A najlepsze że dosłownie obok miał premierę Resident, który baboli praktycznie nie ma, optymalizacja więcej niż dobra - tym gorzej dla Naughty Dog sam musiałem wybierać - padło na RE4R mimo że oryginał Leona gralem, a TLoU nigdyJeżeli na swojej karcie musiałbym zadowolić się grafiką na średnich, z czasów PS2 by grać w to płynnie, to niech sobie w rzyć wsadzą ten port.
Wydaje mi się, że właśnie w takich stwierdzeniach, że oto przełożyliśmy premierę gry, bo chcemy poprawić jej jakość, kryje się zwyczajny marketingowy bełkot. Odwracanie kota ogonem tzn. studio nie wyrobiło się na czas, ale próbuje to sprzedać jako coś pozytywnego.Najlepsze jest to jak ludzie przypominają (w tym też na twitter'ze studia) jak panowie/panie od konwersji przesuwali port o te kilka tygodni aby był dobrze zoptymalizowany i zgodny z wysokimi standardami gier od Naughty Dog.
Niemal takie deja vu jak z tym co zrobiło polskie studio przy okazji premiery CP 2077.
Dla mnie nie ma nie ma zbytnio dużo błędów gemaplay-owych, ale optymalizacyjne czy mniejsze babole graficzne się zdarzają.
Pewnie i tak będę miał dopiero czas w święta aby porządnie w to pograć, więc może do tego czasu nieco zoptymalizują/połatają.
P.S. Resident ponoć nie ma implementacji DLSS (tylko FSR), co w takim tytule wydanym w 2023 roku jest dość dziwnym ruchem. Poza tym ma też problem z VRAM (jak dobrze, że w moim GPU prędzej zabraknie mocy obliczeniowej niż pamięci) .
Nie jest dziwne jak się zobaczy że RE4R to tytul powstały przy współpracy z AMD, ale to nie problem mod na swapa FSR na DLSS już jest praktycznie od premiery.P.S. Resident ponoć nie ma implementacji DLSS (tylko FSR), co w takim tytule wydanym w 2023 roku jest dość dziwnym ruchem. Poza tym ma też problem z VRAM
Ja wypominam to w każdym newsie i filmiku o tym bajzlu. Nawet pisałem że jak po tym wszystkim zawalą, to pojadę tam do Kalifornii i zasadzę każdemu kopa jak wyjdzie gunwo.Najlepsze jest to jak ludzie przypominają (w tym też na twitter'ze studia) jak panowie/panie od konwersji przesuwali port o te kilka tygodni aby był dobrze zoptymalizowany i zgodny z wysokimi standardami gier od Naughty Dog.
Z racji że RT to tylko kałuże, to sobie odpuściłem, a dałem tekstury na maxa i nie wywala.Problem z Vram jest głównie w wypadku grania z RT, poza tym Resident sam w sobie lakomy na Vram więc jak ktoś ma powiedzmy karte 8GB Vram to z teksturami sobie nie poszarżuje i DF zaleca 2GB budżetu w takim wypadku na tekstury aby gra się nie wywaliła.
Gra miała w szczytowym momencie jakieś 38 k graczy na steam, nie przesadzalbym z tym wciskaniem byle jak zrobionego produktu. Szału nie ma.Jestem ciekawy jak ze sprzedażą? Zadowoliła wydawcę czy nie? Port zapewne dużo nie kosztował, cena wysoka, marketingu nie musiano robić...
Widać wyraźnie, że graczom na PC można już wciskać byle jak zrobione produkty. Pobuczą, pojęczą i kupią nowy sprzęt za równowartość 15 konsol, by im gra jako tako chodziła. No i jak się znudzą grą to se ją mogą...