Aktualizacja 2.0

+
zacznij grę od nowa mówili... teraz nie mogę w prologu na 42 piętro compeki plaza wjechać bo spadam przez podłogę w windzie po kilku sekundach od startu.

Sformatowałem komputer, nowa instalka windowsa, nowa instalka GOG, nowa instalka gry. Wszysto czyste świeże, węcz pachnące. "Przepaszamy, Cybepunk2077 wypłaszczył się" cudowny komunikat w momencie gdy tylko pojawi się napis CD Projekt Red. Brawo, super, jak zwykle nie zawodzicie. RTX2060, Ryzen 7, 32gb ram, Win11 Pro. Póki co pozostaje 1 gwiazdka i się zastanawiam czy jest sens kupowania DLC.
Zainstalowałeś grę na dysku ssd? Zainstaluj najnowsze może jeszcze najnowsze sterowniki Nvidii. Może pójdzie.

Błędy pojawiają się zarówno przy rozpoczęciu nowej gry - wspomniane spadanie w windzie - oraz na zapisach z 1.63, np. pod koniec questa z Panam - po utracie przytomności jest wypłaszczenie gry.

Po lekturze zmian oraz godzinnym powrocie do gry większość zmian jest pozytywna, jednak nie rozumiem co złego było w kolimatorach montowanych na karabinach maszynowych?

Technicznie jeszcze długa droga przed deweloperami - już dłuższy czas nie grałem w grę która wymaga po aktualizacji rozpoczęcia nowej gry bo save'y są niekompatybilne albo powodują crashe.

Pojawiły się nowe miejsca na broń w domu V. Czy będą to bronie tylko do zdobycia w dodatku czy też możliwe do zdobycia w podstawce 2.0.
2023-09-22_2342_1.png

Pojawiły się nowe miejsca na broń w domu V. Czy będą to bronie tylko do zdobycia w dodatku czy też możliwe do zdobycia w podstawce 2.0.View attachment 11362678
Z changeloga wynika, że "Rozbudowaliśmy schowek w ścianie w mieszkaniu V, aby mógł pomieścić wszystkie ikoniczne bronie z podstawowej wersji gry."

Te miejsce na młot zdaje się to potwierdzać :)

w podstawce też - np strzelaba leży w mieszkaniu judy.

a ja mam takie pytanie. kiedy były nagrywane dialogi z aktualizacji? niby glupie, ale zaraz po zalogowaniu po aktualizacji, dzwoni do nas Victor. Aktor dubingowy, który podkładał głos pod Victora - pan Miłogost Reczek - zmarł w '21 roku. Jestem ciekaw czy to pierwsze elementy używania AI w grach czy po prostu sobie wmawiam, że ten telefon od Victora brzmi sztucznie? :D

Zaktualizowaliśmy zakładkę Postacie w bazie danych, która zawiera teraz więcej postaci pobocznych.
Jestem zawiedziony tym, ze Lizzy Wizzy jak nie miala swojego wpisu w tej zakladce, (czekalem na to od premiery) tak nadal nie ma, a to przeciez wazna postac w uniwersum CP. Na pewno wazniejsza od jakiegos netrunnera z jednego zadanka.
Moze pofatygujecie sie dodac w PL, skoro ma tam powrocic.
Post automatically merged:

Jestem ciekaw czy to pierwsze elementy używania AI w grach czy po prostu sobie wmawiam, że ten telefon od Victora brzmi sztucznie? :D
No bo to jest AI, slyszalem o tym od yutubera.

Swoja droga, to szkoda ze po 3 latach nadal nie wpadliscie na to, by dac opcje usuniecia tych wszystkich jednorazowych kontaktow, ktore zasmiecaja tylko liste w telefonie, a do ktorych i tak nie mozna sie dodzwonic po wykonaniu zadan dla tych NPC.
Niektore numery sa zablokowane na liscie, ale reszta jest nietknieta... Ciekawe czy przez te 3 lata ktos zrobil moda by sie ich pozbyc.

Last edited:
No i kurde PROBLEM. Reset drzewka na PC, nie mogę na nowo ulepszać atrybutów (INVALID INPUT), miał ktoś tak? Jak to ogarnąć?

No i kurde PROBLEM. Reset drzewka na PC, nie mogę na nowo ulepszać atrybutów (INVALID INPUT), miał ktoś tak? Jak to ogarnąć?
a mam całe 37 pkt. do rozdania...

Attachments

• invalid.jpg
    invalid.jpg
    94 KB · Views: 79
Jeśli się wypłaszcza po rozpoczęciu nowej gry to najpierw bym poszukał przyczyn u Was na kompie. Powyłączać cały niepotrzebny śmietnik działąjący w tle , przeinstalujcie DirectX , wyłączyć OC GPU,CPU,RAM jeśli ktoś podkręcał. Zweryfikujcie Windowsa z cmd komendą sfc /scannow , następnie DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth . Oczywiscie standartowo sterowniki do grafiki . Czy sprzęt ma wystarczające napięcie na linii V12(zasilacz) . Przyczyn tego może być multum, niekoniecznie to MUSI być gra.

Jestem zawiedziony ty, ze Lizzy Wizzy jak nie miala swojego wpisu w tej zakladce, (czekalem na to od premiery) tak nadal nie ma, a to przeciez wazna postac w uniwersum CP. Na pewno wazniejsza od jakiegos netrunnera z jednego zadanka.
Moze pofatygujecie sie dodac w PL, skoro ma tam powrocic.
Ciekawe, że wpisy otrzymali wyłącznie Netrunnerzy z podstawki, i to Ci z epizodyczną rolą. Z tego powodu zaczynam się zastanawiać, czy w dodatku nie pojawi się jakiś moment, w którym będziemy musieli skorzystać z pomocy Netrunnera innego niż Songbird, z opcją zwrócenia się o pomoc do starych znajomych z podstawki. W takim przypadku miałoby sens, że dodali opisy tych postaci, żeby gracz mógł sobie o nich przypomnieć.

w podstawce też - np strzelaba leży w mieszkaniu judy.

a ja mam takie pytanie. kiedy były nagrywane dialogi z aktualizacji? niby glupie, ale zaraz po zalogowaniu po aktualizacji, dzwoni do nas Victor. Aktor dubingowy, który podkładał głos pod Victora - pan Miłogost Reczek - zmarł w '21 roku. Jestem ciekaw czy to pierwsze elementy używania AI w grach czy po prostu sobie wmawiam, że ten telefon od Victora brzmi sztucznie? :D
Od razu miałem skojarzenie, że głos ś. p. Miłogosta Reczka jest generowany przez SI. Ktoś się postarał, bo wyszło całkiem dobrze. Osobiście trochę mnie to zmroziło, chociaż zastosowana technologia wpisuje się jak ulał w cyberpunkowe uniwersum.

Warto zameldować że gdy wejdziemy na stronkę GROWL FM w grze przy użyciu terminalu, to wyświetla się tylko czarny ekran.

• Przedmioty zdrowotne i granaty mają teraz ograniczoną liczbę ładunków, które odnawiają się z czasem po użyciu.
  • Wytrzymałość nie zużywa się już poza walką w przypadku takich czynności jak bieganie sprintem, wślizgi i skoki. Wytrzymałość zużywa się podczas oddawania strzałów z broni dystansowej oraz atakowania bronią na bliskim dystansie. Koszt wytrzymałości jest różny dla różnych rodzajów broni.
To moim zdaniem dwa najgłupsze nowe fiuczery w całej aktualizacji. Przy ogromie fantastycznych zmian jakie wprowadziliście bezpłatnie do gry i za które jestem wdzięczny, totalnie zepsuliście leczenie apteczkami i używanie granatów, czego nigdy wam nie wybaczę (a przynamniej dopóki nie zmienicie tego bezsensu).
Co was podkusiło aby psuć to co było dobre? Złośliwość czy ponury żart?

I po co denerwujecie nas dodatkowo faktem, że dodatkowe granaty nadal można i to dość często, znajdować w losowych skrzynkach, tylko że nie dodają się one do ekwipunku - tam zawsze są granaty w ilości 1-2. Nonsens.
Apteczki to samo, 1-2 sztuki i powolne odnawianie się po użyciu. Dlaczego nie 10 tylko 1? Złośliwość lub żart.
Mi to zepsuło totalnie przyjemność z gry, żałuję że zainwestowałem 99 pln w dodatek Liberty.

Fajnie, że walka na bardzo trudnym poziomie trudności jest teraz z 1000% mocniejszym wyzwaniem, ale... przeciwnicy mogą mnie zabić 1-2 strzałami i byle NPC z diabelnie dalekiej (snajperskiej) odległości trafia we mnie z pistoletu z 100% celnością zabierając ok70-80% zdrowia (mam ok. 450 pkt na 49 poziomie), a obrażenia moich złotych broni ikonicznych wspartych wszczepami i statystykami dodatkowymi są śmiesznie niskie. Tego zupełnie nie rozumiem. Poprzednio można było się poczuć mocarzem, a teraz otwarta walka na b.trudnym poziomie to samobójstwo. Jeśli NPCe potrafią walić mocno na wysokim poziomie, czemu ja muszę w pocie czoła ładować w nich cały magazynek lub dwa-trzy? Toż to głupota.

Zużycie wytrzymałości przy strzałach z broni palnej, to też bezsens. Toż to broń strzela a ja wciskam spust. Jak to się ma do wytrzymałości. Katany czy ostrza rozumiem, ale palne?o_O

Dalsze zmiany, debilne statystyki:
- Złoty wstrzyk, poz. 49, Bounce Back MK V - Natychmiast przywraca 25-30 pkt zdrowia oraz 17 pkt zdrowia na sek. przez 10 sek. LOL.
- Złoty inhalator, poz. 49, MAXDOC MK V - Natychmiast przywraca (jednorazowo) 125 pkt zdrowia.
Że co? Mam 450 pkt zdrowia, dwie apteczki do dyspozycji, przeciwnik zdejmuje mi 80% HP jednym strzałem, a to ma być leczenie? Złoty Wszczep Pompa Krwi V+ zamiast apteczki, przywraca 100 pkt zdrowia i dalsze 20 pkt w ciągu 6 sek. przy ulepszeniu do V+. Wy na poważnie o_O?

Dalej, tzw. balans ekonomii to śmiech na sali. Wszczepy kosztują teraz jeszcze więcej, a dają jakieś groszowe staty. Potrafią kosztować 118,000 €$, większość ok 60,000 €$, a każde ich uaktualnienie to dalszy wydatek. Np, aktualizacja złotego QUAINT "WARP DANCER" SANDEVISTAN, poziom 49, z generacji V do V+ kosztuje 15559 €$ +45 gold matsów, a co dodaje w zamian? Zmianę jednego tylko parametru z wielu:
- było: -50% obrażeń od podpalenia, trucizny i elektryczności
- będzie: -55% obrażeń od podpalenia, trucizny i elektryczności
Mam fotkę tego jakby co. Debilny system gold sinku dla nieuważnych.
A zarabianie i kwoty otrzymywane zasadniczo się nie zmieniły. Zaraz po wgraniu 2.0 odwiedziłem rippera i tak kupuję wymieniam dopasowuję wszczepy i dobrze że przed dodatkiem miałem zarobione ok 800,000€$ bo szybko wydałem pół bańki. Chciałem doprodukować trochę złotych broni na sprzedaż/wymianę aby odzyskać kasę i też dobrze że miałem w zapasie parę tysięcy matsów, ale ten system też jest skopany. Produkcja Nekomaty za którą dostanę u sprzedawcy ok 8000€$, zabiera teraz 30 złotych matsów. Mój zapas ok 2500 szt. gold matsów bardzo szybko się skurczył. Jeszcze nie wiem czy można je kupować.

Podsumowując, jestem zawiedziony dodatkiem. System leczenia jest do bani. Dużo fajnych zmian w rozgrywce i kilka dyskwalifikujących.
Przed 2.0 podchodziłem do gry z ochotą, teraz podchodzę z niechęcią. Ktoś chciał dobrze, ale przedobrzył. Przez to, moim zdaniem zmarnowany potencjał.

Last edited:
Samozaoranie lvl 100.
Dzięki tym informacjom, wiem że dodatku już nie kupię. Produkt niegrywalny. Poprzednio śmigał mi na Ultra, teraz mam pokaz slajdów.
Co do wymagania dysków SSD, to mam jeszcze wydać 500zł?. Ja mam 4 dyski HDD po 2TB każdy, i z powodu jakieś gierki mam kupować jeszcze jeden dodatkowy dysk?
Tak jak zepsuliście Wiedźmina III, tak samo zepsuliście CP2077. No ale najważniejszy jest Ray Tracing, kogo tam interesuje fabuła, czy sprzęt jakim dysponują gracze.
Obecnie gram w Skyrim z ponad 120 modami, i wygląda to lepiej niż te wasze wypociny.
Cała nadziej a modderach, że naprawia to co zepsuliście, bo obecnie mam 60GB śmieci na dysku.
Nie wiem gdzie się uchowałeś przez ostatnie 10 lat aby nie nabyć dysku SSD. W obecnych czasach używać HDD? To chyba jakaś prowokacja, bo nie wierzę, że można grać jeszcze w jakiekolwiek nowe gry na HDD. Rozumiem kiedyś bo były drogie ale teraz to wydatek około 200 zł za w miarę niezły dysk. 60GB to chyba niewiele przy Twoich kox_pojemnych dyskach 2TBx4 wow :)

Kupiłeś kota w worku, to teraz masz ;)
Więcej pre-orderować trzeba.

Dodatkiem, który dopiero we wtorek wyjdzie? Ale jak to tak? Przecież jeszcze nie grałeś.

czytać ze zrozumieniem, dodatkiem w tym przypadku jest 2.0. Zmian jest na tyle dużo (w zdecydowanej większości pozytywnych), że spokojnie można to nazwać dodatkiem, a nie patchem. Patchem można nazwać coś co łata grę, a nie zmienia jej właściwości i dodaje nowe.

Nigdy nie preorderuję pełnych gier, Cyberpunka kupiłem blisko 2 lata po premierze gdy był już połatany. Liberty kupiłem kilka dni temu, aby zdobyć specjalne auto dostępne w preorderze.

Czy to prawda, że od teraz wszyscy ripperdocowie będą dysponowali tymi samymi wszczepami? Jeśli tak, to uważam, że traci na tym pewien folklor wyszukiwania konkretnych ulepszeń.

Niestety, smutna prawda, wygląda na to, że jak raz stworzymy odpowiedniego builda, pakując wszystkie pożądane wszczepy, nie będzie potrzeby odwiedzania ripperów przez resztę gry. Ba, nie tylko ripperów ale i sprzedawców broni i innych. 2.0 totalnie zepsuło te aspekty. Zastanawiam się co kierowało twórcami, że zdecydowali się na tak karkołomne zmiany.

Więcej... wszyscy sprzedawcy mają teraz ok 300,000 €$, ale nie bardzo jest czym z nimi handlować. Niby jest wybór - albo sprzedawać za grosze wszystkie dropy z npców, albo rozkładać je na matsy i z nich produkować własne bronie i amunicję. Ja wolę opcję drugą, bo to teraz jedyna droga do pozyskiwania matsów. Wcześniej można je było kupować u sprzedawców, teraz już nie można(n). Ktoś wie po jakiego czorta twórcy usunęli wszystkie matsy z asortymentu sklepów?

Podobnie ripperzy, wcześniej mieli asortyment w opcji handlu - dodatki do wszczepów, a obecnie w zakładce handel jest pusto - nic nie sprzedają. W euforii tworzenia najwidoczniej Redzi zapomnieli o tym.

Nielogiczny stosunek ceny sprzedaży i skupu jest teraz jeszcze mniej logiczny, ceny broni są wyższe w sklepach, co jest kompletnie niezrozumiałe, bo ich kupowanie stało się całkowicie zbędne. Na poziomie 49. jakieś 95% dropów jest złotych, a te u sprzedawców kosztują ok. 90,000 €$. Gdy jednak ja chcę sprzedać dropa, to chcą za niego ok. 6000 €$. Tak samo dodatki do broni, celowniki po 3-5 tys. €$ sztuka u sprzedawcy, ale po co kupować jak rzadkie sztuki dropią w dużej ilości z npców. Twórcy słabo przemyśleli ekonomię, wg mnie. Szczególnie dodając do tego słaby pomysł na skalowanie wszystkiego, przeciwników, broni, wszczepów do aktualnego poziomu,
2023-09-23_2009_1.png

2023-09-23_2114_1.png

Ale żeby nie było, że wszystko jest do bani:p, to naprawdę bardzo spodobało mi się to użyteczne auto w wersji Aldecaldos, którą znalazłem przypadkowo gdzieś na zadupiu Badlandów, do wyboru karabiny lub... dachowa wyrzutnia rakiet 8 w salwie :love: .
2023-09-23_2323_1.png

2023-09-23_2320_1.png

Last edited:
Mimo, że w temacie liczba postów jest stosunkowo niewielka, to bez wątpienia zawarto w nich kilka dość istotnych uwag, na które deweloperzy powinni zwrócić uwagę. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że uszy (oczy) CD Projektu wsłuchują (wczytują) się w głos podobnych dyskusji i zostaną wyciągnięte z tego wnioski na rzecz ewentualnych htofixów w przyszłości.
Po pierwszym przejściu gry (korpos), służącym właściwie poznaniu głównej fabuły, postanowiłem rozpocząć grę nową postacią nastawiając się na systematyczne czyszczenie mapy. Z racji, że postęp mam znaczny, a liczba nowości jest dość przytłaczająca, postanowiłem cofnąć się do wersji 1.63 i dokończyć grę street kidem po staremu. Także przede mną jeszcze nomadzka kariera, ale to już od nowa i z nadzieją na "doróbki" wersji 2.0.

A zarabianie i kwoty otrzymywane zasadniczo się nie zmieniły.

To nie do końca prawda, przynajmniej gdy gra się od nowa. Przed Konpeki na samych wezwaniach NCPD (ani jednego kontraktu, w sumie NCPD też płaci ładne sumy, a po drodze jest też gotówka z zabitych przeciwników i drzazg oraz biżuteria po 500) ze sprzedaży broni oraz ciuchów zarobiłam ponad 100 tys. Bardziej opłacało mi się sprzedawać niż demontować. Wszczepy zaś kupować niż rozwijać do następnej generacji. Rzeczywiście z matsami jest problem nawet na normalnym, ale chyba gra ma być jakimś wyzwaniem. Na trudnym chyba tym bardziej?
Cooldowny ładowania przedmiotów leczących i granatów zależą teraz od umiejętności. Czytałam o tej zmianie wiele opinii i większość uznała ją za pozytywną, szczególnie ci, którzy chcą mieć większe wyzwanie. Ja również uważam ją za dobrą (100 apteczek to chyba była lekka przesada ;), ale jestem casualowym graczem, więc można nie brać mnie pod uwagę. ;)
Co do ekonomii, to mam wrażenie, że nie opłaca się kupować broni, ale, jak wyżej wspomniałam, wszczepy już tak. Przynajmniej te niskopoziomowe. Łatwiej się wzbogacić, więc podejrzewam, że zanim będę mieć poziom, by kupić V generację (złotą), to kasy będzie jak lodu.
Wszystkich zadowolić się nie da.

Last edited:
Top Bottom