Wiedźmin 3 - grafika

+
@wisielec

Nie chce mi się tego co napisałeś, komentować nawet :) Ludzie są zachwyceni ale ty jak zwykle, swoje musisz popisać :D
Nawet baz komentarza co do przycientego skrina co to ultra pokazuje? Oczywiście elementów jest sporo, ale ilość nie idzie w parze z jakością jakiej byśmy sobie życzyli.

Czyli zapatrzony w swoje.. bez argumentów. Ok, mi tam zajedno. Możesz mnie tez dodać do ignorowanych, nie będziesz czytał moich narzekań.

@wisielec
Wg mnie dowodzisz po prostu tego, że gra jest graficznie nierówna. Są momenty, które mnie zachwycają, są i takie jak ten którego się czepiłeś, które rzeczywiście wyglądają źle. Z tego powodu zdania zawsze będą podzielone i różne w zależności od screena :)

Witam, fajne forum, chętnie podrąże głębiej ogrywając W3.

A propos HairWorks, moze w dalszych lokacjach wygląda bardziej efektownie, w Siedliszczu zabiło wydajność (ale to 4K z DSR).

@xard86

Teraz będą narzekać na to "gra chodzi mi w 15 fps, nie mogę pograć,biorę konsolę - REDZI MNIE OSZUKALI :D
Tak to już jest z nimi ;-)

Na mojej stockowej 970 chodzi w Velen w 40-45, przy zbliżeniach na grzywę konia, włosy Geralta, spada do 34, 32 najmniej. Na zalockowanych 30 fpsach, cały czas trzyma tą liczbę.
Nie wiem czemu, jeszcze w KM, gra dziwnie skakała z 40 do 60 fpsów, co dawało drażniący efekt rwania obrazu, przez co zalockowałem stale 30 klatek. W Velen, odblokowałem dla testu i o dziwo gra trzyma dość sztywno te 45 fpsu, a spadki (wyraźne) są tylko przy w/w zbliżeniach (mam namyśli sytuacje gdzie grzywa konia zajmuje połowę ekranu).
Oczywiście rozdzielczość to 1080p a ustawienia na Full Uber z bajerami, bez modyfikacji pliku. Gra wygląda ładnie, jedynie razi roślinność, kiedy widać te płaskie tekstury, no i nie zauważyłem kręgów na wodzie po użyciu ardu, ale może rzeczka na której próbowałem była zbyt płytka, zaraz to przetestuję na głębokiej wodzie. I jeszcze trzeba się przyjrzeć ścianą, jak wjadę do Nowego Gradu to sprawdzę czy murarz odwiedził wersję PC, w tedy powiem czy był downgrade czy nie.

Graficznie nierówna? Przecież te niedociągnięcia widać na każdym nowym skrinie :| a niekiedy jest gorzej jak na pierwszy plan ciśnie ci się jakaś rozmyta tekstura rodem z Dragon Age 2...
Ja was naprawdę nie rozumiem. Nie macie nic przeciwko takiej sytuacji, podoba wam się, ok, nie mam z tym problemu - to jedno. Ale wciskać innym, że jest tak dobrze jak było, że grafika powala (wcale nie powala) i w ogóle osiągnęliśmy szczyt szczęśliwości w tej kwestii, to zupełnie inna para kaloszy. Tu sie zgodzić nie mogę. I o to cały czas się rozchodzi - jak mi ktoś zarzuca, że sobie ubzdurałem, że niebo jest błękitne, skoro jest białe, a to chmury są niebieskie....

Ale wciskać innym, że jest tak dobrze jak było,

Czym innym jest kwestia downgradu, a czym innym kwestia czy gra jest ładna czy brzydka. Na tym polu są ciągle nieporozumienia, na kilkadziesiąt stron flame'u ;)
Wg mnie downgrade był, ale jednocześnie gra jest nadal ładna. Mi się podoba, chwilami bardziej niż podoba.

Graficznie jest dobrze, jak na obecne standardy podyktowane dwoma molochami, które wszystko trzymają pod biczem. Ale świetna, zapierająca dech w piersiach niczym Crysis 1? Nie sądzę, daleko do tego, co dał Wiedźmin 2 ze swoją premierą. Orżnięte z wielu efektów, zwłaszcza teselacji terenu nie wybaczę.

@wisielec
Tak zastanawiam się czy Ty może w te grę grałeś czy oceniasz screenshoty? Bo jeżeli nie to zaprzestan oceniać grafiki gry której nie widziałeś, często jest tak że gry wyglądają całkiem inaczej na obrazku, a całkiem inaczej w ruchu. Nie mówię że gra jest idealna, jest parę rzeczy które mogły by być lepsze, ale z drugiej strony nie widziałem nigdy w grze RPG-openworld takich szczegółów, ta gra buduje klimat, nawet kolory które dobrali redzi moim zdaniem wyglądają dobrze i nie chciałbym takiego szaroburego tworu jak na vgx, rozmach budowy wiedźmina jest na prawdę godny podziwu, wierzę że następna część w uni wiedźmina będzie jeszcze lepsza, może akurat poprawia to co teraz nie jest aż takie dobre.

Skończcie już płakać o ta grafikę, szczególnie Ci którzy i tak nie mieli by na czym ją obejrzeć tylko narzekają bo mają cebulę w krwi. Między w2 a w3 jest, można stwierdzić że ogromny, przenieść chociaż to co było w w2 do otwartego świata było imponujące, a ta gra wygląda nawet lepiej :)

Kilka screenów od mojego znajomego:

Czym innym jest kwestia downgradu, a czym innym kwestia czy gra jest ładna czy brzydka. Na tym polu są ciągle nieporozumienia, na kilkadziesiąt stron flame'u ;)
Wg mnie downgrade był, ale jednocześnie gra jest nadal ładna. Mi się podoba, chwilami bardziej niż podoba.

No widzisz, najgorsze jest to, że mamy ten ****** punkt odniesienia. Wolałbym nie wiedzieć jak mogło być, wolałbym żyć w nieświadomości.

Druga strona medalu to to, że cała sytuacja rzuca się cieniem na CP'77, który prawdopodobnie będzie tak samo dociśnięty do wymagań konsol. I na ch! nam te wszystkie pecetowe wodotryski ja się zastanawiam? Najbardziej to mi żal ludzi z RED team. Wizja, rękodzieło, innowacja i kunszt... ograniczone polityką wydawców i producentów. Znowu mi się Harrison Bergeron przypomina.
Przy CP'77 REDzi będą pracować w szkłach +16 dioptrii, w rękawicach bokserskich i obróconymi monitorami, żeby nie zrobić przypadkiem arcydzieła, które zawstydzi... no, sami wiecie o co chodzi. Każdemu po równo.

No widzisz, najgorsze jest to, że mamy ten ****** punkt odniesienia. Wolałbym nie wiedzieć jak mogło być, wolałbym żyć w nieświadomości.

Druga strona medalu to to, że cała sytuacja rzuca się cieniem na CP'77, który prawdopodobnie będzie tak samo dociśnięty do wymagań konsol. I na ch! nam te wszystkie pecetowe wodotryski ja się zastanawiam? Najbardziej to mi żal ludzi z RED team. Wizja, rękodzieło, innowacja i kunszt... ograniczone polityką wydawców i producentów. Znowu mi się Harrison Bergeron przypomina.
Przy CP'77 REDzi będą pracować w szkłach +16 dioptrii, w rękawicach bokserskich i obróconymi monitorami, żeby nie zrobić przypadkiem arcydzieła, które zawstydzi... no, sami wiecie o co chodzi. Każdemu po równo.

Dlatego ja cieszyłem się na każdy news że sony sobie kiepsko radzi i traci miliardy.Miałem ogromną nadzieję że ludzie się obudzą i potatostation 4 będzie porażką,ale niestety 22 miliony kretynów kupiło ten złom.I sony trzepie kasę.To nie wina producentów gier bo wiadomo liczy się kasa.To wina ludzi którzy idą i kupują taki złom godząc się tym samym na taką paskudną grafę i zastój.Dopóki ludzie się nie ogarną,dopóty będą istnieć konsole(nie licze wiiu bo to inna sprawa i przeciwko takiej konsolce-nie mam nic-swoje gry i świetnie działające w 60 klatkach bez patchy).Cała reszta to powinny być exy na pc.

I tylko szkoda mi takich utalentowanych mistrzów jak Naughty Dog czy Santa Monica Studios.Kolesie z takiego gówna potrafią ukręcić tak dobre gry to co by dopiero się działo jakby robili gry tylko pod PC?To było by coś pięknego!

Jakaś szansa, że coś podobnego zostało w grze? Bo ostatnio, gdy widziałem te potworzyce, to wyglądały mocno słabo. Nie musi być tak wyostrzone.

SweetFX/ReShade naprawdę robi wielką różnicę. Możliwe, że to akurat sprawa subiektywna, ale moim zdaniem gra wygląda dzięki temu o wiele lepiej.

Dawaj mnie go! Dawaj :D I napisz od razu czy to wrzucić po prostu zamiast defaultowego cfg, czy jak?

@Nathaniel

Dzięki :) Póki co walczę z instalką bo w mojej EK trafiła się wadliwa płyta nr 2 ;-)
Pobieram ręcznie plik bin.3 z GOG, mam nadzieje, że pomoże.
A ten plik wydaje się być winowajcą.

Top Bottom