciągnie,ale 6800xt to i tak w tej samej cenie co 3070
Nie ma sensu,to wystarczy a kolega na górze niech kupi cl16 po całej długości i przy 3600 no chyba że lubisz więcej np 4000Ja też się przesiadłem na ten procek i zastanawiam się - poniższej pamięci chyba nie ma sensu wymieniać?
![]()
Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMW32GX4M4D3600C16) - Pamięć - Morele.net
Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMW32GX4M4D3600C16) jest dostępny w Morele.net! Szukasz tego produktu? Sprawdź - najczęściej to właśnie Morele.net ma najniższą cenę w Polsce.www.morele.net
A chociażby nzxt cam. W lewym dolnym rogu zostawiam sobie okienko z temp. CPU i GPU, zużycia RAM i prędkości obrotów wiatraków z CPUJakiego programu do sprawdzania temperatur używacie?
MSI afterburner i Riva tuner statistic serverJakiego programu do sprawdzania temperatur używacie?
Program nie ma tu znaczenia - i tak wszystkie wyświetlają dane z tych samych czujników. Całkiem sprawny jest ten wbudowany w Windows - wciskamy Win+G i klikamy ikonkę "Wydajność" (wyglądająca jak monitorek z wykresem). Można go przypiąć, wyświetlić na przezroczystym tle, a nawet w pewnym skromnym zakresie konfigurować. Dla kogoś, kto chronicznie nienawidzi instalacji dodatkowego oprogramowania (pozdrawiam wrogów EpicaJakiego programu do sprawdzania temperatur używacie?
No właśnie karta rtx 4080 jest drogawa, a taki rx 7900xtx ma 24 gb vram, a jest tańszy. No może gdzieś na allegro złapie taniej 4080 lub dozbieram więcej. Ceny według mnie w ogóle kart są sporawe jeśli porównywać wydajność do ceny. Lub zdecyduje się na rx. Popatrzę porównania na YT i pomyślę.16 GB VRAM w 4080 vs 20 GB VRAM w RX 7900XT. Nie myślę, żeby to nawet w 4k jakąś specjalną różnicę robiło, ale w 4080 masz DLSS 3 z frame generatorem i lepszą wydajność w RT. Jednakże cena już może różnicę zrobić, bo nawet RX 7900XTX jest tańsza od RTX 4080.
Szczerze mówiąc mocno się nie zagłębiałem w porównanie tych kart, bo cenowo są poza moim zasięgiem - pół roku temu kupiłem RTX 3070 i wciąż portfel mnie boli. Poszukaj na YouTube porównań, pooglądaj, zajrzyj do portfela i wtedy będzie Ci łatwiej zdecydować.
Jeśli masz dwie różne pamięci to należy wybrać profil XMP od wolniejszej pary (w twoim przypadku CL17), bo inaczej mogą działać niestabilnie, choć przy takich taktowaniach nawet wtedy mogą być z tym problemy, bo różnią się napięciem dla profilu XMP, jedne mają 1.5V, drugie 1.4V, najpewniej trzeba będzie manualnie ustawiać ich parametry w biosie.Pytanko:
Posiadając 4 kości RAM (wszystkie 8GB) - dwie pary o różnych parametrach, dajmy na to jedne mają 4000MHz a drugie 3600MHz, lub na przykład różne opóźnienia, lub inne napięcie ustalone w XMP, to włączając w biosie profil XMP jaki będzie rezultat? Dla wszystkich 4 zostanie załadowany profil z tych "gorszych"? A może każda para dostanie swój dedykowany profil XMP? Jak to działa w praktyce?
Czy są jakieś poważniejsze negatywne skutki takiego połączenia?
EDIT:
Dla przykładu:
Obecnie posiadam zestaw - 16GB (2x8GB) G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 4000MHz, CL15 (F4-4000C15D-16GVK)
https://www.gskill.com/product/165/184/1580375409/F4-4000C15D-16GVK
Chciałem dokupić drugą identyczną parę żeby mieć 32GB, ale niestety te kości są na tą chwilę niedostępne.
Dostępne, najbliższe parametrami są te - 16GB (2x8GB) G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 4000MHz, CL17 (F4-4000C17D-16GVKB)
https://www.gskill.com/product/165/184/1580375409/F4-4000C15D-16GVK
Różnice to właściwie tylko nieco gorsze opóźnienia i napięcie pracy w XPM. W nawiązaniu do pytania zadanego wyżej, jak się to będzie zachowywało w parze?
Może udało by się im wyrównać parametry poprzez ręczne OC?