Brak opcji "mods" w menu gry

+
Witam serdecznie. Wiedźmolol za pierwszym podejściem modował mi się idealnie, nie miałem z niczym problemu. Po odinstalowaniu gry jednak mimo, że mody instalują się elegancko przez nexusa, a w folderze z grą mam folder mods wypchany zawartością, to w grze nie zmienia się absolutnie nic. Nawet najprostsze mody nie działają, a tak jak w temacie, folderu mods w grze nie ma.

Przekopałem pół internetu, sporo szukałem na forach, nie jestem odosobnionym przypadkiem, z tym że nikomu nikt nie podsunął rozwiązania problemu

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i stawiam (nawet nie wirtualne a prawdziwe) piwo. Prześlę kurierem ;p

Próbowałem, efekt był ten sam.
Instalowałem też poza folderem, tworzyłem nowe, cuda wianki. Nic nie pomogło.

P.S. Grę odinstalowałem kiedy ten problem dostrzegłem. Po instalacji ponownej również nic się nie zmieniło chociaż zadbałem o wyczyszczenie folderów związanych z grą z jakichkolwiek śladów modów

Dziwne, bardzo dziwne... Jaki masz system? Czy wklejasz do folderu "mods" foldery, których nazwy zaczynają się od "mod...". Czy folder "mods" znajduje się w głównym katalogu gry, w towarzystwie folderów "bin" i "data"? Wiem, że pytam o oczywistości, ale trzeba od czegoś zacząć :D

Nie ma problemu, i tak dziękuję za zainteresowanie tematem. ;)

Windows 8, folder mods znajduje się w głównym katalogu gry, obok tychże folderów. Nazwy zaczynają się na mod.

Szukam i kombinuje dalej, przecież to musi być na wyciągnięcie ręki rozwiązanie!

edit: podejrzewałem, że coś jest nie tak ze ścieżką instalacji modów nexusa, ale skoro faktycznie te mody są w folderze z grą to chyba nie może być przyczyną.
edit2: Wiedźmin po reinstalacji został umiejscowiony na innym dysku (z c na d, kończyło się miejsce) ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie.
edit3: Gra z platformy GOG.

Last edited:
Nie ma problemu, i tak dziękuję za zainteresowanie tematem. ;)

Windows 8, folder mods znajduje się w głównym katalogu gry, obok tychże folderów. Nazwy zaczynają się na mod.

Szukam i kombinuje dalej, przecież to musi być na wyciągnięcie ręki rozwiązanie!

edit: podejrzewałem, że coś jest nie tak ze ścieżką instalacji modów nexusa, ale skoro faktycznie te mody są w folderze z grą to chyba nie może być przyczyną.
edit2: Wiedźmin po reinstalacji został umiejscowiony na innym dysku (z c na d, kończyło się miejsce) ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie.
edit3: Gra z platformy GOG.
Witam.
Jeśli chodzi o opcję mods w grze to muszą być zainstalowane mody, które wspierają tę opcję. Oprócz instalacji w katalogu 'mods' trzeba też zainstalować część plików w innych katalogach gry np. 'dlc'. Tak instalowałem np. moda na alchemię Primer
Jeśli chodzi o sam folder 'mods' to sprawdź uprawnienia dostępu do tegoż folderu. Może gra nie ma uprawnień do odczytywania plików?
Jest jeszcze jedna możliwość. Obecny program do instalacji modów z Nexusa (ja korzystam ze starszej lepszej, a i tak instaluję ręcznie) nie wstawia samych plików tylko skróty do nich, przynajmniej tak było u mnie dlatego wróciłem do starszego programu, może to jest przyczyna?

Szczerze mówiąc problemy zaczęły się mniej więcej po instalacji najnowszej wersji Nexusa. Dziękuję Ci bardzo, pobawię się teraz z tym tematem trochę i dam znać czy coś to pomogło.

Zadziałało. Folder mods się pojawił. :) Stało się to po instalacji starej wersji nexusa i reinstalacji modów. Czyli trop z tą starą wersją okazał się właściwy. Wielkie dzięki za pomoc i z fartem! ;)

Miałem ochotę pograć na modzie Darker Nights, lecz niestety nie widzę w grze opcji zakładki "Mods".

Grę reinstalowałem dzisiaj, zainstalowałem Custom Localization Fix tez nic nie dało. A chcę pograć na ciut ciemniejszej nocy. Pomocy

Edit. Naprawione trzeba było przerzucić plik dn_menu.xml z Darker Nighta do folderu The Wiher 3 Wild Hunt> bin> config> r4game> user_config_matrix> pc

Last edited:
Wejdź w folder tego moda (Witcher 3\Mods\modDnNew), skopiuj folder "bin" i wklej do głównego folderu z grą.

@Monetkouer
Nie dość, że założyłeś temat w złym dziale, to jeszcze niepotrzebnie - bo podobny już istniał.
Na przyszłość rozejrzyj się po forum PRZED założeniem nowego wątku.

Przeniesione.

@Monetkouer
Nie dość, że założyłeś temat w złym dziale, to jeszcze niepotrzebnie - bo podobny już istniał.
Na przyszłość rozejrzyj się po forum PRZED założeniem nowego wątku.

Przeniesione.

No cóż widziałem ten temat. Nie pomógł mi. Nie umiem posługiwać się żadnymi forami. A dzięki tobie poczułem się jak na elektrodzie.pl. Cya

Witam, postanowiłem ostatnio po raz pierwszy wgrać sobie parę modów (dokładnie mod TradeMen, Super Turbo Lighting Mod oraz All Quest Objectives On Map). Na początku instalowałem mody przez Vortex (czyli chyba ten następca Nexus Mod Manager), ale żaden nie działał i nie wyświetlała mi się zakładka "mods" chociaż WitcherScriptMerger je wykrywał i nie pokazywał żadnych konfliktów.
Następnie pobrałem ręcznie te mody i wsadziłem je do folderu "Mods", tym razem sytuacja taka sama z WitcherScriptMerger, ale mody nie działają i zakładki "mods" nie ma.
Nie wiem czy coś robię źle, bo jestem kompletnym amatorem w tym temacie, a szukając pomocy w internecie niczego co mogłoby mi pomóc nie znalazłem.
edit: problem rozwiązany

Last edited:
Odświeżę temat bo mam ten sam problem. Brakuje mi w menu zakładki MODS, o dziwo mody działają tylko nie widać tejże opcji. Instalowałem je ręcznie przez stworzenie folderu "Mods" i w razie konieczności wrzucałem też dodatki do folderu DLC.
Ma ktoś może pomysł w czym tkwi problem ?

Z tego co pamiętam, to nie wszystkie mody powodują dodanie tej zakładki. Niektóre po prostu sobie działają bez niej.

Czyli dopiero kiedy mod daje jakieś opcje do ustawienia w grze pojawi się tak zakładka?
Wg mnie tak. U mnie taką zakładkę dodał mod "Primer". Dodatkowo jest ona dopiero widoczna w menu w grze, a nie w głównym menu po włączeniu gry.

Dzięki za pomoc. Spróbuję w takim razie ściągnąć moda, który powinien taką zakładkę dodać i zobaczę jak to się u mnie rozwinie :)

Top Bottom