https://www.youtube.com/watch?v=t2WoRfULG1Y
Ja używam tego, jest mroczniej ale jakoś męczy oczy.
Tak czy owak, gra wygląda FENOMENALNIE
W dzień pokombinuje z ręcznymi ustawieniami w cfg.
Na mnie nie zrobiła jakiegoś piorunującego wrażenia, nic nadzwyczajnego, do VGX brakuje sporo.
Najbardziej razi roślinność, niestety wszędzie widać że są to płaskie posklejane tektury, wystarczy zawiesić wzrok na byle jakim krzaku.
Modele są ładne, raczej nie ma im nic do zarzucenia, post procesu także, niektóre tekstury mogłyby by być lepszej jakości, ale myślę że mody to poprawią.
W każdym razie, opadu szczeny nie miałem, GTA V, Cień Mordoru, wyglądały lepiej, a to przecież tutaj miała być jakaś rewolucja, jak bym dostał oprawę VGX to by faktycznie była.
Ustawienia na jakich gram to oczywiście max możliwości ustawień z gry (plikami się nie bawiłem), włącznie z bajerami Nvidi. Wszystko normalnej rozdzielczości, czyli FHD, proszę nie pisz że żeby gra robiła wrażenie muszę mieć 4K, bo to bujda, w/w gry wyglądały lepiej w FHD, jakość VGX w FHD również by pozamiatała, nie trzeba do tego 8 milionów pikseli, dwa spokojnie wystarczają, tym bardziej na 24 calowym ekranie.
No i również dementuje stwierdzenie że totalne minimum to gtx980, czy jakieś i7.
Mam zwykłą stockową 970 i i5 4690 (z resztą już chyba pojawiły się testy wykorzystania rdzeni procka), osiągam w w/w ustawieniach 45 klatek w Velen, jeszcze nie byłem w Novigradzie, spadków nie ma podczas walki czy podczas deszczu, ba nawet w jednej scence z Baronem w deszczu fraps pokazywał 63 klatki. Jedyne spadki to zbliżenia na głowę Geralta, lub grzywę konia, ale nawet wtedy gra nie z chodzi poniżej 30 (zazwyczaj jest to ok 34). Jednak takie momenty są tylko w cutscenach, gdzie kamera pokazuje z bliska twarze rozmówców i absolutnie to nie przeszkadza.
Dodatkowo jest jeszcze możliwość podkręcenia karty, myślę że w tedy utrzymała by stabilne minimum 50 fpsu. Nie widzę sensu dokładanie tysiąca złotych do karty która zapewni znikomą liczbę dodatkowych fpsów. Jeszcze bym zrozumiał jak by to był przedział, 24 klatki na 970, 30 na 980, w tedy ok, można mówić że 980 to minimum, ale to nie prawda.
Jeszcze raz na koniec, gra jest ładna, gdyby nie dziwny marketing nastawiony w dużej części na kosmiczną grafikę, albo nawet gdybyśmy dostali jakieś oświadczenie od Redów że sorry chłopaki ale nie da rady osiągnąć VGX na ten moment, może w edycji rozszerzonej, może w cyberpunku, może w kolejnej naszej grze, moc konsol okazała się nie wystarczająca, nie mamy czasu na robienie osobnego buildu na PC.
Myślę że w tedy nie było by dziś żadnego zawodu, ani nawet słówka skargi, gra wygląda dobrze, broni się sama chociażby fabułą czy klimatem, nikt nie zwrócił by uwagi na jakieś niedoskonałości. Ale jednak powiedziano nam że downgadu nie ma że będzie jakość VGX, a tego nie ma. Po prostu, gra wygląda gorzej niż miała wyglądać, mimo iż wygląda bardzo ładnie. Jednak chory marketing nakręcił nas na grafikę której nie ma, więc obecna, mimo iż b. dobra nie powoduje zachwytów.
Tym bardziej opadu szczeny, ja do opadu szczeny wymagam VGX. Wszystko niżej, będzie w najlepszym wypadku zadowalające. I nie piszę że i tak by mi nie ruszyło, chciałbym to zobaczyć nawet w 5 fpsach, kiedyś będę miał lepszego kompa, a W3 przejdę na pewno kilka, jak nie kilkadziesiąt razy, w przyszłości na sprzęcie który będzie zjadał nawet twoje 3 titany, choćby to było i za 10 lat.