Dlaczego nie MMORPG??

+

Dlaczego nie MMORPG??

• Tak

Votes: 7 29.2%
  • Nie

Votes: 17 70.8%

• Total voters
    24
  • Poll closed .
przecież CD PROJEKT zapowiedział że Dziki Gon to już ostatnia część

Ostatnia część historii Geralta, a nie całego uniwersum. Co prawda na kolejną część pewnie przyjdzie nam czekać sporo, ale nie oznacza to , że jej wcale nie będzie.

A tak w ogóle. Lepiej odejść będąc dobrze zapamiętanym, niż na siłę próbować zrobić to co Bethesda z TES: Online, bo piniądze. MMO w świecie Sapkowskiego IMO nie może się udać.

MMO w świecie Sapkowskiego IMO nie może się udać.
Nie. MMO od takiego developera jak CDPR nie może się udać.
I przez "takiego" rozumiem developera, który w swoich produkcjach stawia na głęboką, wciągającą i wielowątkową historię i który nie ma najmniejszego doświadczenia w dużych grach online.

Nawiasem, czy do tej pory powstał jakiś klimatyczny MMORPG, w którym naprawdę istotne byłyby fabuła, wczuwanie się w postać itd.? Mnie się MMORPGi kojarzą z grindowaniem, głupimi tekstami na czacie, koślawymi ruchami postaci graczy (wtedy dopiero można zobaczyć, jak idiotycznie porusza się postać kontrolowana przez typowego gracza w większości gier ze swobodą ruchu), walką o 0,6% lepszy DPS i prostymi questami będącymi w istocie okazją do zaliczenia kolejnego bossa czy czegoś tam. To tak jakby ktoś wziął "zwykłego" cRPGa, wybrał z niego parę najgorszych lub najmniej interesujących elementów i uwypuklił je, robiąc z tego grę.

Może nie mmo ale tryb coop byłby fajnym uzupełnieniem dla maksymalnie czterech graczy na jednej konsoli/kompie lub po lanie, a licząc ile jest wiedźminów (lambert, eskel, vesemir no i geralt) to akurat by było tak klimatycznie że proszę siadać - BA, śmiem twierdzić że motyw już został w wiedźminie uwieczniony na wieki (zaraz na początku w pierwszej części.. :) )

Co do mmo to odpada, bo tutaj masz tylko 2 klasy, które są OP wobec reszty. To i tak lepiej niż w świecie Harrego Pottera - gdzie masz jedną klasę postaci...
Przyznaje, tryb co-op byłby świetny... Postawiłem teraz żonkę przed kompem i gra na poziomie opowieści, gdzie i tak nie daje rady :D. Za to w co-opie bym jej pomógł... Patrząc, że to gra zrobiona pod single-player to i tak nie ma co o tym marzyć.
Jak już puszczamy wodze fantazji to mi by się marzy arena z trybem pvp... 1v1, 2v2, oraz pve 1vE i co-op 2vE. To cały multik jaki ta gra powinna mieć.
Arenę pvp tworzy możliwości do rozbudowy klas postaci.

zawsze znajdą się przeciwnicy i zawsze znajdą się zwolennicy, to że większość mmorpg nie posiada fabuły to nie oznacza że wszystkie (Aion - fabuła gry oparta na historii świata, GW2 - każdy tworzy swoją historię) co do TES:Online to spartolili to na samym wstępie bo zrobili wybór grania rasami dziwactw, a gdyby zrobili to naprawdę na wzór Skyrima to mogliby się szczycić ilością graczy, teraz nie ma klimatycznych mmorpg wszystko jest robione prawie przez Koreańskie rączki z fantazją anime, nawet już Aiona zepsuli mimo iż trzymaja się fabuły wprowadzając do świata fantasy z ścisłym wyborem klas postaci takie twory jak gunner (wiadomo postać posługująca się pistoletami) czy aetertech ( postać sterująca robocikiem siedząc w nim ), rozumie że jakieś arenki 2v2 komuś wystarczą bo albo nigdy nie brał udziału np w siege w Lineage2 gdzie liczba graczy przy oblężeniu potrafiła dochodzić do około tysiąca, to jest jatka a nie jakieś 2v2, rozumię że nie każdy ma na tyle czasu żeby grać i rozwijać postać w mmorpg więc niech zostanie przy swoich arenkach czy single, ale nie negujcie czegoś co może przynosić zyski cały czas a nie co kilka lat i nie chodzi tutaj o abonament aby móc grać bo to na 100% nie wypali tylko jak wszystkie mmorpg które istnieją na rynku od 10 lat B2P lub F2P i do tego mikropłatności za jakieś unikaty które oczywiście nie daja przewagi nad innymi w grze, i nie patrzcie tylko na Polskę ale globalnie, czytajac co niektóre wypowiedzi to śmiem twierdzić iż osoby te nie są wstanie wyobrazić sobie innych wiedźminów prócz tych których spotkali w grze i chyba nie zdają sobie sprawy że teraz większość mmorpg posiadają tak rozbudowane tworzenie postaci że można sobie stworzyć nawet Komorowskiego, a mmorpg to nie tylko grindowanie jeśli tylko w takie graliście to szkoda mi was. Szkoda mi was jeśli nie doceniacie rozwijania postaci tylko wchodzenie na gotowca i bicie się z jednym lub dwoma przeciwnikami, tak samo pewnie gracie w Wiedźmina byle fabułę przejść gdzie powinniście się wstydzić i nawet nie przyznawać w tym miejscu, nie po to producenci namęczyli się z tak olbrzymim światem żebyście przebiegli przez kilka wiosek i kilka miast, tak jak jest rozbudowany Wiedźmin 3 to prawie wystarczające do mmorpg, świat wielki, pobocznych zadań dużo, wprowadzić rozwój craftingu oraz zbieractwa oraz coś o co można sie masowo naparzać i już macie prawie mmorpg dodać tworzenie postaci oraz opracować zasady gry oraz pociągnąć fabułę i tutaj można poprosić p.Sapkowskiego aby trzymało to wszystko fason wielkiego mistrza

ps. Poza tym kto z was jest pracownikiem CD PROJEKT że od razu odpowiadacie za nich ? Pytanie moje padło do pracowników CD PROJEKT a jeśli ktoś również chciałby pograć w takiego Wiedźmina mmorpg to żeby napisał własny pomysł na takowego a nie tak jak Wy na starcie jesteście na NIE bo wam sie to nie podoba, jeśli się wam nie podoba to grać w to nie będziecie bo nikt was nie zmusi i nie rozumie po co się udzielacie w tym momencie

Może się dlatego udzielam, że napisałeś posta na forum dyskusyjnym, a nie bezpośrednią prośbę do CDPR poprzez email lub listownie?
MMORPG wyglądają fajnie ale na papierze. Przy zderzeniu z rzeczywistością zazwyczaj prezentują się marnie zarówno graficznie (bo przecież trzeba je udostępnić szerokiej publice), jak i gameplayowo (bo sprowadza się to do zwykłego napieprzania myszką lub którymś z innych klawiszy i co jakiś czas używania umiejętności). Znaleźć odrobinę dobrej fabuły w takiej produkcji jest niezmiernie ciężko.
Szkoda mi was jeśli nie doceniacie rozwijania postaci tylko wchodzenie na gotowca i bicie się z jednym lub dwoma przeciwnikami, tak samo pewnie gracie w Wiedźmina byle fabułę przejść gdzie powinniście się wstydzić i nawet nie przyznawać w tym miejscu, nie po to producenci namęczyli się z tak olbrzymim światem żebyście przebiegli przez kilka wiosek i kilka miast, tak jak jest rozbudowany Wiedźmin 3 to prawie wystarczające do mmorpg, świat wielki, pobocznych zadań dużo, wprowadzić rozwój craftingu oraz zbieractwa oraz coś o co można sie masowo naparzać i już macie prawie mmorpg dodać tworzenie postaci oraz opracować zasady gry oraz pociągnąć fabułę i tutaj można poprosić p.Sapkowskiego aby trzymało to wszystko fason wielkiego mistrza
No tak, ktoś będzie mi dyktował jak mam grę przechodzić...
Niestety rozczaruję Cię ale w Wiedźminie zrobiłem niemal każdego questa, którego tylko napotkałem i zwiedziłem każdą możliwą miejscówkę. Mimo to nie widzę tego świata w koncepcji MMO. Powiem więcej. Uważam, że taki zabieg odepchnie od tego uniwersum masę osób. Nie spotkałem chyba dotąd dobrego MMORPGa, albo jeszcze takiego nie stworzono. Mimo, że CDPR ma talent do gier, taką produkcją mogą się łatwo pogrążyć.
rozumie że jakieś arenki 2v2 komuś wystarczą bo albo nigdy nie brał udziału np w siege w Lineage2 gdzie liczba graczy przy oblężeniu potrafiła dochodzić do około tysiąca, to jest jatka a nie jakieś 2v2, rozumię że nie każdy ma na tyle czasu żeby grać i rozwijać postać w mmorpg więc niech zostanie przy swoich arenkach czy single, ale nie negujcie czegoś co może przynosić zyski cały czas a nie co kilka lat i nie chodzi tutaj o abonament aby móc grać bo to na 100% nie wypal
Dziękuję bardzo, ale jakiego modelu gry by nie zastosowano zawszę przewagę ma ten, kto wydaje więcej pieniędzy na grę. Nawet w F2P. Brałem udział w większych walkach, w trybie multi. Bardzo mi się podobało np. w Mount&Blade Warband. Twórcy jednak nie pchali do tego na siłę tła fabularnego, bo pewnie byli świadomi, że to się nie uda. I chwała im za to. Zrobili tryb multiplayer, w którego nie można inwestować pieniędzy i dzięki temu lepszy jest ten kto ma mniejszy ping :).

Wy na starcie jesteście na NIE bo wam sie to nie podoba, jeśli się wam nie podoba to grać w to nie będziecie bo nikt was nie zmusi i nie rozumie po co się udzielacie w tym momencie

Bo to jest forum dyskusyjne, a nie prywatny kanał do komunikacji z deweloperami, więc jeśli wyślesz posta, to musisz się liczyć z tym, że ludzie będą z Tobą polemizować (w tym również krytykować Twój pomysł - jeśli go nie popierają). Tak długo jak w/w polemika toczy się w zgodzie z regulaminem, oczywiście.

Nie spotkałem chyba dotąd dobrego MMORPGa, albo jeszcze takiego nie stworzono.

Chyba za mało grałeś i jak już grałeś to raczej w mało znane tytuły ewentualnie jesteś strasznie wybredny, nie mówię o Tibia czy Metin, ale np WoW, Rift, Lineage2, Aion, GuldWars2, Terra Online, Neverwinter, grałeś w którąś z tych ? To są topowe mmorpg w które gra najwięcej osób, TES:Online miało szansę gdyby zrobili na postawie Skyrim, wielu czekało na tą grę z taką myślą ale i wielu zrezygnowało po obejżeniu jednego z trailerów w którym było wiadomo że można będzie grać jakimiś mutantami. Kolejnymi na jakie ludzie czekają to Bless Online, Skyforge oraz Black Desert. Poza tym nie twierdzę iż CD PROJEKT ma się zająć tylko i wyłącznie mmorpg, przecież mogą równie dobrze dalej kontynuować fabułę single playerami a dzięki temu na podstawie tychże wydań rozwijać mmorpg-a, widzisz coś w tym złego ? Skąd wiesz iż kolejne produkcje będą się cieszyły taką popularnością jak Wiedźmin ? Może sporo osób pomyśli "Jak to już nie Geralt to nie kupuje", a jeśli kupią to nie wiadomo czy kupią kolejne produkcje, tego nigdy nie będziesz wiedzieć, Wiedźmin sprzedaje sie na całym świecie więc dlaczego tego nie wykorzystać, posiada już renomę i to przyciągnie graczy lubiące takie klimaty na mmorpga, a to czy gracze by pozostali to już zależy od CD PROJECT jak daleko odskoczyliby od znanego wszystkim Wiedźmina.

To że napisałem posta tutaj to myślałem że administracja forum ma coś wspólnego z CD PROJECT ale chyba się myliłem, tak więc jestem zmuszony napisać do samej góry.

By rozszerzyć dyskusję dlaczego nie MMO. Jest takie powiedzenie w biznesie "wyróżnij się albo giń".
@Yatimatakarashi Mówisz, że mogą kontynuować single player? hmm... Mam taką opinię: Diablo 3 jest najlepiej mówiąc średnie, właśnie dlatego, że Blizzard wypuścił WoW-a i nadal nad nim pracuje. Widać mocno kalkę mmo przebijającą w grze ze znaku diabła. Prace nad różnymi gatunkami powodują przenoszenie schematów pomiędzy nimi. O ile widzę, że gatunek mmo faktycznie mógłby skorzystać, jeśli CDPR coś by tam zamotał. To po pierwsze nie wiem czy była by to gra aż tak rewolucyjna. Po drugie wspomniane przez Ciebie równoległe prace nad single player rpg, mogłyby stracić pazur - to coś co ich wyróżnia na dotychczasowej płaszczyźnie.
Innym aspektem jest właśnie to, że ludzie będą się spodziewać mechanik, historii i grafiki na poziomie Wiedźmina w mmo - gatunku, w którym poświęca się wiele z pierwowzoru. To prowadzi do nieporozumień producent - odbiorca. Przykład książkowy: The Elders Scrolls Online.
Obie gry D3 i ESO dostały sporo czarnego PR, związanego z szeroko rozumianymi "kontrowersjami MMO". Wystarczy spojrzeć na metacritic.
Ostatnim co napiszę jest fakt, że popularne uniwersum może faktycznie przynieść wiele użytkowników z początku patrz Warhamer online. Problem w tym, że niewyróżniająca się rozgrywka może pogrzebać ten przedwczesny sukces bardzooo szybko. Popularność Warhemera trwała chyba 3 miesiące.

Tworzenie MMO i SP RPG to są dwie różne rzeczy. I nie jestem pewien szczerze powiedziawszy, czy CDPR, jako bardzo młody i stosunkowo niewielki zespół, dałby rade ponieść ciężar takiej produkcji, bez konieczności poświecenia innych projektów np. Cyberpunka a byłaby to wielka szkoda.

ale i wielu zrezygnowało po obejżeniu jednego z trailerów w którym było wiadomo że można będzie grać jakimiś mutantami.
Po raz kolejny przytaczasz ten argument i szczerze powiedziawszy zachodze w głowe o co Ci chodzi? O Khajitów i Argonian? Bo to akurat są dwie rasy głęboko zakożenione w świecie ES, i są obecne już od Areny (oczywiście w arenie Khajici byli po prostu kolejną rasą ludzi, ale to się szybko zmieniło). Więc nie wiem, kto mógłby się na tej podstawie zrazić do ESO. Chyba jedynie ludzie którzy nigdy nie mieli styczności z Elder Scrollem. ESO było od początku skazane za porażke, a to głównie ze względu, że cała moc tej serii zawsze opierała się na klimacie samotnej eksploracji świata, co automatycznie kłóci się z ideą MMO. Co do różnic w stosunku do np Skyrima... No cóż- inni ludzie, inny zespół, inny developer, więc to akurat nie powinno dziwić

A jedynie jedno mało wtrącenie. Bethesda nie robiła ESO. Wiesz czemu? Bo doszli do wniosku, że się na tym nie znają i nie dadzą rady zrobić MMO. Bethesda- gigant świata cRPG. Więc domyślam się, że wiedzą co mówią, gdy stwierdzili, że robienie MMO, a SP RPG to dwie różne rzeczy. Dlatego właśnie powstało Zenimax Online Studios, które zatrudniło ludzi którzy się specjalizowali i mieli doświadczenie przy robieniu MMO

Last edited:
Na razie to trzeba singlówkę doprowadzić do porządku. MMO ma to do siebie że za błędy się płaci o wiele więcej niż w przypadku singlówek i mogą mieć one nieodwracalne skutki, np. nieodwracalnie zniszczyć ekonomię i balans gry. Gra MMO wydana tak jak Wiedźmin 3 padłaby po miesiącu zaliczając po drodze 20 restartów postaci. To jest zupełnie inna bajka niż gry single player, a przykład Bethesda i TESO jest tutaj najlepszy.

TESO było pretensjonalnym skokiem na kasę; rachunek był prosty i oczywisty: klon WoWa + marka TES + rozbuchana kampania marketingowa (ultra mega epickie i majestatyczne filmiki CGI) = MUSI się udać. Bethesda myślała, że odda projekt Zenimaxowi i będzie tylko odcinać kupony od gwarantowanego sukcesu, a zamiast tego wyszedł kolejny TORtanic - z tego samego zresztą powodu. W branży MMO jest już ogromne zmęczenie materiału i kolejny, średnio udany klon WoWa nie zarobi kokosów, o ile nie wykaże się czymś innowacyjnym.

Sam w gry MMO nie gram, jest to kompletnie nie moja bajka i uważam, że wydawanie takowych OBOK znanych marek gier -- na zasadzie, skoro gra się dobrze sprzedała, to zróbmy jeszcze kubki, koszulki, kapcie i grę mmo -- nic dobrego nie przyniesie.

Sorry ale w polsce jest tylu programistów oraz grafików że aż większość z nich pracy w swoim zawodzie nie potrafi znaleźdź, do tego każdy kto lubuje sie w MMO to zna się mechanizmach tego gatunku, a znajdą się nawet wolontariusze betatesterzy jeśli o kase wam chodzi, poza tym wszystkie trzy tytuły które są oczekiwane przez graczy posiadają już za sobą kilka beta testów trwających już około 1.5 roku ponieważ producenci nie chcą wydać bubla który właśnie padłby po chwili, graficznie hmmm myślę że jak by się obcieło kilka rzeczy które niezbyt są widoczne a obciążają sprzęt to nikt by nawet nie zapłakał, poza tym nawet ruskie stworzyli nowy silnik graficzny do Skyforge żeby mogły pograć osoby ze słabszym sprzętem a instalka już jak zapowiedzieli to 60 GB gdzie istniejący już z 10 lat na rynku Aion z wszystkimi update to ponad 40 GB, dla ludzi którzy grają w MMO nie straszne jest ile będzie zajmować miejsca na dysku, a gdy Wiedźmin był w pierwszych fazach projektu to myślicie że graficznie wyglądał tak samo ? dobrze wiecie że nie, został zrobiony downgrade bo większość by nawet tej gry nie odpaliła i jakoś nikt nie płacze że teraz gdy gra gotowa to nie wygląda jak była zapowiadana, co do wypowiedzi z kubkami, koszulkami i kapciami to dlaczego można kupić koszulki z logo wiedźmina oraz medaliony wiedźmińskie nie mówiąc o reszcie, co do TES to większość spodziewała się że będzie mogła pograć średniowiecznym skandynawskim wojownikiem z rozwojem postaci jak w skyrim a tu klops, i dlatego producenci zaliczają wtopy bo robią coś na podstawie czegoś co było hitem ale jak sie później okazuje rzeczywistość zupełnie odbiega od założeń oraz oczekiwań

Sorry ale w polsce jest tylu programistów oraz grafików że aż większość z nich pracy w swoim zawodzie nie potrafi znaleźdź,
I tych 200 dodatkowych pracowników będzie pracowało za 1000zł miesięcznie, albo jeszcze lepiej zupełnie za darmo bo jak i tak nie mogą znależć pracy, to co im zależy

do tego każdy kto lubuje sie w MMO to zna się mechanizmach tego gatunku
Taaaa.. a ja lubie pić piwo, to automatycznie znaczy, że potrawie zrobić dobre piwo? Bo znam jego smak i zapach, to będę w stanie odtworzyć produkcje, prawda? Wiem, że powszechne wyobrażenie o pracy twórców gier, jest takie, że jest to praca prosta i banalna i nie ma różnicy czy tworzy się gre, czy też OS- jesteś programistą to znaczy, że dasz rade zrobić wszystko. A wystarczy troche poczytać jak wygląda praca developerów, żeby zrozumieć, że nie jest to praca łatwa a droga do powstania gry, nie jest wyłożona aksamitami. A z Twojej wypowiedzi wynika, że ot- posiedzi sobie kilku facetów, coś tam sobie pokodują i mamy hit, który zmiecie WoWa.

poza tym wszystkie trzy tytuły które są oczekiwane przez graczy posiadają już za sobą kilka beta testów trwających już około 1.5 roku ponieważ producenci nie chcą wydać bubla który właśnie padłby po chwili
A pomyślałeś o tym, że najpierw trzeba mieć zaplecze finansowe, żeby utrzymać firme przez te kilka lat tworzenia + 1,5 roku beta testów? Gra nie zarabia, dopóki nie trafi do sprzedaży. A tworzenie gier nie jest filantropią, jest biznesem, a biznes musi się opłacić, inaczej firma upada. Pamiętaj, że CDPR jest stosunkowo mała i młodą firmą, a trzeba jeszcze utrzymać dział wsparcia Wieśka i zacząć pracować nad Cyberpunkiem. A to się równa dużo siły ludzkiej, a co za tym idzie- dużo pieniędzy.

co do wypowiedzi z kubkami, koszulkami i kapciami to dlaczego można kupić koszulki z logo wiedźmina oraz medaliony wiedźmińskie nie mówiąc o reszcie
Produkcja kubków i koszulek nie kosztuje setek milionów dolarów.

co do TES to większość spodziewała się że będzie mogła pograć średniowiecznym skandynawskim wojownikiem z rozwojem postaci jak w skyrim a tu klops, i dlatego producenci zaliczają wtopy bo robią coś na podstawie czegoś co było hitem ale jak sie później okazuje rzeczywistość zupełnie odbiega od założeń oraz oczekiwań
I możesz sobie zrobić norda w TESO, nikt Ci nie broni. Co do rozwoju postaci, jest taki sam jak w ES- robisz coś często, więc automatycznie rozwijasz tą umiejętność. A to, że system rozdawania perków jest inny? Akurat to nie jest moim największym zastrzeżeniem co do tej gry. Powiedziałbym nawet, że to akurat mi nie przeszkadzało za bardzo nawet.

Bethesda myślała, że odda projekt Zenimaxowi i będzie tylko odcinać kupony od gwarantowanego sukcesu
Akurat domyślam się, że Bethesda nie miała nic do gadania. Zenimax powiedział, że ma być MMO w świecie ES, i jedyne co mogła zrobić Bethesda to grzecznie przytaknąć ;)

Last edited:
bitels.sas jeśli grasz głównie w jeden gatunek gry przez 10 lat to chyba wiesz jakie masz oczekiwania co do następnej produkcji, jeśli nie jest taka jak po twojej myśli jest dla ciebie po prostu chłamem, a po tak pesymistycznych wypowiedziach to myślę że każdy nie powinien nawet oddychać bo się nie opłaca i szkoda powietrza, gdyby CD PROJEKT mieli takie nastawienie jak ty to nawet byś gry Wiedźmina nie ujżał, czuje że znajomych nawet nie masz bo każdemu z takiego narzekania uszy więdną, z takimi osobami jak ty nawet dyskutować się nie da a co dopiero coś robić, szkoda klawiatury na ciebie

Necroscope jeśli nie potrafisz zrozumieć prostego tekstu to nie chcę wiedzieć co się dzieje gdy odpisujesz

Może zacznij używać dużych liter, kropek i przecinków, bo naprawdę czasami ciężko ogarnąć o czym piszesz.
To, że ktoś gra 10 lat w gry nie znaczy, że sprawdzi się równie dobrze w ich tworzeniu. A jeśli nie umiesz przyjąć konstruktywnej krytyki twojego pomysłu to może faktycznie nie kłopocz swojej klawiatury.

Top Bottom