maciek0081;n10808271 said:
Hmm to jest ta zapowiedziana i oczekiwana od 2 tygodni roadmapa? Troszkę szczerze mówiąc się zawiodłem
Nie Ty jeden. Mało konkretów, sami nie wiedzą do końca co chcą robić. Wygląda jak wydana na siłę, żeby znów nie przekładać terminów.
filo9011;n10809191 said:
Zapewne zmniejszenie ilości rzędów ma służyć temu, aby Gwinta łatwiej można było przenieść na urządzenia mobilne (Hearthstone ma 2 rzędy + mniej kart w rzędzie dzięki czemu da się w to grać na fonie). Dlatego właśnie nie uznaję tego za wadę.
Obczaj grę Runewards: Strategy Card Game - każdy z graczy ma po 3 rzędy i wszystko działa świetnie. Gra jest dostępna tylko na urządzenia mobilne.
Jednak oceniaj tylko komfort używania, a nie samą grę, bo ona jest kiepska
Pozwolę jeszcze sobie na komentarz odnośnie pomysłów:
1. Dyskutowałem już na pomysł przywrócenia znaczenia rzędów w innym temacie. Dla mnie sytuacja jest prosta - albo jednostki są przypisane do rzędów, albo zwinne. Zabawa w półśrodki w stylu "jeżeli jednostka zostanie rzucona do konkretnego rzędu to dostaje wzmocnienie, czy też dodatkową umiejętność" to błąd. To jest pozorny wybór, i tak zawsze będzie wrzucana jednostka do przypisanego rzędu. Poza tym jak dla mnie w rozgrywce zwinność jest zdecydowanie dobrą zmianą - można grać wokół igni, rozdarcia i wielu innych kart. Dlatego ingerencja będzie osłabieniem warstwy taktycznej.
2. Nowa plansza - 2 rzędy to słaby pomysł. Musiałyby zostać całkowicie przebudowane karty takie jak rozdarcie, gradobicie, igni, zatrudy miód. Zbyt dużo zmian. Nie warto tego robić.
3. Coinflip - super, że nad nim pracują i testują różne rozwiązania.
4. Zmiany w postępie gracza - dobry samouczek jest jak najbardziej potrzebny. Co do reszty zmian, to raczej chodzi pewnie o balans, żeby zbieranie całej kolekcji nie było tak banalne (gra musi na siebie w końcu zarabiać). Ważne, żeby nie wpaść ze skrajności w skrajność.
5. Ograniczenie create - ogólnie pomysł mi się podoba, zwłaszcza jeżeli chodzi o brązowe karty.
6. Powrót do korzeni - ten podpunkt tak naprawdę zawiera zero konkretów.
7. Nowy wygląd - obecny mi odpowiada, ale poprzedni jeżeli chodzi o dobór koloró faktycznie był lepszy.
8. Wojna Krwi - ja na tę kampanię nie czekam z niecierpliwością, jendak i tak opóźnienie roczne to bardzo duża obsuwa.
Podsumowując - jak dla mnie nie jest to wielki "Powrót do korzeni", czy też "HomeComing". Spodziewałem się jakichś mocnych informacji, natomiast ogólny wydźwięk jest "nie wiemy jeszcze sami w którą stronę to ma zmierzać. Potrzebujemy więcej testów".
Jak dla mnie potrzbne jest otwarcie na te 6 miesięcy serwerów PTR. Tam testujemy wszystkie zmiany - przypisywanie do rzędów, ograniczenie planszy na dwa rzędy, różne sposoby naprawy coina. W przeciwnym wypadku może się okazać, że za 6 miesięcy otrzymamy grę zupełnie inną, jednak w niekoniecznie lepszym stanie.