Wiedźmin 3 - grafika

+
https://www.youtube.com/watch?v=t2WoRfULG1Y

Ja używam tego, jest mroczniej ale jakoś męczy oczy.
Tak czy owak, gra wygląda FENOMENALNIE :)

W dzień pokombinuje z ręcznymi ustawieniami w cfg.

Na mnie nie zrobiła jakiegoś piorunującego wrażenia, nic nadzwyczajnego, do VGX brakuje sporo.
Najbardziej razi roślinność, niestety wszędzie widać że są to płaskie posklejane tektury, wystarczy zawiesić wzrok na byle jakim krzaku.
Modele są ładne, raczej nie ma im nic do zarzucenia, post procesu także, niektóre tekstury mogłyby by być lepszej jakości, ale myślę że mody to poprawią.
W każdym razie, opadu szczeny nie miałem, GTA V, Cień Mordoru, wyglądały lepiej, a to przecież tutaj miała być jakaś rewolucja, jak bym dostał oprawę VGX to by faktycznie była.
Ustawienia na jakich gram to oczywiście max możliwości ustawień z gry (plikami się nie bawiłem), włącznie z bajerami Nvidi. Wszystko normalnej rozdzielczości, czyli FHD, proszę nie pisz że żeby gra robiła wrażenie muszę mieć 4K, bo to bujda, w/w gry wyglądały lepiej w FHD, jakość VGX w FHD również by pozamiatała, nie trzeba do tego 8 milionów pikseli, dwa spokojnie wystarczają, tym bardziej na 24 calowym ekranie.
No i również dementuje stwierdzenie że totalne minimum to gtx980, czy jakieś i7.
Mam zwykłą stockową 970 i i5 4690 (z resztą już chyba pojawiły się testy wykorzystania rdzeni procka), osiągam w w/w ustawieniach 45 klatek w Velen, jeszcze nie byłem w Novigradzie, spadków nie ma podczas walki czy podczas deszczu, ba nawet w jednej scence z Baronem w deszczu fraps pokazywał 63 klatki. Jedyne spadki to zbliżenia na głowę Geralta, lub grzywę konia, ale nawet wtedy gra nie z chodzi poniżej 30 (zazwyczaj jest to ok 34). Jednak takie momenty są tylko w cutscenach, gdzie kamera pokazuje z bliska twarze rozmówców i absolutnie to nie przeszkadza.
Dodatkowo jest jeszcze możliwość podkręcenia karty, myślę że w tedy utrzymała by stabilne minimum 50 fpsu. Nie widzę sensu dokładanie tysiąca złotych do karty która zapewni znikomą liczbę dodatkowych fpsów. Jeszcze bym zrozumiał jak by to był przedział, 24 klatki na 970, 30 na 980, w tedy ok, można mówić że 980 to minimum, ale to nie prawda.

Jeszcze raz na koniec, gra jest ładna, gdyby nie dziwny marketing nastawiony w dużej części na kosmiczną grafikę, albo nawet gdybyśmy dostali jakieś oświadczenie od Redów że sorry chłopaki ale nie da rady osiągnąć VGX na ten moment, może w edycji rozszerzonej, może w cyberpunku, może w kolejnej naszej grze, moc konsol okazała się nie wystarczająca, nie mamy czasu na robienie osobnego buildu na PC.
Myślę że w tedy nie było by dziś żadnego zawodu, ani nawet słówka skargi, gra wygląda dobrze, broni się sama chociażby fabułą czy klimatem, nikt nie zwrócił by uwagi na jakieś niedoskonałości. Ale jednak powiedziano nam że downgadu nie ma że będzie jakość VGX, a tego nie ma. Po prostu, gra wygląda gorzej niż miała wyglądać, mimo iż wygląda bardzo ładnie. Jednak chory marketing nakręcił nas na grafikę której nie ma, więc obecna, mimo iż b. dobra nie powoduje zachwytów.
Tym bardziej opadu szczeny, ja do opadu szczeny wymagam VGX. Wszystko niżej, będzie w najlepszym wypadku zadowalające. I nie piszę że i tak by mi nie ruszyło, chciałbym to zobaczyć nawet w 5 fpsach, kiedyś będę miał lepszego kompa, a W3 przejdę na pewno kilka, jak nie kilkadziesiąt razy, w przyszłości na sprzęcie który będzie zjadał nawet twoje 3 titany, choćby to było i za 10 lat.

Grafika jest ładna - ale za konsolowy FOV bez możłiwości jego zmiany(i równie konsolowe sterowanie) ktoś powinien solidnie oberwać. Liczęże szybko pojawi się patch który te dwie rzeczy naprawi.

Patrząc na te niby mega wyczesane screeny powyżej, mogę tylko stwierdzić, że ktoś przesadził z kontrastem, cieniami, ostrością, generalnie słabo się na to patrzy. Może gdyby to stonować... byłoby ok.

Naprawdę te screeny podobają wam się bardziej od "zwykłej" gry? Kolory jeszcze zrozumiem - są bardzo ok, ale to wyostrzenie... Przecież to jest prawie tak mocne jak ujęcie w Novigradzie z Debut Trailera.

Jezu...

Grafika jest ładna - ale za konsolowy FOV bez możłiwości jego zmiany(i równie konsolowe sterowanie) ktoś powinien solidnie oberwać. Liczęże szybko pojawi się patch który te dwie rzeczy naprawi.

Popieram, nie wiem co za imbecyl był odpowiedzialny za FoV. Przecież to jest banalnie proste. A tak kamera mnie drażni. Nie jestem w stanie przyzwyczaić się nadal po paru godzinach gry.

No właśnie, niektórzy przesadzają. Te skriny maja się tak do fotorealizmu jak pięść do oka. Ludzie chyba robicie to dla zasady, bo można. Bo się wygląda wtedy na "zaawansowanego użytkownika". Przesycone kolory oczywiście należy trochę stonować, też tak myślę, ale reszta?
Poza tym Adam Chmielarz pisze o grafice w W3, potwierdza to co ja pisałem wcześniej. Przypadek? No, ale co ja tam wiem. GosuPL pewnie wyskoczy, że się nie powinienem wypowiadać bo nie gram w over 9000K!!!

Naprawdę te screeny podobają wam się bardziej od "zwykłej" gry? Kolory jeszcze zrozumiem - są bardzo ok, ale to wyostrzenie... Przecież to jest prawie tak mocne jak ujęcie w Novigradzie z Debut Trailera.
Jezu...

Różne są gusta ;)
Niektórzy np. lubią takie HDRy: http://www.widoczki.com/widoczki/2/drzewa-rzeka-hdr.jpeg
Nie mniej zgadzam się, że zmiana temperatury barw i nasycenia w W3 jest kusząca. Ale tylko tego :)

Ja jestem w tej komfortowej sytuacji że ostatnie 8 lat siedziałem na bardzo słabym kompie i teraz wszystko mi się podoba - w tym gra 'vanilla'. Jak coś dadzą w patchach to będzie spoko, jak nie to trudno. I tak jak dzisiaj robiłem rano zadanie
z zaginionym bratem w Białym Sadzie to zbierałem szczękę z ziemi po pierwszym wejściu na pole po bitwie.

Last edited by a moderator:
De gustibus non est disputandum, ja jednak jakoś nigdy nie lubiłem za bardzo bawić się w mody - poczekam na oficjalne łaty. Ciekawe czy to, co przestawiamy w plikach to opcje, do których z czasem dostaniemy dostęp z poziomu menu (a jeżeli nie to czy ktoś stworzy modyfikację która to wprowadzi - to jeszcze przełknę, ingerowanie w pliki nigdy nie wychodziło mi na dobre).

Nie wiem co wy się tak czepiacie tej kamery, przecież FoV jest jak najbardziej spoko. Tylko w pomieszczeniach jest blisko Geralta (i dobrze), a i to głównie tylko w malutkich chatkach. W normalnej eksploracji czy też w walce kamera jest perfekcyjna. Kwestia przyzwyczajenia.

W normalnej eksploracji czy też w walce kamera jest perfekcyjna. Kwestia przyzwyczajenia.

Zgadzam się - walka jest moim zdaniem mocno utrudniona przez co od stada wilków zdarza się że dostaję baty (a gram na średnim) - jakbym miał mniejsze pole widzenia to bym się zapłakał pewnie.
(Tak, jestem noobem ale W2 na mrocznym ukończyłem)

Kurde, to jeszcze są narzekania na grafikę ? :D
Ja wczoraj zasiadłem do grania około północy, patrze a tu 6 rano :D

Gra wygląda FENOMENALNIE i jest ARCYDZIEŁEM.

Graficznie ? Nie widziałem ,lepszej. Przebija nawet AC Unity, który wymaksowany po prostu piękny.

Tylko żeby móc się cieszyć grafiką wykoksaną, ma to swoją cenę - Geralt , prawdziwy zabójca potworów.
2x 980 średnio by dawało sobie radę, gram ze wszystkim na ultra wraz z hairwors w 2560x1440p + SweetFX i fpsy wachają się od 48 do 90.
Średni to równe 60.

Gra miażdży graficznie i klimatycznie.

@sserek

Wiem, zauważyłem od razu jak napisałem posta, nie zdążyłem edytować a tu wpadłeś z korektą ;)
I dobrze, też na błędy wyczulony jestem .
Co to niewyspanie robi a zawsze z dyktand miałem 5 i 6ki ! :)
Edytować się nie da cholera, forum przeciążone?

Posprawdzałem sobie kilka wersji "modów" i ostatecznie zostałem przy tej wersji SweetFX: The Witcher 3 - SS V1.1 + dodałem sobie troszkę ostrości.

Noc jest ciemna (o ile księżyc nie jest w pełni i noc jest bezchmurna), żółty tint zniknął, kolory bardziej stonowane, światło się fajnie rozprasza. Polecam :)
Czekam dalej aż ktoś wpadnie na coś lepszego + ewentualne aktualizacje ;)

I na jakiej grafie pocinasz? ;>

Ja tylko wrzucę jeden screen i idę grać dalej :)

Last edited:

No ale to wyostrzenie można zmniejszyć, tak samo kolory. To jest konfigurowalne i to jest świetne, bo każdy sobie może dostosować pod swój gust.

Poza tym Adam Chmielarz pisze o grafice w W3
No i co pisze? To co każdy bardziej rozgarnięty i poinformowany użytkownik wie od dawna. Downgrade był, siłą rzeczy (konsole, niedoświadczenie zespołu z openworldami) zostały wycięte pewne assety. Taka jest konkluzja jego wypowiedzi.

A poza tym, nie kumam tego, że Chmielarz to jakaś wyrocznia jest czy co? Koleś nie zrobił żadnej bardzo dobrej (w sensie ponadprzeciętnej) gry (Carter jest dobry, ale tylko dobry).

Gra miażdży graficznie i klimatycznie.

No i very well. O to chodzi.

Top Bottom