Wiedźmin 3 - grafika

+
Ładniejszy od ostatnich materiałów jest tylko trailer VGX, który był ewidentnie upiększony i choć bardzo chciałbym, żeby grafika w wersji finalnej na ustawieniach ultra prezentowała się tak:
To nie wiem czy byłoby to możliwe na sprzęcie, na który byłoby stać bogatszego Kowalskiego (tzn. nie na 2xTitan czy 2x780Ti) by przy okazji grać przyjemnie i płynnie.

Nie zmienia to jednak faktu, że mogliby nie okrajać gry z grafiki, a jedynie rozszerzyć jej opcje w ustawieniach. W ten oto sposób za powiedzmy 2-4 lata można by było wrócić do W3 i uruchomić go właśnie z tak piękną grafiką, ale cóż... i tak jest pięknie :D

http://www.play3-live.com/news/the-witcher-3-wild-hunt-interview-de-michal-stec-art-producer-68303

- You don't know still if PS4 and XBOX ONE will have a different resolution or the same?
- It's gonna be the same.
- It should be the same?
- It will be the same for PC, XBOX and PS4, as we want the same experience, the same game for all the players
.

W tej branży panuje od lat stan permanentnego strachu przed powiedzeniem na głos, że konsole nie są jednojajowymi bliźniakami, a pc to już całkiem inna rodzina. Każdy jeden zapytany o możliwe różnice będzie się wił niczym wąż na dyskotece, najczęściej właśnie zapewniając, że dokładają wszelkich starań i że doświadczenie będzie jednakowe. Jeśli miałbym potraktować serio powyższą wypowiedź, to musiałbym uwierzyć, że na pc nie będzie się dało uruchomić W3 w rozdzielczości wyższej niż 1080p, albo przy mniej pomyślnym rozwoju sytuacji, niż 900p i w dodatku z tymi samymi, niezmiennymi ustawieniami. To chciał nam powiedzieć pan Stec czy ja źle rozumiem angielskie tłumaczenie z francuskiego? Może w następnym wywiadzie należałoby dopytać, co się kryje za tym "jednakowym doświadczeniem".
Ja nawet domyślam się powodu tego niedookreślenia i niechęci do precyzji, ale jednak trudno mi traktować poważnie takie wypowiedzi i wolałbym już usłyszeć odwieczne zapewnienie ekip fachowców czyli "będzie pan zadowolony". Bo jak tu się nie śmiać, gdy dziwnym przypadkiem prawie na wszystkich pokazach to na mocnym pc jest uruchamiana multiplatformowa gra i już nawet mało kto się stara ukrywać wstydliwy jeszcze niedawno fakt, że za nibykonsolami też chowają się piece. A poźniej z kamiennym wyrazem twarzy pijarowcy zapewniają, że bla bla bla.
Rebels.

"Sony na chwilę obecną trzyma specyfikę PS4 w tajemnicy, więc i my, jako twórcy, nie zamierzamy puszczać pary z ust na ten temat. Wiedźmin 3 dostępny będzie na wielu platformach jednocześnie, ale chcę podkreślić, iż w tym przypadku PlayStation 4 nie będzie zwykłym portem, a programem stworzonym od podstaw."

Źródło: http://www.miastogier.pl/wiadomosc,22421.html

Mając na uwadzę to, ile Redzi poświęcają czasu nad optymalizacją na konsoli Xbox One odnoszę wrażenie, że wersja na PS4 będzie zwykłym portem ze słabszej konsoli. Przez to będzie jednakowa jakość. Damn it. Ewidentnie widać tu wpływy M$, co mi się bardzo nie podoba.
Nawet jeśli w początkowej fazie projektowania gry na PS4 przy użyciu specjalnie napisanego programu do optymalizacji,( a przez to możliwość zaimplementowania ładniejszych efektów i bajerów graficznych), to pewnie z niego nie skorzystają (a przecież mogliby). Zapewne okazało się, że konsola M$ znacznie odbiega jakościowo od PS4 więc trzeba będzie to "wyrównać". Po odcięciu kinecta od Xboxa nadal różnica była zauważalna i żadna pijarowska gadka nie jest mi w stanie tego wmówić że na konsoli PS4, trudno się projektuje. Wystarczy spojrzeć z jaką łatwością inni developerzy wykorzystują GDDR5. Jakby fakt ilości sprzedanych konsol PS4 nie był wystarczający by potraktować to jako priorytet.
10 mln uzytkowników PS4 będzie krzyczeć w necie jak tylko pojawią się porównania gameplayów, ja to wiem. I ten krzyk wcale nie będzie nieuzasadniony. Redom może to wcale nie wyjść na dobre, a konlos XBone przez takie zagrywki wcale więcej się nie sprzeda.

Patrzę na Killzone Shadow fall i łapię się za głowę, że z tak średniego sprzętu jaką jest PS4 da się wycisnąć tak piękne widoczki dla oka. Tak wiem, jest to korytarzowa gra, ale Redzi mają swój mocny silnik, który rejestruje i wgrywa tylko te elementy tekstur, które obejmuje kamera (celownik w FPS). I to jest skok wydajnościowy, bo pozwala ze słabszych sprzętów wycisnąć na prawdę dużo. Sumując wszystko razem i mając na względzie ograniczenia i inną architekturę (konsol PS4 i Xbox One) oraz PCtów to na prawdę da się zdziałać na cuda. Redzi dostali ponad rok czasu na optymalizację i bardzo mnie razi fakt nie że ten czas, mimo że dobrze wykorzystany, to nie znajdzie zastosowania w przypadku PS4.

Mam nadzieję, że Wiesio 3 nie będzie wyglądał na konsolach tak samo "sterylnie" jak AC black flag z lepszymi teksturami...
@up Dokłądnie. Zgadzam się z Tobą w 100 % i zastanawiam się od kiedy to rozdzielczość stała się płatnym DLC.

Pisali, że optymalizacja na PS4 idzie im łatwiej - nic nie wspominali o lepszej grafice. Jedyne czego bym nie chciał, to obcinanie wersji na PC, żeby użytkownikom konsol nie zrobiło się przykro. "Wiedźmin" to marka, której genezą są PC i to na nich powinna wyglądać najlepiej (co jest nawet uzasadnione technicznie). Niemożliwe do dobrego zoptymalizowania opcje można zostawić, żeby później - za kilka lat - dało się odpalić grę i dalej wyglądałaby na piękną. Podobne rozwiązanie było w W2. Dodali opcję uberpróbkowania, co na ówczesne PC było zbytnim obciążeniem, ale np. teraz nie ma z tym problemu.

Guest 2686910

Guest
Źródło: http://www.miastogier.pl/wiadomosc,22421.html

Mając na uwadzę to, ile Redzi poświęcają czasu nad optymalizacją na konsoli Xbox One
Czy gdziekolwiek, kiedykolwiek było powiedziane, że poświęcają więcej czasu na optymalizację na X'ie? Gdzie? Kiedy?

odnoszę wrażenie, że wersja na PS4 będzie zwykłym portem ze słabszej konsoli. Przez to będzie jednakowa jakość. Damn it. Ewidentnie widać tu wpływy M$, co mi się bardzo nie podoba.
Litości.
Nawet jeśli w początkowej fazie projektowania gry na PS4 przy użyciu specjalnie napisanego programu do optymalizacji,( a przez to możliwość zaimplementowania ładniejszych efektów i bajerów graficznych), to pewnie z niego nie skorzystają (a przecież mogliby).
Dodatkowych bajerów nie dadzą, ok. Ale czy powiedzieli, że nie dadzą tych samych, ale może w lepszej jakości?

Zapewne okazało się, że konsola M$ znacznie odbiega jakościowo od PS4 więc trzeba będzie to "wyrównać". Po odcięciu kinecta od Xboxa nadal różnica była zauważalna i żadna pijarowska gadka nie jest mi w stanie tego wmówić że na konsoli PS4, trudno się projektuje. Wystarczy spojrzeć z jaką łatwością inni developerzy wykorzystują GDDR5. Jakby fakt ilości sprzedanych konsol PS4 nie był wystarczający by potraktować to jako priorytet.
10 mln uzytkowników PS4 będzie krzyczeć w necie jak tylko pojawią się porównania gameplayów, ja to wiem. I ten krzyk wcale nie będzie nieuzasadniony. Redom może to wcale nie wyjść na dobre, a konlos XBone przez takie zagrywki wcale więcej się nie sprzeda.
No a ten akapit to już w ogóle odjazd. Teoria spiskowa, wiedza "insiderska" i przewidywanie przyszłości w siedmiu zdaniach.

Patrzę na Killzone Shadow fall i łapię się za głowę, że z tak średniego sprzętu jaką jest PS4 da się wycisnąć tak piękne widoczki dla oka. Tak wiem, jest to korytarzowa gra, ale Redzi mają swój mocny silnik, który rejestruje i wgrywa tylko te elementy tekstur, które obejmuje kamera (celownik w FPS). I to jest skok wydajnościowy, bo pozwala ze słabszych sprzętów wycisnąć na prawdę dużo.
Powiedz, proszę, na ile konsol ukazał się Shadowfall? I czemu każda gra na PS3 nie wyglądała jak Uncharted 3?

Sumując wszystko razem i mając na względzie ograniczenia i inną architekturę (konsol PS4 i Xbox One) oraz PCtów to na prawdę da się zdziałać na cuda.
Wiedza pewnikiem nabyta przez lata tworzenia gier AAA.

Redzi dostali ponad rok czasu na optymalizację i bardzo mnie razi fakt nie że ten czas, mimo że dobrze wykorzystany, to nie znajdzie zastosowania w przypadku PS4.
Nostradamus, część druga - Objawienie.

Mam nadzieję, że Wiesio 3 nie będzie wyglądał na konsolach tak samo "sterylnie" jak AC black flag z lepszymi teksturami...
Niewątpliwie, wszystko na to wskazuje.

:facepalm:

Przepraszam, jeśli post jest za ostry. Po prostu nienawidzę przepowiedni niepopartych po pierwsze: solidnymi dowodami, po drugie: zdrowym rozsądkiem. Zamiast tego popartych jakimś irracjonalnym strachem. A ostatnio mnożą się takie przepowiednie.
REDzi będą mówić to, co będą mówić. Taka jest natura umów marketingowych, które podpisali. Popadanie w paranoję przez dodanie kart do EK na Xboxa i stwierdzenie, że dodatków graficznych na wyłączność platform nie będzie jest durne zwyczajnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę relatywnie niewielkie różnice między tymi konsolami.
Nie mówię, żeby ślepo ufać studiu. Ale zakładanie, że będzie źle, bo będzie źle to przeginanie w drugą stronę.

Last edited by a moderator:
@post80 Piszesz takie bzdury, że uszy więdną. Poczytaj kilkadziesiąt specjalistycznych artykułów o tworzeniu gier, optymalizacji oraz architekturze konsol i dopiero się wypowiadaj. @mikomakjenkins dobrze podsumował twoje wypociny. A ostatnio widzę, że Xbox One to jest taki dzieciak do bicia na forum.

A ostatnio widzę, że Xbox One to jest taki dzieciak do bicia na forum.
Bo większość (duża, duuuuuża większość) konsolowców na tym forum posiada PS4 i niektórym włącza się fanbojostwo. Albo to tylko nieświadomość specyfikacji/architektury obu konsol podparta wypowiedziami innych fanbojów nieznających się na rzeczy... Taki internet.
Co zrobisz? Nic nie zrobisz. :comeatmebro:

Czy gdziekolwiek, kiedykolwiek było powiedziane, że poświęcają więcej czasu na optymalizację na X'ie? Gdzie? Kiedy?

Litości.

Dodatkowych bajerów nie dadzą, ok. Ale czy powiedzieli, że nie dadzą tych samych, ale może w lepszej jakości?

No a ten akapit to już w ogóle odjazd. Teoria spiskowa, wiedza "insiderska" i przewidywanie przyszłości w siedmiu zdaniach.

Powiedz, proszę, na ile konsol ukazał się Shadowfall? I czemu każda gra na PS3 nie wyglądała jak Uncharted 3?

Wiedza pewnikiem nabyta przez lata tworzenia gier AAA.

Nostradamus, część druga - Objawienie.

Niewątpliwie, wszystko na to wskazuje.

:facepalm:

Przepraszam, jeśli post jest za ostry. Po prostu nienawidzę przepowiedni niepopartych po pierwsze: solidnymi dowodami, po drugie: zdrowym rozsądkiem. Zamiast tego popartych jakimś irracjonalnym strachem. A ostatnią mnożą się takie przepowiednie.
REDzi będą mówić to, co będą mówić. Taka jest natura umów marketingowych, które podpisali. Popadanie w paranoję przez dodanie kart do EK na Xboxa i stwierdzenie, że dodatków graficznych na wyłączność platform nie będzie jest durne zwyczajnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę relatywnie niewielkie różnice między tymi konsolami.
Nie mówię, żeby ślepo ufać studiu. Ale zakładanie, że będzie źle, bo będzie źle to przeginanie w drugą stronę.
Czy będzie narzekanie czy nie , i tak nie wpłynie to na grafike jaką otrzymamy, multiplatformowy gry muszą z reguły wyglądać bardzo podobnie na obu konsolach , tak było jest i będzie, to nie exy w których cisną jedna kosole ile tylko sie da. Na kilka sprzętów nie ma tyle czasu z mojego punktu widzenia PC miał priorytet było najpierw maxowanie, a potem optymalizacja, jako że xbox jest troszke słabszy jasnym jest ,że optymalizuje się pod tamtą konsole gdyż jak ona wyciśnie te stable 30 Fps, dużo łatwiej jest podciągnąć to i owo na troszke lepszej konsoli, wiecie o co mi chodzi? Redzie nie traktują PCtowców jako drugiej kategori gdyby tak było to stawiam swoją głowe ,że nie przesuwali by premiery, bo mieli by tylko priorytet=konsole i port na pc jak to ładnie mówiąc często wygląda. Gra miesiąc przed premierą osiągnie pewnie status "GOLD"
When a game goes "gold" that means that the development/programming is finished.

From gold they send the info to the people that make the discs themselves. All that has to be done is millions of discs need to be made, cased, shrinkwrapped, and shipped.

Thats why "gold" generally happens a few weeks before release date, it takes time to get everything made, boxed, and shipped to your local retail store.
Myśle ,że jest po prostu za mało czasu by cały team się podzielil, i optymalizował każdy sprzęt(i jest to nie opłacalne) ale to chyba jasne przynajmniej dla mnie , gra dalej ma bugi , jakieś niedociągniecia, ludzie myślą ,że to wszystko jest takie proste a niestety nie jest, a czas leci. Żadko pokładam nadzieje w jakimś teamie developerskim aczkolwiek w redach tak, i cieszę się ,że PC to nie będzie zwykły port a coś dużo więcej. I myślę ,że konsolowcy nie mają co się martwić, i tak jak ktoś wspomniał szukać kozła ofiarnego(x1) znając życie nikt z was nie zauważy różnicy póki wam dwóch gifów w dużej rozdzielczości nie pokaża, ale to standart ,że konsolowcy plują jadem na siebie i tylko w jednym są zgodni przeważnie ,że PC jest bee:).
Dziękuje pozdrawiam.

Last edited:
Po prostu zawsze znajdzie się kilku krzykaczy co robią z igły widły. Z kilku zdań wysnuli teorie o tym, że CDPR sprzedał się MS, a W3 jest robiony pod XO. A na PS4 i PC będzie tragiczna optymalizacja, połowa contentu wycięta i dostaną gorszą kolekcjonerkę. Czekam na teorie o cichym kupnie CDPR przez MS i zrobieniu z W3 ekskluziwa. Każdy będzie grał na czym mu się podoba. Ważne, że wesprzemy CDPR, aby było ich stać na zrobieniu modeli gnomów do W4;). A do premiery jeszcze kilka miesięcy, więc nie wiadomo jak będzie wyglądał kolejny trailer/gameplay. I co niektórzy znawcy przestańcie pisać o 50% większej mocy w PS4.

Po prostu zawsze znajdzie się kilku krzykaczy co robią z igły widły. Z kilku zdań wysnuli teorie o tym, że CDPR sprzedał się MS, a W3 jest robiony pod XO. A na PS4 i PC będzie tragiczna optymalizacja, połowa contentu wycięta i dostaną gorszą kolekcjonerkę. Czekam na teorie o cichym kupnie CDPR przez MS i zrobieniu z W3 ekskluziwa. Każdy będzie grał na czym mu się podoba. Ważne, że wesprzemy CDPR, aby było ich stać na zrobieniu modeli gnomów do W4;). A do premiery jeszcze kilka miesięcy, więc nie wiadomo jak będzie wyglądał kolejny trailer/gameplay. I co niektórzy znawcy przestańcie pisać o 50% większej mocy w PS4.
Może W3 jako exclusive dla MS to prasada, ale pojawiły się głosy, że CP2077 tak naprawdę wyjdzie tylko na XOne.Śmiechu warte.A kilku osobom zwracałem uwagę co do 50% przewagi PS4. Mam nadzieję, że te głosy ucichną. (Żeby nie było, sam posiadam PS4 oraz PC i nie jestem fanbojem ani PC ani żadnej konsoli :))
----------------------
Ale może tak być, że PC i PS4 straci przez X One. Po prostu może tak być. Nie musi, ale może. Jestem ciekawy jak będzie właśnie wglądał kolejny zwiastun, gameplay. Mam nadzieję, że już z cieniami od chmur, pogodą, wiatrem i tak dalej. A mają coraz mniej czasu ..
Spokojnie.Tymi "ficzerami" zajmuje się Jose Teixeira Wielki i Potężny. On już zrobi z tym co trzeba.Nie będziemy zawiedzeni.

Last edited:

Ale może tak być, że PC i PS4 straci przez X One. Po prostu może tak być. Nie musi, ale może. Jestem ciekawy jak będzie właśnie wglądał kolejny zwiastun, gameplay. Mam nadzieję, że już z cieniami od chmur, pogodą, wiatrem i tak dalej. A mają coraz mniej czasu ..

Why so sarcastic?

Gdzie tam jest sarkazm? Jose to IMO najfajnieszy RED.Mówię to jak najbardziej poważnie.Stworzyłem nawet czczącą Go religię...
PS.Jeśli chcesz się nawrócić zapraszam do sygnaturki I
I
\/
-----------------------------
Nie wiem czy bardziej żałosne czy głupie, miałem wrażenie, że to temat o grafice.
To ma być głupie.Trochę luzu, paniedzieju.Ale masz rację, to temat o grafice, kończmy offtop.

Last edited:
Gdzie tam jest sarkazm? Jose to IMO najfajnieszy RED.Mówię to jak najbardziej poważnie.Stworzyłem nawet czczącą Go religię...
PS.Jeśli chcesz się nawrócić zapraszam do sygnaturki I
I
\/
Nie wiem czy bardziej żałosne czy głupie, miałem wrażenie, że to temat o grafice.

@Viking i reszta
Mam chwilę w pracy to odpiszę last posta. Zarzycasz mi nieznajomość podzespołów, co jest nieprawdą, i świadomie dokonałem wyboru konsoli. Mam się tłumaczyć z tego? Nie ma problemu, szkoda mojem przerwy no ale nic, trudno się mówi. Skoro jestem wyzywany od fanboja...
Na PS4 CPU działa z prędkością 1.6Ghz. Co do pamięci wiem jakie są różnice pomiędzy DDR a GDDR. Skoro @Viking zarzuca mi niewiedzę to napiszę wszystko o czym wiem.
Pamięci GDDR mają wolne czasy dostępu oraz dużą przepustowość. Pamięci DDR mają szybkie czasy dostępu oraz mniejszą przepustowość. Każdy typ pamięci ma wady i zalety. Dlatego w PC na płycie wykorzystuje się pamięci DDR by CPU miało niskie czasy dostępu a na karcie graficznej GDDR bo dla GPU ważna jest przepustowość, ale czasy dostępu nie są kluczowe. Nie bez powodu nazywamy tą pamięcią GDDR gdzie G oznacza Graphics. Dodatkowo Xbox One ma pamięć cache L4 typu eSRAM budowaną w APU co także zmniejsza czasy dostępu.
Konsola PS4 ma szybsze GPU oraz wolniejsze CPU. Ma to zalety oraz wady.
Dzięki szybszemu GPU z większą ilością ROP (Render output unit) w PS4 powinienem otrzymać od twórców gier wyższą rozdzielczość, ponieważ konsola jest w stanie wygenerować więcej pixeli na ekran. Na PS4 bez problemu można uzyskać grafikę 1080p podczas gdy na Xbox One już nie.
Xbox One ma szybsze CPU które taktowane jest 1.75Ghz, ma dodatkową pamięć L4 typu eSRAM w budowaną w APU oraz pamięć DDR3 które mają niskie czasy dostępu. Pamięć GDDR5 stosowana w PS4 ma wysoką przepustowość ale jest do niej bardzo wolny dostęp, co jest głównym powodem dla którego nie jest ona stosowana w PC a jedynie w GPU. Xbox został zaprojektowany pod wielozadaniowość, coś czego Sony nie przewiduje w PS4 i bardzo dobrze bo konsola ma być przede wszystkim do grania, a nie tanim centrum rozrywki do wszystkiego.
Jak coś (Xbone) jest do wszystkiego, to jest do niczego, co ewidentnie pokazuje dlaczego konsola Sony lepiej się sprzedaje.
Na konsoli PS4 działa tylko jedna aplikacja jednocześnie i dzięki temu programiści mogą wykorzystać całą moc sprzętu. Dlatego podczas gry w Killzone nawet wejście do menu powoduje zwolnienia a o uruchomieniu innych aplikacji jednocześnie można zapomnieć. Doskonale sobie z tego zdawałem sprawę, w chwili wybrania przeze mnie platformy do gier pomiędzy tymi dwiema konsolami. Na Xbox One jednocześnie działają 4 aplikacje oraz jedna gra. Całkowicie od siebie odseparowane, uruchomienie dowolnych aplikacji nie ma wpływu na wydajność gry, ale twórcy gier nie mają dostępu do całej mocy tej konsoli, bo część jest zarezerwowana dla aplikacji w tle. Jeżeli jest to spore ograniczenie, przez co gry na TV mają wyglądać gorzej(rozdzielczość, jakość tekstur i inne popierdóki) to po co mi taki sprzęt?
Odłączenie kinecta na nie wiele się nie zdało. Pomogło nieco odciążyć GPU i CPU na tej konsoli ale magicznie nie zrówna się wydajnościowo do PS4.

Xbox One to mniej konsola a bardziej centrum multimedialne, które jest mi zbędne, poniewaz mam w domu kino domowe do oglądania filmów, laptopa i tablet do przeglądania internetu, a te wszystkie aplikacje, które na siłę wciska mi MS, są mi tak na prawdę niepotrzebne, bo i tak w Polsce z większości z nich nawet nie skorzystam przez blokadę regionalną. Wszelkie inne ciekawe aplikacje mam wgrane na komórkę i to mi wystarcza.
Gry w Xbox ONE zamiast w 1080p będą działały w 720p lub 900p (mniej ROP) ale w zamian oferuje aplikacje działające w tle, szybkie przełączania, integrację z PC dzięki Smartglass... Po co to? Dlaczego mam cierpieć z powodu błędów developera i gorzej przystosowanej do gier konstukcji Xboxa, tylko dlatego że wybrałem lepszą i bardziej trafiającą w moje gusta konsolę?

Konsola PS4 ma szybsze GPU z 2x większą ilością ROP. Powinienem dostać gwarancję tego, że rozdzielczość w grach na PS4 będzie większa bo za to odpowiadają ROP-y i za tą rozdzielczość i jakość tekstur w końcu zapłaciłem już podczas kupna PS4. Był to świadomy wybór, a wszelkie przesłanki ku temu
Mógłbym to porównać do kupna lepszej karty graficznej. Jeżeli wymieniam starą karte graficzną w PC na lepszą to mam prawo oczekiwać, że odpalę grę na wyższych ustawieniach.
Z konsolą jest analogicznie. Nie powiecie mi że tak nie jest. Za 2 lata sam będe kompa ulepszał i zastosuje to samo kryterium w ocenianiu i dokononywaniu wyboru, którą kartę graficzną kupię. Najważniejsza rzecz to stosunek jakość/cena/zużycie prądu.
Jako konsola TYLKO do gier, PS4 jest dla mnie lepszym urządzeniem. Jednak nie ma tu wielozadaniowości jak w Xbox One, a cała moc konsoli idzie w uruchomioną grę. Tekst nadmiernie uzywany przez Redów o takich samych doświadczeniach mnie trafia po prostu, bo sugeruje że rozdzielczość nie zostanie podniesiona pomimo, że konsola PS4 może ją bez problemu wyświetlić i cała przewaga GPU na PS4 nie jest prawdopodobnie brana pod uwagę przy optymalizacji Wieśka 3 . Może inaczej, nie tyle nie jest brana pod uwagę, tyle co zostanie prawdopodobnie niewykorzystana. I tak dla mnie jest to wielki zawód, że choćby słowem nie jest w wywiadach o tym wspomniane. Marketing marketingiem, ale nie chcę by potencjał PS4 został niewykorzystany tylko dlatego, że nie zostało to nigdzie oficjalnie potwierdzone. W dawnych wywiadach mozna było jeszcze o tym przeczytać, że są pewne różnice między Xbox a PS4, ale teraz zostało to sprowadzone do marketingowego zdania; "te same wrażenia na każdej platformie" i nie zostało to nigdzie jasno sprecyzowane.

Redzi najpierw wypowiadali się że chcą wycisnąć z każdego sprzętu ile się da, lecz później słyszę tekst o takich samych doświadczeniach, który psuje mi nerwy.
Jako gracz multiplatformowy po prostu się wkurzam bo chciałbym zagrać w premierę, lecz teraz nei mogę sobie pozwolić na rozbudowę sprzętu, a jak wiece gry na konsole wcale do tanich nie należą. Już nazbierała mi się odpowiednia "kupka" tytułów konsolowych na które warto moim zdaniem wydać pieniądze. Czy kupię wieśka na PC? Jasne, tylko dopiero wtedy, gdy zbuduje odpowiedni piec by go uruchomić na dostatecznie wysokich ustawieniach z powłączanymi bajerami. Do tego czasu pozostanie mi prawdopodobnie wersja konsolowa, no chyba że okaże się że mój laptop będzie w stanie zagwarantować mi lepsze doznania graficzne w momencie premiery niż PS4.

I teraz możecie mi zarzucać fanboyostwo, ale nie po to kupiłem lepszą konsolę do grania, by nie skorzystać z tego co oferuje, tylko dlatego, że konsola Xbox nie jest w stanie wyświetlić takiej rozdzielczości jak PS4, a twórcom nie chce się dla niej dopieścić grafiki, bo chcą mi zaoferować te same "doświadczenia" jakie oferuje Xbox One. OK?

Wiesiek może mieć swoje korzenie w PC, nie neguje tego, ale główne źródło dochdu dla firmy jest z dystrubucji cyfrowej i sprzedarzy gry na konsole. Jeżeli płacę 2 razy tyle za konsolową wersję niż wersję na PC to mam prawo chyba wymagać by twórcy wykorzystali w 100% moc, którą to te 2 konsole oferują.
Różnice w grafice między wersją na Xbox a PS4powinny pojawić się, bo te 2 sprzęty mają różne bebechy w środku. Skoro pojawią się różnice to i ceny wydań powinny byc różne.
Na konsole Xbox tańsza wersja na Sony drozsza, i nie mam wtedy z tym problemu, ale nie przyjmuję do wiadomości, że graficznie mają się zrównać, tylko dlatego że Redzi współpracują z MS.
Teraz możecie mnie piętnować, nic mi do tego, swoje powiedziałem.

@post80 Trochę zagmatwałeś swojego posta. Zbytnio "technicznie", ale mnie zaskoczyłeś. Też teraz nie mam czasu, ale nie kłóciłem się z tobą o wyższości XO nad PS4. Owszem konsola Sony jest mocniejsza, ale o max.15%. Duże znaczenie ma też oprogramowanie dostarczane przez producenta. MS aktualizuje je co miesiąc i z wypowiedzi developerów na przestrzeni ostatnich 10 miesięcy można wywnioskować, że jest lepsze. A 1080p dla XO nie jest problemem. GDDR w PS4 na papierze wygląda świetnie, lecz w praktyce może okazać się kłopotliwe. XO może pochwalić się lepszym procesorem dźwiękowym. Możemy tak się kłócić do końca świata. ZA stary jestem na wojny platformowe. A ja wybrałem XO dlatego, że jest cichszy, bezawaryjny w porównaniu do PS4, nie grzeje się, ma lepszego pada, lepszy support itp. Ale to sprawa subiektywna i szanuję każdego gracza, bez względu na czym gra. Ciebie także. Robimy offtop.

Zbrickowane Faty? No proszę, a mojemu już 6 latek stuknęło i dalej działa pięknie. Jeżeli też już chcesz porównywać częstotliwość YLODa do RRODa to kończ Waść, wstydu sobie oszczędź. ;)
A co do kolegi troszkę wyżej, mógłbym się sprzeczać co do 15% z technicznego punktu widzenia, cichości itp. ale szanuję Twoje zdanie i Twój wybór, więc to nie jest tak, że Xbox jest tutaj chłopcem do bicia. Mnie też troszkę boli, że Redzi sobie wybrali akurat MS jako partnera, ale to już raczej wynika z mojej osobistej niechęci do polityki tego giganta. Nie jest to w każdym razie powód żebym tutaj wylewał swoje żale... ;)
Tak jak zostało powiedziane - lepiej 40-50 fps przy 900p niż ledwo 30 przy 1080p. Ja na pewno się za wyższy framerate obrażę, a może nawet coś ze mną nie tak, bo czasami wolę jak w grze nie ma mega ultra HD, a obraz jest trochę bardziej rozmyty - przez to wydaje mi się trochę prawdziwszy.

Top Bottom