Mod jest bardzo odległy od serii gier. Ponieważ Eskel ma zasadę:
«Jestem prostym wiedźminem. Nie walczę ze smokami, nie bratam się z królami ani nie sypiam z czarodziejkami…».
Większość graczy jest zdecydowanie przeciwna Związkowi Triss i Eskel.
Ja też! Sapkowski traktuje opowiadanie "Coś się kończy, coś się zaczyna" jako żart. Sam tak mówi.
Jeśli chodzi o książkę "Krew elfów", nie ma śladu ich pokrewieństwa. Eskel całuje rękę Tris, a ona gwałtownie ją odrywa. To szalona teoria. Pod koniec "Pany jeziora" trips odczuwa przyjemne uczucie obecności jednorożca, a także samego ciała i emanacji Esquela.
Triss zawsze myślała o Geralcie. Absolutnie zawsze. Szaleje za nim!
Nie chciałem obrażać twojego modu. Wykonałeś bardzo dużo pracy. Zaimportowałeś tekstury z trzeciej części do drugiej, poprawiłeś grafikę, nawet stworzyłeś swoje postacie, narysowałeś Kaer Morhen w wersji zimowej. Ale jak powiedziałem powyżej, Triss nie może być z Eskel. W żadnym wypadku! To bardzo sprzeczne z intuicją. Po pierwsze, jest uzależniony (bierze fissteh) i ma skłonność do sukkub. Triss na pewno by tego nie tolerowała! Po drugie, ma okropną i przerażającą bliznę. Eskel naprawdę dobrze odnosi się do Triss podobnie jak Vesemir, w przeciwieństwie do Lamberta, który cały czas nazywa ją nazwiskiem. Ale znowu to, co jest dobre, nic nie znaczy. Po prostu jej ufają. Mam nadzieję, że CDPR w żadnej sytuacji nie zrobi Eskel wraz z Triss. Mam nadzieję, że nawet nie dadzą takiego wyboru! W żadnym wypadku. Powtórzę to jeszcze raz. Nie chciałem obrażać twojego modu. Jest dobrze wykonany. Po prostu naprawdę nie podobał mi się ten moment (moja opinia).Nie napisałbym niczego tak kategorycznego, bo po prostu nie mam na to dowodów
I co to zmienia? Sapkowski powiedział również, że "Pani Jeziora" to kategoryczny koniec i nie będzie kontynuacji, ale CDPR zrobił kilka świetnych gier, które kochamy i które mnóstwo ludzi uważa w swoim headcanonie za kontynuację. Nie widzę powodu, dla którego rzeczy z "CSK, CSZ" nie mogłyby być zaadaptowane w sposób nie będący żartem. Jak Eskel i Triss na przykład.
Lecz pokazuje dżentelmeńskie podejście Eskela w stosunku do Triss. Gdy dodamy do tego jego stosunek do Triss w W1 (ufa jej pomimo tego, jakim stosunkiem ogólnie darzy czarodziejki), daje to podstawę do budowania czegoś. Jak napisałem "więź była lekko budowana", nie "Eskel i Triss powinni być parą od Krwi Elfów".
I jest to kolejny powód dlaczego Eskel nie jest pewny, czy Triss mogłaby być z nim, o czym mówi Geraltowi w naszej przygodzie. A gracz może to przemyśleć i wybrać odpowiadającą mu opcję. Czy Triss może uwolnić się od Geralta? Co musi się stać, by do tego doszło? Czy Eskel jest wystarczający? Czy Triss jest dobrym wyborem dla Eskela? Czy są to, jak napisałeś, szalone myśli, bo Eskel dopiero co stracił mentora i być może jedynie szuka jakiejkolwiek relacji by wypełnić dziurę w sercu?
W trylogii gracz miał wybór, by być z Triss, nawet jeśli jedynym wyborem Geralta zawsze była Yen. I gracz, który myślał, że Geralt i Triss nie pasują do siebie mógł dokonać takiego wyboru. Jeśli więc myślisz, że Eskel i Triss nigdy nie byliby razem, możesz wybrać właśnie tę opcję. Nie jest to ustalone zakończenie, daliśmy tam Wam wybór z określonego powodu - jesteśmy świadomi wszystkiego, o czym wspomniałeś. I o tym wszystkim wspominamy w przygodzie. Ale myślimy też, że jest tam miejsce na stworzenie między nimi relacji i że istnieją gracze, którzy będą podobnego zdania (i z komentarzy, które dostaliśmy, wynika, że jest ich co najmniej kilkoro).
Całe szczęście że twoja opinia nie ma tu żadnego znaczenia. Choć biorąc pod uwagę jak okropną osobą jest Triss to współczuję Eskelowi że miałby się nią związać wedle wydarzeń z PBW, nawet jeśli growa Triss ma zmieniony charakter przez wydarzenia z gier.Triss nie może być z Eskel. W żadnym wypadku!
Dlaczego Triss jest taka zła? Nie zrobiła nic złego! Kocha Geralta i zawsze chciała być z nim. Nigdy go nie oszukała, w przeciwieństwie do Yennefer. Triss chciała być z Geraltem. To Eskel jest okropny. Jest ćpunem i zboczeńcem. Geralt w książkach jest kobieciarzem. Yennefer również zdradziła Geralta wraz z upadkiem, Istreddem. Możesz nazywać mnie szalonym fanem Triss. Nie będę ukrywał. Chyba odeszliśmy od tematu. I nie chcę się kłócić na ten temat. Triss dla Geralta była gotowa poświęcić swój dom, stanowisko w Temerii. W książce była gotowa udać się z nim do świata duchów.Całe szczęście że twoja opinia nie ma tu żadnego znaczenia. Choć biorąc pod uwagę jak okropną osobą jest Triss to współczuję Eskelowi że miałby się nią związać wedle wydarzeń z PBW, nawet jeśli growa Triss ma zmieniony charakter przez wydarzenia z gier.