Zatoichy said:
Mój problem wygląda następująco, gra notorycznie i bez żadnych zapowiedzi wychodzi do pulpitu i częstuje mnie komunikatem o tym że program przestał działać, dzieje się to zazwyczaj gdy zapisuje grę/ładuje jakiś teren, ostatnio nawet po odbyciu medytacji.
Nie ma jakiejś konkretnej zasady, czy to po 5 czy 40 minutach gra po prostu musi wyjść do pulpitu, Ot tak.
Dodam że wcześniej nie miałem tego problemu (ale było to już dosyć dawno więc nabrałem ochoty aby odświeżyć sobie wspomnienia),
sterowniki od grafiki (GeForce 9600) są zaktualizowane, używam Windows 7 w wersji Ultimate.
Próbowałem uruchomić wieśka w trybie zgodności z xp ale nie zauważyłem żadnej różnicy, grę również updatowałem do najnowszej wersji.
Da się coś z tym zrobić?
@down temat przeglądałem niestety nie było żadnego odzewu na temat podobnego problemu
Mam dwa ewentualne rozwiązania:
1. Jeśli masz co najmniej 4GB RAMU (ew. 3GB), spróbuj tego:
Pytanie: Gra co jakiś czas wykrzacza się do pulpitu, najczęściej dzieje się to podczas dłuższych sesji z grą.
Odpowiedź: Problem z płynnością i stabilnością działania może być związany z niewystarczającą ilością zasobów przypisywanych dla gry. Pomóc może w takiej sytuacji zwiększenie ilości pamięci, która może zostać przypisana do jednego procesu:
Zmiany takiej można dokonać stosując parametr IncreaseUserVA:
1) Proszę otworzyć menu "START" i przejść do "Wszystkie Programy", a następnie "Akcesoria"
2) Kliknąć prawym przyciskiem myszy na "Wiersz polecenia"
3) Z menu wybrać polecenie "Uruchom jako Administrator"
4) W okienko Wiersza Poleceń wpisać komendę: bcdedit /set IncreaseUserVA 3072
5) Komendę zatwierdzić klawiszem ENTER
6) Uruchomić ponownie komputer
Aby cofnąć zmiany, należy wykonać podane powyżej czynności, ale jako wartość parametru wpisać 2048. Całość polecenia powinna wyglądać następująco: bcdedit /set IncreaseUserVA 2048.
2. Jeśli masz program do wirtualnych napędów(np. Deamon Tools) to wyłącz je.
Jeśli coś z tego zadziała daj znać