Wiedźmin 3: świat

+
SMiki55 said:
Gratulacje, właśnie zamieściłeś link do mapy, którą AS określił jako najgorsze odwzorowanie Kontynentu />/>

Temeria jest wielkością zbliżona do współczesnej Polski, z wasalami nawet większa. Ale obszar pomiędzy Novigradem a Brokilonem jest wielkością przybliżony do województwa.
No to nawet jeśli spojrzymy na "ultra dokładną i jedyną słuszną" mapę Orteliusa, to z łatwością można zobaczyć, że kawałek między Novigradem, a Brokilonem to na pewno nie jedno województwo. Jak przytoczono powyżej, można sugerować, że Temeria z góry na dół na około 200mil, czyli na pewno ponad 300km. Tak więc porównanie tej odległości do województwa uważam za wysoce nietrafne.
SMiki55 said:
PS: nie nazywaj mojego województwa malutkim...
A będę sobie nazywał jak tylko chce ; )

meJKu said:
No to nawet jeśli spojrzymy na "ultra dokładną i jedyną słuszną" mapę Orteliusa, to z łatwością można zobaczyć, że kawałek między Novigradem, a Brokilonem to na pewno nie jedno województwo. Jak przytoczono powyżej, można sugerować, że Temeria z góry na dół na około 200mil, czyli na pewno ponad 300km. Tak więc porównanie tej odległości do województwa uważam za wysoce nietrafne.
Hmm, faktycznie. Mapy dawno nie ruszałem, zdążyłem już zapomnieć niektórych proporcji. Pisząc o województwie byłem zasugerowany mapami czeską i redową.

Hmm. Kapkę za duża wydaję mi się teraz odległość na Mapie. Przez kilka tygodni proporcje mi się przestawiły. Przesunąłbym Las nieco na północ, zwiększając przy okazji rozmiar Brugge. Ale twórcą jest Torpeda, ja tylko miałem nanieść miejsca z "Sezonu". Za co muszę się w końcu wziąć...

Arraqnz

Guest
Mengaard said:
To samo można powiedzieć o polowaniu, o grafice, granicach, Geralcie i całej reszcie i wyrzucić w ogóle forum. :p/>/>
Skoro tak mało wiemy o tych elementach po co prowadzić dyskusję która zmieni się zaraz po odpowiedzi Redów.
Nie mówię nic o wywalaniu forum />.

Down@

Nie rozumiesz, dyskusja o grze, a wymyślanie niestworzonych faktów nie mających potwierdzenia to dwie różne rzeczy.

AS mapy nie nakreśli, o czym mówił wielokrotnie. Ba, w wywiadach i felietonach wielokrotnie przedstawiał swój "niechętny" stosunek do tworzenia map światów przedstawionych.

Z tego co mówił, mapa jest mu niepotrzebna, gdyż tą mu narysował czeski tłumacz ileś tam lat temu. I tą mapę traktuje jednak raczej jako inspirację, na którą na bieżąco nanosi poprawki.

Guest 3669645

Guest
Przeca AS już nakreślił mapę REDom do W1. Trochę narzekał, że na początku dali mu do tego kartkę wielkości A4, ale coś tam wstępnego ogarnął :D

Adventus said:
Przeca AS już nakreślił mapę REDom do W1. Trochę narzekał, że na początku dali mu do tego kartkę wielkości A4, ale coś tam wstępnego ogarnął :D/>
E-e, to nie tak. Redzi pokazali mu mapę, na której upchnęli niemal wszystkie szczegóły. AS nawrzeszczał, że upychanie tego wszystkiego na mapie A4 jest bez sensu, później, że A4 jest bez sensu, a potem coś poskreślał i poprzenosił. Sądząc po efekcie końcowym, dużo się nie przyłożył.

Guest 3669645

Guest
Hmm może i tak było :p Oglądałem niedawno video dodatki z W1 i mi się zdawało że sam nakreślił ;)

@down Może tak bardzo miał ich w rzyci że zrobił byle jak, zignorował błędy i powiedział sobie, że to ich sprawa i prawdziwy Wiedźmin bez błędów jest tylko u niego w książkach :D

Było, że nakreślili Redzi, pokazali, a on konsultował. Sam się zastanawiam, jak mógł nie zauważyć tak oczywistych błędów jak literówki widoczne na pierwszy rzut oka, Angren zajmujący całą Dol Angra, brak kilkorga królestw, księstw, prowincji...

raisond said:
Co znaczy przesadnie? Ja oceniam czas podróży z wysp do Novigradu na minimum dwa tygodnie w obie strony.
Skąd takie przekonanie? Porównywalnej długości podróż Pontarem trwała bodaj 3-4 dni, a przecież była na pewno wolniejsza (lawirowanie rzeką, mniejsza siła wiatru). Ja bym obstawiał trasę Novigrad-Skellige na kilkadziesiąt godzin.

Na użytek angielskiego tematu zrobiłem takie oto drzewo genealogiczne, ale tutaj IMHO także warto zamieścić.

Należy pamiętać, iż drzewo jest kapkę nieoficjalne - bazowałem na kilku zdaniach z "Kwestii ceny", jednym zdaniu z "Krwi elfów" oraz wpisie o Eiście z genealogii władców cintryjskich na dawnej stronie AS-a.

Kiedyś zastanawialiśmy się, gdzie może leżeć w grze Biały Most, a tym samym, jak daleko na wschód zajdziemy. Ot, oto odpowiedź, prosto z glosariusza dwójki:

W czasie moich podróży goszczono mnie kilkakrotnie w siedzibie rodu La Valette'ów. Każdy, kto uważa Wyzimę za okazały gród, z pewnością nigdy nie widział rodowej twierdzy La Valette'ów. Ogrom fortyfikacji zapiera dech w piersiach. Nazywanie tego po prostu zamkiem jest grubą nieścisłością lub żartem. Rozbudowywana przez pokolenia forteca stanowi najokazalszy system umocnień w Temerii, a może także we wszystkich północnych królestwach. Jako że twierdza położona była w pobliżu strategicznie ważnego Białego Mostu, spinającego oba brzegi Pontaru, pozwalała roztaczać kontrolę nad okolicą, w tym szlakami handlowymi i przeprawą. Nic wiec dziwnego, że bunt rodu La Valette'ów spędzał Foltestowi sen z powiek.

Jest to więc identyczna lokalizacja, co na starej wersji mapy do dwójki. Ciekawe.

''Michał Krzemiński: Mówiąc o otwartym świecie Wiedźmina 3 należy pamiętać, że stanowi on całość, a granice pomiędzy jego poszczególnymi rejonami są umowne''- Hmm... ciekawe, a więc wyspy Skellig nie będą na osobnej mapce jak wcześniej sądziliście.

Guest 3669645

Guest
Nie będą, bo mówili REDzi od razu że będzie można na nie dopłynąć łodzią samodzielnie, nieprzerwanie bez szybkiej podróży (albo szybkiej podróży w formie promu). Średnio sobie wyobrażam te samodzielne pływanie, no ale cóż, zobaczymy co wykombinowali ;)

Z tymi granicami to chodziło mu, że np. nie zauważymy, gdzie kończą się okolice Novigradu, a gdzie zaczynają Ziemie Niczyje. Wszystko będzie płynnie na siebie nachodzić, nie będzie takich akcji jak np. w Gothicu 3, gdzie mamy rozgrzane słońcem zielone pola, a po 50 metrach mróz i 2 metry śniegu...

Nie będą, bo mówili REDzi od razu że będzie można na nie dopłynąć łodzią samodzielnie, nieprzerwanie bez szybkiej podróży (albo szybkiej podróży w formie promu).
.
Poproszę o cytat.Nie przypominam sobie nic takiego.
Co do granic, to najprawdopodobniej Ziemia Niczyja jest oddzielona od obszaru Novigradu rzeką Pontar. W związku z czym logicznym jest, że te 2 krainy znajdują się na jednej mapie. Nie sądze, żeby było tam też Skellige.

Wszystko będzie płynnie na siebie nachodzić, nie będzie takich akcji jak np. w Gothicu 3, gdzie mamy rozgrzane słońcem zielone pola, a po 50 metrach mróz i 2 metry śniegu...
Tu trochę przesadziłeś ;P W Gothicu 3 były takie przejścia w formie kanionów, choć zgodzę się, że raczej gwałtownie się zaczynały poszczególne krainy.

Poproszę o cytat.Nie przypominam sobie nic takiego.
[...]
Prosz:
Michał Krzemiński said:
Mówiąc o otwartym świecie Wiedźmina 3 należy pamiętać, że stanowi on całość, a granice pomiędzy jego poszczególnymi rejonami są umowne. Pod tym względem obszar, który oddajemy do dyspozycji gracza, można porównać do mapy naszego kraju. W Polsce mamy wybrzeże morza, góry, równiny, jeziora, a nawet niewielką pustynię. Kiedy podróżujemy pomiędzy tymi rejonami widzimy, że różnią się one od siebie krajobrazami, przyrodą, architekturą, kulturą, trudno jest nam jednak jednoznacznie określić, kiedy opuściliśmy jeden z nich, a znaleźliśmy się w drugim. Regiony płynnie przechodzą w siebie i podobnie będzie to rozwiązane w Wiedźminie 3.

Źródło:
Wywiad

Top Bottom