Tak dobrą, że po udanym DA, nieudanym DA2 nawet nie kupiłem DAI, już mnie przestała tamta gra interesować. Można się wykłócać czy tylko dobra, czy bardzo dobra, ale majstersztyk to jednak dzieło bezbłędne, a takim W 3 nie jest z pewnością. Z wielu powodów, o których poczytasz w tym (i nie tylko) temacie.Dla mnie z kolei dobrą robotą jest Inkwizycja, a W3 to majstersztyk :]
ale majstersztyk to jednak dzieło bezbłędne, a takim W 3 nie jest z pewnością.
kosmiczny polski hejt, gdy gry zbierały baty w zachodnich recenzjach.
Seria cierpi na niepotrzebny syndrom hajpu powydawniczego
Ani mi w głowie wracać do tych negatywnych recenzji, ale było ich sporo, a pamieć mam jeszcze działającą sprawnie. Zresztą ani 1 ani 2 jakoś wielce rewelacyjnie się nie sprzedały.Nie bardzo rozumiem o czym mówisz- obie gry były bardzo wysoko oceniane, MC dla W1 - 86, dla W2 - 88.
To są niby baty?
Wg ciebie spełnia, wg mnie - nie.Niepotrzebny komu, bo chyba nie mówisz o CDPR, który korzysta na tym, że społeczność graczy jest podekscytowana ich produkcjami. Teraz też nie wiem o co Ci chodzi, bo gra przebiła oczekiwania. Czy należy wg ciebie ukrywać fakt, że gra jest wspaniale wykonana i spełnia wszystkie pokładane w niej nadzieje?
W ogóle to jest dość ciekawa sytuacja: ok, są bugi, ok, ekwipunek mógłby być rozwiązany inaczej... i szereg innych kwestii, które z konieczności należało zrobić "jakimiś", co nie odpowiada części graczy.
A jednocześnie miażdżąca większość grających ludzi na całym świecie wypowiada się o grze w superlatywach. Za pomysł, za fabułę, za questy, za minigry, za postacie, za grafikę, za muzykę, za otwartość świata.
<ciach>
Mam wrażenie, że komuś się pomyliły skale albo postanowił iść pod prąd "hajpu", wbrew mu - dla zasady.
O całej grze się wypowiem obszerniej, kiedy ją definitywnie skończę, co pewnie potrwa (czasu brak) - ale na obecnym etapie kompletnie nie rozumiem żalu do REDa, nie jestem w stanie wejść w skórę osób, które są do tego stopnia grą rozczarowane, że stać ich nawet na bluzgi pod adresem twórców wymienianych z imienia, że nie hamują się kompletnie w swoim zacietrzewieniu, że ubolewają nad wywalonymi w błoto pieniędzmi, a broniących gry userów niemal odsądzają od czci i wiary i jeszcze im zarzucają, że grę sfinansowała im mama.
Naprawdę nie ogarniam, a się staram.
I jako gracz - kręcę głową ze zdziwieniem. A jako moderator - z niesmakiem. Że w ogóle można w takich kategoriach się zachowywać, jak to obrazują posty niektórych osób.
Ani mi w głowie wracać do tych negatywnych recenzji, ale było ich sporo, a pamieć mam jeszcze działającą sprawnie. Zresztą ani 1 ani 2 jakoś wielce rewelacyjnie się nie sprzedały.
Wg ciebie spełnia, wg mnie - nie.
A ja się dziwię jak można podchodzić tak bezkrytycznie. Recenzjami i testowaniem zajmowałem się zawodowo i są rzeczy, na które można przymknąć oko (np takie a nie inny ekwipunek), a są rzeczy niewybaczalne jak np. niemożliwość dokończenia jednego z głównych zadań. Jak np. błąd przy skrytce sk. juniora. Ktoś to w końcu testował. Problem z premierą patcha 1.05 moim zdaniem wynika z głębszego problemu. Jak dla mnie były jakieś błędy (bo zdarzają się wszędzie), ale były one ukryte do wydania paczów 1.03-1.04, które przyspieszyły grę, ale spowodowały ujawnienie się błędów, które teraz są trudne do znalezienia. Ok, poczekamy.
http://forums.cdprojektred.com/threads/43436-BUG-skrytka-skurwiela-juniora
Ale pamiętaj, że to gracze są klientami CDP a nie na odwrót. Jak coraz więcej klientów restauracji mówi, że zupa jest za słona, to pisanie "no wcześniej nikt nie narzekał i im smakowało" jest śmieszne. Trzeba za to natychmiast skoczyć do kucharza i sprawdzić, czy za dużo soli nie sypnął, a jak sypnął, to przeprosić.
Moim zdaniem ludzie mają w tej sytuacji podstawę do narzekania. A moderatorzy niech nie straszą ich konsekwencjami, bo to odniesie tylko odwrotny skutek, a nie pomoże CDP.
http://forums.cdprojektred.com/threads/45191-CDP-Czy-Wy-jesteście-niepoważni-patch1-5!/page6
Ludzie mogą krytykować, ale za chamstwo, wulgarność i osobiste zaczepki będą ponosić konsekwencje zgodnie z regulaminem, więc nie rozumiem za bardzo, o jakim straszeniu mówisz? W którym miejscu zabraniamy krytyki, wskaż mi, proszę? Bo jeśli odnosisz się do naszych uwag porządkowych, to ja Cię bardzo przepraszam, ale za nazwanie autorów gry złodziejami albo (i tu wstaw wyjątkowo paskudne, wulgarne określenia) to się nie spodziewaj głaskania po głowie i przymykania oczu. Tak samo zresztą, jak za nazwanie w podobny sposób kogokolwiek. Żadne, ale to żadne emocje nie usprawiedliwiają chamstwa, a jeśli ktoś inaczej nie potrafi, to niech wypije szklankę zimnej wody i wyłączy komputer, mówię bez złośliwości. "Nasz klient nasz pan", oczywiście, ale to nie oznacza robienia komuś na głowę, opluwania i judzenia, chyba niektórzy mylą krytykę z roszczeniowością i to bardzo. Szacunku trochę. Nikt z CDPR Was nie wyzywa, a na Wasze - często pogardliwe - komentarze odpowiadają grzecznie i cierpliwie, a błędy są naprawiane.
To tylko gra, na litość boską.
I jakie "coraz więcej"? Nie wiem, czy zauważyłeś, ale kilku tych samych użytkowników krzyczy najgłośniej (i najbardziej niegrzecznie), więc ich nie licz dwa razy przypadkiem.
I dodam, że ja nie mam buga ze skrytką Juniora ani z ekspem, a gram na identycznej, co Ty, kopii gry, więc trudno mi się uskarżać na coś, czego u siebie nie uświadczyłam. Ale nie znaczy to, że umniejszam w jakikolwiek sposób problem, bo tak nie jest. Stwierdzam tylko, że się niektórzy zapędzają i to mocno w krytyce pod adresem autorów gry. I z krytyką to ma pomału coraz mniej wspólnego.
Poza tym nie zauważyłam, żeby ktokolwiek z RED umniejszał zaistniałe błędy albo za nie nie przeprosił, więc czego właściwie niektórzy oczekują w tym momencie? Zwrotu pieniędzy czy przeprosin w TVN?
To niepoważne.
Nie wiem, gdzie w wypowiedzi @undomiel9 widzisz brak krytycyzmu, jednocześnie cytując fragment wypowiedzi, który mówi o bugach.A ja się dziwię jak można podchodzić tak bezkrytycznie.
Nie wiem, gdzie w wypowiedzi @undomiel9 widzisz brak krytycyzmu, jednocześnie cytując fragment wypowiedzi, który mówi o bugach.
.
Jestem moderatorem na forach, gdzie posty liczy się w milionach :> i takie sprawy załatwia się inaczej. Najlepiej wrzucić do jakiegoś śmietnika od razu i warn na priva, jak nie pomoże - drugi, jak nie pomoże ban i do widzenia, a nie wypisywanie epistoł na czerwono, które w sumie znaczą "jestem ważny i co mi zrobisz". No ale widocznie się nie znam :> Ale przy pyskówce moda z userem ludzie zawsze staną po stronie "słabszego" usera. Taka rada starszego i bardziej doświadczonego kolegi.
Myślę, że jeśli chcesz rozmawiać z nią solo, to możesz to robić via PW. Forum ma to do siebie, że w dyskusji uczestniczy więcej osób.
A ja myślę, że tolerancja wobec zdania innych to zdrowy objaw, nie wymagający gimnastyki głową. Czy jest to garstka, czy nie (patrząc na podobne wątki na forum angielskim mam wątpliwości czy to tylko garstka) - ma prawo (chyba?) się wypowiedzieć, skoro istnieje forum, na którym warunkiem wpisu nie jest tylko uwielbienie dla gry. Poza tym, jak pisałem, to bardzo dobra gra, niewielkim nakładem mogła być jeszcze lepsza, gdyby ktoś zainwestował w kilka dialogów, zamiast animowanej brody psu na budę.I jako gracz - kręcę głową ze zdziwieniem. A jako moderator - z niesmakiem. Że w ogóle można w takich kategoriach się zachowywać, jak to obrazują posty niektórych osób.
Ale to jest wątek dla niezadowolonych ;p Jak chcesz wyrazić swój bezkrytyczny podziw, to przejdź np. tutaj: http://forums.cdprojektred.com/threads/37206-Dziękuję-developerom!?p=1703200#post1703200To nie ma sensu![]()
To tylko pobieżna obserwacja, ale odnoszę wrażenie, że łatwo wam przychodzi karać np. tych, którzy dają się sprowokować, ale prowokatorom trollstwo uchodzi płazem, vide mój warn. Nie, nie zamierzam na ten temat dyskutować, napisałem, co chciałem i dostałem co chciałem. Ale "niesmak" pozostał, bo powinno być dwóch ukaranych.Ludzie mogą krytykować, ale za chamstwo, wulgarność i osobiste zaczepki będą ponosić konsekwencje zgodnie z regulaminem, więc nie rozumiem za bardzo, o jakim straszeniu mówisz? W którym miejscu zabraniamy krytyki, wskaż mi, proszę? Bo jeśli odnosisz się do naszych uwag porządkowych, to ja Cię bardzo przepraszam, ale za nazwanie autorów gry złodziejami albo (i tu wstaw wyjątkowo paskudne, wulgarne określenia) to się nie spodziewaj głaskania po głowie i przymykania oczu.To niepoważne.