Forums
Games
Cyberpunk 2077 Thronebreaker: The Witcher Tales GWENT®: The Witcher Card Game The Witcher 3: Wild Hunt The Witcher 2: Assassins of Kings The Witcher The Witcher Adventure Game
Jobs Store Support Log in Register
Forums - CD PROJEKT RED
Menu
Forums - CD PROJEKT RED
  • Najnowsze
  • AKTUALNOŚCI
  • DZIAŁ OGÓLNY
    SUGESTIE
  • FABUŁA
    ZADANIA GŁÓWNE ZADANIA POBOCZNE KONTRAKTY
  • ROZGRYWKA
  • DZIAŁ TECHNICZNY
    PC XBOX PLAYSTATION
  • SPOŁECZNOŚĆ
    TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA) TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA) INNE GRY
  • RED Tracker
    Cyberpunk Seria gier Wiedźmin GWINT
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT WIEDŹMINA)
TWÓRCZOŚĆ FANÓW (ŚWIAT CYBERPUNKA)
INNE GRY
Menu

Register

Elden Ring - gra From Software i George'a R. R. Martina

+
Solan7

Solan7

Forum veteran
Jun 12, 2019
Nie widziałem jeszcze na forum tematu o tej grze, która zapowiada się niezwykle obiecująco :)

Twórcy serii Dark Souls, Bloodborne i Sekiro znów podnoszą poprzeczkę, przy okazji wracając do stylistyki dark fantasy. Elden Ring ma być grą o mechanice i poziomie trudności znanych z poprzednich gier studia, lecz dodatkowo osadzoną w otwartym świecie. Tutaj od razu słowo wyjaśnienia dla tych, których odstrasza zwrot "otwarty świat" w grach tego typu - twórcy nie zamierzają tworzyć świata pustego i monotonnego niczym ze Skyrima, lecz raczej coś w stylu gier Gothic 1 i 2, gdzie lokacje były złożone, skomplikowane i wielopoziomowe, a dostępu do dalszych części świata bronili coraz bardziej wymagający przeciwnicy.

Mitologię świata wraz z Hidetaką Miyazakim opracował George R. R. Martin, autor Pieśni Lodu i Ognia, na podstawie której powstał serial Gra o Tron. Mitologia ta, wraz z całym projektem i charakterem świata przedstawionego ma nawiązywać do mitologii nordyckiej i być osadzona w realiach dark fantasy, podobnie jak seria Souls.

Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, powracają znane z Soulsów mechaniki RPG, jak choćby kreator postaci oraz ogromna różnorodność broni i przedmiotów, z których gracz może korzystać. Ponoć sposobów na poradzenie sobie z przeciwnikami ma być jeszcze więcej niż w DS, prawdopodobnie zostaną również wykorzystane niektóre mechaniki z Sekiro: Shadows die twice. Osobiście liczę na większą mobilność postaci, możliwość korzystania z liny lub chociażby skoków i wspinaczki.
Ponadto, świat ma być podzielony na pewnego rodzaju regiony, z których każdy będzie posiadał własny zestaw bossów i pewnego bossa głównego, którego zabicie pozwoli graczowi przejąć pewne jego "moce", "zdolności" (?). Twórcy obiecują, że nie zabraknie również wspaniałych, wielopoziomowych zamków, czy innych tego typu lokacji charakterystycznych dla wcześniejszych gier From Software.

Tak czy inaczej, zapowiada się rewelacja, szczególnie że studio jak dotąd nigdy nie zawiodło oczekiwań graczy. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, a na razie musimy zadowolić się filmową zapowiedzią i wywiadem z twórcą gry, do którego link zamieszczam poniżej:

https://news.xbox.com/en-us/2019/06/09/hidetaka-miyazaki-and-george-rr-martin-present-elden-ring/

Co sądzicie o nowej produkcji FromSoft? Jakieś spekulacje, oczekiwania? :)

Last edited: Jun 12, 2019
hertores

hertores

Forum veteran
Jun 12, 2019
Na pewno nie będzie to przeciętniak. Kto wie może spodoba mi się bardziej od serii DS. Czekam na jakiś pokaz gameplayu.

• RED Point
Reactions: shasiu
rafal12322

rafal12322

Forum veteran
Jun 12, 2019
Ja czekam bardzo, póki co mam ograne jedynie Sekiro oraz Demon's Souls. Obie gry podobały mi się niesamowicie i ufam że tutaj będzie podobnie. Liczę, że zrobią mix tego co było w soulsach i sekiro. Walka w zwarciu + możliwość ataku z ukrycia przy wykorzystaniu różnych gadżetów bo to niesamowicie urozmaica rozgrywkę. Fajnie, że wracają do kreatora postaci oraz wyboru ekwipunku. Sekiro trochę na tym straciło, przez to że był tylko jeden strój i jeden miecz mocno ucierpiał na tym handel w grze. Na dalszym etapie nie miałem już co robić z senami i przepuszczałem je kupując różne bezwartościowe bzdety... O klimat i projekt lokacji się nie martwię bo tutaj From Soft są mistrzami ;)

Solan7

Solan7

Forum veteran
Jun 12, 2019
Zapomniałem dodać, że produkcja ruszyła od razu po wydaniu drugiego DLC do Dark Souls 3, a zatem już w marcu lub kwietniu 2017 (!). Tak więc liczę, że na Gamescomie pokażą fragmenty rozgrywki, a premiera nie będzie jakoś strasznie odległa... Chociaż skoro pomaga im Martin, to może być różnie, a gra może wyjść w 2030 ;)
@rafal12322 ataki z ukrycia będą na pewno, jeśli zapowiadają bardzo duże możliwości customizacji postaci :) A jeśli nie grałeś w DS to polecam, klimat i design lokacji w trójce są nieprawdopodobne...

rafal12322

rafal12322

Forum veteran
Jun 12, 2019
Właśnie mam w planach ograć trylogię i BB bo szkoda zaprzepaścić takie świetne gry tylko brak czasu... Demon's Souls przeszedłem chyba 3 razy pod rząd, kawał świetnej gry z mechanikami które później już się nie pojawiły. Chętnie bym zobaczył remaster albo drugą część ;)

hertores

hertores

Forum veteran
Jun 12, 2019
rafal12322 said:
Właśnie mam w planach ograć trylogię i BB bo szkoda zaprzepaścić takie świetne gry tylko brak czasu... Demon's Souls przeszedłem chyba 3 razy pod rząd, kawał świetnej gry z mechanikami które później już się nie pojawiły. Chętnie bym zobaczył remaster albo drugą część ;)
Click to expand...
W demons Souls tez bym pogral ale nie mam Ps3...niby chwile na emulatorze spróbowałem ale jakos dziwnie tak xd A co do trylogii DS to dzieki trójce sięgnąłem po cala trylogie. Obecnie gram we wszystkie naraz xd

Solan7

Solan7

Forum veteran
Jun 12, 2019
hertores said:
W demons Souls tez bym pogral ale nie mam Ps3...niby chwile na emulatorze spróbowałem ale jakos dziwnie tak xd A co do trylogii DS to dzieki trójce sięgnąłem po cala trylogie. Obecnie gram we wszystkie naraz xd
Click to expand...
Przyznam się że też dzięki trójce pokochałem Soulsy... I grałem tylko w DS 3 z dodatkami, i odrobinę w DS 1. Ale wszystkie pozostałe gry From Software obejrzałem od początku do końca na YouTubie, więc przynajmniej połowicznie się liczy ;) Mimo to mogę brzmieć w tym wątku jak totalny fanboy...

Wydaje mi się, że na rynku brakuje porządnych gier RPG osadzonych w typowych światach fantasy. W sumie jedyne co przychodzi mi do głowy to serie Gothic, Elder Scrolls, Dark Souls i Wiedźmin oczywiście. Dla porównania takich np. FPS-ów lub gier sieciowych mamy setki... Mam nawet wrażenie że więcej jest bijatyk, slasherów, gier wyścigowych i symulatorów niż RPG-ów fantasy. Dlatego każdy nowy tytuł powoduje ogromny hype, szczególnie jeśli jest tworzony przez tak znamienitych twórców :)

Przy okazji, widzę że jesteś fanem Wardruny :D Właśnie pisałem na YT że byłoby świetnie, gdyby pomagali przy muzyce do Elden Ring, skoro gra ma mieć klimat nordycki...

• RED Point
Reactions: hertores
hertores

hertores

Forum veteran
Jun 12, 2019
@Solan7 Uwielbiam nordyckie klimaty xd Einar Selvik jest otwarty na tego typu propozycje 😄

lambert88888

lambert88888

Fresh user
Jun 14, 2019
G.R.R Martin to niech lepiej *** napisze w końcu "Wichry Zimy". Bierze się za wszystko co się da, a od 8 lat nie może skończyć najważniejszej powieści.

Last edited by a moderator: Jun 14, 2019
Solan7

Solan7

Forum veteran
Jun 18, 2019
lambert88888 said:
G.R.R Martin to niech lepiej *** napisze w końcu "Wichry Zimy". Bierze się za wszystko co się da, a od 8 lat nie może skończyć najważniejszej powieści.
Click to expand...
Czekamy na tę książkę tak długo, że przynajmniej u mnie hajp na nią już kompletnie opadł. Zresztą po obejrzeniu serialu do końca to już nie to samo, szczególnie że pewne wątki zostaną poprowadzone podobnie lub tak samo (ostatnio wyszło na jaw, że Bran na tronie to pomysł Martina). Wolałbym już, żeby Sapkowski napisał kolejnego Wiedźmina i odkupił grzechy po słabiutkim Sezonie Burz.
W związku z tym, szczerze mówiąc, wolę żeby Martin wspomógł tworzenie gry od From Software - tutaj przynajmniej możemy spodziewać się, że rezultat ujrzy światło dzienne w ciągu roku lub nawet szybciej ;)

PS. Jakby kogoś interesowało, na Fextralife otworzyło się forum poświęcone Elden Ring. Chociaż na razie nie dzieje się tam zbyt wiele.

rafal12322

rafal12322

Forum veteran
Jun 19, 2019
Wygląda, że Elden Ring nie zmieni sposobu prowadzenia narracji w stosunku do serii Souls. Nadal będziemy szukać przedmiotów, czytać opisy i odkrywać zawartą w nich fabułę ;)
https://www.ppe.pl/news/134113/elden-ring-hidetaka-miyazaki-dark-souls-narracja-fabula.html

• RED Point
Reactions: hertores
Walet

Walet

Forum regular
Jun 20, 2019
rafal12322 said:
Wygląda, że Elden Ring nie zmieni sposobu prowadzenia narracji w stosunku do serii Souls. Nadal będziemy szukać przedmiotów, czytać opisy i odkrywać zawartą w nich fabułę ;)
Click to expand...
Bardzo dobra wiadomość. Już nie mogę się doczekać. Po soulsach 3 czuję pustkę a gameplaye sekiro mnie nie zachęciły do kupna.

Share:
Facebook Twitter Reddit Pinterest Tumblr WhatsApp Email Link
  • English
    English Polski (Polish) Deutsch (German) Русский (Russian) Français (French) Português brasileiro (Brazilian Portuguese) Italiano (Italian) 日本語 (Japanese) Español (Spanish)

STAY CONNECTED

Facebook Twitter YouTube
CDProjekt RED
  • Contact administration
  • User agreement
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Press Center
© 2018 CD PROJEKT S.A. ALL RIGHTS RESERVED

CD PROJEKT®, Cyberpunk®, Cyberpunk 2077® are registered trademarks of CD PROJEKT S.A. © 2018 CD PROJEKT S.A. All rights reserved. All other copyrights and trademarks are the property of their respective owners.

Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.