Problemy z grą - wydajność

+
Mój problem jest niesłychanie irytujący - otóż gra niesamowicie się zacina, nawet na minimalnych (np. w Wyzimie, czy na bagnach). Dodatkowo sprawdziłem w menadżerze użycie procesora (ok 55%) i ramu ( 1,2 GB z 2 GB) i chyba w tym tkwi sekret. Nie rozumiem czemu tylko połowa mocy jest wykorzystywana, mimo iż powinno to być znacznie więcej ... No i mój konfigGeForce 6600 - 256 MB DDR, Pentium IV HT 3GHz, 2 GB ram DDR, Abit IS7

Ja za to póki co mogę marzyć o płynnym działaniu gry choć moja konfiguracja to:Intel Pentium 4 3GHz2GB RAM DDR1GeForce 7600GTNieważne czy mam max/medium czy min. ustawione detale i jaką rozdzielczość bym nie ustawił i tak gra przycina właściwie bez ustanku... a czytałem że niektórym działa płynnie na słabszych konfiguracjach. Czemu tak sie dzieje??

:( a ja mam 2gGhz centrino duoGe Force 7600 Go i 1ghz ram i sa cholerne problemy...byc moze ze wzgledu na Viste...jutro wrzuce jeszcze 2 ghz ramu i dam znac czy to cos pomogolo....

spoko:) a co do twojego sprzętu to powinno śmigać choć sam wiesz że wersje mobilne kart graficznych niby oficjalnie nie są obsługiwane. to może przez to?

nie no gra sama w sobie dziala nie wyskakuja zadne niezgodnosci itp itd jedynie tnie niemilosernie ale to chyba wina i zasluga Visty...to cholerstwo jest strasznie pamieciozerne....jutro dokupuje 2Gb Ramu i dajemy....trzymajcie kciuki!!!! 8) ;Dno i 2 GB ramu rozwiazaly wszelkie problemy.... :p

Już raz opisywałem mój problem ale być może tutaj ktoś szybciej go zauważy i doradzi/odpowie o co chodzi.Tak więc na sprzęcie:AMD Athlon 64 3800+ 2,41 GHz1 GB RamGeForce 7900 GS 256 MBWin XP SP2Gra chodzi płynie przy rozdzielczości 1024 na 768 i średnio - wysokich detalach, lecz kiedy wejdę do Wyzimy handlowej gra staje się nie możliwa nawet na 800 na 600 i niskich ustawieniach. Szarpie niemiłosiernie, już o wczytywaniu nie wspominając. Poza tym obszarem nie ma problemu. Czy to możliwe, że karta lub procek nie dają rady tego wszystkiego przetworzyć?

A ja się was pytam (a głównie REDów) o co chodzi z tymi zasobami? Czemu są tylko połowicznie wykorzystywane? Edit. Czy ktoś raczy odpowiedzieć na moje pytanie? I chyba nie tylko moje bo Vesan najprawdopodobniej ma ten sam problem. Czy ktoś wie jak wykorzystać pełen potencjał sprzętu skutkiem czego Wiedźmin w końcu nie będzie się wieszał ...

A co powiedziecie na to Rozdzielczosc 1280x1024 wszystko ustawione na full takie ustawienia wykryla gra! a to wszystko na kompie Athlon Barton 2500XP+, 1gb ram ddr1, GeForce7300GT 256 mb ddr3 szyna 128bit!! i co wy na to!. Gra chodzi plynnie, jedynie co sie tnie podczas rozmow z innymi bohaterami, ale sama rozgrywka jest plynna jestem zdzwiony jak cholera!

A ja mam AMD Athlon XP 2500+ (~1,8gHz), 2x512mb RAM DDR 400 i Gainward GF6600GT Ultra/1960 (AGP, prawdziwe 128mb ;P) i gra generalnie chodzi super na rozdziałce 1280, przy prawie minimalnych ustawieniach. Jedyne problemy to cut-scenki (jak u każdego chyba...), długie ładowanie lokacji i praktycznie niemożliwością jest granie w Wyzimie Handlowej. Gra po prostu szarpie okrutnie... Suggestions? :p

Proponuje powyłaczać procesy przed uruchomieniem gry,nawet explorera- uruchamiamy witchera gdy zrobi się czarny ekran wciskamy ctrl+alt+del i w procesach bierzemy zakończ explorer, zniknie nam pasek startu i ikonki, ale to nic do gry da się wejść, a trochę ramu zostanie uwolnione. Po zakończonej grze znów wciskamy ctrl+alt+del i bierzemy nowe zadanie, wpisujemy explorer i komp normalnie chodzi :) Polecam też zainstalowanie programu cachemanXP- potrafi zdziałać cuda, klikamy na auto optimize i komp dostaje niezłego kopa :)

kkman said:
Polecam też zainstalowanie programu cachemanXP
Obsługiwać procesy potrafię, jak i przywracać explorera... ale nie wpadłem na to. Program wypróbuję, dzięki. Największy ból prawdopodobnie stanowią moje zabezpieczenia - używam NIS 2007... z przyzwyczajenia, bo skuteczne. I skoro się już to ma, to... Mógłbym to wszystko na czas gry powyłączać, ale niestety to nie jest takie proste - jestem w LANie i z racji, że to mój komputer jest najczęściej włączony, to ja mam modem i muszę udostępniać połączenie internetowe :p PS:Taki offtop - na starych sterownikach do Nvidii stosowałem wpis do rejestru - forceware coolbits, który w panelu Nvidii otwierał dodatkowe opcje. Grając w Obliviona zastosowałem tam pewien trik - zredukowałem ilość klatek, które miały być dopiero zrenderowane (jakoś tak... ;p w każdym razie wpływało to na klatki wyświetlane jakby w przyszłości) z 2 do 0 - gra mi przyśpieszyła. Wie ktoś, czy można taki trik zrobić na nowych sterownikach (jest nowy panel, a ten wpis do rejestru nic nie zmienia). Z góry dzięki!

1GB RAM, Sempron64 2800+ GF7600GS 256MB - 1280x1024 - detale oczko nizej niz najwyższe - chodzi płynnie w każdej sytuacji.

witammam 2 X 512 ram ddr2 Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 800MHz CL5-5-5-12 chodzi mi na max detalach na 1024x768 -ustawienia są gry ja nic nie zmieniałemjedyny problem to długi czas wgrywania i sejwowaniaczasami lekko przycina przy akcjiczy dodanie Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL5-5-5-12 rozwiąże ten problem?dodatkowy ram rozwiąże sprawę?dodam iż mam GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe II 256MB i AMD Athlon 64 3500+ pozdrawiam Wiedźminów

Dziwne, ja mamAthlona X2 4000 w chwili obecnej,3giga ram na 800MHzEVGA 8800GTS 320MBi sama gra chodzi na max ustawieniach płynnie i się tnie,tylko w momencie jak pada deszcz w scenach,lub jest ciemno przy ognisku.dodam ze mam rodziałke ustawioną na 1400x900.Działam na systemie Vista.

no to troche sie podlamalem czytajac te posty.Czyli nie ma szans zeby efektywnie pograc w Wiedźmina na laptopie?Moj sprzet to:AMD Sempron 3400+Radeon x7001gb RAM

mam prośbę do graczy, którzy zwiększyli ilość ramu o wypowiedzenie sięczy wpływa znacznie na wydajność i szybkość gry czy nie ma znaczących różnicmam 1 GB i myślę o dodaniu jeszcze 2GB-kupiłbym tylko dla Wiedźmina...

Gram na laptopie - płynnie i bez wywalania (1 zwis od przedpremierowego wtorku :) ).Filmiki - w miarę płynnie.Wczytywanie lokacji + autozapis - można iść po herbatę.HP nx9420Procek - Intel Core Duo 1,66 GhzPamieć 2 GB + zero pamięci wirtualnej.Grafika Ati Radeon X1600 mobility.W grafice ustawienia:Rozdzielczość 1440x900Cienie - najniższa możliwa.Tu zmiana w górę powodowała od razu skoki w grze. Moze dlatego, że słabą stronę tej karty graficznej jest obsługiwanie cieni.Wygładzanie krawędzi - maksymalne.Inne w grafice - niskie / średnie.Ważne: - laptop podczas grania nie ma żadnych programów antywirusowych i innych takich - czyli sam system Win XP + gra.Instalacja - niestandardowa ... po czym gra zainstalowała się bez żadnego pytania o ustawienia (poza standardowymi "dalej" i "tak") i nawet na pulpicie nie wstawiła ikony.____________Odpowiedź na podniesienie RAM z 1 na 2: cały laptop i inne gry chodzą zdecydowanie lepiej. No i wyłączyłem pamieć wirtualną.

Top Bottom